Omgång 8 i den norra ettan

Det var en ovanligt målrik åttonde omgång nummer åtta (nåja) av den norra grundserien. Under de fyra matcherna gjordes hela 28 mål, eller sju mål i snitt. En annan iakttagelse är att det blev idel hemmasegrar. Här är min sammanfattning av den åttonde omgången.

I alla serier finns det alltid lag som överraskar positivt och negativt. En positiv överraskning i den norra ettan har Kiruna IF varit, medan Sundsvall varit en negativ. Därför var det föga väntat när Sundsvall drog det längsta strået när de båda lagen i söndags möttes i Brandcode center. Kiruna IF låg på och låg på och sköt hela 51 skott mot Sundsvallsmålvakten Viktor Rönnkvist, men i slutändan hade man bara lyckats överlista honom tre gånger medan Philip Eriksson i IF-kassen fick vika rygg fyra gånger. Matchavgörande målet kom genom Sundsvalls Simon Sjöberg med blott 27 sekunder kvar. Det var en väldigt kampfylld och intensiv match. Efter slutsignalen blev det också ordentligt grinigt och IF-stjärnan Rihards Marenis drog på sig ett game penalty, alltså avstängning, och missar nu minst en match. Dubbelt illa för IF med andra ord, som dock fortfarande håller en allettanplats. För Sundsvall var det en avgörande seger för att inte totalt behöva glömma allettandiskussionen.

Omgångens toppmöte var matchen mellan Östersund och Kalix. Det kom att bli en fartfylld och chansrik match där båda lagen verkligen gick för att ta segern av egen kraft. Kalix anföll för fulla muggar, medan Östersund kontrade effektivt. Det visade sig när krutröken lagt sig att det var Östersunds omställningsspel som till slut vunnit dagen och matchen med 5-3. Det var Östersund som tog ledningen redan i den första perioden med 2-0, men Kalix var ikapp till 3-3 mitt i den sista perioden. Då kom ett dråpslag för serieledarna, för bara 43 sekunder kunde David Westlund på egen hand ta pucken från egen zon och hela vägen upp i anfallszon där han hängde upp den i krysset till 4-3. I och med segern så tog Östersund igen tre av de fyra poängen man låg efter serieledande Kalix, och är därmed ny tvåa.

Piteå är dock med i kampen om de absoluta toppositionerna. Detta står klart efter att de enkelt kunde avfärda AIF med 5-1. En period var det jämnt, med sedan gjorde Emil Wrenman och Petter Mäkitalo var sitt tidigt mål i den andra och efter det var det överkörning i period två som Piteå vann till slut med 3-0. AIF gav det ett försök i sista men närmare än 3-1 kom man inte. Segern var viktig för Piteå som nu har tre poäng ner till missad allettanplats. För AIF:s del så saknas det fyra poäng (plus en massa mål) till rätt sida strecket.

Örnsköldsvik är för mig en stor positiv överraskning. Jag trodde inte alls på dom inför säsongen, men igår tog de sin tredje trepoängare, denna gång mot Vännäs med 5-2. Vännäs hade 2-2 i de andra perioden men sedan kunde Örnsköldsvik göra tre raka mål och vinna matchen. I och med segern så har man nu häng på allettanplatsen, blott två poäng skiljer upp. För Vännäs ser det värre ut, åtta poänglösa matcher av nio möjliga kan inte ses som godkänt även om man är ett förväntat bottenlag.

***

I normala fall brukar jag ge titeln omgångens målvakt till den med bäst räddningsprocent, men i denna omgång måste priset gå till Viktor Rönnqvist som var helt avgörande med sina 48 räddade skott när Sundsvall kunde vinna mot Kiruna IF.

Omgångens poänggörare blev också en Sundsvallsspelare. Simon Sjöberg gjorde sitt fjärde och femt mål för säsongen och assisterade dessutom till ett mål i 4-3-segern. Han var alltså matchvinnare nummer två i Sundsvall.

Lämna ett svar