Omgång 4 i norra ettan

I den norra ettan hänger inte alltid omgångarna samman, detta beroende på resor och hur man löser för att slippa dessa så mycket som möjligt. Men det finns ändå fem matcher att gå igenom, nämligen Sundsvall-Vännäs, Östersund-Örnsköldsvik, Kiruna IF-Boden, Kalix-Kiruna AIF samt Teg-Piteå. Nu kör vi!

Sundsvall var rätt stora favoriter i hemmamatchen mot Vännäs då gästerna så långt kammat noll medan Sundsvall hade en fin skalp mot Teg i omgång ett. Men det var faktiskt Vännäs som hade ledningen med 0-2 till slutet av den andra perioden efter mål av Alexander Westerbergh och Filip Nordin. Då reducerade dock Simon Sjöberg och sedan var den tredje perioden en enda lång jakt på kvittering. Sundsvall manglade Vännäs Dennis Westergård med skott, man vann skotten i perioden med hela 19-3, men det skulle dröja till mindre än minuten kvar innan Fabian Westling Alm kunde trycka in kvitteringen sedan Sundsvall satsat på att plocka ut målvakten. Men det var ändå Vännäs som fick sista ordet, det var nämligen dom som knep extrapoängen efter straffar. Felix Hälldal satte den avgörande straffen och blev tillsammans med målvakten Dennis Westergård stora matchhjältar.

Omgångens allra största favorit var nog ändå Östersund som skulle ta emot det andra Ö-laget, Örnsköldsvik. Ö-vik var starkt bottentippat inför säsongen medan Östersund ska vara med i den absoluta toppen. Efter matchen står dock båda lagen på samma poäng, för det var nämligen gästerna som avgick med en mycket överraskande seger med klara 1-4. Hemmalaget uppträdde minst sagt undermåligt de första tio minuterna och hade då släppt in tre raka mål. Visserligen fick man in en kvittering i powerplay innan den första perioden var slut, men sedan blev det inga mer mål för Östersund. Trots att de sköt hela 52 skott mot Örnsköldsviks 27, så blev det bara ett mål till och det var Ö-viks. Linus Marcko fick finfina 98 i räddningsprocent i bortamålet medan stormålvakten Isak Mantler endast hade 85%. En riktig skräll som säkert ger massor med självförtroende för Ö-vik, medan det kanske var ett nyttigt wake up-call för hemmaspelarna.

Det vankades ett riktigt toppmöte i Lombiahallen i onsdags. Serieledande överraskningslaget Kiruna IF tog emot favoriterna Boden i en tillställning som kom att bli riktigt tät och målsnål. Inför den fina publiksiffran 940 personer så var det Boden som tog ledningen i den andra perioden med 0-1 genom Oskar Matushkin i powerplay, men bara 8 sekunder senare var det kvitterat genom Jacob Hansson efter ett mycket snyggt mål. Det var dock Boden som skulle få det sista ordet. Tidigt i den tredje perioden göre Sebastian Harila 1-2 och det blev sedan slutsiffrorna. Trots förlusten leder fortfarande Kiruna IF segern efter den fina starten, men nu med Boden som ny (delad) tvåa. IF lär inte bli alltför nedslagna av förlusten då man verkligen bjöd upp till kamp.

Kalix fick det oväntat tufft när Kiruna AIF kom på besök, i alla fall siffermässigt. För trots att man vann skottstatistiken stort, 38-12, så slutade matchen med en uddamålsseger, 2-1. De som trots allt lyckades överlista en storspelande Aleksenteri Heiskanen var Ace Cowans och Marcus Leijonhufvud, för AIF:s del så var det Oscar Haaraoja som hittade rätt. Notabelt var att alla mål i matchen föll i powerplay. I och med segern går Kalix upp på en delad andraplats, medan AIF fortfarande gjort det över förväntan med en sjundeplats.

Igår möttes Teg och Piteå i Winpos arena i en match där Piteå hade det spelmässiga övertaget i de första perioden men det var Teg som stod för målen, hela tre stycken. Resten av matchen bestod mest av Piteås jakt och man lyckades också reducera två gånger, men man nådde inte hela vägen fram utan matchen slutar 3-2 till hemmalaget. Naturligtvis en väldigt viktig seger för Teg som inlett säsongen mycket skakigt med tre raka förluster innan gårdagens match. Piteå å sin sida ska inte låta sig nedslås alltför mycket av förlusten, man gör en bra match men straffas hårt i den första perioden av ett effektivt Teg.

Lämna ett svar