Ettans hetaste derbyn

Imorgon är det dags för det alltid heta Skaraborgsderbyt mellan Skövde och Mariestad. Det fick mig att fundera på frågan vilka som är de hetaste derbyna i ettan? De där matcherna som gör att inte bara de vanliga åskådarna kommer till hallen, utan också de där som bara ser på en match när det gäller extra mycket, de allra hetaste derbyna. Jag kom fram till fyra matcher som verkligen lockar den breda massan till hallarna, den ultimata listan över ettans allra mest kittlande derbyn*.

1. Skövde-Mariestad

Publik derbyt 2019: 2789
Publiksnitt under säsong: 1122
Publikökning: 149%

När det är Skaraborgsderby så sluter alltid publiken upp. Speciellt i Skövde som har den större hallen och bättre faciliteter i form av parkering och läktare. Det är alltid packat med bortasupportrar på ”apberget” uppe i ena hörnet och Oxarna har riktigt bra tryck på läktarsång och trumma. Ovanför Skövdes bås står Rebellerna och de brukar också ha bra med folk och tryck understödda av sin trumma. Det är alltid hetta på isen med riktigt tuffa närkamper och slagsmålsungar som ibland blir slagsmål. Det märks att det är två lag med många egna produkter som fått det med modersmjölken att man inte gillar motståndarna. De som inte är det har fått veta det ändå, och de brukar förstå att detta är en match man inte viker ner sig i. Båda lagens egenfostrade spelare skulle hellre sluta spela än att spela i motståndarlaget. I ena hörnet står Skövdes ”prostataklack” och hånar motståndare och pekar finger åt Boisklacken, där de hetaste hetsporrarna inte är sena att svara. Det är adrenalin både på is och läktare, precis som det ska vara.

2. Mörrum-Karlskrona

Publik derbyt 2011: 2078
Publiksnitt under säsong: 867

Publikökning: 140%

Mörrum är den mer klassiska klubben, men man har på de senaste 10 åren blivit omsprungna av KHK som nådde hela vägen till SHL. Nu är laget tillbaka i ettan igen och under tiden har också Mörrum vuxit sig starkare och nu är det öppna möten lagen emellan igen. Och det är inte bara öppna möten, det är heta möten. Mörrum har ett mycket ont öga till KHK som man anser ha utnyttjat Mörrum, bland annat har KHK plockat stora delar av ungdomslag till sig. Detta borgar för starka känslor och ”krig” på läktaren, men också på isen. Slaget om Blekinge kommer bli riktigt tufft!

3. Kiruna IF-Kiruna AIF

Publik derbyt2019: 1524
Publiksnitt under säsong: 790
Publikökning: 93%

Det berättas om gamla tider i Kiruna, där tjänstemännens lag var Kiruna IF medan arbetarna höll på AIF, och man satte sig inte ens bredvid varandra i gruvan utan smockan hängde i luften när det närmade sig derby på den tiden för en 40 år sedan. Men sedan dess har de båda föreningarna slagit sig samman, innan AIF för några år sedan startade upp verksamheten igen. AIF känner sig fortfarande som underdog, där det är dom som fått de sämsta omklädningsrummet i Lombia och det är dom som inte får använda kafeterian. Detta gör att det fortfarande tittas snett på varandra i gruvbyn, och det är fortfarande heta känslor lagen emellan på isen. Detta gör att folk också sluter upp på matcherna. Över 1500 åskådare är mycket i en ort med bara knappt 23000 invånare. Men riktigt lika hett som i forna tider kanske det inte är, nu har till och med spelare gått mellan de två klubbarna. Men det kanske blir så när de är uppväxta i en förening och sedan gått till den andra, spänningen mellan blir inte lika stark. Att det är ett av ettans allra hetaste derbyn råder dock inget tvivel om!

4. Nybro-Kalmar

Publik derbyt 2019: 2500
Publiksnitt under säsong: 1584

Publikökning: 58%

Det är alltid mycket folk i Liljas arena, men aldrig så mycket som när Kalmar kommer på besök. Kalmar ses av Nybroborna som en uppkomling som inte har någon hockeykultur, medan Kalmariterna kontrar med att Nybro bara är en rondell stor. På detta sätt går tugget och agget växer och det blir en riktig derbykänsla, en match där man inte får förlora och där det ges extra i varje situation på isen. Det växlas också en hel del hårda ord mellan de två sidornas supportrar, båda gillar att retas och hetsa, när allting ställs på spel så är känslorna på helspänn och adrenalinet flödar. Nybro har av tradition det starkare laget, men sånt gäller ofta inte i derbyn, där är det de som kämpar hårdast och offrar mest som vinner. Och det gör att Kalmar minsann ofta är med och vinner, något som naturligtvis svider för alla Nybrobor. Och vice versa naturligtvis.

* Fotnot: Alla siffror utom Mörrum-Karlskrona är från säsongen 19/20, den senaste med publik. Siffrorna är från grundserien så att de ska vara kompatibla med den grundserie vi är i nu. Mörrum-Karlskrona är från säsongen 11/12, senaste gången det spelades grundseriederby lagen emellan.

Lämna ett svar