Hur har lagen presterat första halvan? Södra ettan

I och med gårdagens möte mellan Vimmerby och Dalen så har också de södra lagen spelat sin första halva av grundserien. Och ja, jag räknar kallt med att Dalen tilldöms en förlust för att de inte spelade mot Karlskrona. Därmed så är det dags att ge också dem ett betyg på sina insatser under den första halvan.

1. Vimmerby 21 poäng 30-18 i målskillnad

Betyg: 4
Som ni kunde läsa i mitt tips inför serien så hade jag höga förväntningar på Vimmerby. Men att de skulle leda serien med tre poäng och endast ha två förluster överträffar de höga förväntningarna. Nye tränaren Staffan Lundh har överträffat den gamle tränaren Phil Horskys resultat både vad gäller poäng, gjorda mål och insläppta mål. Då ansågs ändå Horsky som något av en demontränare. Lundh har inga direkta lysande stjärnor, utan har fått ihop ett kollektiv som jobbar stenhårt för varandra och som på så sätt blivit oerhört svårslagna.

2. Kalmar 18 poäng 32-20 i målskillnad

Betyg: 5
Det var ett totalt nybygge i Kalmar inför denna säsong. Ny styrelse, ny sportslig ledning, ny arena, ny tränare och en massa nya spelare. Jag trodde det skulle ta tid att sätta allt, tid att få ihop gruppen, laget och att sätta ett spel. Men nye tränaren Victor Tuurala har verkligen fått allting att falla på plats med en gång. Laget är målgladast i hela södra ettan, men spelar också rätt tight bakåt. Visst inledde man med två förluster, men sedan dess har man radat upp sex trepoängare på de sista sju matcherna och är det klart formstarkaste laget i den södra ettan.

3. Nybro 17 poäng 22-14 i målskillnad

Betyg: 2
Nybro har haft stora problem offensivt men som vanligt så spelar man otroligt tight defensivt och vinner tack vare det sex av nio matcher så här långt. Det är inte dåligt, men inte alls lika imponerande som jag förväntat mig av ett namnkunnigt Nybro. Samtidigt så är de oerhört stabila, och det delas inte heller ut några bonuspoäng för att vinna serien. Men ska de gå långt så måste offensiven vässas.

4. Mörrum 16 poäng 28-28 i målskillnad

Betyg: 4
Visst räknade jag med att Mörrum skulle kunna nå en allettanplats, men inledningen var lysande. Sedan har man tappat lite momentum på slutet, men man har fortfarande presterat över förväntan. Ett offensivstarkt gäng med Adam Ingvarsson, John Henrion och Marcus Paulsson i spetsen som verkligen leder laget. Tillsammans har de gjort 15 av lagets 28 mål. Bakåt läcker de dock en hel del, vill man hoppas på en lång säsong så måste de hitta mer rätt i försvarsspelet.

5. Karlskrona 15 poäng 29-17 i målskillnad

Betyg: 1
Nu kanske många undrar hur jag kan sätta betyg 1 på ett lag som ligger på allettanplats. Men jag hade höga förväntningar på KHK och faktum är att nio av poängen kommer på wo. På isen har man inte alls fått till det, man är bland annat enda laget som plockat noll poäng mot Hanhals. Nu har man fått en biljett in i allettankampen tack vare wo-matcherna, men laget måste lyfta sitt spel ordentligt om marginalerna man nu fått ner ska räcka.

6. Dalen 11 poäng 18-17 i målskillnad

Betyg: 2
Jag hade Dalen som ett allettanlag, men lämnade en brasklapp om att Dalen tappat flera av klasspelarna på backsidan som var nyckeln till förra säsongens succé. Och det visade sig inledningsvis att så också var fallet, laget förlorade de tre första matcherna innan man fick låna tillbaka Jakob Stridsberg. Då vände det och man plockade fyra raka segrar. Men sedan har Stridsberg återvänt (han var med tre av segermatcherna) och nu står man och stampar på 11 poäng. Laget behöver verkligen Stridsberg. Han är en härförare både offensivt och defensivt, den som både sätter stopp i spelet för motståndarna och ger det egna spelet fart. Utan honom så lär det inte bli någon alletta.

7. Krif 11 poäng 21-28 i målskillnad

Betyg: 3
Flera tyckare haussade Krif efter deras fina försäsong, men jag trodde inte lika starkt. Visst hade de några intressanta värvningar, men att de presterar under försäsongen är inget konstigt. När man är ny i en klubb så brukar man vara full av energi och lust att visa upp sig för sin nya omgivning medan mer etablerade spelare inte går riktigt 100. Men när serien drar igång så är det påkopplat på alla händer och fötter och då är det inte lika enkelt att skina. Så har också målskyttet hackat för Krif, det som under försäsongen glänste så med Adam Pärna med flera. Man ligger nog på den nivå man kunnat förvänta sig av laget.

8. Tranås 11 poäng 20-29 i målskillnad

Betyg: 2
Jag trodde inte att Tranås skulle nå en allettanplats när jag tippade serien, men nog trodde jag att man skulle vara närmare än de fem poäng man ligger efter. Från omgång tre till sex radade man upp fyra raka nollpoängare, och det är där man lämnade sitt handikapp. Sedan dess har man nämligen lyft sig igen och har nu tre raka segrar. Det gör att det ändå finns lite hopp om att laget ska kunna blanda sig i allettanstriden på allvar. Men då måste man börja göra mer mål. 20 mål på nio matcher ger ett snitt på 2,2, då blir det svårt att vinna matcher.

9. Halmstad 9 poäng 22-22 i målskillnad

Betyg: 2
Ligger ungefär placeringsmässigt där jag förväntade mig (tippade dom åtta) , men inspelade poängen är klart färre än vad jag trodde. Jag varnade inför att de skulle ha problem offensivt, och det är där man hittar orsaken till att det bara blivit tre trepoängare och hela sex nollpoängare. Defensivt så håller de ihop det bra, men man måste bli vassare framåt för att lyfta.

10. Hanhals 6 poäng 11-35 i målskillnad

Betyg: 3
Hanhals har gått ungefär som förväntat. Man snor någon poäng här och där men i merparten av matcherna har man inget att hämta. Har gjort särklassigt minst mål och släppt in överlägset flest. Men det är bara en avspegling av laget man har. Man saknar både spets och bredd i såväl backlinje som bland forwards. Hanhals får inrikta sig på vårettan där motståndet blir lite överkomligare.

Lämna ett svar