De största positiva och negativa överraskningarna

Nu har de flesta lag spelat tre omgångar, och redan är det några lag som sticker ut både i positiv och negativ bemärkelse. Idag tänkte jag försöka lista de störa positiva respektive negativa överraskningarna i respektive serie så här långt.

Norra ettan

Positiv överraskning – Kiruna IF

Jag var nog en av få utanför den innersta fan-kretsen som trodde på Kiruna IF inför första nedsläpp. Men inte ens jag trodde att de skulle toppa den norra ettan efter tre omgångar. Men det är precis det man gör, och man gör det helt utan poängtapp och med en imponerande målskillnad på hela 14 plusmål (16-2)! Man inledde med att klart besegra det förväntade allettanlaget Kalix komfortabelt (4-1), fortsatte med en storseger (5-0) i derbyt för att i senaste omgången köra över Vännäs med 7-1. Det är inget annat än imponerande. Men i nästa omgång väntar Boden, det kommer bli det ultimata testet för att se om IF är på riktigt i år.

Negativ överraskning – Teg

Jag har faktiskt tippat Teg som sjua, så att de nu ligger nia borde sett till det inte vara en så stor missräkning. Men faktum är att laget spelat fyra matcher, en mer än de flesta, och ändå har man hela fem poäng upp till en allettanplats, så mycket trodde jag inte de skulle vara efter ens efter 18 omgångar. Att förlora mot Piteå och Boden må vara ok, och att förlora en match mot Sundsvall kan jag köpa, men att förlora mot Kiruna AIF håller inte om man ska vara med i ett allettanrace.

Västra ettan

Positiv överraskning – Surahammar

Tre matcher-tre segrar. Det eviga loosergänget Surahammar har vunnit tre raka matcher i inledningen och får snart byta namn till Gladahammar. Det har inte varit vilka segrar lag som helst heller. Först vände man ett 3-4-underläge till en 8-4-seger mot Borlänge, ett lag som av tradition alltid är ett topplag. Sedan avfärdade man Linden, ett lag som nämns kunna vara med i allettanstriden. Senast slog man ett så långt obesegrat Nyköping efter att ha tappat en 3-0-ledning till 3-3. Med andra ord inga nervik som laget tidigare år ägnat sig åt. Det är också roligt att se att föreningen andas morgonluft, det är en positiv stämning runt klubben och mot Nyköping hade man också en välbesatt supporterbuss på plats.

Negativ överraskning – Borlänge

Borlänge har i många år abonnerat på en allettanplats, de senaste sex åren har man också gått till slutspel, två av dom hela vägen till kvalserien. Därför måste deras noll poäng efter tre matcher ses som en riktigt negativ överraskning. Visst varnade jag inför seriestarten att laget såg tunt ut, där de har två riktigt starka femmor men sedan bara en handfull juniorer och utfyllnadsspelare. Men de två femmorna är ändå av så bra klass att man borde kunnat avfärda i alla fall någon av motståndarna Surahammar, Nyköping och Skövde.

Östra ettan

Positiv överraskning – Strömsbro

Visst jag hade dom på allettanplats i mitt tips, men att laget skulle vara obesegrat efter tre matcher trodde jag inte. Den främsta skalpen är givetvis segern mot Hudiksvall, men även viktorian mot Hanviken är stark. Visst släpper laget in en hel del mål (3 i snitt) men inte så många som tidigare säsonger (förra grundserien låg man på nästan 4) och framåt är man som vanligt vassa. Nu ligger man på en finfin andraplats och bara med sämre målskillnad än Hudiksvall. Blir det äntligen allettan för Strömsbro i år?

Negativ överraskning – Vallentuna

Visst jag hade inga större förväntningar på Vallentuna, de såg alldeles för tunna ut, framför allt på backsidan. Men jag trodde i alla fall att man skulle kunna vara med och utmana i matcherna, inte att som nu stå på noll poäng och ha en målskillnad på -10 efter bara tre matcher. Framför allt är det offensiven som fallerat, mindre än ett mål framåt per match gör att det blir svårt att vinna matcher.

Södra ettan

Positivt överraskning – Mörrum

Jag hade Mörrum som allettanlag, men de har ändå överraskat positivt med sina tre raka segrar och sju poäng. Laget har uddamålsbesegrat Dalen, Krif och Vimmerby, och framför allt segern mot Vimmerby imponerar. Att göra sex mål mot ett lag som så långt inte släppt in ett enda mål är riktigt starkt. Laget verkar ha de offensiva krafterna för att göra mål på alla lag, men det finns ännu en del att finslipa på i defensiven. Får de ordning på den också lär de bli väldigt svårslagna.

Negativ överraskning – Dalen

Visst såg jag bristerna på backsidan, där de tappat tre riktiga kanonbackar i Stridsberg, Persson och Malmborg. Men nog hade jag trott att värvningarna av Axel Eidstedt och Karl Jonsson i alla fall i viss grad kunde fylla hålen. Men så har det inte alls blivit, nio insläppta är visserligen inga katastrofsiffror, men för ett lag som förra säsongen bara släppte in strax över två mål per match i allettan så är det en ökning på i stort sett ett mål per match, och det är detsamma som förlustmarginalen i matcherna. Lägger man därtill att Stridsberg och Malmborg dessutom bidrog starkt i offensiven, där har man tappat över ett mål i snitt, så förvandlas segrar till förluster och en framgångssaga till en bottenplacering.

Lämna ett svar