Så starka är lagen i den östra ettan just nu!

Den västra och den södra ettan är noggrant genomlysta och kartlagda med sina givna favoriter och underdogs. Nu riktar vi blickarna mot den östra ettan, en serie där flera av de mer namnstarka lagen faktiskt inte kommit så långt i lagbygget. Men det hindrar oss inte från att skärskåda det man ändå plockat in, och det gör också det lätt att peka på vad som saknas. Lagdelarna betygsätts på sedvanligt manér i skalan 1 till 5*.
* Hockeytvåanklass
** Låg ettanklass
*** Medel ettanklass
**** Hög ettanklass
***** Allsvensk klass

Denna gång är det Göran Strid, Skövde IK:s före detta ordförande och tidigare medlem i Vita Hästens sportgrupp som ger sitt perspektiv på lagbyggena.

Som vanligt börjar vi nerifrån…

10. Segeltorp

Placering föregående säsong
Grundserien 11:a
Vårserien 5:a
Kvalserien till hockeyettan 2:a

Målvakter

Victor Kilefors Petersson
Victor Olsson

Kristers omdöme: **
Viktor Kilefors Petersson stod merparten av matcherna för Segeltorp förra säsongen och gjorde det helt ok med en räddningsprocent på 90, men GAA lite sämre, 3,75. En av flera backuper förra säsongen var Victor Olsson. Han lär få finna sig i att vara backup också kommande säsong.

Backar

Gustav Grahn
Wille Hedqvist
Johan Svensson
Seán Goliats
Emil Andersson, ny från Hammarby
Isac Ollas Mattsson, ny från AIK J20

Krister omdöme: *
De två spetsarna Ludvig Georgsson och Pontus Johansson lämnar och det som är kvar är väldigt blekt. Dock saknas det fortfarande 1-2 backar i laget, alla supportrar till ”Torpet” får hoppas det är bra klass på dom, gärna någon som kan bidra offensivt, för de som finns är främst defensiva.

Centrar

David Ljusbol, ny från Huddinge
Philip Zubenko
Marcus Appelberg, ny från Huddinge
Alexander Tärnström

Kristers omdöme: *
De fyra som just nu ser ut att få spela center gjorde förra säsongen 19 poäng tillsammans! Oskar Alholm och Adam Winborg lämnar med andra ord ett gigantiskt hål att fylla. Visserligen kan Huddingevärvningarna David Ljusbol och Marcus Appelberg få ett lyft med mer förtroende, men detta lär ändå vara ettans svagaste centeruppställning.

Yttrar

Joel Thulin
Robin Carneholm, ny från Huddinge
Daniel Liiv, ny från Hammarby
Hampus Magnusson
Marcus Nylander, ny från Djurgårdens J20
Gabriel Söderström, ny från AIK J20

Kristers omdöme: *
Har en rätt lovande trio i Joel Thulin, Robin Carneholm och Daniel Liiv, men i denna uppsättning så ska de ta stora ledande roller och inte bara vara komplement och då blir det tufft. Utöver dessa 21-åringar ekar det tomt och ettan är given.

Tränare

Anders Hultin

Kristers omdöme: **
Anders Hultin har en lång tränarkarriär bakom sig och har flera säsonger i hockeyettan. De senaste säsongerna har han dock tränat juniorlag och det kan passa i det mycket unga Segeltorp. En stark tvåa.

Totalt

Kristers omdömen totalt:7*
Utan att ha granskat alla lag ännu så lär Segeltorp just nu vara ettans allra svagaste lag. Laget kvalade sig kvar som sista lag i östra ettan och har sedan dess tappat sina åtta poängstarkaste spelare utan att ha ersatt dom. Frågan är hur många poäng ”Torpet” mäktar med att ta?

Göran Strids kommentar om Segeltorp:
För några säsonger sedan var laget ganska bra med topplirare från Huddinge på ”hockeysemester”, som inte ville lägga ner allt jobb som krävdes för en toppklubb i ettan och det gick ganska bra. Förra säsongen klarade laget att hänga kvar – Sollentuna och Hammarby var ännu sämre i negativa kvalet – och denna säsong kan det bara finnas ett mål och det är att försöka hänga kvar. Truppen som är på väg att bli klar ser mer än lovligt tunn ut i alla delar tvärs över – möjligen målvaktssidan undantagen – och det måste till ett smärre mirakel om laget skall klara kontraktet. Tränare Anders Hultin med sina medhjälpare har en utmaning som heter duga! Inte ens ett trollspö lär hjälpa. 

