Matcherna att hålla koll på!

Idag är det exakt 22 dagar kvar till sista grundseriematchen spelas. Med andra ord bara tre veckor till streckstriderna ska vara avgjorda och platserna till allettorna och vårettorna ska fördelas. Slutspurten närmar sig med andra ord stormsteg. Och folk kan slänga sig med klyschorna att poängen är lika viktiga i första omgången som i den sista, men det ger jag inget för. För tre tappade poäng i inledningen har man gott om tid att hämta in, men kommer tappen i slutet kan de bli direkt förödande. Matcherna och poängen blir i mina ögon bara viktigare och viktigare ju närmare slutet man kommer. Därför är morgondagens omgång den hittills viktigaste, och det är naturligtvis vissa matcher som är viktigare och mer avgörande då de spelas mellan lag som är direkt inblandade i streckstriden. Det här är de allra mest intressanta matcherna i hockeyettan imorgon:

SÖDRA ETTAN

Södra ettan just nu. Observera att Karlskrona ska ha tre mer poäng och +5 i målskillnad, medan Mörrum ska ha -5 i målskillnad.

Nybro-Halmstad
Det skiljer fem poäng och fyra placeringar lagen emellan, och mitt emellan dom dras just nu strecket till allettan. Nybro är de stora förhandsfavoriterna och man ligger just nu på en allettanplats med lite marginal. Men faktum är att förlorar man denna match så kan man faktiskt ramla ned under strecket, så pass tight är serien. Då skulle mycket väl lite nerver kunna slinka in i laget, något man säkert vill slippa.

För Halmstads del så har man börjat hitta lite mer rätt och har nu två raka segrar, och med en seger i denna match är man med i allettanstriden på allvar. Men med en förlust så kan det vara sex poäng upp till allettanstrecket och det med en match mer spelad. Då ser det riktigt tufft ut. Så en match som kan avgöra mycket för de båda lagen.

Kalmar-Karlskrona
Kalmar har bjudit på riktigt fin hockey och hade fram till senaste matchen mot Vimmerby en stark formkurva. Men Vimmerby vann med klara siffror över ett skadedrabbat Kalmar och frågan är hur mycket det är ett resultat av att Vimmerby är väldigt bra, eller om Kalmar i frånvarolistans följder börjar få slut på bensin lite? Man har fyra poäng ner till strecket (om vi ger KHK de 3 poäng de kommer få) och med en förlust här så kan marginalerna man skaffat sig efter den först starka halvan av serien vara mer eller mindre uppätna.

För Karlskronas del är det lite grann upp till bevis. Nu ligger man tack vare en massa wo-segrar på en allettanplats (med den sista mot Dalen inräknad), men några fler såna gratispoäng kan man inte räkna med att få. Så nu gäller det att leverera också på isen. Och där har det ärligt talat inte sett speciellt imponerande ut. Den namnstarka truppen har inte alls fått ut sin fulla potential, men nu gäller det att spelet snart börjar kugga i, allra helst redan imorgon.

Mörrum-Krif
Mörrums succéinledning med sex raka matcher utan förlust på isen har nu förbytts i tre raka förluster (plus en tilldömd 0-5-förlust). Motståndarna Krif har ännu svagare form med fyra raka förluster. Det är med andra ord laddat för ett litet krisderby mellan de två Blekingeklubbarna. Mörrum ligger just nu bäst till med en fjärdeplats, men man bör vinna för att behålla den åtråvärda allettanplatsen. För Krifs del så är det än mer en måstematch, då man inte har råd att tappa mer poäng i jakten. Fyra poäng kan bli sju med en match mer spelad och det kommer man inte kunna hämta upp.

Tranås-Dalen
Två lag utanför allettanstrecket men som båda har förväntningar både från fansen och från omgivning att klättra över det. Men då kommer lagen inte ha råd att förlora såna här sexpoängsmatcher som det är tal om. För det är matcherna mot dom man slåss om topplaceringarna med som man måste vinna. Speciellt Tranås är är det en måstematch för, och det i ett läge där man har lite tveksam form.

