Så slutar streckstriden i norra ettan

Så är det då bara tre omgångar kvar innan grundserierna är färdigspelade och därmed så börjar det bli dags att försöka sia om vilka lag som går till allettan och vilka som missar. I detta inlägg så tänkte jag börja försöka vikta chanserna för hur stor chans lagen som är inblandade i allettanstriden i den norra ettan har för att hamna på rätt sida. Det är den ettanserie som det är allra öppnast och därmed så kan det passa bra att börja med just den. Som det ser ut just nu så kan det faktiskt krävas så mycket som 34 poäng för att definitivt och av egen kraft säkra allettanspel, men i slutändan lär det räcka med betydligt färre, runt 30.

1. Kalix 33 poäng 64-49=+15 i målskillnad (16 matcher spelade)

Matcher kvar:
Kiruna IF (h)
Kiruna AIF (b)

Chans att gå till allettan: 99%
Kan visserligen teoretiskt fortfarande missa en allettanplats i teorin, men då räcker det inte med att man förlorar sina två återstående matcher, dessutom måste precis alla resultat gå emot laget. Det kommer givetvis inte att hända. Kalix, som imponerat så här långt, kommer spela allettan efter jul.

2. Östersund 29 poäng 53-38=+15 i målskillnad (15 matcher)

Matcher kvar:
Teg (b)
Vännäs (h)
Teg (h)

Chans att nå allettan: 97%
För Östersunds del så räcker det med fem poäng till för att också i teorin vara klara. Östersund har visserligen sviktat en del på bortaplan, men hemma har man visat styrka med sju segrar och endast en förlust. Därför vore det en megaskräll om man inte tar tre av poängen mot hopplösa bottenlaget Vännäs. Sedan har man två chanser att knipa sista poängen mot Teg, det lär man göra, och gör man det inte så räcker det med att en av de många konkurrenterna inte får resultatet med sig för att Östersund ska spela allettan.

3. Kiruna IF 27 poäng 57-33=+24 i målskillnad (15)

Matcher kvar:
Kalix (b)
Kiruna AIF (h)
Piteå (b)

Chans att nå allettan: 65%
Kiruna IF har ett tufft spelschema kvar, men har några poäng att gå på i jämförelse med AIF och Teg. Men men mycket talar för att resultatet i derbyt med AIF och IF kommer ha bli väldigt viktigt för vilket av de båda Kiruna-lagen som ska nå allettan. Med en seger där får man inte bara själva välbehövliga poäng, man drar också ifrån närmaste konkurrenten. Jag håller Kiruna IF som favoriter att fixa det. Förlorar man den matchen så har man ändå en chans till att säkra platsen, borta mot Piteå. Tufft, men möjligt, och jag håller det för sannolikt att man fixar det till slut.

4. Boden 26 poäng 47-28=+19 i målskillnad (14)

Matcher kvar:
Sundsvall (h) uppskjuten match vilket kommer ge en 5-0 seger
Piteå (b)
Teg (b)
Vännäs (b)

Chans att nå allettan: 95%
I och med att Boden kan räkna in tre poäng i den uppskjutna matchen mot Sundsvall så har man ett bra läge för att fixa en allettanplats. Att man kommer avfärda Vännäs är givet och därmed så kommer man upp i 32 poäng och man lär också ha en överlägsen målskillnad jämfört med Kiruna AIF. Kikar man på de andra lagens schema kan man räkna ut att det kommer räcka med 34 poäng för att av egen kraft säkra allettanplatsen, även om det med stor sannolikhet lär räcka med betydligt färre. Man kommer säkert försöka få det stora nöjet att fixa den återstående poängen med Piteå (helst alla tre givetvis), men annars har man en chans till mot Teg.

5. Piteå 26 poäng 48-37=+11 i målskillnad (15)

Matcher kvar:
Boden (b)
Örnsköldsvik (h)
Kiruna IF (h)

Chans att nå allettan: 65%
Har en räddningsplanka i att man möter Örnsköldsvik hemma, i en match som visserligen inte är helt enkel men som man bör vinna då man har betydligt mer att spela för. Har också hemmaplan i avslutande matchen mot Kiruna IF där man om det behövs har chans att säkra de poäng som eventuellt behövs.

——————————————————————————————————————————————————-

6. Kiruna AIF 25 poäng 41-40=+1 i målskillnad (15)

Matcher kvar:
Vännäs (h)
Kiruna IF (b)
Kalix (b)

Chans att nå allettan: 39%
Har tre poäng att hämta i matchen mot Vännäs, men också en tuff match mot Kalix. Man lär därför behöva vinna derbyt mot IF och man har haft lite sviktande form vilket gör att jag tror att de till slut får vika sig. Men visst lever chansen fortfarande.

7. Teg 24 poäng 53-37=+16 i målskillnad (14)

Matcher kvar:
Östersund (h)
Boden (h)
Sundsvall (b)
Östersund (b)

Chans att nå allettan: 40%
Har fyra matcher kvar att spela, det talar för Umeålaget. Det som talar emot är att man ändå har två poäng att ta ifatt och det med riktigt svåra matcher kvar. Bland annat har man dubbla möten med Östersund och tunga Boden kvar på spelschemat. Nog kan man slå Sundsvall, men man måste också vinna minst en av de tre andra och det blir tufft och därmed talar mycket för att Teg missar allettan.

Lämna ett svar