Andra omgången i södra ettan

Fyra av fem matcher i södra ettan slutade med uddamålssegrar, varav hela tre med siffrorna 3-2. Det var med andra ord en mycket jämn omgång där det var lite som skiljde mellan lagen.

Vimmerby fortsätter imponera

Jag tänkte dock börja med en kortis om den enda klara segern, Vimmerbys 4-0-viktoria mot Hanhals. Vimmerby håller alltså nollan för andra matchen i rad och man imponerar verkligen. Hanhals må vara ett förväntat bottenlag, men det kräver att stabilt defensivt spel för att hela stänga en match. Nu leder man serien och som det ser ut just nu så kan man mycket väl förbli där.

Nybro hittade väg att vinna

Halmstad bjöd annars den stora favoriten Nybro på en riktigt hård och tuff kamp, även om man till slut fick ge sig med 2-3. Hemmalaget kunde dock mycket väl ha vunnit matchen, man hade ett par ramträffar i tredje perioden men Nybro kunde istället avgöra sent i den tredje perioden. I spel 5 mot 5 så vann faktiskt Halmstad matchen med 2-0, men vad hjälper det när man släpper två Nybromål i boxplay, och det tredje kom på straffslag? Halmstad visar att man definitivt kommer att vara med och bråka om en allettanplats, medan Nybro imponerar genom att vinna också jämna matcher, det är en bra egenskap.

Rån på blanka dagen

Jag har tyvärr ingen möjlighet att se något av matchen mellan Karlskrona och Kalmar mer än highlights ens i efterhand (abonnemangsfrågan…), men av det jag förstått av eftersnacket så var det Kalmar som varit klart mer förtjänta att vinna matchen. men att Mika Järvinen i KHK-kassen storspelade och räddade 3-2-segern åt hemmalaget. Detta var en viktig seger för hemmalaget som nu slipper en del press som annars kunnat hamna på skuldrorna om man inlett med två raka förluster. Det är ändå rätt stor press man lever under med det stora intresse och förväntningar som finns på laget nere i Karlskrona. Nu är det istället Kalmar med två raka nollor, och det är en tung start. Man inleder dessutom seriespelet med sex raka bortamatcher i väntan på att nya hallen ska vara helt färdig, man vill säkert ha med sig några vinster på dessa så man inte är avhängd innan man ens får börja spela i nybygget. Det skulle vara förödande för ett intresse som annars skulle kunna bli riktigt bra.

Oväntat målsnålt mellan två offensiva lag

Fyra av fem matcher var som sagt jämna, men det vara bara en som gick till förlängning. Det var matchen mellan Krif och Mörrum, en målsnål tillställning som till slut Mörrum ändå kunde avgöra genom att Oscar Holst gör 1-2 i sudden. Det var annars Krif som tog ledningen genom en ruggigt fin individuell prestation av Martin Ekström som bryter på egen blå och sedan på egen hand snurrar upp en Mörrumback, bryter in på mål och lägger in pucken. Det målet ser sedan länge ut att bli det enda, men med endast 15 sekunder kvar så kommer kvitteringen genom Adam Bäckstrand i spel 6 mot 4, sedan Krifs kapten Andreas Nordfeldt åkt på en tvåa som rätt kraftigt ifrågasattes efteråt av Krif. I sudden sedan så avgör Oscar Holst efter att han kommit i en två mot etta med John Henrion, Henrions skottfint följt av pass på bladet gjorde saken enkel för Holst. Sammantaget en oväntat målsnål tillställning, det är ju annars två lag med offensiven som uttalad styrka. Krif höll i taktpinnen mestadelen av matchen, speciellt i andra, men Mörrum hade marginalerna på sin sida denna gång.

Äntligen lite medgång

Tranås har råkat ut för en hel motgångar så här långt under säsongen, men i onsdags fick man äntligen en framgång när man besegrade Dalen med 3-2 på bortaplan. Trots att man endast fick iväg 14 skott under hela matchen så kunde man ändå vinna efter en effektiv andraperiod där man gjorde alla sina tre mål. Då hjälpte inte Dalens jakt i tredje, Tranås noterades bara för ett enda skott under hela perioden, men lyckades ändå hålla undan. Matchvinnare blev nyförvärvade backen Kalvis Ozols som i sin första match för klubben gjorde 1-3 med ett mäktigt slagskott. Snacka om kalasstart för sin nya klubb för den landslagsmeriterade letten! Det var en väldigt viktig seger för Tranås som nu kanske kan få lite luft under vingarna igen. För Dalens del innebar det dock andra raka förlusten, man har svårt att hämta upp underlägen och är ett helt annat lag i överlägen. Man får försöka sätta plattan i matten från start nästa gång så man slipper hamna i underläge.

Poänggörarna

Eero Savilahti låg bakom alla Nybros tre mål i matchen mot Halmstad. Han passade först fram till 1-1 innan han själv gjorde såväl 1-2 som matchavgörande 2-3.

Martin Thörnberg gjorde ett mål och ett assist i Dalens förlustmatch mot Tranås och leder nu poängligan i södra ettan.

Målvakten

Många målvakter gjorde det bra i denna omgång. KHK:s Mika Järvinen luggade Kalmar på poäng och i mötet mellan Krif och Mörrum storspelade hemmalagets Isak Edman och Emil Cederlund för bortalaget. Men det var bara en målvakt som höll nollan, och därmed har Robin Christoffersson 120 minuter utan insläppt mål! Tomas Rydéns ersättare verkar omutlig, vem ska egentligen kunna överlista honom i vinter?

Lämna ett svar