VÄSTRA ETTAN

Västra ettan just nu.

Nyköping-Borlänge
Nyköping inledde seriespelet starkt med 15 poäng på de första sju matcherna, men med bara en pinne de senaste tre. Det gör att man ramlat ner till en femteplats med bara tre poäng ner till jagande Lindlöven och Skövde. Nu kommer dock deras stora backgeneral Robin Axbom tillbaka i spel. Robin som varit skadad hela grundseriespelet är en nyckelspelare, kan han leverera direkt? Det måste han nog, för som motståndare står formstarka Borlänge som har sju raka segrar under bältet. Borlänge hade dock fullt upp senast mot Surahammar, där vinstmålet i en jämn match föll med endast en minut kvar att spela. Blir Nyköping laget att spräcka sviten? Det skulle i så fall sitta perfekt för dom, annars kan man mycket väl ramla under allettanstrecket.

Skövde-Kumla
Skövde tippades högt i serien, men man har inte alls fått ut potentialen som finns i laget. Just nu har man en sjundeplats och inte ens matcher mot bottenlagen känns som givna segrar. Imorgon står just ett bottenlag på schemat, men Kumla vann faktiskt senaste matchen, mot Linden. Det var lagets andra seger, den första kom mot just Skövde i omgång två. Skövde har inte råd att bjuda bort mer poäng om man vill nå en alletta, här är det bara tre poäng som gäller.

Lindlöven-Köping
Även för Lindlöven är en trepoängare ett måste. Lindlövens problem har dock inte så här långt att slå bottenlagen, det är att mäta sig med topplagen. Denna match måste vinnas först, sedan får man ta sig an de svårare lagen, för visst måste man också kunna vinna mot de lagen om man vill nå en alletta.

ÖSTRA ETTAN

Östra ettans tabell just nu.

Huddinge-Strömsbro
Tvåan mot trean, men trots deras framskjutna placering så är de inte på säker mark. För trots att Huddinge visat storform på slutet med fyra raka segrar, och trots att Strömsbro har varit den stora positiva överraskningen, så har man bara tre poäng ner till missad allettanplats i den supertajta östra ettan. Vinnaren skaffar sig lite marginal neråt, för förloraren väntar fler måstematcher.

Wings-Väsby
Femman mot sexan där båda har samma poäng, dessutom ett riktigt norrortsderby. Det blir inte mycket mer sexpoängsmatch än så! Besvikelsen Väsby, som idag gjorde sig av med sin assisterande tränare Charlie Thermeanius, mot positiva överraskningen Wings. Wings vann lagens första möte, får exallsvenskarna revansch nu? Då bör man nog göra fler mål än två, vilket är exakt det man presterat framåt i varje match fyra matcher i rad nu.

NORRA ETTAN

Norra tabellen just nu. Observera att Boden ska ha 3 poäng och +5 extra i målskillnad, medan Piteå ska ha -5 i målskillnad.

Kalix-Piteå
Kalix har gjort en kanoninsats så här långt och är väl mer eller mindre klara för en alletta, även om de givetvis fortfarande måste plocka en del poäng. Men med det spel de visat upp hittills ska de inte vara några problem. För Piteå är det dock mer som står på spel. De ligger just nu sexa (jag räknar då in att tävlingsnämnden ger Boden 5-0-seger i domen mot Piteå) på samma poäng som såväl Boden som Kiruna AIF, och bara tre poäng före Teg. Som ni vet är det fem lag som går till allettan, och även trean Piteå (19 poäng) är med i racet. Det är med andra ord fem lag som slåss om tre platser med bara fyra poäng mellan, och därför vore det naturligtvis ruskigt skönt för Piteå med en seger här. Det skulle dessutom innebära att man får revansch för förlusten för någon vecka sedan.

Vännäs-Teg
En måstematch för Teg, som efter en uppryckning nu har tappat momentum igen med två raka förluster. Nu är man utanför allettanplatserna och man kommer inte ha råd att tappa poäng mot tabelljumbon om man ska kunna ta sig upp topp 5.

Lämna ett svar