Betygen på lagens grundserie – Västra

Grundserierna är färdigspelade och som vanligt så har en del lag gått som förväntat, men det finns också ett gäng som både överpresterat och såna som underpresterat. Därför är det läge att sätta betyg på lagens prestationer under grundserien, och som vanligt startar jag den västra ettan, serien jag kan bäst.

Betygsskala:

1 Kraftigt under förväntat
2 Under förväntan
3 Efter förväntan
4 Över förväntan
5 Kraftigt över förväntan

1. Mariestad 43 poäng 58-35 i målskillnad

Betyg 4

Mariestad var stora favoriter inför säsongen. Man nådde kvalserien förra säsongen och hade förstärkt laget ytterligare inför denna. Men att vara favoriter och sedan leverera behöver inte alltid gå hand i hand. Speciellt inte som Bois tränare Andreas Appelgren gick ut och tippade laget som seriesegrare. Det satte en måltavla på ryggen på laget, alla lag som mötte Mariestad ville sätta seriefavoriterna på plats. Alla motståndarna taggade verkligen till och gav inget gratis till favoriterna. Men ändå så avfärdade man lag på lag och i slutändan hade man tagit näst flest poäng av samtliga lag i hockeyettan. Man gjorde det med bra inställning men också genom att visa upp ett väldigt solitt försvarsspel. Mariestad har visat upp ett betydligt bättre försvarsspel denna säsong redan från start, något man fick till först inför slutspelet förra säsongen. Det gör att laget kan få ett rätt högt betyg, men man saknar ändå den där offensiva briljansen för att kunna få ett högre betyg. Laget slår vid ledning av på takten för att konservera kraft och bevaka sin ledning. Att Oliver Kandergård trots det kan vinna hela ettans poängliga är starkt, men det har bidragit till att laget saknar produktion på flera normalt sett stabila poänggörare. De måste kliva fram i en alletta för att laget ska nå framgång.

2. Surahammar 36 poäng 61-43 i målskillnad

Betyg 5

Den ständiga slagpåsen som slutat (ofta särklassigt) sist i alla grundserier de senaste sex säsongerna får ett rekordlyft och kommer alltså tvåa! Som jag ser det finns det tre anledningar. För det första får man in flera vassa värvningar som givetvis ger laget en annan nivå, som Lukas Söderlund som gör flest mål av alla i hela hockeyettan. För det andra så hade man en stark vårserie förra säsongen, en serie där looserstämpeln tvättades bort och spelarna i laget insåg vart man kan nå om alla krigar hårt tillsammans och tror på det man gör. Och för det tredje att man genom tränare Thomas Maikkula fått till ett helt annat organiserat spel. Man spelar cyniskt. Man ser till att hela tiden ligga på rätt sida i försvarsspelet, försvara inifrån och ut för att vinna centrala ytan och hamnar man under press så chippar man bara ut i avvaktan på att stormen bedarrar. Offensivt så är man sylvassa i omställningarna, det går undan när Sura ställer om. Man kan också vinna matcher tack vare ett vasst powerplay, där man gör mål på vart tredje i runda slängar. Det som oroar inför allettan är att forwardssidan ser tunn ut, just nu tio man kort efter att spelare lämnat eller skadat sig.

3. Borlänge 35 poäng 83-51 i målskillnad

Betyg 3

Otroligt ojämna. Eller vad sägs om följande resultat? Man inledde med förlust tre raka, därefter hade man sju raka segrar, som i sin tur följdes av fyra raka förluster innan man avslutade med fyra raka segrar. När man spelar som bäst är man att räkna med på allvar. Då spelar man en otroligt fartfylld och kreativ ishockey där man fullständigt sköljer över motståndarna. Deras första två perioder hemma mot Mariestad är lysande! Men lägstanivån är nästan lika låg, då blir man slarviga och övermodiga och tappar mycket puck på fel ställen på banan. Det hänger givetvis samman med lagets uppbyggnad. Man har två kedjor av bra klass med spelare som Janohls, Karlberg, Elfsberg och Thor i spetsen, men sedan är det nästan bara ungdomar eller lån som gäller. Likadant ser det ut på backsidan, där man har fyra backar som är äldre än 20 år bara (snittålder 21 år exakt). Och unga spelare har inte hittat den där stabiliteten i spelet som krävs för att leverera match efter match. Svackorna är tätare och djupare hos unga spelare, och då kommer också lagets prestation att variera. Det gör att lagets betyg blir en trea, laget hamnar där man kan förvänta sig men vill man kunna nå en framskjuten placering också i en alletta så bör man försöka värva in lite mer etablerat för att ge mer jämnhet i leveransen.

