Vilka lag går till norra respektive södra allettan?

Jag fick en fråga om vilka lag som går till den norra respektive södra alllettan, och då inte med meningen om vilka som kommer topp fem, utan mer vilka lag som ligger mest norrut respektive söderut i den västra och östra ettan. De fem lag (totalt 10 lag) i den västra och östra ettan som går till allettan fördelas sedan mellan den norra och den södra allettan. De senaste åren har den fördelningen gått strikt efter deras position på kartan. De fem lag i västra/östra som ligger nordligast av de som kvalificerat sig för allettan får gå till den norra allettan och de fem sydligaste får gå till den södra. Därför satte jag mig med ett verktyg som mäter latitud och longitud och listade hur pass långt norrut lagen i den västra och östra ettan ligger. Här nedanför kan du läsa listan. Lagen med röd text tillhör den västra ettan, lagen med blå text den östra. Siffrorna efter är latituden på staden, när det är jämnt har jag gått in på exakt adress på ishallen, det är den som mätningen utgår ifrån. Ju högre siffra, desto mer norrut.

Städernas latituder. Ju längre upp på listan, desto mer norrut ligger den.

Men för att göra denna lista mer tydlig och intressant så kan man skala bort en del lag. Dels så är det tre lag som i praktiken är klara för en alletta (Hudiksvall och Borlänge som går till den norra allettan och Mariestad som går till den södra), dels är det lag som är så långt efter att det inte är realistiskt att de ska nå dit. En sådan avskalad lista ser ut så här:

Dessa tio lag slåss om sju platser.

Det är med andra ord tio lag som slåss om sju platser, tre ska gå till den norra och fyra till den södra (de andra platserna har redan Hudiksvall, Borlänge och Mariestad tagit). Därför kan vi konstatera att går Strömsbro, Wings och Lindlöven till allettan är det klart att de får spela i den norra. Huddinge, Nyköping, Skövde och Visby får spela i den södra. Vilken alletta lagen däremellan, Forshaga, Väsby och Hanviken går till, (om de nu kvalificerar sig) är däremot oklart. Deras placering avgörs av vilka lag som går till en alletta. Missar Visby, Skövde och Nyköping allettanspel får de alla spela i den södra allettan. Men missar Strömsbro, Wings och Lindlöven eller Forshaga hamnar de alla i norra. Ja, jag hoppas ni förstår resonemanget. Nu återstår bara att spela om det!

Ett PS! På samma sätt som man kan utläsa vilka lag som går till en alletta, kan man givetvis också se vilka som går till vilken fortsättningsserie. I min avskalade lista har Kumla gått till den södra och Enköping till norra. Resten av lagen är avhängiga av vilka lag som missar en alletta.

Lämna ett svar