Lista: Tapp, värvningar och förlängningar 12

På grund av vissa omständigheter kommer veckans lista över veckans tyngsta tapp, bästa värvningar och bästa förlängningar ut en dag senare än vanligt, men som vanligt så är det värvningarna som gäller från fredan till fredag som gäller. Denna gång är det övergångar släppta mellan den 23/7 och den 30/7 som listas. En rätt omfattande lista denna gång. Anledningen till det är att många av spelarna som tidigare skrivit kontrakt men som skulle stämpla nu har blivit officiella. Träningen drar nämligen igång för de flesta lagen första veckan i augusti och då behöver alla spelare vara på plats och officiella. Därför är det också många av övergångarna som skett till/från allsvenskan.

De tyngsta tappen

Antti Kauppila, b från Boden till Dukla Jihlava och Sebastian Kaijser, c/f från Boden till Tingsryd

Det har stått klart länge att Boden skulle bli av med de två nyckelspelarna Antti Kauppila och Sebastian Kaijser. Antti vann poängligan för hela ettan men var också en viktig pjäs i egen zon. En back som kommer att bli omöjlig att ersätta. Sebastian var lagets målkung med sina 26 mål på blott 35 matcher, och han gjorde också succé under sin match han fick som utlånad till Modo med två assists. Också Sebastians kraftfulla spel och många mål kommer att saknas i Boden i vinter.

Marcus Hellgren, mv från Karlskrona till Karlskoga och Nils Carnbäck, c/f från Karlskrona till Narvik samt Viktor Grahn, b från Karlskrona till Kristianstad

Också Karlskrona blir av med flera tunga namn. Målvakten Marcus Hellgren valde att som en av få spelare följa med klubben ner i ettan efter degraderingen och skulle vara en viktig kugge för att snabbt ta sig upp igen. Nu lyckades inte det och då hade han inga problem med att hitta en ny allsvensk klubb, så pass aktat namn har han. Nils Carnbäck två SHL-säsonger och två allsvenska säsonger i meritlistan och hade höga förväntningar ställde på sig. Och visst levererade han betydligt mer frekvent i ettan, men kanske inte lika frekvent som man kunnat tro. Men visst är det en bra spelare som lämnar för Norge. Viktor Grahn är det tredje tappet, och det är riktigt tungt, kanske det tyngsta. Den lovande talangen fick massor med istid och vann interna poängligan för backar i överlägsen stil. Att hitta en ersättare för honom lär stå väldigt högt på KHK:s dagordning.

Henrik Lundberg, mv från Väsby till Västervik

Den SHL-meriterade målvakten hade ingen enkel uppgift när han fick agera sista utpost i ett bottenlag. Han hade inte heller någon större framgång, sina bästa matcher gjorde han faktiskt istället som utlånad till Västervik, där han med bättre försvarsspel hade en räddningsprocent på över 92 under de sex matcherna. Västervik var inte sena att signa Henrik och därmed så tappar Väsby en potentiell toppmålvakt.

Kim Runermark, f från Kalmar till Tyringe

Hade inte Kalmars store profil och poänggörare haft familj att ta hänsyn till så hade han säkert kunnat signa något av alla anbud från (minst) en toppklubb i ettan, men nu blir det istället tvåan för 31-åringen. Liraren kommer att saknas av alla som gillar publikfriande hockey.

Lucas Feuk, f/c från Kalix till Västervik

Den speedige och tekniske Lucas Feuk gjorde stor succé i Kalix när han på 18 allettanmatcher gjorde hela 12 mål och 6 assists. Betydde massor för Kalix offensiv och kommer säkert kunna färga också i allsvenskan med Västervik.

Fredrik Lundin, b från Enköping till slutar

En resolut spelande back som förstod att prioritera defensiven. En trotjänare som trots att han bara är 27 år gammal redan gjort 10 a-alagssäsonger. Visst kommer en spelare med sådant hjärta saknas.

De bästa värvningarna

Miro Mäkinen, c, från Ässät till Tranås
Tranås har verkligen satsat ekonomiskt, den urusla fjolårssäsongen får inte upprepas. I och med värvningen av Mäkinen så har man nu plockat in hela tre finska spelare från högstaligan, sånt är inte gratis. Därtill så har man behållit det man vill behålla och förstärkt målvaktssidan ordentligt. Tranås har verkligen hängt på i kapprustningen och kommer absolut bli att räkna med.

