Omgång 8 i den västra ettan

En lång segersvit spräcktes, en favorit har fått upp ångan ordentligt medan en annan äntligen fick vinna igen. Dessutom en liten skräll och ett jämnt bottenmöte. Det bjöds verkligen på lite av varje i den västra ettans åttonde omgång.

Vi inleder väl med den tidiga seriefinalen, där Mariestad tog emot hela ettans stora överraskningslag Surahammar. Gladahammar hade sju raka segrar inför matchen och hade verkligen imponerat så långt. Och inte såg det sämre ut under inledningen av matchen då man tidigt i den andra perioden tog ledningen med 0-2. Men Bois malde efter hand mer och mer ner Surahammar, reducerade i slutet av den andra och både kvitterade och avgjorde i den tredje. Surahammar orkade till slut inte stå emot, sista perioden hade laget inget eget anfallsspel utan ägnade sig bara åt att chippa ut och försöka hitta en spelvändning på så sätt. Men Surahammar kan absolut vara nöjda med sin insats ändå, de gav verkligen allt. Och de visade att de är väldigt svårslagna och att de kan både spela fartfyllt framåt (så länge de orkade) och cyniskt bakåt. För Bois del var det andra sköna segern på bara några dagar (derbyt vanns i omgången innan) och laget börjar mer och mer hitta rätt och kommer närmare och närmare 60-minutersprestationer.

Ett annat lag som verkligen hittat rätt är Borlänge. För efter de tre inledande förlusterna, där man verkligen inte hade många rätt, så har man verkligen fått det att lossna och ståtar nu med fem raka trepoängare. Och det är inte vilka segrar som helst heller, segrarna har kommit med stora siffror. Senast var det Köping som blev mosade med hela 2-8 efter att Borlänge gjort hela fem mål i den första perioden. Glädjande för Borlänge var att också ungtupparna hittade rätt i denna match, tidigare har det varit förstafemman som stått för i stort sett allt framåt. Laget bjuder verkligen upp till målglada matcher, snittet för antalet mål i Borlängematcher är 5,25 gjorda och 3,38 insläppta. Gladhockey! Lika glada är nog inte Köping, de ligger sist med bara fyra poäng och har bara orkat med att göra 10 mål framåt samtidigt som man har 30 insläppta!

Skövde har verkligen inte imponerat det sista. Speciellt på bortaplan där man fram tills igår inte tagit en enda poäng. Inte såg det bättre ut efter inledningsperioden mot Lindlöven då man låg under med 3-1. Men då vaknade Skövde till och fick till ett betydligt bättre kollektivt spel än man visat upp tidigare och lyckades inte bara komma ifatt utan också förbi i den tredje perioden och tog därmed sin första trepoängare på bortaplan. Det var en otroligt viktig seger för Skaraborgarna. De var favorittippade att nå en alletta, men vid förlust så hade gapet upp dit blivit sex poäng, kanske inte omöjligt, men med det spel som visats upp så långt så hade det nog varit för långt. Med andra ord kan man se segern som dubbel: Man vann inte bara tre poäng, man fick också upp tron på det egna laget och ett lagspel de så förtvivlat sökt. Lindlöven ser det dock värre ut för. Detta var deras tredje raka förlust, och den tidigare så trygga allettanplatsen har nu förbytts i en sjätteplats, med tre poäng upp.

Forshaga imponerar faktiskt och befinner sig just nu på en allettanplats. Man gör det sedan man besegrat ett annat topplag, Nyköping, med 4-2 efter en målrik andraperiod då faktiskt alla målen föll. Det var Forshaga som tog ledningen men Nyköping kvitterade två gånger om, men med två mål med bara 20 sekunders mellanrum så ryckte Forshaga åt sig en ledning som Nyköping aldrig kunde ta igen. Forshaga stängde ner i tredje riktigt bra. En lite märklig incident hände långt efter slutsignalen då lagen redan tackat domaren. Då samlades en klunga från vardera lagen och stod och snackade med varandra och helt plötsligt utbröt ett slagsmål mellan två spelare i vardera laget. Nu är lagen fyra och femma i tabellen.

Denna säsong kommer inte placeringen på den nedre halva innan grundserien betyda något då alla ändå kommer att starta från noll när vårettorna drar igång, men visst är det naturligtvis skönt att få känna på att vinna ibland också för bottenlag. Så det var säkert en skön Lindenseger när man kunde besegra Kumla på bortaplan med 2-3. Det var dock Kumla som vann två av perioderna, med 1-0, men Linden vann mittenperioden med 0-3 och därmed alla poäng. Nu är Linden sju poäng bakom femteplatsen, det känns mycket.

Omgångens poängkung blev Mariestads finske supporterspelare Joonas Alanne. Finnen passade till det första målet och gjorde de andra två när Mariestad ändade Surahammars segersvit. Han har därmed gjort fina elva poäng på de åtta första matcherna.

Omgångens målvakt är Lindens målvakt Anders Olsson. För trots att Kumla sköt hela 41 skott så släppte han bara in två kassar och landade på finfina 95,12 i räddningsprocent. En helt avgörande insats i segermatchen.

Lämna ett svar