Hur har lagen presterat första halvan? Norra ettan

Den norra ettan haltar som vanligt, men är det någon gång som man kan säga att den norra ettan är halvvägs så är det nu. Och därför är det också dags för halvtidssummering för den norra ettan.

1. Kalix 21 poäng 40-29 i målskillnad (10 matcher)

Betyg: 4
Jag hade räknat med att Kalix skulle vara med i toppen, i mitt tips hade jag dom som trea. Men trots höga förväntningar så har Kalix ändå överträffat dom. Visserligen så förlorade man överraskande premiären mot Kiruna IF, men sedan har man vunnit sju av de åtta följande spelade matcherna, bland annat har man besegrat de två stora favoriterna Östersund och Kalix. Man har gjort det med ett frejdigt anfallsspel och en positiv ishockey. Topp 3 i norra ettans poängliga består av Kalix förstakedja: Samuel Eriksson, Ace Cowans och Emil Lindblom. Tillsammans har de noterats för 41 poäng, det är 12 poäng fler än alla Vännässpelare tillsammans. Framför allt har man varit starka hemma, där man har idel vinster så här långt.

2. Östersund 20 poäng 38-22 i målskillnad (9 matcher)

Betyg: 3
Jag hade väldigt höga förväntningar på Östersund och dem har de också infriat. Sju segrar på nio matcher, men också ett par förluster, bland annat en överraskande mot Örnsköldsvik. Det som är positivt med Östersund i år är att de gör fler mål, bland annat har sista-minuten Johan Grönquist varit en stor succé.

3. Teg 15 poäng 39-15 i målskillnad (8 matcher)

Betyg: 4
Jag trodde Teg skulle få det svårt, men det var innan Sebastian Manberg gjorde klart med att han skulle återvända. Nu fick in en ledande spelare som gjort att laget kunde lyfta. Man inledde annars svagt med tre raka förluster, men sedan kom man igång och har tagit fyra raka segrar på isen och en via tävlingsnämndens dom. Det gör att man nu ligger trea och över det jag trott att de ska hamna. Men utan domen och utan Manberg så hade det (antagligen) inte blivit överbetyg.

4. Boden 15 poäng 29-20 i målskillnad (9 matcher)

Betyg: 2
Jag har här redan räknat in en wo-seger mellan Boden och Piteå. Jag höll Boden som klara favoriter att vinna den norra ettan, men som det ser ut på isen så lär så inte bli fallet. Man har blandat och gett, inte bara vad gäller poängfördelning från tävlingsnämnden, utan också på isen. Framför allt är det förlusten mot Kiruna AIF som sticker ut i negativ bemärkelse, man har ett alldeles för bra lag för att förlora en sådan match. Men det kanske är strulet med inställda matcher som gjort att man tappat fokus, vem vet?

5. Piteå 15 poäng 25-23 i målskillnad (9 matcher)

Betyg: 3
Piteå har motsvarat mina rätt högt ställda förväntningar och har trots att man tilldömts wo mot Boden en allettanplats. Som det sett ut hittills så vinner man mot bottenlagen och förlorar mot topplagen, vilket ger en allettanplats men inte mer. Lite anmärkningsvärt är att Magnus Isaksson befinner sig på en intern sjätteplats i poängligan, när toppade han den inte senast?!

6. Kiruna AIF 14 poäng 24-17 i målskillnad (8 matcher)

Betyg: 4
Jag trodde visserligen inte att de skulle vara i den absoluta botten, men att de skulle vara med och bråka om en allettanplats efter halva grundserien trodde jag inte! Laget har bland annat överraskande besegrat såväl Teg som Boden (två gånger, men ena var via dom från tävlingsnämnden). Har framför allt spelat bttre defensivt än förväntat, och offensivt har man inga stjärnor utan det är mer kollektivet som hjälpts åt vilket är en styrka.

7. Kiruna IF 13 poäng 30-20 i målskillnad (9 matcher)

Betyg: 3
Inledde serien lysande med tre raka segrar och med stora siffror dessutom. Men efter det har det bara blivit en enda seger till och dem förluster. Men förlusterna har kommit mot topplagen (med undantag av senaste mot Sundsvall), och sammantaget måste man ändå ge laget godkänt för deras insats så här långt. Nu har man dock blivit av med stjärnan Rihards Marenis (utlånad till Hästen en månad), så vi får se om de orkar hålla i.

8. Örnsköldsvik 10 poäng 20-39 i målskillnad (9 matcher)

Betyg: 4
Jag hade väldigt lågt ställda förväntningar på Örnsköldsvik då truppen ser väldigt tunn ut. Men laget har vunnit båda mötena med bottenkonkurrenten Vännäs och dessutom storskrällt mot Östersund. Det innebär att man gått klart plus gentemot min prognos.

9. Sundsvall 7 poäng 17-34 i målskillnad (8 matcher)

Betyg: 2
En svag tvåa. Jag hade visserligen inte trott att man skulle vara ett allettanlag, men näst intill. Det har man verkligen inte visat så här långt. Efter premiärsegern mot Teg så radade man upp hela sex raka förluster innan man till slut vann senast mot Kiruna IF. Nu är man redan så långt från allettanstrecket att det nog blir ett mission impossible att blanda sig i den striden.

10. Vännäs 2 poäng 11-44 i målskillnad (9 matcher)

Betyg: 2
Jag förväntade mig inte mycket av Vännäs, men man har ändå lyckats underträffa dom. Jag insåg att de skulle vara ett bottenlag, men jag förväntade mig i alla fall att de skulle spela ett snålt försvarsspel och vara med i fler matcher än vad man varit. Nu är man istället seriens givmildaste lag och adderar man dessutom att man snittat 1,2 mål framåt per match så förstår vem som helst att den ekvationen inte går ihop om man vill vinna matcher. En ynka tvåpoängare, resten förluster. Det ser ut att bli en tung säsong för Vännäs.

Lämna ett svar