Andra omgången i den norra ettan

I den norra ettan gick det mesta som tänkt, men i toppmötet blev det en miniskräll och ett lag visade att de verkligen vill vara med i kampen om en allettanplats.

Kalix vann rivalmötet

Det var ett toppmöte mellan två arga rivaler som stod på schemat redan i omgång två. Kalix tog då emot topptippade Boden på hemmaplan och efter en intensiv, fysisk och chansrik match så stod Kalix till slut som segrare när krutröken lagt sig. Detta sedan man vänt ett 2-3-underläge mitt i den tredje perioden. Stor matchvinnare blev veteranen och ikonen Johan Pettersson som satte avgörandet med hjälp av en läcker straff. Detta var en skön revansch för Kalixlaget efter missräkningen med förlust mot Kiruna IF i premiären, och extra skönt var det givetvis att det var den stora rivalen Boden som stod på schemat. För Bodens del vill det till att snabbt resa sig igen, för redan imorgon har man en ny lurig match mot Teg.

Teg har fått en trög start

Teg var av många tippade att nå en alletta, men de har fått en trög start på seriespelet. För efter premiärförlusten mot Piteå så förlorade man nu också mot Sundsvall på hemmaplan med 2-4. Visserligen kvitterade man Sundsvalls 1-2 ledning redan 14 sekunder in i den andra perioden, men det var ändå Sundsvall som fick sista ordet sedan Simon Sjöberg avgjort med en dryg minut kvar av matchen. Pontus Englund kunde sedan spika 2-4-resultatet i tom kasse. Det var en stark viktoria av Sundsvall som gjorde sin första seriematch för säsongen.

IF starkast i derbyt

I Kirunaderbyt var det inget snack, det var IF som fick en kanonstart med 0-1 redan efter 30 sekunder och efter knappa 7 minuter stod det 0-2. Anförda av Rihards Marenis, som gjorde makalösa fyra(!) mål kunde man sedan cruisa hem en seger med solklara 0-5. Kiruna IF bevisade därmed att segern mot Kalix inte var en engångsföreteelse, laget ÄR att räkna med i allettanstriden. För AIF:s del är naturligtvis förlusten kännbar, att inte ens vara nära i ett derby lär svida riktigt ordentligt. Men det är bara upp på hästen igen, för redan imorgon väntar Örnsköldsvik i vad som av många tippas bli en riktig bottenuppgörelse. Då måste laget spräcka poängnollan.

Två programenliga segrar

Som avslutning så kan vi klumpa ihop två matcher där två av de större favoriterna, Östersund och Piteå, tog var sin programenlig seger mot två förväntade bottenlag, Vännäs respektive Örnsköldsvik. Det mest notabla från Östersundsmatchen är att Vännäs enda mål gjordes av Östersundsbacken Linus Rotbakken som satte pucken från 60 meter i egen kasse under en avvaktande utvisning. Men det var mest av akademisk betydelse då man gjorde fem mål framåt och vann komfortabelt. I och med segern så intar numer Östersund en förstaplats i norra ettan.

Örnsköldsvik tog faktiskt ledningen mot Piteå i den första perioden med 2-1, men sedan var det inget snack, Piteå vann de två sista perioderna med två gånger 2-0 och matchen med 5-2. Piteå ligger därmed trea, men då man har en match mer (3 st) än de flesta övriga lag så kan man mycket väl ramla ner något hack när de andra lagen spelat ifatt. Utgångsläget för att nå en allettan är dock rätt bra.

Poänggörarna

Rihards Marenis tackade ja till ett anbud från Nybro, men hans klubb Kiruna IF sade av naturliga skäl nej (varför skulle de inte?). Det är nog IF rätt glada över idag då han gjorde fyra mål i derbyt mot AIF och därmed blev den stora tungan på vågen i den matchen. I och med det har han gjort fem mål på de två seriematcherna, och med det leder han hela ettans skytteliga, snacka om kalasstart på säsongen!

Joakim Högberg noterades för ett hattrick i matchen mot Örnsköldsvik då 2-2, 4-2 och 5-2 kom från skyttekungens klubba.

Målvakten

Filip Eriksson i Kiruna IF har bara släppt in ett enda mål på de två inledande ettanmatcherna. Mot AIF höll han nollan och var tillsammans med Marenis den starkast bidragande orsaken till de stora segersiffrorna.

Lämna ett svar