Micke Saari, f/c från SaiPa till Karlskrona
Karlskrona hänger på den finska trenden och värvar både målvakt och nu en center/ytter från finska högstaligan. Saari har kanske inte sprutat in poäng i Liiga, men haft en mer defensiv roll och kan säkert blomma ut i Karlskrona också vad gäller den offensiva rollen.

Erik Backman, b från Nyköping till Linden

Erik Backman väljer att återigen byta klubb, det blir hans åttonde klubb på fem/sex år. Det kanske inte är så smickrande facit, men desto mer smickrande är hans poängfacit. Backman kommer med poänggaranti, och Linden kommer få stor nytta av den spelskicklige backen.

Arvid Degerstedt, f från Vita Hästen till Borlänge

Borlänge har sett lite tunna ut men värvningen av Janohls och nu Arvid Degerstedt har vässat till truppen offensivt ordentligt. Arvid erbjöds av vad jag hört en förlängning med Hästen men vill ha en större och mer produktiv roll vilket han säkert kommer att kunna få i Borlänge. En spelare som alltid ger 100% och var högt aktad i supporterleden, så han kommer säkert göra stor nytta i Dalalaget.

Anton Danielsson, b från Vita Hästen till Boden

Boden har tappat ett par tunga namn på backsidan i Jake Bolton och Antti Kauppila och inte plockat in alls lika etablerat. Men i Anton Danielsson så hoppas man nu i alla fall kunna ersätta lite av de defensiva egenskaperna Jake och Antti bidragit med. Anton är en defensivstark back med bra storlek, men offensivt så har han inte alls samma kapacitet.

Joel Wahlgren och Max Wahlgren, från Kristianstad till Hudiksvall

Tvillingbröderna Wahlgren hade en undanskymd roll i Kristianstad men hade bättre lycka utlånade till Karlskrona. Nu hoppas Hudiksvall att 20-åringarna ska kunna fortsätta utvecklingen och bli ledande offensiva spelare, och visst finns det potential.

Nestor Plarsmo, från Karlskrona till Kumla

Nestor Plarsmo är en utpräglat offensiv spelare, med stora skills i att utmana motståndarförsvaren med fart och teknik. Defensivt är han dock begränsad, därför var jag förvånad över att Karlskrona valde att sätta honom i en kedja långt ner i hierarkin, hade man inte koll på spelaren man värvade? Att han lämnade förvånade därför föga och att han sedan hade dåligt självförtroende och svårt att få ut sin potential i Tyresö är kanske inte heller så förvånande. Nu tar han ny sats i ett Kumla som lär ge honom precis den roll han ska ha, en roll i en producerande lina med mycket spel i powerplay. Då tror jag att han kommer kunna bli ett utropstecken för ett Kumla som är väldigt tunna offensivt annars.

Hugo Enock, b från Hudiksvall till Vimmerby

Att Hugo är en sent omskolad forward märks. Han har en imponerande skridskoåkning och fyller gärna på i offensiven, och han smäller dessutom gärna på. Men defensivt finns fortfarande en del att önska, kanske han kan vässa den i ett Vimmerby som är kända för sin defensiva styrka?

Lukas Macklin, f från AIK till Nybro

40 matcher i en defensivroll i AIK gav ett poäng och -7 i målskillnad. Lär också få en defensiv roll också i Nybro, men har potential att också kunna producera. Utlånad till Vallentuna så noterades han för fina en poäng per match, 8 stycken på 8 matcher.

De bästa förlängningarna

Adam Bäckehag, b, Christoffer Rasch, b och Niklas Johansson, c alla Karlskrona

Tre riktiga nyckelpjäser förlänger alltså med Karlskrona. Rasch och Johansson står för rutin och trygghet, två toppspelare på sina positioner i ettan. Bäckehag är en lovande back med stor utvecklingspotential som säkert kommer få ännu mer förtroende nu när Viktor Grahn lämnar.

Christoffer Jansson, c Hudiksvall

Han hade anbud från bland annat Boden men Christoffer Jansson väljer att stanna i Hudiksvall. Det är otroligt viktigt för kvalserielaget då Jansson, efter en medioker insats i allsvenskan med Timrå säsongen innan, verkligen levererade med 60 poäng på sina 52 matcher. En spelskicklig center som levererar också när motståndet är tufft.

Viktor Mikko, c Kiruna AIF

När flera av de andra ledande spelarna (som Hansson Geidon, Ceder och Holmström) valt att lämna så var det givetvis väldigt viktigt att assisterande kaptenen och trotjänaren Viktor Mikko valde att stanna kvar. Han var med och förde upp laget till ettan igen och har varit en pålitlig poängspelare för laget allt sedan dess.

Lämna ett svar