Tre matcher som avgör mycket

Ikväll så spelas det tre hängmatcher från omgång 16, då resten av matcherna spelades. Och det är tre riktiga godbitar som sparats, tre matcher kan avgöra streckstriden i deras respektive serier.

Om vi börjar med den största godbiten så är det Skaraborgsderbyt mellan Mariestad Bois och Skövde IK. Två klubbar med urgammal rivalitet som nog är nuvarande ettans allra hetaste. Senaste derbyt sågs av drygt 2600 personer i Billingehov och då var Bois numret större och vann med 0-3. Men sedan dess har Skövde steppat upp rejält och har nu fem segrar på de senaste sex matcherna och i och med det så har man klättrat ordentligt i tabellen. Så pass högt att man vid seger ikväll nästan kan räkna in allettanplatsen då man är sex poäng före sexan Nyköping och med en klart bättre målskillnad med två matcher kvar att spela. Även hemmalaget har mycket att spela för, de leder just nu serien med en poäng med en match mindre spelad än tvåan och kan vid seger inte bara ge laget ett kanonläge att vinna serien utan också att bli ett av de fem lag som får en extra hemmamatch i allettan. Det gör att också kvällens match lär bli välbesökt, sittplats är slutsålt och även ståplats är det många som köpt så det lär bli runt 2000 åskådare. Mariestad får i kraft av serieledare, seger i första mötena lagen emellan samt med hemmaplansfördel ses som favoriter. Men laget har några jobbiga skador i Ludvig Collberg och Joonas Alanne samtidigt som Skövde i stort sett kan mönstra ordinarie trupp, samtidigt är Skövde faktiskt seriens formstarkaste lag, så det lär bli en väldigt jämn och öppen match med massor med fart och hårda närkamper.

En annan väldigt viktig match, även om den inte har samma historia av rivalitet eller tilldrar sig samma publikskaror är mötet mellan Visby och Strömsbro. Men tittar man i tabellen så är det alltså femman i östra ettan som åker och möter sexan. Och det är hemmalaget Visby som måste vinna för att inte vara helt körda i allettanracet. Man har nämligen sju poäng upp med tre matcher kvar att spela om. Skulle Visby missa allettanspel för första gången på över 10 år så kan det inte klassas som annat än ett fiasko. En stor förklaring till det prekära läget är att man inte alls presterat på hemmaplan på samma sätt som man brukar göra. Faktum är att man hemma förlorat mer än man vunnit (tre segrar och fyra förluster) och det är inte något som talar för Visby i dagens möte. Strömsbro är dessutom rätt bortastarka (14 poäng på 7 matcher) så det finns inte speciellt mycket som talar för att Visby ska lyckas rädda kvar den sista lilla spänningen i hockeyettan östra, utöver kanske faktumet att man vann lagens första möte med klara 1-4.

Då har vi kvar kvällens sista match, den mellan Teg och Boden. Också här står mycket på spel: Boden är i realiteten redan klara för allettanspel, men kan också säkra platsen i teorin om man lyckas ta poäng. Ja tar man poäng går man också upp i serieledning, något som man var en bra bit ifrån för bara en handfull matcher sedan. För Teg är den dock än viktigare. För efter fyra segrar senaste fem matcherna så har man från ett hopplöst läge nu en plats i finrummet allettan, men bara med en poängs marginal. Man har dock en match mindre spelad och bra målskillnad, så vid seger idag så kan man sätta sig i ett kanonläge för att fixa en allettanplats. Det är alltså två av norra ettans allra formstarkaste lag som möts i en match där båda lagen inte bara har mycket att spela för utan dessutom säkert vill pinka in lite revir inför en eventuell alletta. Jag har på vissa håll hört spekulationer om att Boden skulle lägga sig för att på så sätt ge Teg en fördel i kampen om allettanplatsen gentemot Bodens lokalrival Piteå, men jag tror att Boden har alldeles för mycket att spela för för att ens de mest inbitna ”Piteåhatarna” ska tycka att det är ett bra alternativ.

Lämna ett svar