9. Tyresö/Hanviken

Placering föregående säsong
Grundserien 5:a
Vårettan 10:a

Målvakter

Oscar Walldén, ny från Hammarby
Viktor Lundahl

Kristers omdöme: **

Victor Lundahl hade förstaspaden förra säsongen, men frågan är om inte nye Oscar Walldén kommer att sno den. Han hade i alla fall klart bättre statistik föregående säsong och det i ett sämre lag.

Backar

Edvin Hammarlund
Ludvig Georgsson, ny från Segeltorp
Oscar Lundin
Ivar Sjölund
Oscar Kellerstam, ny från Sollentuna
Carl Bäcklin Nejnes
Samuel Hellberg
Douglas Alex

Krister omdöme: **
Ludvig Georgsson är en bra tvåvägsback, och kan både göra poäng och spela resolut bakåt, ”Torpets” klar bäste back föregående säsong. Edvin Hammarlund gör en hel del poäng men kan också bjuda på en del bakåt. I övrigt är det arbetare i vingården, anonymt, och tvåan är svag.

Centrar

Mattias Sundberg
Oskar Alholm, ny från Segeltorp
Nicklas Nousiainen, ny från Tranås

Kristers omdöme: ***
Saknar ännu en center (om ingen ytter får gå på den positionen) men de som redan är på plats håller bra klass. Mattias Sundberg gjorde en kanonsäsong mellan Felix Liljegren och Dennis Nordström, och i Oskar Alholm har man en center som både fick mycket istid och gjorde mycket poäng i Segeltorp. Nicklas Nousianen fick en defensiv centerroll i Tranås och kommer säkert få en sådan också i denna omgivning. Men då man saknar en center är trean svag.

Yttrar

Felix Liljegren
Dennis Nordström
Oskar Ståhl, ny från Sollentuna
Isak Nygårds, ny från Mora J20
Emil Svartbro
Tim Ljungkvist, ny från Sollentuna
André Pettersson

Kristers omdöme: **
Har ett par riktiga spetsar i rutinerade Liljegren och Nordström. Kedjan med dom och Sundberg var kanske östra ettans allra vassaste förra säsongen. Men bakom dom är det inte samma spets, visst är Oskar Stål och Isak Nygårds unga och intressanta, men nu ska de ta ledande roller med tanke på vad som finns i övrigt i truppen.

Tränare

Daniel Karlunden

Kristers omdöme: **
Har en hel del rutin som spelare, men väldigt begränsad sådan som tränare. Räddade dock Hanviken kvar i ett sent inhopp säsongen 18/19 . Mycket svag tvåa.

Totalt

Kristers omdömen totalt:11*

Centersidan är just nu klart starkaste lagdelen, men i övrigt saknas det en hel del för att Hanviken ska kunna upprepa fjolårsskrällen då man gick till allettan. Framför allt känns det för tunt bakåt.

Göran Strids kommentar om Hanviken:
Laget ger lite Forshaga-vibbar med tanke på förra säsongen. Forshaga från västra serien och Hanviken gjorde i stort sett samma resa som få hade trott och spelade en frejdig hockey som charmade de flesta. Kan det bära lika långt igen? Tveksamt, även om laget just nu ser bra ut på center- och forwardssidan och hyggligt på backsidan och likaså på målvaktssidan. Tveksamheten till att nå lika långt som förra säsongen beror bland annat på att motståndarna vet vad som väntar. Laget kommer inte överraska någon denna gång. Jag håller just nu laget högre än Krister och tycker man kan vara med någonstans strax under mitten och möjligen, möjligen utmana om en plats bland de fem till allettan och det beror nog mera på att övriga konkurrenter runt mittenstrecket inte håller någon högre klass som skrämmer.

