Betygen på lagens grundserie – Södra

Grundserierna är färdigspelade och som vanligt så har en del lag gått som förväntat, men det finns också ett gäng som både överpresterat och såna som underpresterat. Därför är det läge att sätta betyg på lagens prestationer under grundserien, och som nummer två ut kommer nu betygen på den södra ettan.

Betygsskala:
1 Kraftigt under förväntan
2 Under förväntan
3 Efter förväntan
4 Över förväntan
5 Kraftigt över förväntan

1. Kalmar 36 poäng 65-35 i målskillnad

Betyg 5

Med en ny styrelse, ny sportslig ledning, ny tränare och dessutom många nya spelare så trodde jag inte att Kalmar skulle nå någon alletta. Visst såg jag kvaliteter, men det brukar alltid ta rätt bra emd tid att bygga samman ett lag, ett nytt spel och att sätta en organisation. Men två matcher tog det. Efter de två förlusterna så har Kalmar gått som ett framgångståg där man knappt stannat till utan bara kört på, ostoppbara. Det var egentligen först när man var helt klara för allettan som man hackade till lite. Med en fartfylld offensiv, men också med en stark defensiv, (vilket inte många lag klarar av att kombinera) så har man vunnit serien trots att man på papperet inte har laget för det. Ett stort cred till nye tränaren Victor Tuurala, som verkligen fått samman laget rekordsnabbt och dessutom fått alla att köpa och passa in i spelsystemet. En imponerande grundserie!

2. Vimmerby 36 poäng, 65-41 i målskillnad

Betyg 3

Inledde grundserien urstarkt med tio segrar på de första elva spelade matcherna innan man tappade momentum och på slutet förlorade man fyra av de sex sista matcherna. Det gör att man också tappar ett betygssteg, för jag hade faktiskt höga förväntningar på Vimmerby redan inför säsongen, faktum är att jag bettade på dem som seriesegrare, även om jag givetvis höll Nybro som de absoluta favoriterna. Det som tappats lite på slutet är defensiven. Nye tränaren Staffan Lundh har fått fart på Vimmerbys offensiv, och inledningsvis var det utan att ge avkall på Vimmerbys så, (under Horskys ledning), patenterade defensiv. Men på slutet har man tappat försvarsspelet och över hälften av Vimmerbys insläppta mål kom just under de sista sex matcherna. Snittet i antalet insläppta mål mer än fördubblades från 1,67 första 12 matcherna till 3,5 per match sista sex. Då lider ändå de första tolv matcherna av en tilldömd 0-5-förlust, utan den hade snittet legat på låga 1,36. Vimmerby måste få rätsida på defensiven igen om man ska vara med och fajtas i den absoluta toppen. Offensiven räcker definitivt till.

3. Karlskrona 36 poäng 62-39 i målskillnaden

Betyg 3

Ett högst kritiserat lag under första halvan av grundserien då det egentligen bara var skrivbordssegrar (3 st) som såg till att man höll sig kvar i allettanstriden. För på isen levererade man inte, det såg märkligt osynkat och svagt ut, och hade jag satt betyg efter 10 omgångar så hade betyget blivit en etta. Men vilken transformation laget gjorde sedan! De sista åtta omgångarna tog laget sju segrar, och på slutet kom dom trots att man hade ett starkt decimerat lag. Det gjorde att man hamnade på den tredjeplats jag siade om och därmed räddade man en trea i betyg till slut. En av nycklarna till lyftet var att juniorerna man lyft upp varit riktigt bra, som blott 17-årige Ludvig Markman som verkligen imponerat. För utan juniorerna har man en väldigt tunn trupp, endast sex backar och tolv forwards, och frågan är om man inte behöver bredda truppen för att kunna utmana i toppen också efter jul. För som jag var inne på med ett annat lag, juniorer kan vara lysande i sina bästa stunder, men över tid har de inte den jämnheten som kommer krävas.

