Premiäromgångens… i norra ettan

I helgen spelade (nästan) alla lag spelat sina premiärmatcher av grundserien hösten -21. En omgång som bjöd på en hel del skrällar faktiskt och rätt få programenliga segrar. I detta inlägg tänkte jag kika igenom några av de mest intressanta händelserna från den första helgens spel i den norra ettan.

Toppmötet

De två förväntade topplagen Piteå och Östersund möttes redan i fredags och även om Piteå startade piggt de första 6-7 minuterna och också tog ledningen så var det inget snack om att Östersunds 1-4-seger var rättvis. För resten av matchen, framför allt i den andra perioden, så var det Östersunds match. Man var laget med de bättre linjerna, det mer kollektiva spelet och man vann också kampen om ytan framför målen. Östersund imponerade medan Piteå var alldeles för offensivt beroende av Magnus Isaksson.

Största skrällen

Att Kiruna IF skulle kunna blanda sig i allettanstriden har jag redan siat om, men att de så tämligen komfortabelt skulle kunna 4-1-besegra förväntade topplaget Kalix överraskar. Nyckeln till segern var den fina förstaperioden där man gick till en 3-0-ledning efter att man varit ruggigt effektiva med en näst intill femtioprocentig utdelning (7 skott-3 mål). De två letterna Marenis och Augstkalns fick en fin start på säsongen med var sitt mål. Detta kommer givetvis ge IF en riktigt energiboost och är precis den start de önskade för att kunna nå den åtråvärda topp 5-platsen.

Den programenliga

Att Boden skulle vinna komfortabelt över Kiruna AIF överraskade väl få. Tunga Boden sköt dubbelt så många skott och gjorde också dubbelt så många mål och vann programenligt med 6-3. Man tog en 3-0-ledning i mitten av andra och släppte sedan aldrig AIF nära sig. Positivt för AIF var dock att man aldrig vek ner sig. Detta var också en match man där ingen kunde förvänta sig en seger, det finns enklare matcher framöver än Boden borta. För Bodens del var det säkert skönt med en tämligen komfortabel seger, men den kan kosta dyrt då Anton Tano mycket väl kan bli avstängd efter ett matchstraff i slutet av matchen. Yxhugget i ryggen på en Kirunaspelare var inte fagert.

Poängspelarna

Anton Avehag värvades till Boden från Sundsvall för att göra poäng från sin backplats, och vilken succestart det blev! Fyra assists direkt och han var därmed inblandad i 67% av Bodens mål i matchen, imponerande!

Anton Tano hann med att göra ett mål och två assists innan han fick sitt matchstraff, frågan är om det inte blir han som blir poängkung i Boden i år?

Målvakt

Att hålla nollan är stort för varje målvakt, och är det dessutom i en tidig sexpoängsmatch så sitter det givetvis ännu skönare. Och nollan var precis det Örnsköldsviks Linus Marcko höll i matchen mot den förväntade bottenkollegan Vännäs. Det hjälpte laget till en knapp 0-1-seger. Nu kanske man slipper den nesliga sistaplatsen i alla fall.

Lämna ett svar