Andra omgången i västra ettan

I onsdags spelades den andra omgången i den västra ettan, en omgång i vilken vi fick se både en överkörning, ett par stora skrällar och dessutom ett statement. Här mina korta reflektioner av omgångens resultat!

Omgången innehöll två stora skrällar: Dels Mariestads suddenförlust mot Forshaga, dels Skövdes förlust mot bottentippade Kumla.

Två riktiga skrällar

Om vi börjar med matchen Mariestad-Forshaga så kom den stora favoriten i serien, Mariestad, ut i högt tempo och gjorde tidigt 1-0 och körde mer eller mindre över Forshaga. Måhända gick det för enkelt, för sedan började man dra på sig den ena onödiga utvisningen efter den andra, man gick ner i tempo, höll i pucken för länge och lät Forshaga komma in i matchen. Hemmalaget hade ledningen tre gånger om, men Forshaga kvitterade lika många och kunde sedan också vinna i sudden. Sju utvisningar drog Skaraborgarna på sig mot Värmlänningarnas blott två, med andra ord en halv period mer med en man mindre, det håller inte. Samtidigt ska Forshaga creddas, de spelade enormt uppoffrande i egen zon och hade dessutom ett riktigt bra powerplay. Forshaga kan mycket väl bli ett lag att räkna med i allettanstriden, medan Mariestad lär ha fått en nyttig minnesbeta.

Kumla tippas av i stort sett samtliga komma sist, men emot Skövde så gjorde de en storstilad insats. Redan i den första perioden visade de prov på sylvassa kontringar, och detta i kombination med något tafatt ingripande av Hugo Fagerblom i Skövdekassen gav hemmalaget en 3-0-ledning. Det betydligt högre tippade Skövde lyckades dock ta tillvara på ett slarvigt uppspel och reducera med endast en sekund kvar av period 1 och när de sedan också kan gör 3-2 tidigt i andra så trodde nog många på en vändning. Men Kumla kunde istället fortsätta på kontringsvägen, utöka ledningen till 5-2 och det lyckades aldrig Skövde vända tillbaka, en reducering blev det men 6-3-målet i tom kasse spikade resultatet. Kumla på hemmaplan ser alltså även denna säsong ut att bli en tuff motståndare, trots att man tappat flera tongivande spelare. Skövde å sin sida har haft en riktigt svag inledning på seriespelet med en knapp seger (2-1) i en jämn match mot det andra tippade bottenlaget Köping och nu då förlust. Skadade storbacken Adam Thilander ser ut att saknas något oerhört.

Nyköping har fått en bra start

Toppmötet i omgången var matchen Borlänge-Nyköping. Borlänge är av tradition ett topplag i västra ettan medan Nyköping efter några starka värvningar nu tippas bli ett. Och ska man dra någon slutsats av onsdagens möte lagen emellan så är det Nyköping som ser starkast ut medan Borlänge har en hel del att fundera på. Dalalaget förlorade också i premiären mot Surahammar med 8-4 och nu blev det alltså en ny förlust med 2-4. En bidragande orsak till förlusterna har varit Victor Erikssons minst sagt tveksamma målvaktsspel. Ett för enkelt 0-1-mål på ett inte alltför märkvärdigt skott och sedan en rejäl bjudning när han bakom mål spelar rätt på en Nyköpingsspelare som ger 1-3 grusade de blåkläddas förhoppningar. Victor spelade inte heller övertygande mot Surahammar och har en räddningsprocent på under 85. Backupen är oprövad och frågan är hur Borlänge ska lösa målvaktssituationen. Positivt för Borlänge från matchen är att Patrik Degerstedt gör två mål, Vita Hästen-värvningen har därmed fått en bra start. För Nyköpings del så har man nu två raka segrar och därmed en kanonstart på serien. Det finns dock orosmoln då såväl storbacken Robin Axbom och nu under matchen skadade tilltänkte skyttekungen Sören Dietz Larsen ser ut att missa hela grundserien.

Ett nytt Surahammar

Surahammar tog sin andra raka trepoängare och leder den västra ettan. Därmed har laget redan efter två omgångar två poäng mer än man tog på hela förra grundserien! Laget spelar med ett helt annat självförtroende och glädje denna grundserie och man har också det där lilla flytet. För i en jämn match så lyckas man trots Lindentryck erövra puck och kontra in matchavgörande målet med bara minuter kvar att spela genom Lukas Söderlund. Lukas som värvades in från Mariestad som en tänkt skyttekung gjorde därmed sitt andra mål i Suratröjan på två matcher. Linden får ta med sig framför allt den första perioden där man skapade en hel del chanser och också hade ledningen med 1-0.

Bulldozern Lindlöven

Vi avslutar genomgången av den västra ettan med en riktig överkörning. Lindlöven förlorade mot Mariestad i premiären på hemmaplan, men verkade ordentligt revanschsugna i mötet mot Köping och vann matchen med solklara 0-7! Lindlöven var riktigt heta medan Köping såg mer än lovligt passiva ut, framför allt framför egna målet, och segern var odiskutabel. Det var säkert skönt för Lindlöven att steppa upp direkt, medan Köping fått en riktigt tung start på seriespelet.

Poänggörarna

Vi ska också kika på vilka som lyckades bäst vad gäller poänggörandet i omgången. Då hittar vi tre stycken tvåmålsskyttar som förtjänar att lyftas fram. Mikael Hedlund gjorde såväl 2-2 som 3-3 sitt Forshaga i matchen mot Mariestad och blev också utvald till matchens lirare. Som jag nämnt tidigare så gjorde också Patrik Degerstedt Borlänges båda mål i förlustmatchen mot Nyköping, medan Christoffer Anren gjorde två mål för Lindlöven.

Målvakten

Omgångens målvakt får vi utse Jonathan Frykholm till. Trots att Köping avlossade hela 27 skott mot mål så lät sig inte Frykholm överlistas utan höll nollan. Det var han ensam om.

Lämna ett svar