Hur har lagen presterat första halvan? Östra ettan

Den östra ettan inleddes rätt skrällartat, men ju längre in i serien vi kommit desto mer väntat ser det ut. Men visst finns det såväl skrällar som floppar, och i denna lista tänkte jag betygsätta hur lagen i den östra ettan skött sig under den första halvan.

1. Hudiksvall 25 poäng 37-14 i målskillnad

Betyg: 4
Jag hade väldigt höga förväntningar på Hudiksvall och hade dom som klara seriefavoriter, och de har motsvarat alla förväntningar och väl det. Man har i stort sett kammat rent under den första halvan med den enda lilla plumpen borta mot Strömsbro i omgång två. Framför allt är man snåla bakåt, men man har också rätt bra utdelning framåt, man toppar både gjorde och insläppta mål i östra ettan. Är ett riktigt kollektiv där det är fyra kedjor som är med och bidrar.

2. Strömsbro 19 poäng 35-28 i målskillnad

Betyg: 4
Jag hade förväntat mig en rätt bra säsong av Strömsbro och tippade dom på allettanplats, men att de skulle ligga tvåa efter halva serien med sex poäng ner till sjätteplatsen överträffar mina förväntningar med råge. Har fortsatt spela en frejdig ishockey där man gör mycket mål, men där man också släpper in en hel del. Men så här långt håller i alla fall devisen ”Anfall är bästa försvar!”. Viktor Ehn och Stefan Söder har verkligen pryglat in poäng, märkligt nog har dock inte tredjelänken i kedjan, Joakim Axman, som normalt också är en riktigt stark poängspelare, fått det att lossna riktigt. Där har man ett sparkapital.

3. Huddinge 16 poäng 33-22 i målskillnad

Betyg: 3
Huddinge startade seriespelet rent ut sagt svagt med sju poäng efter de första sex matcherna, men sedan har man gått rent de sista tre matcherna vilket ger dom godkänt betyg på första halvan. För nog är en tredjeplats det man kan förvänta sig av laget som stått lite och stampat de senaste åren. Från att ha varit den givna seriefavoriten år efter år så är man nu ett topplag, men inte mer, frånsprungna av framför allt Hudiksvall. Det ser ut som vanligt med en fryntlig offensiv ledd av evigt unge Björn Jonasson och en helt ok defensiv.

4. Väsby 16 poäng 31-21 i målskillnad

Betyg: 2
Väsby har en riktigt stark trupp på papperet med mängder med allsvensk rutin. Men så här långt så lever man inte upp till de förväntningar man får på sig med en så stark trupp. Fem segrar och fyra förluster har det blivit så här långt och även om man just nu har en allettanplats så är marginalerna ner inte speciellt stora. Det måste finnas mer att plocka ut av materialet, även om Carl Wassenius och Victor Andersson som vanligt producerat. En spelare som Calle Åsell står till exempel fortfarande bara på tre poäng.

5. Hanviken 16 poäng 27-23 i målskillnad

Betyg: 3
Så här skrev jag i min motivering till att jag hade Hanviken som nummer sex i min ranking av den östra ettan inför seriestarten: ”Hanviken har fått behålla stommen från föregående säsong vilket gör att de kommer att vara samspelade redan från start. De kommer säkert dessutom till start med ett gott självförtroende efter förra säsongens succé och är ett lag utan några stora svagheter. Det gör att jag tror att de kommer vara med och slåss om allettanplatsen långt in i serien.” Precis så har det sett ut. Laget är med och tävlar om allettanplatserna redan från start och ligger just nu femma. Frågan är om man kommer hålla den hela vägen?

6. Wings 13 poäng 30-34 i målskillnad

Betyg: 4
Även om Strömsbro är en positiv överraskning så håller jag ändå Wings framgångar som den största. Laget har en på papperet rätt bra offensiv, men en riktigt svag defensiv. Jag trodde att det skulle fälla laget på ett annat sätt än det gjort hittills. Framför allt inledde man serien lysande med tre segrar de första fyra matcherna, då man bland annat slog Huddinge och Väsby. Nu börjar väl verkligheten komma ikapp Wings, men det är ändå en stark fyra i betyg för säsongen så här långt.

7. Visby 12 poäng 25-23 i målskillnad

Betyg: 2
Visby må ha ett ovanligt tunt lag med en hel del rutin borta, men nog är man starka nog för att nå en allettanplats. Det var i alla fall mina tankar om ö-laget inför serien, men så här långt har de kommit på skam. En sjundeplats är inte godkänt för Visby, när låg man så långt ner senast? Framför allt skulle man behöva göra lite fler mål, defensiven håller ändå så här långt.

8. Vallentuna 10 poäng 23-35 i målskillnad

Betyg: 3
Jag hade Vallentuna som åtta i mitt tips då de har ett klart svagare lag denna säsong. Och åtta är där de ligger, så precis enligt plan, eller? Ja och nej. De inledde faktiskt svagare än jag trodde med fyra raka förluster, men de har tagit sig mer och mer och på slutet så ser de något starkare ut än vad jag förväntat mig med bland annat seger mot Visby. Kan uppryckningen fortsätta och laget avancera i tabellen? Ska man avancera så måste man skärpa upp försvarsspelet.

9. Enköping 8 poäng 16-26 i målskillnad

Betyg: 1
Jag trodde att Enköping skulle kunna vara med och utmana om en allettanplats, men så här långt har man bara hälften av poängen som krävs. Spelarmaterialet har man, men det ser riktigt illa ut spelmässigt, man får ingen fart i det kollektiva spelet. Att tränare Christofer Eriksson nu lämnar kommer därför inte som någon överraskning.

10. Segeltorp 0 poäng 20-51 i målskillnad

Betyg: 2
Jag hade väldigt låga förväntningar på Segeltorp inför säsongen, men att det skulle vara så här illa trodde jag inte. Noll poäng och hemska -31 i målskillnad innebär en genomsnittlig förlust på 3½ mål. Som jag skrev inför: Det kan mycket väl bli tvåan för ”Torpet” nästa säsong.

Lämna ett svar