4. Forshaga 32 poäng 54-47 i målskillnad

Betyg 4

Forshaga hade jag tippat utanför allettanplats. De hade nämligen inte bara tappat viktige tränaren Dennis Hall, man hade också blivit av med topp fyra i interna poängligan då viktiga spelare som Viktor Lennartsson (Karlskoga), Oliver Kandergård (Mariestad) och Henrik Olsén (Hudiksvall) lämnat. Inte såg det bättre ut när det dröjde till långt in i augusti innan de kunde presentera en ny tränare, och då efter en massa nej tack till slut fått plocka upp sin egen J20-tränare. Men Tim Rivest har inte alls visat sig bli en svaghet, tvärtom så har han fått laget att spela en riktigt bra ishockey där de flyktade stjärnornas viktiga roller istället tagits av betydligt mindre namnkunniga spelare som Emil Smedberg, William Johannesson, Mikael Hedlund och Jakob Ringsby, Laget spelar väldigt uppoffrande och med en härlig inställning och har dessutom nyttig erfarenhet från förra säsongens allettanspel och kommer säkert inte skämma ut sig heller i ett allettanspel.

5. Skövde 31 poäng 50-43 i målskillnad

Betyg 3

Hade jag satt betyg på Skövde efter den första halvan av ettan så hade betyget blivit en etta. För så långt hade laget inte alls presterat det man borde kunna förvänta sig av dom med tanke på laget de har. Det var geistlöst, dåligt organiserat och spelarna åkte runt på isen och spelade en och en istället för som ett lag. Men under den andra halvan har laget lyft sig högst markant och är då faktiskt västra ettans näst starkaste lag med 20 poäng inspelade. (Mariestad etta med 22). Skillnaden märktes i allt de gjorde på isen genom att de på ett helt annat sätt agerade som ett lag. Man försvarade sig tillsammans, man anföll tillsammans och man offrade sig för laget på ett helt annat sätt. En del av förklaringen kan vara att otroligt viktige backen Adam Thilander gick skadad under stora delar av första halvan, med honom tillbaka fick man ett helt annat lugn i spelet. Detta lovar på ett sätt gott för Skövde som kan gå in med gott självförtroende i allettan, men samtidigt lite oroande. Ska en spelare behöva vara så avgörande? Laget skulle behöva få in ett par vassa backar till för att inte stå och falla med att en spelare levererar.

6. Nyköping 25 poäng 50-57 i målskillnad

Betyg 2

Nyköping inledde grundserien riktigt starkt med 15 poäng på de första sju matcherna, alltså över två poäng per match i snitt. Men det krävs inget större mattesnille för att se att de avslutande 11 matcherna inte var lika bra, på dessa plockades endast 10 poäng eller under en poäng per match. Jag hade Nyköping som ett allettanlag, så pass starkt lag hade man efter fina förstärkningar under silly season. Men så bra gick det sedan inte för laget, de är dock delvis ursäktade av en väldigt tuff skadesituation där man bland annat tidigt blev av med tilltänkta skyttekungen Sören Dietz Larsen men också flera jobsposter på backsidan. Dock har laget inte heller fått till lagspelet riktigt, det har varit lite för mycket överarbetning av situationer istället för att spela enkelt och som ett lag.

7. Lindlöven 21 poäng 54-58 i målskillnad

Betyg 2

Också Lindlöven hade jag som allettanlag, men truppen var för tunn till slut. Alexander Kovalonok kom aldrig till spel, och man hade bara sex backar i truppen. Det innebar att man som vanligt haft en del lånekarusell i laget. Det ger dålig kontinuitet och ett dåligt samspelt lag. Det har framför allt märkts i just försvarsspelet där man trots på papperet flera riktigt bra backar ändå släppt in en hel del mål. Vill laget vara med och utmana om topp 3 i en vårserie så måste man bredda backsidan.

8. Linden 19 poäng 43-63 i målskillnad

Betyg 2

Inte för att jag höll Linden som ett allettanlag, men nog trodde jag att de skulle vara med och bråka längre om det än vad man nu gjorde. Nu var man egentligen aldrig med i racet, trots ett på papperet starkare lag. Inledde seriespelet med fem raka förluster och vann bara sex matcher. Det är inte godkänt.

9. Köping 17 poäng 38-62 i målskillnad

Betyg 3

Jag hade inga höga förväntningar på Köping, jag tippade dom näst sist och de kom också näst sist med ungefär det poängantalet jag förväntat mig. På tok för svag backlinje och inte heller offensivt fanns det spets nog för att kunna utmana om en högre placering.

10. Kumla 11 poäng 46-78 i målskillnad

Betyg 2

Visst tippade jag Kumla sist, men att de skulle vara SÅ långt efter näst sista lag som sex poäng trodde jag inte. Carl Berglunds inträde i laget gav inte alls det inställningsmässiga lyft jag trodde det skulle innebära. Varit alldeles för svaga och frågan är om man fixar ett kvalspel fram i vår?

Lämna ett svar