Lista: Tapp, värvningar och förlängningar 13

I måndags var det återsamling efter sommarledigheten för klubbarna och därmed så var det dags att släppa spelarna som man hållit på medan de stämplat. Och som vanligt är det spelarna med de tjockaste lönekuverten som stämplat längst, de har ju mest att vinna på det. Det är därför en radda mycket prominenta både tapp, värvningar och förlängningar som är med på denna veckas lista. Övergångarna ska ha skett mellan lördag förra veckan (31/7) till fredag denna vecka (6/8 alltså igår) för att kunna platsa på denna lista.

Tyngsta tapp

Gustav Bouramann, b från Väsby till Kristianstad samt Elliot Lorraine, c/f från Väsby till Vita Hästen

Föga förvånande så fortsätter Väsby tappa spelare som vill fortsätta spela i allsvenskan trots Väsbys degradering. Sista paret ut är spelskicklige backen Gustav Bouramann och offensivspelaren Elliot Lorraine. Bouramann ledde Väsbys starka offensiv från backplats och noterades för nästan en halv poäng per match, medan Elliot Lorraine kom femma i interna poängligan med 24. Att de skulle få kontakt med allsvenska klubbar är föga förvånande, även om Lorraine ryktas ha lite attityd.

Sameli Ventälä, b från Nybro till HK32 Liptovsky Mikulas (Slovakien)

En skridskostark och spelskicklig back som bidrog starkt till att Nybro kunde lyfta sitt spel efter jul. Nu valde man att hitta en ny finne som ersättare, Markus Västilä, frågan är om det blir ett uppbyte?

Kasper Elo, f från Östersund till Kiekko Espoo

Kom sent in i Östersund och hade trots att han endast spelat 8 matcher tidigare under säsongen ett kanonfacit i allettan med en poäng per match i snitt. Sedan gick det i och för sig lite trögare i slutspelet (2 poäng på 6 matcher, men med en hel säsong i benen så hade han säkert kunnat fortsätta leverera.

Johan Zarwel, c/f från Hanhals till slutar

Hanhals fortsätter att tappa, denna gång är det nyttige Johan Zarwel som väljer att lägga skridskorna på hyllan. Han såg väl inte fram emot att åka runt i ett lag som lär bli strykpojkar, och nu är risken för det ännu större.

Tom Mäkitalo, c från Mörrum till Olofström

Tom Mäkitalo började bli en trotjänare för Mörrum, en spelare som ensam stod för närmare en tiondel av antalet matcher i Mörrumströjan i laget. Men trots att han var med och förde upp klubben från tvåan och sedan dess har gjort det riktigt bra, så ges det inga sentimentalplatser för hårdsatsande Mörrum, utan nu blir det tvåan och Olofström istället.

Bästa värvningar

Victor Andersson, f från Almtuna till Väsby,Adam Falk, c/f från Hudiksvall till Väsby, Carl Wassenius, c/f från AIK till Väsby samt Elias Lindström, c/f från AIK till Väsby

De som lät sina spelare leva mest på a-kassan under sommaren var två lag. Vad gäller förlängningar var det Hudiksvall, men vad gäller nyförvärven så var det Väsby som var mest ”framåt”. En indikation så stor som någon på att klubben också flexat med musklerna vad gäller att plocka spelare med en hel del i månadslön. Det kan man också förstå när man denna vecka släppt namnen på tre allsvenska spelare samt en från högavlönande Hudiksvall. Fyra spelare som alla lag säkert gärna sett i sina trupper, spelare som lär garantera att Väsby lär ge Hudiksvall en kamp om seriesegern också kommande säsong. Ja ser man längre än så kan det mycket väl vara en kvalseriekandidat från norrort framåt våren.

Henrik Olsén, c från Forshaga till Hudiksvall

Henrik Olsén var otroligt nyttig för succélaget Forshaga förra säsongen, och det var givet ,(om än inte så snyggt i mina ögon), att nye tränaren Dennis Hall plockade med sig den spelskicklige centern till sin nya klubb.

