Hur långt åker lagen?

Det är en ständig diskussion det här med reseavstånd och frågan om något resebidragssystem för lagen. Men hur mycket längre resor har lagen i norr egentligen? Och vilken serie har kortast resor? Jag har gjort en genomgång över samtliga lags reseavstånd under grundserien. Observera att siffrorna är enkel resa!

Antalet kilometer lagen har i den norra ettan till respektive match.

Vi kan börja med att kika på den norra ettan. Där kan vi se att samtliga lag reser över 2700 kilometer till bortamatcherna under sina 10 grundseriematcher. Längst resor har Kirunalagen vars snittresa är över 46 mil lång, medan det är Piteå som klarar sig lindrigast undan, med snittresor på 28 mil.

Antalet kilometer lagen har i den västra ettan till respektive match.

Går vi vidare och tittar på den västra ettan så ligger samtliga lag inom spannet 100-180 mil resor. Längst har Borlänge som reser i snitt 18 mil till sina matcher, medan Kumla bara har 10 mil i snitt till sina.

Antalet kilometer lagen har i den östra ettan till respektive match.

Den östra ettan har lite speciella förutsättningar, då de har ett lag på en ö, Visby. Då det bara går att bussa till Nynäshamn, och sedan är det båt därifrån till Visby så tog jag avståndet till Nynäshamn. Så till alla lags totala reseavstånd måste man addera en båttur (förutom Visby då som måste åka båt till alla). Här har vi lagen med kortast reseavstånd. Allra minst under en säsong reser Väsby, med bara 72 mils bussåkning under en grundserie (plus en båtresa då). Men vi hittar också långresande Hudiksvall, med längst resor utanför norra ettan, 25 mil i snitt.

Antalet kilometer lagen har i den södra ettan till respektive match.

Lite förvånande kanske så är det faktiskt södra ettan som har näst mest tid ute på vägarna. Samtliga lag reser ungefär lika mycket, mellan 130 och 225 mil, där Nybro är vinnarna med 14 mil buss i snitt till varje match, medan förlorarna är Hanhals som får resa 22,5 mil. Nybro har många resor med perfekta avstånd för att anordna bussresor!

Om vi summerar det hela så har norr på papperet nästan lika långa resor som de andra tre serierna sammanlagt (3600 mil mot 4100 mil), och man reser mer än dubbelt så långt som den serie som reser näst mest. En ruskigt stor skillnad, som i och för sig krymper något då norrlagen ofta slår ihop två resor till en och spelar lördag-söndag mot två lag som ligger nära varandra, till exempel Boden-Kiruna AIF och Kalix-Kiruna IF.

Lämna ett svar