Hur har lagen presterat första halvan? Västra ettan

Halva grundserien är spelad i västra ettan och därmed är det dags att göra en avstämning hur lagen skött sig så här långt. Jag gör det genom att betygsätta lagens insatser från 1-5 enligt denna skala:
1 Mycket under förväntan
2 Under förväntan
3 Enligt förväntan
4 Över förväntan
5 Mycket över förväntan

1. Surahammar 21 poäng 35-22 i målskillnad

Betyg: 5
Hockeyettans kanske största positiva överraskning så här långt. Det tidigare notoriska bottenlaget har redan plockat tre gånger så många poäng som man gjorde på hela grundserien förra säsongen! Och man gör det med ett fartfyllt och kreativt anfallsspel och ett riskminimerande försvarsspel som gjort att man tagit poäng i alla matcher utom en (Mariestad). Lukas Söderlund snittar ett mål per match och har varit väldigt viktig för laget.

2. Mariestad 21 poäng 29-17 i målskillnad

Betyg: 3
Gick in i seriespelet med höga förväntningar på sig och har motsvarat dom men inte mer. Det ser ut som det ska egentligen, med sex trepoängare och någon plump i protokollet. Tränare Appelgrens lag är pålitliga, de levererar, men han bygger också på sikt före kortsiktig framgång. Han köper någon enstaka förlust så länge laget utvecklas åt rätt håll och det kan man konstatera att de gör. Framför allt är man oerhört försvarsstarka med en pånyttfödd Sandberg i mål. Framåt har förstakedjan med Joonas Alanne i spetsen varit väldigt sevärd de matcher Philip Norberg deltagit.

3. Borlänge 18 poäng 50-27 i målskillnad

Betyg: 4
Hade en minst sagt trög inledning med tre raka förluster, men sedan har man verkligen imponerat. Sex raka segrar och man har fullständigt kört över motståndet med hela 50 mål framåt, överlägset bäst i hela ettan. Framför allt är det förstakedjan med Degerstedt, Janohls och Karlberg som dragit tåget, hela 47 poäng har de skrapat ihop och de ligger etta, tvåa och femma i västras poängliga (1:a, 4:a och 14:e i hela ettan). Men i och med segrarna kommit så har självförtroendet stigit och fler och fler spelare har hakat på, nu ser man ruggigt starka ut.

4. Forshaga 17 poäng 28-25 i målskillnad

Betyg: 4
Förra säsongens succélag tappade nästan alla spetsar samt tränare Dennis Hall, men de som blev kvar har visat att det inte bara var spetsarna som levererade succén, det var laget. Och merparten av laget är faktiskt kvar och de har fortsatt prestera fin hockey. När stjärnorna lämnat så har det också lämnat utrymme för de mer anonyma spelarna att ta en större roll, och Emil Smedberg, Jakob Ringsby och Anton Klint är bara några som antagit utmaningen på bästa sätt.

5. Nyköping 16 poäng 28-24 i målskillnad

Betyg: 3
Inledde serien bra med tre trepoängare på de första fyra matcherna och ett poängsnitt på 2,5 poäng per match. Men ett par skador har inverkat menligt på lagets prestationer och sedan dess har det gått trögare med bara sex poäng de senaste sex matcherna. Man befinner sig dock rättmätigt fortfarande på en allettanplats. Laget har ett starkt passningsspel offensivt men är lite passiva i egen zon. Har en stark förstakedja i Christian Axelsson, Elias Jakobs och sevärde Alex Levänen.

6. Lindlöven 13 poäng 36-32 i målskillnad

Betyg: 2
Jag hade högre förväntningar på Lindlöven, jag trodde de skulle ha en allettanplats. Nu har man tabellraden 3-3-3, och ska man vara i allettan måste man vinna mer än man förlorar. Framför allt läcker man defensivt, 32 insläppta mål är för mycket, då blir det svårt att vinna matcher. Offensivt har man dock levererat, näst flest mål av alla i västra ettan, och det är radarparet Anton Widmark-Maksim Semjonov som levererat bäst.

7. Skövde 11 poäng 20-26 i målskillnad

Betyg: 1
Jag hade Skövde som tvåa i mitt tips, då förstår alla att en sjundeplats är långt under mina förväntningar på laget. Laget har inte alls fått det att stämma, det saknas linjer, det saknas lagspel, det saknas det mesta egentligen som gör att man vinner matcher. Kan det vara en följd av en bekvämlighet i laget? Laget har behållit en stor stomme i många år nu, då blir det lätt att man fått en roll tilldelad som man är nöjd med, man behöver inte kriga för att visa att man ska ha en plats att man vill ha en annan/större roll. Man går på rutin, ”same procedure as every year James”, och då blir träning rutin, utan reflektion, utan utveckling. Kan tränarbyte vara en lösning? För att väcka laget ur sin törnrosasömn. Något behöver i alla fall ske för att inte denna säsong ska bli ett fiasko. Framför allt måste det ske något framåt, 20 mål gjorda är alldeles för få.

8. Linden 7 poäng 19-34 i målskillnad

Betyg: 1
Linden trodde jag skulle kunna vara med och bråka om en allettanplats, men nu hade det inte hjälpt ens om man plockat dubbelt så många poäng som man faktiskt gjort. Det var därför ingen överraskning att Jock Lundholm avgick igår, nu får laget en ny tränare som förhoppningsvis kan få laget på rätt köl igen. Framför allt läcker man oroväckande mycket bakåt.

9. Köping 7 poäng 16-32 i målskillnad

Betyg: 3
Mina förväntningar på Köping var inte så höga, man har nog presterat som man ska egentligen. Jag förstod att man skulle ha svårt att göra mål då det ser minst sagt tandlöst ut på forwardsfronten, och jag förstod att man skulle släppa in en del mål men att Jhonas Eneroth skulle stoppa den värsta blödningen. Kommer antagligen fortsätta vara ett bottenlag denna säsong.

10. Kumla 4 poäng 22-44 i målskillnad

Betyg: 2
Inte heller Kumla hade jag så höga förväntningar på, men nog trodde jag att de skulle ha några fler poäng än fyra efter första halvan. Det är lätt att se att det är försvarsspelet som inte hållit. Med nästan fem insläppta mål per match så är det svårt att plocka poäng.Offensivt ser det ändå helt ok ut, man saknar förra säsongens förstakedja, men nu levererar kollektivet på ett annat sätt. Men man måste hitta mer rätt i försvarsspelet för att laget ska kunna lyfta.

Lämna ett svar