Lag för lag – Mariestad

Säsongspremiären närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att ranka lagen för att utröna vilka lag som står starkast rustat. Ett lag i taget kommer att få sina lagdelar betygsatta av mig enligt följande mall:

Betyg 1: Hockeytvåanklass
Betyg 2: Låg ettanklass
Betyg 3: Ettanklass
Betyg 4: Hög ettanklass
Betyg 5: Allsvensk klass
Betygen kan nyanseras med antingen + eller – beroende på om betyget anses starkt eller svagt.

Spelarna i varje position kommer också att rankas av mig i fallande skala, den bästa överst och så vidare.

Jag kommer inte att ge placeringen för laget, men givetvis kommer betygen ändå att avslöja hur lagen står sig mot varandra allt eftersom beroende på vilket totalbetyg det fått. Dagarna innan seriepremiären så kommer jag att i en artikel per serie sammanfatta det jag kommit fram till och presentera min tippade sluttabell. Sista laget ut i den västra ettan är Mariestad.

Mariestad

Placering i grundserien: 2:a
Placering i allettan: 7:a
Placering i kvalserien till allsvenskan: 4:a

Målvakter

Tobias Sandberg
Isak Olsson (ny från Malung)

Betyg 4
Tobias Sandbergs förra säsong var inte lika stark som tidigare, det var lite fler misstag än tidigare säsonger. Trots det var han starkast av alla i slutspelet. Men Bois kände ändå att man ville säkra upp ytterligare på målvaktsposten och valde då att värva in Isak Olsson från Malung som gjort det riktigt bra i bottenlaget. Nu har man helt plötsligt en betydligt bättre konkurrens på målvaktspositionen.

Backar

Tobias Aronsson
Jesper Broeng (ny från Lindlöven)
Adam Samuelsson
Johan Frick
Ludwig Collberg
Gustav Malmkvist
Simon Svensson
Anton Pettersson

Betyg 4
I Tobias Aronsson och Jesper Broeng har man två riktigt vassa offensiva backar med bra skridskoåkning och blick. Även Ludwig Collberg har offensiva skills, men missade stora delar av grundserien säsongen som gick på grund av skada. Defensivt har man det också välbeställt, med två resoluta och starka backar i Johan Frick och Adam Samuelsson (tyngsta backen i svenska hockeyeliten). Malmkvist är en tvåvägsback som mycket väl kan få ett stort genombrott i år.

Forwards

Joonas Alanne, f
Jesper Lindén, f
Oliver Kandergård, f (ny från Forshaga)
Philip Norberg, c/f (ny från Kalix)
Erik Olsson, f
Mikael Hansson, c/f (ny från Borlänge)
Simon Eriksson, f
Albin Kedbrant, c (ny från Visby)
Lukas Larsson, c
Nicklas Rintamäki, f
Herman Lundin, c
Andreas Axelsson, f
Nils Rydholm, c/f (uppflyttad från J20)

Betyg 4
Offensivt så var Bois kort om klasscentrar säsongen som gick, det har man nu försökt komma tillrätta med genom att värva tre centrar som alla haft stora roller i sina tidigare klubbar. Philip Norberg var ledande i Kalix med sina en poäng per match. Mikael Hansson gjorde 20 mål och 36 poäng i Borlänge och Mikael Kedbrant kom tvåa i Visbys interna poängliga under seriespelet, men värvas som en tredjecenter. På yttersidan står man sedan innan gott rustad med SM-liiga meriterade Joonas Alanne och powerforwardsen Erik Olsson och Simon Eriksson. Jesper Lindén är stark på puck och en bra målskytt och Lukas Larsson en nyttig tvåvägsspelare, Till detta adderar man irrationalitet och speed i Oliver Kandergård som också är god för en poäng per match. Frågetecknet är fjärdekedjan som består av unga egna produkter, men ett par av dom har en hel del erfarenhet av ettanspel och har då inte bort sig.

Tränare

Andreas Appelgren

Betyg 5
Mariestad har nått kvalserien 2½ gång (halvan då Mariestad var en match ifrån då säsongen avbröts på grund av Covid), det är just de säsonger som Andreas Appelgren tränat laget. Är det en slump att laget nått sådan framgång varje säsong han varit ansvarig? Knappast! Andreas Appelgren har visat också i andra klubbar att han är en otroligt skicklig tränare, då han både fört upp ett (för ovanlighetens skull) otippat Leksand till SHL och sedan också till slutspel, deras största framgång på många år fram till den föregående säsongen. En taktiker ut i fingerspetsarna och en lagbyggare av stora mått.

Totalt 17

Sportchefen Calle Johansson har identifierat bristerna i föregående säsongs lagbygge och åtgärdat dom på ett riktigt bra sätt. Nu ställer han ett komplett lag på benen, enda lilla frågetecknet är bredden på forwardssidan.

Lämna ett svar