Axel Lindström, f från Karlskrona till Nybro

Det är nya tider i den södra serien nu. Borta är tiden då Karlskrona med hjälp av en överlägset tjock plånbok kunde välja och vraka mellan spelarna i hockeyettan. Nu är det istället Nybro som vinner budgivningen om Axel Lindström, en spelare jag är övertygad om Karlskrona mer än gärna sett en fortsättning med. Nybro sparar verkligen inte på kulorna och visar att det är dom som satsar allra tuffast mot allsvenskan medan Karlskrona får finna sig i att vara underdog.

Erik Santesson, f från Kristianstad till Karlskrona

Känslan är att Erik Santesson är en ersättare för just Axel Lindström. En spelare som både kan spela i en checking line men också i en mer producerande lina.

John Moberg, f från Nyköping till Teg

Den skridskostarke yttern John Moberg jobbar hårt men är också en rätt bra poänggörare och kommer bli en nyttig spelare för ett Teg som ser rätt intressanta ut.

Adam Lidström, f från Enköping till Linden

Enköpings assisterande kapten väljer nu att gå till Linden, en lite överraskande flytt. Men Linden har byggt upp sitt lag undan för undan sedan de gick upp i ettan och ser ut att fortsätta på inslagen väg.

Arturs Homjakovs, från Zemgale (Lettland) till Kiruna AIF

En spännande värvning som kan både bli fågel eller fisk. Har gjort mycket poäng i den lettiska ligan men hur står sig den i förhållande till hockeyettan? Har dock gjort några landskamper dessutom och då AIF verkligen skulle behöva spets och han därmed lär få massor med istid så kanske det kan bli lyckat ändå.

Simon Lövgren, c/f från Östersund till Sundsvall

Simons återkomst till Sundsvallströjan är en efterlängtad sådan. Bidrar med rutin och lugn till det rätt unga Sundsvall.

Bästa förlängningar

Adam Byström Johansson, Hudiksvall, Filip Lander, b Hudiksvall, Axel Levander, f Hudiksvall samt Gustav Nielsen, b Hudiksvall

Hudiksvall har suttit och hållit på en kvartett vassa förlängningar, spelare med spetskvalitet och speciellt förlängningen av Filip Lander är vass. Anslöt inför säsongen från Timrå där han hade en ordinarie tröja och var tillsammans med flyktade Andreas Söderberg lagets ledande back. Lär få en ännu större roll kommande säsong.

Ricard Blidstrand, b Väsby och Rasmus Sörgardt, b Väsby

Väsby höll inte bara inne med värvningarna, de hade också ett par vassa backförlängningar kvar att presentera. Blidstrand är en defensivback som spelar väldigt uppoffrande, medan Sörgardt är mer offensivt lagd. Två backar som kommer få viktiga roller i Väsby kommande säsong.

Elias Bjuhr, f Östersund

Elias är mest känd som den publikfriande attitydspelaren som alltid befinner sig på kontoret framför mål och ställer till oreda. Men han har faktiskt en hel del spel i sig också, och är väldigt nyttig för laget.

Andreas Nordfeldt, c Krif

En spelare med Krifhjärta. Går nu in på sin elfte säsong i den lilla klubben och har upplevt både höga toppar med kvalseriespel men också kvalspel neråt föregående säsong. Visst är kanske 35-åringen på nedåtgående spelmässigt, men med sitt hjärta och kloka spel så är han fortfarande viktig för Blekingelaget.

Carl Becker, f Piteå

Tänker man på Piteå så kommer givetvis Isaksson och Högbergs namn upp först, men även Carl Becker tillhör Piteås bärande spelare. Var borta nästan två säsonger för spel i allsvenskan med Södertälje men återvände under säsongen för sin femte säsong i moderklubben och noterades för nästan en poäng per match.

Wilmer Lindblad, b Enköping

Det är lite förvånande att Wilmer Lindblad blir kvar i Enköping, för den allsvenskt rutinerade backen hade en finfin säsong med Enköping säsongen som gick och hade varit värd chansen i en större klubb. Men Enköping tackar och tar emot givetvis.

Casper Dyrssen, f Kalix

En chansning som föll väl ut. Hans CV såg inte märkvärdigt ut men väl i Kalix så levererade den tunge yttern ett kraftfullt spel och en hel del poäng.

Marcus Lundberg, b Kalmar

En defensivback som gör väldigt stor nytta. Spelar hela tiden ett enkelt och klokt försvarsspel. Backar inte för att spela fysiskt.

Lämna ett svar