Lag för lag – Surahammar

Säsongspremiären närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att ranka lagen för att utröna vilka lag som står starkast rustat. Ett lag i taget kommer att få sina lagdelar betygsatta av mig enligt följande mall:

Betyg 1: Hockeytvåanklass
Betyg 2: Låg ettanklass
Betyg 3: Ettanklass
Betyg 4: Hög ettanklass
Betyg 5: Allsvensk klass
Betygen kan nyanseras med antingen + eller – beroende på om betyget anses starkt eller svagt.

Spelarna i varje position kommer också att rankas av mig i fallande skala, den bästa överst och så vidare.

Jag kommer inte att ge placeringen för laget, men givetvis kommer betygen ändå att avslöja hur lagen står sig mot varandra allt eftersom beroende på vilket totalbetyg det fått. Dagarna innan seriepremiären så kommer jag att i en artikel per serie sammanfatta det jag kommit fram till och presentera min tippade sluttabell. Fjärde laget från västra ettan är Surahammar.

Surahammar

Placering i grundserien: 12:a
Placering i vårettan: 3:a

Målvakter

David Otter (ny från Boden)
Markus Ekholm Rosén (ny från Malung)

Betyg 3-

David Otter fick en otacksam roll i Boden där han hamnade som tredjemålvakt sedan Kevin Lindskoug anslutit. Men det är annars en talangfull målvakt som gjorde det bra när han fick chansen och han gjorde en stark säsong i Kalix säsongen innan dess. Markus Ekholm Rosén har blandat och givit under sin karriär och lär få agera backup.

Backar

David Lidström
Christoffer Udd
Anton Ahlin
Mattias Eklund (ny från Tyringe)
Oscar Forsman Larsson
Jesper Svadäng
Sebastian Tellström Jovicic

Betyg 2-

I backen David Lidström har man ett starkt och rutinerat kort med med över 500 matcher på allsvensk nivå. Han är den som kommer få leda trupperna och svälja massor med istid. Även Christoffer Udd är en bra back, rörlig och med offensiv uppsida. Men sedan är det slut på backar som sticker ut positivt, resten är mer hockeyjobbare som får inrikta sig på att freda kassen. De gjorde det dock bra under förra säsongen vilket gör att de säkert kan få en liten boost.

Forwards

André Astley, c/f
William Otter, c/f (ny från Kiruna IF)
Jacob Forslund, c/f
Lukas Söderlund, f (ny från Mariestad)
Adam Karlsson, f (nu från Malung)
Lukas Henze,f (ny från Lindlöven)
Lukas Zukauskas, f (ny från Kaunas, Litauen)
Hugo Bergström, f
Samuel Lidström, f
Marcus Wahlgren, f
Hugo Ek Koskela, f
Hampus Pettersson, c
Samuel Ander, c

Betyg 2

I André Astley och Jakob Forslund har man två bra centrar att bygga kedjor kring och de var också starkt bidragande till förra säsongens succévår. Nyförvärven Otter och Söderlund är varandras motsatser men de har också likheter. Likheten är att båda är vassa målskyttar, men medan Otter bygger sitt spel på kraft är Söderlund mer fartfylld teknisk. Söderlunds förra säsong var dock ett misslyckande, men nu lär han få en större roll och då kan det mycket väl bli succé. Adam Karlsson var ett av få glädjeämnen i Malung säsongen som gick och kan bli nyttig. Lukas Henze var en stor talang som junior, men har inte fått riktigt fart på seniorkarriären. Lossnar det nu med en större roll? Till sist vill jag lyfta fram Litauens landslagsman Lukas Zukauskas. Poängspruta i deras liga, men vilken klass håller den? Det kan bli både fågel och fisk, även om mycket talar för att det inte blir så högtflygande.

Tränare

Thomas Maikkula

Betyg 3-
Thomas Maikkula har en gedigen karriär som spelare i botten med spel i gamla division 1 (andraligan i Sverige på den tiden). Sedan dess har han mestadels tränat ungdomar (TV-pucken) och juniorer, men nu ska han träna seniorer igen. ”Taggen” är en riktig Suraikon, omtyckt och aktad, och han kan säkert få med sig laget.

Totalt 10- – –

Det är ett starkare Surahammar i år! Det är inte längre det givna bottenlaget, förra säsongens succévår verkar ha gett inte bara de egna spelarna och laget ett lyft, det har också lyft lagets marknadsvärde och man har lyckats knyta till sig några spelare från en högre hylla än vad man tidigare kunnat välja ifrån.

Lämna ett svar