4. Nybro 35 poäng 50-36 i målskillnad

Betyg 2

Att komma fyra och ändå få en tvåa i betyg, hur går det ihop? Jo det hänger naturligtvis samman med den kravbild man kan ha på Nybro. Laget var bara några ynka poäng från allsvenskan förra säsongen och hade till denna förstärkt med några riktigt starka kort. Att jag och de flesta hade dom som stora favoriter inför grundserien var därför inte speciellt märkligt. Men grundserien har präglats av samma problem som man hade under den förra grundserien, svårighet att göra mål. Defensivt så har det sett precis lika tight ut som vanligt, det är bara Kalmar som släppt in färre i den södra ettan. Men ska man nå långt så måste problemet med målskyttet adresseras, Janne Väyrynen är på g tillbaka, han kanske är lösningen?

5. Dalen 24 poäng 46-49 i målskillnad

Betyg 3

Det var på det berömde håret men Dalen fixade ändå allettanplatsen till slut och kan därmed inte få annat än godkänt för sin grundserie även om jag tippade dom som fyra. Precis som jag förutspådde så var backsidan klart svagare, men bröderna Thörnberg kan vinna matcher på egen hand och denna gång räckte det hela vägen till allettan. Men nu blir allting ett snäpp tuffare, därmed så måste också Dalen steppa upp för att kunna konkurrera och ett par spelskickliga backar borde absolut stå på tränare Pelle Gustavssons önskelista. Nu saknas det och då blir det svårt både defensivt samt att få fart på spelvändningarna.

6. Krif 24 poäng 40-47 i målskillnad

Betyg 3

Jag rankade dom som sjua, nu kom man ett snäpp upp och var precis som jag förutspådde med länge i racet. Hade en nästan månadslång svacka från mitten av oktober, men fick till en fin spurt och snubblade först på mållinjen. Till syvende och sista handlade det om att laget inte gjorde tillräckligt mycket mål, blott 40 stycken på 18 matcher gör att det blir svårt att vinna matcher över tid. Jag tror dock att man kommer kunna få det att lossna i en mer överkomlig fortsättningsetta.

7. Mörrum 24 poäng 50-59 i målskillnad

Betyg 2

Jag hade högre förväntningar på laget Mörrum, precis som jag är övertygad om att alla runt Mörrum också hade. Man inledde serien ruggigt bra med sex raka segrar på isen, men sedan tog det tvärstopp. För efter sex spelade matcher stod man på 15 poäng, efter det tog man bara nio till. Och det var inte målskyttet som var problemet som för flera av de andra lagen, problemet var att man hade stora problem med försvarsspelet. Med över tre insläppta mål per match så tvingar det laget att göra minst fyra framåt för att vinna, det mäktar man inte med varje dag. Faktum är att bara tre spelare (John Henrion, Linus Olsson och Adam Ingvarsson) hade plus i plus/minusstatistiken. Nu har man dryga två veckor på sig att slipa på försvarsspelet innan fortsättningsettan drar igång…

8. Tranås 22 poäng 41-55 i målskillnad

Betyg 2

Tranås satsade friskt inför säsongen för att nå den uttalade visionen om allsvenskan 2021. Finska Liigaspelare, ett målvaktspar i toppklass, och flera klasspelare i ettan värvades in. Men de finska Mestis-förstärkningarna på backsidan anslöt aldrig och skadorna på framför allt backsidan avlöste varandra. Man fick inte heller ihop det spelmässigt och man var egentligen aldrig riktigt nära att nå allettan. Nu får man sikta på att ta bakvägen istället, men då måste man få en hel backsida.

9. Halmstad 20 poäng 46-51 i målskillnad

Betyg 3

Jag hade Halmstad som åtta i mitt tips då jag helt enkelt inte tyckte de hade spetsen och bredden som krävdes för att utmana i långa loppet. Precis så såg det också ut, man var med och utmanade inledningsvis men ju längre serien spelades, desto avlägsnare blev strecket. Även om man var med i många matcher, men räckte helt enkelt inte till när det skulle avgöras.

10. Hanhals 13 poäng 22-75 i målskillnad

Betyg 3

Sist med 13 poäng, men något annat var inte att vänta. Saknade spetsen för att kunna såra betydligt namnkunnigare och bredare lag.

Lämna ett svar