Måndagsnoteringar

Idag tänkte jag göra det enkelt för mig och köra alla seriers noteringar i ett och samma inlägg, och då inte heller skriva om precis alla matcher. Men nog finns det en del att skriva om!

I den östra ettan så var det skrälltätt igår. Wings har varit formsvagt och riskerade att helt tappa kontakten med allettanstrecket när man igår mötte Huddinge. Men trots att de två Wingsstjärnorna tvillingarna Wernersson-Libäck båda saknades så kunde man ändå vinna mot ett formstarkt Huddinge med 4-3. Avgörande målet gjorde Isak Sahlqvist (hans andra i matchen) med mindre än fyra minuter kvar att spela. Innan dess hade Huddinge hämtat in 3-1 till 3-3 på mindre än två minuter, så det var naturligtvis både skönt och viktigt för Wings med det Sahlqvistmålet. Man är fortfarande sexa men nu på samma poäng som både Väsby och Huddinge ovanför strecket. Det borgar för en högintressant andra halva, ska någon av de östra jättarna missa allettan?!

För det var inte bara Huddinge som förlorade, även Väsby lades på rygg utav Hanviken. Hela 2-6 skrevs förlustsiffrorna till, sedan special teams fallerat för exallsvenskarna. Väsby släppte nämligen tre mål i boxplay och kunde själva inte göra något framåt i numerärt överläge, inte ens med två man mer i 1,40. Nu är Väsby indraget i streckkampen på allvar.

Strömsbro har varit östra ettans stora utropstecken med en andraplats medan Segeltorp är det stora sorgebarnet med en sistaplats utan en enda inplockad poäng. Men igår så var det äntligen dags för Segeltorp att vinna sin första match då man slog just Strömsbro. Det lite lustiga i kråksången var att i premiären mellan de båda lagen så vände Strömsbro ett 2-4-underläge till seger med 5-4. Denna gång var det ”Torpets” tur att vända 2-4 till 5-4-seger.

Hudiksvall fortsätter för övrigt köra över den östra serien. Denna gång blev det seger mot Vallentuna med 7-1 på bortaplan. Imponerande!

***

I den norra ettan fortsätter Kalix imponera. Två nya segrar i helgen mot Örnsköldsvik och Teg gör att laget fortsatt toppar tabellen. Detta före Östersund som imponerade mot Boden i en tempofylld och fysisk match i vilken man vann med 3-0. Östersund vann också helgens andra möte, mot Kiruna AIF, men det var först efter förlängning. Nu ligger man en poäng efter Kalix, men man har en match mindre spelad. Dessa två lag har nu ryckt åt sig en rätt bra lucka neråt och kan redan nu räknas in som allettanlag om de inte kollapsar alldeles, och det finns det absolut ingenting som talar för.

Kiruna IF tog sig upp på allettanplats igen efter två storsegrar i helgen. Finfina 7-1 i lördags mot Teg följdes upp med en 6-2-seger mot Örnsköldsvik. Det var sköna segrar för KIF som annars haft en liten formsvaga på slutet.

Kiruna AIF fortsätter att överraska positivt. En stark poäng mot Östersund i lördags följdes upp med en trepoängare mot Sundsvall. Det verkar som att AIF är att räkna med på allvar i år!

Teg var formstarkt, men efter de två förlusterna i helgen så är man nu utanför allettanplatserna. Men det lär bli tight runt strecket, för Boden går också oväntat knackigt. Visserligen vann Boden mot Sundsvall (som nog kan glömma allettansnacket nu) men förlorade alltså mot Östersund. Nu har Boden tre poäng och fem plusmål till att räkna in i TN-matchen mot Piteå, men det är inga stora marginaler ned, de kommer ligga på samma poäng som Kiruna AIF och med bara två plusmål upp. Som det ser ut nu är det fem lag (Kirunalagen, Boden, Piteå och Teg) inom fyra poängs marginal som slåss om tre allettanplatser.

***

Vimmerby bara kör! Igår så förstörde man formstarka serietvåan Kalmars inflyttningsfest i Hatstore arena genom att köra över värdarna med 5-1. Man spelar en grymt imponerande ishockey i båda ändar av isen och leder nu den södra ettan med hela sex poäng!

Halmstad tog en livsnödvändig seger mot Tranås. Efter två raka segrar är man hastigt och lustigt med i allettanracet igen. Värt att notera från matchen var publiksiffran: 2552 personer hade letat sig till Halmstad arena då det var enkronasmatch.

För Tranås går det dock tyngre. Efter en stigande trend så har formkurvan nu vikit neråt igen och nu ligger man näst sist, dessutom med rätt dålig målskillnad. Men avståndet upp är inte oöverstigligt, det är så jämnt i södra ettan att man med ett par segrar i rad kan lyfta en flera placeringar. Men det håller inte att förlora så mycket mer heller.

Mörrums glödheta inledning har kommit av sig. Igår kom tredje raka förlusten sedan Dalen tog en viktig seger igen. Nu skiljer det bara två poäng mellan lagen, och då har Dalen en match färre spelad så man kan mycket väl vara förbi när den är spelad. Bröderna Thörnberg gjorde 3 av Dalens fyra mål, de är otroligt viktiga för lagets chanser att nå en alletta.

Krifs form är vikande. Igår kom fjärde raka förlusten, och detta mot seriens bottenlag Hanhals som alltså tog sin första trepoängare på bortaplan. Krif dominerade matchen kraftigt men har otroligt svårt att omsätta övertag i mål. Nu måste man bryta trenden annars så ser det ut att bli en ny krissäsong för Blekingarna.

***

Mariestad övertog serieledningen i den västra ettan. Detta sedan Surahammar förlorat mot Borlänge i en tight och jämn match där avgörandet kom genom Markus Karlberg med 1.09 kvar av matchen. Borlänge ägde spelet den första perioden och tog ledningen med 1-0, men Surahammar kontrade sylvasst. I den andra så var det Surahammar som hade övertaget men lyckades inte hitta någon utjämning. Det lyckades man dock med i andra då man satte hård press på Borlänge sedan Borlänge tagit ledningen med 2-0- Hampus Pettersson och Lukas Söderlund var målskyttar för Sura som såg ut att få med sig en rättvis poäng från formstarka Borlänge. Men så kom då Karlbergs mål och därmed så är Borlänge nu också dom förbi succégänget Surahammar.

Skövde blev vinnare igen i helgen. Visserligen tog man bara två poäng mot bottenlaget Köping, men det var två fler än femman Nyköping lyckades med mot ett annat bottenlag, Kumla. Det gjorde att Skövde, som verkligen underpresterat sett till materialet, nu endast är tre poäng efter Nyköping som just nu innehar sista allettanplatsen.

Och det verkar vara om den sista allettanplatsen som kampen står, för de fyra första lagen har nu fått en lucka ner. Detta står klart sedan Forshaga 3-2-besegrat Linden. Därmed har fyran Forshaga fyra poäng ner till Nyköping och sju poäng ner till Lindlöven och Skövde som är de som har en realistisk chans att utmana om en allettanplats. Med andra ord är det Nyköping (16 poäng), Lindlöven (13) och Skövde (13) som slåss om den sista allettanplatsen.

Lämna ett svar