Lagen som flippat och floppat

Varje säsong så är det lag som överraskar positivt, som kanske till och med överträffar deras egna förväntningar. På samma sätt så finns det alltid lag som inte alls lever upp till de förväntningar som omgivningen har på dom. Idag tänkte jag lista lagen som flippat och floppat mest i de fyra ettanserierna.

NORRA ETTAN

Flippen: Kiruna AIF

Förra säsongen gjorde Kiruna AIF en svag säsong där man slutade sista i grundserien och där man till slut fick kvalspela sig kvar och där man bara tack vare en stark vändning i sista matchen mot Lejon kunde fixa sista ettanplatsen. Från det laget tappade man dessutom flera av de starkaste namnen. Jakob Hansson Geidons avhopp till lokalrivalen Kiruna IF sved givetvis mest, men också tre av de poängstarkaste forwardsen (Johan Ceder, Colin Holmström, Niklas Salo) samt poängstarkaste backen (Julius Marva) lämnade. Ersättarna kändes lite som chansningar, en trio från lettland och en liga som få visste vilken klass den höll. Men det visade sig verkligen bli en jackpot. Under nya tränaren Juhani Matikainen har laget bjudit på riktigt fin ishockey och överraskat match efter match. Just nu ligger laget på en finfin fjärdeplats och det är två letter, Ricards Bernghards och Arturs Homjakovs, som ligger etta och tvåa i interna poängligan, före stjärnan Oskar Fredriksson. Laget har slagit Boden, man har fyra av sex poäng mot Östersund och senast slog man Piteå i en riktig sexpoängsmatch. Det finns inget som talar för att laget ska falla igenom, utan man kommer vara med i allettanracet hela vägen in i kaklet. En stor positiv överraskning där man nog också måste hylla tränaren Juhani Matikainen som verkligen fått laget att lyfta!

Floppen: IF Sundsvall

Kom in som en frisk fläkt ifjol och var länge med i såväl allettanstriden som seger i vårettan som nykomling. Fick också behålla de flesta av sina viktigaste spelare med bröderna Sjöberg i spetsen och kunde dessutom spetsa laget med bland annat välmeriterade Anton Gustafsson, (Bengt Åkes son). Men det har inte alls sett lika fartfyllt och bra ut för Sundsvall denna säsong, utan man var tidigt avhängd från allettanstriden och just nu har man elva poäng upp på sin näst sista plats. Det kan inte kallas för annat än en flopp.

VÄSTRA ETTAN

Flippen: Surahammars IF

Ni kan alla historian. Surahammar har radat upp svaga säsonger, under säsongerna 15/16 till 19/20 slutade man sist i grundserien och sedan också sist i vårettan. Men så har man värvat in några vassa kort lagom till kvalspelet och sedan ändå grejat en fortsatt plats i ettan. Förra säsongen inleddes lika svagt, med en sistaplats i grundserien (sjätte säsongen i rad med andra ord), men så värvade man in en trio vassa transatlanter och hade sedan en imponerande vårserie där man var nära att få kvala uppåt till och med. Denna överraskande framgång verkar ha tvättat ur loosermentaliteten rejält ur Surahallens väggar och dessutom gett den sportsliga ledningen helt annan råg i ryggen. För till denna säsong så lyckades man värva in spelare av helt annan kaliber under sommarsillyn än man lyckats med tidigare. Spännande namn som Lukas Söderlund, bröderna David och William Otter samt Hampus Pettersson. Och det har gett en omedelbar succé. Man inledde serien med sju raka segrar och även om det sedan kom en svacka med tre förluster, så har man inte vikit ner sig utan nu har man inlett en ny segersvit med tre raka. Just nu ligger laget på en imponerande andraplats och är långt ifrån det looserlag man varit. Förstakedjan med hela ettans skyttekung Lukas Söderlund tillsammans med André Atley Rydberg och Hampus Pettersson är ruggigt vass och tränare Thomas Maikkula har gjort ett jättejobb med att sätta ett spel där man hela tiden spelar enkelt i egen zon och sedan har sylvassa omställningar samt powerplay.

