Finnvasionen – Succé eller fiasko?

Silly seasons stora modefluga bland hockeyettans sportchefer var att värva finskt. Framför allt Nybros stora lyft sedan man plockat in en kvartett finnar i form av Janne Väyrynen, Eero Savilahti, Roope Elimäki och Sameli Ventälä gjorde att finnar blev ”det nya svarta”, men också att förhållandevis låga löner gjorde dem attraktiva. Framför allt toppspelare från Mestis blev högvilt för värvningsansvariga, men även en och annan Liigaspelare värvades med uttalad målsättning att bli spetsen i respektive lag. Men hur har det gått egentligen? Har det blivit den succé som man hoppats på, eller har det blivit fiasko? I denna artikel listar jag fem finska succéer och floppar med fokus på spelarna som värvades med flest meriter.

Det man kan konstatera är att det generellt inte alls blivit den succé som man kunnat tro. Många jämför Mestis med allsvenskan då det är finska motsvarigheten, men ett högt poängsnitt i Mestis är långt ifrån detsamma som ett högt i hockeyettan. Det är få som klarar av att höja sitt poängsnitt från Mestis, betydligt fler sänker det. Men här är i alla fall listan, god läsning!

Succéerna

Joonas Alanne i matchen mot Lindlöven. Foto: Anna Engström, Mariestad Bois hemsida

1. Joonas Alanne, f/c Mariestad

Med 218 Liigamatcher och 143 Mestismatcher så var det en mycket rutinerad pjäs Mariestad fick in i 30-årige Joonas Alanne. Han värvades redan in under slutet av förra säsongen och gjorde ett gott intryck, så pass gott att han utsågs till supporterspelare och det var inga problem att få fansen att haka på den insamlingen. En del av insamlingen var att skänka 10 kr per poäng han gör, och det ser ut att bli en dyr affär för de närmare 300 som gått med och en bra affär för klubben. För just nu snittar den skicklige finländaren 1½ poäng per match (15 poäng på 10 matcher) och är den finländare som varit överlägset mest produktiv. Adderar man att han dessutom endast varit inne på ett mål bakåt och har förstklassiga ledaregenskaper så förstår man att ett annat ord än succé inte går att använda.

2. Ville Heikkinen, c Visby

Visbys sportchef André Lundholm har mycket goda kontakter i Finland och har värvat spelare därifrån i många år. Det gör att han ofta har bra utdelning på sina finnar och Ville Heikkinen är ännu ett bra exempel på det. Ser man på hans stats från finska Mestis, där han mest spelat, så finns det finnar som värvats till ettan med betydligt bättre produktion, men svensk hockey verkar passa honom väldigt bra. För medan han snittat 0,62 poäng i Mestis, så snittar han över en poäng per match i ettan. Denna säsong, hans andra i Visby, så har han gjort 11 poäng på 9 matcher och med det delar han ledningen i den interna poängligan. Den spelskicklige centern fortsätter med andra ord att göra succé!

3. Miro Lehtimäki, f Visby

Miro Lehtimäki är ny för säsongen i Visby och även här har Lundholm hittat rätt. 24-årige Lehtimäki har huserat i såväl Liiga som Mestis men har överträffat sitt poängsnitt därifrån i ettan. Med tio poäng på åtta matcher så har den välväxte och hårt jobbande rightaren startat sin Sverigesejour mycket bra. Dessutom är åtta av poängen mål, och med det är han målbäst av alla finnar i ettan.

4. Alex Levänen, c/f Nyköping

Alex Levänen var ingen större poänggörare i Mestis, utan är en spelare som om man bara tittat på eliteprospects inte skulle höja några ögonbryn för. Men det är en skridskostark och väldigt spelskicklig center som verkligen har gjort succé i Nyköping med över en poäng per match i snitt. Alex är intressant på det viset att han visar att man inte behöver leta i det absoluta toppskiktet av poängspelare i Mestis för att göra fynd.

5. Eero Savilahti, f/c Nybro

Kom till Nybro tillsammans med bland annat Janne Väyrynen under förra säsongen och var den tillsammans med honom som fick förlängt. Det fick han givetvis för att han gjorde det riktigt bra med 17 mål och 30 poäng på 32 matcher, och han har inlett lika vasst denna säsong. Med fem mål och tre assist på nio matcher är han poängstarkast i Nybro och han har dessutom förärats med titeln assisterande kapten för sin betydelse för laget. Så har han också hela 229 Liigamatcher i bagaget, och det är ändå ett klart snäpp högre än Mestis.

Flopparna

1. Miro Mäkinen, c Tranås

Tranås har verkligen inte haft någon tur med sina finska värvningar inför denna säsong. Två skadade sig och kom inte ens till start, medan de som ändå kommit har floppat. Den med kanske störst förhoppningar knutna till sig av dem var nog Miro Mäkinen. Den 25-årige centern hade gjort 10 matcher i KHL, 73 i Liiga och 180 i Mestis och var tänkt att bli en spetscenter i lagbygget. Men så här långt är han en stor flopp, Tranås går knackigt och det kan delvis förklaras av att Miro inte gjort någon supporter lycklig. Inte en enda poäng så här långt och han har inte heller bidragit i spelet i övrigt. En klassisk flopp.

2. Markus Västilä, b Nybro

Nybro fick blodad tand efter sina lyckade finska värvningar och plockade in två nya inför säsongen. Markus Västilä var tänkt att få en stor offensiv roll, och visst fanns det fog förhoppningar. Med 260 matcher i Mestis med bra poängsnitt, och med två starka poängsäsonger i Hudiksvall så fanns det ju meriter att luta den bedömningen på. Men så här långt måste man kalla Västilä en flopp. Nio matcher och noll poäng är riktigt illa om man ska vara en producerande back, och det stryks också under av -4 i +/–statistiken.

3. Henri Tamminen, f Boden

Med 118 matcher i Liiga och Liiga-slutspel och 105 matcher i Mestis så skulle man kunna tycka att Henri Tamminen borde kunna göra något mer än att åka runt och tacklas. Men av det man kunnat se så här långt så är det en riktigt begränsad spelare som Boden plockat in. Fyra matcher, noll poäng och ett matchstraff är facit så här långt. Jag hade högre förväntningar på denna värvning.

4. Janne Kettunen, c/f Nybro

Med 32 Liigamatcher med fem poäng och 172 Mestismatcher med 122 poäng och dessutom med 59 matcher i högsta slovakiska ligan med 35 poäng så hade jag och säkert alla Nybrofans höga förväntningar på Janne Kettunen. Men med halva grundserien spelad så kan man inte vara nöjd med honom. En ynka pinne och +/-0 i +/–statistiken är inte stats värdiga en spelare som är heltidsanställd.

5. Matias Vartiinen, f Kalmar

Värvades till Kalmar som en supporterspelare under pompa och ståt med uttalat mål att bli en absolut spetsspelare med bra poänggörande. Så här långt har han jobbat hårt men har haft svårt att omsätta det till poäng. 5 poäng på 10 matcher låter kanske inte så pjåkigt, men med tanke på hans 132 Liigamatcher med 29 poäng och ett poängsnitt i Mestis på över en poäng per match så kan inte det ses som godkänt. Har dessutom -2 i ett topplag, som toppspelare i ett topplag måste du ha bra med plus.

Stort tack till Anna Engström för lån av bild!

Lämna ett svar