Floppen: Skövde IK

Visst kan det tyckas hårt att sätta floppstämpeln på ett lag som ligger sexa med fortsatt häng på allettanspel, men det beror bara på att jag hade betydligt högre förväntningar på laget. Jag tippade Skövde som tvåa med tanke på vassa nyförvärv som Kristoffer Söder (med tre SHL-säsonger och sex allsvenska säsonger i ryggen) samt skarpskytten Anton Blomberg, adderade till en redan kompetent trupp. Men laget har sett mer än lovligt uddlöst ut, där man haft stora problem att slå också bottenlagen. Laget har sex förluster på tretton matcher och det kan absolut inte vara godkänt. Det stora problemet är anfallsspelet, laget har faktiskt gjort färre mål än tabelljumbon Kumla. Nu är det som sagt var långt ifrån kört, laget vände och vann imponerande mot Borlänge i söndags och i onsdags så hade man Surahammar på gaffeln och man är bara två poäng från en allettanplats. Men laget kan ändå inte få ens nära godkänt för sin säsong så här långt.

ÖSTRA ETTAN

Flippen: Hudiksvalls HC

Ja jag vet att jag hade dom som klara favoriter i serien, men att de skulle tokdominera den östra ettan på det sättet man gjort överträffar också mina högt ställda förväntningar. Två tappade poäng mot Strömsbro i omgång två, i övrigt har man kammat rent. Och det är inte bara segrar, det är imponerande segrar. Som i senaste matchen, returmötet mot Strömsbro. Trots ett 1-2-underläge med fem minuter kvar av den andra perioden så körde man till slut över Gävlelaget med hela 9-3! Laget har ettans tätaste försvar med endast 20 insläppta mål, samtidigt som man är det lag i ettan som gjort flest mål framåt, 64. Det går inte annat än imponeras över Hudiksvall så här långt och det är antagligen ettans just nu bästa lag.

Floppen: Visby/Roma HK

Visby har sedan säsongen 10/11 nått en fjärdeplats som sämst i grundserien och dessutom ofta gått långt i slutspelen. Till i år fanns ingen större anledning att göra någon revidering kring detta, och jag tippade laget som trea i grundserien. Men än så länge serie det inte alls ut att gå lika smärtfritt att nå en alletta som tidigare säsonger. Just nu parkerar man på en sjätteplats, två poäng efter sista allettanplatsen som Strömsbro innehar. Senast blev det bara två poäng i matchen mot suveräna seriejumbon Segeltorp, ett lag man normalt ska ta tre poäng mot sju dagar i veckan. Är alldeles för beroende av att den vassa förstakedjan med Miro Lehtimäki, Anton Johansson och Ville Heikkinen levererar för att det ska vara nyttigt. Att för första gången på över ett decennium riskera att missa allettanplatsen kan inte benämnas som annat än en flopp.

SÖDRA ETTAN

Flippen: Vimmerby HC

Visst trodde jag på Vimmerby som ett topplag, jag hade dom som tvåa i mitt tips och slängde också in en slant på tipset att dom skulle stå som seriesegrare, men man kan inte annat än beskriva deras säsong så här långt för annat än en succé. Man leder den södra ettan i suverän stil med tio segrar på 13 matcher och ett solitt försvarsspel samt ett underhållande anfallsspel. Man har både gjort flest mål framåt och släppt in minst bakåt av alla lag i den södra ettan och har suveräna +25 i målskillnad. Det vittnar om att nye tränaren Staffan Lundh verkligen fått ordning på lagets spel över hela isen. Redan nu kan laget inrikta sig på spel i allettan och väl där så kommer man att vara den kanske största favoriten att också vinna den.

Floppen: Tranås AIF

Näst sist. Det var verkligen inte en position jag trodde att Tranås skulle ha inför säsongen. Visst hade man en fiaskosäsong ifjol då man fick kvalspela sig kvar, men till denna hade man verkligen fläskat på med några riktigt vassa namn för att infria sina högt ställda mål om en allsvensk plats. Men skador på framför allt backsidan har förföljt laget och man har inte alls levt upp till de högt ställda förväntningarna. Bara hopplösa jumbon Hanhals har gjort färre mål framåt och släppt in fler bakåt och man har hela -20 i plus/minusstatistiken. Det är inte värdigt ett lag med så många skickliga spelare! Det behöver till ett ordentligt lyft om man ska kunna vara med och bråka om en allettanplats. Visserligen är man ”bara” fyra poäng bakom Dalen på den femte platsen, men det ska också passeras fyra lag för att nå dit. Det ser minst sagt svårt ut för floppen.

Lämna ett svar