8. Vallentuna

Placering föregående säsong
Grundserien 7:a
Vårettan 1:a
Ut mot Piteå i playin med 2-0 i matcher.

Målvakter

Daniel Rosengren
Alexander Jirhage

Kristers omdöme: ***

Daniel Rosengren var en stor prestigevärvning inför föregående säsong. Han kom då från allsvenska Almtuna, men hade också fått göra 8 matcher i SHL med Oskarshamn under säsongen. Men den förväntade toppvärvningen blev en stor flopp, en räddningsprocent under 90 är inte godkänt i ett mittenlag. Komplementet Jirhage hade ännu risigare statistik och faktum är att 30-åringen inte haft över 90 i räddningsprocent en enda säsong när han gjort över 10 matcher. Trean blir på nåder, för gamla meriter på Rosengren.

Backar

Jim Jakobs, ny från Borlänge
Alexander Svarvén, ny från Huddinge
Marcus af Burén
Karl Holmqvist
Lucas Eriksson
Elias Svensson Dervall, ny från Rögle J20
Ludvig Almgren, ny från Djurgården J20

Krister omdöme: ***
Ser ut att tappa några tunga namn i Isak Renmark (Kristianstad), Gustav Ahnelöv och Erik Näslund, även om de två sistnämnda ännu inte officiellt lämnat. Men i Jim Jakobs och Alexander Svarvén har man fått in två riktigt vassa defensivbackar. Ja Jakobs visade faktiskt också en del offensiva skills senaste säsongen. Det kan behövas, för än så länge ser det oroväckande tomt ut med spelskickliga, poängstarka backar i Vallentunas bakre led. Men defensivt står Vallentuna väl rustat.

Centrar

Marcus Andersson
Oscar Karlsson, ny från Linden
Viktor Trojmar

Kristers omdöme: *
Det blir bara en etta i betyg med den uppsättning som finns tillgänglig just nu, men vem vet, Niklas Lehmann och Jakob Lundin kanske bestämmer sig för att fortsätta i Vallentuna och då snäppas betyget också upp ett par snäpp. Trotjänaren Marcus Andersson är dock givetvis kvar, och betyder mycket för laget, han är en bra center på nivån. Oscar Karlsson och Viktor Trojmar har dock oroväckande hög plus/minusstatistik för att vara defensivcentrar, och är samtidigt för dåliga framåt för att platsa i en topplina.

Yttrar

Dennis Finn Olsson, ny från Borlänge
Lukas Paulsson
Erik Aterius, ny från Borås
Anton Larsson, ny från Djurgården J20
Oskar Söderberg
Anton Larsson, ny från Segeltorp
Marcus Abrahamsson
Wilhelm Stoor

Kristers omdöme: ***Trotjänarveteranen Andreas Söderberg och stjärnlirarna Stefan Söder och Viktor Andersson har lämnat och ersatts av mer anonyma nyförvärv. Dennis Finn Olsson är dock en riktigt bra värvning med bra fart, teknik och målkänsla. Erik Ateius hade höga förväntningar på sig i Boråströjan utan att lyckas, går det bättre nu? Kvar finns Lukas Paulsson och Oskar Söderberg som kommer behövs ta större ansvar, om det nu inte ramlar in några vassare kort på slutet. Svag trea.

Tränare

Mikael Österblom

Kristers omdöme: *
Mikael Österblom har haft riktigt vassa trupper tre säsonger i rad nu i olika föreningar (Segeltorp, Huddinge och Vallentuna) men med fiasko som facit varje gång.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 11*
Bakåt är det så gott som färdigbyggt, möjligen ska en åttondeback in och då gärna en mer offensiv pjäs. Offensivt saknas det dock en hel del, framför allt ser centersidan svag ut. De sista offensiva platserna måste vara rejäla spetsar för att laget ska kunna utmana om en allettanplats.

Göran Strids kommentar om Vallentuna:
Förra säsongens våldsamma satsning med drösavis av forwards på toppnivå slutade i en kraschlandning. Bränd av detta verkar föreningen satsa lite mer smart denna säsong och truppen har inte så många platser kvar, innan den är komplett. Det är främst på centersidan som det behöver komma in spelare på toppnivå, om man skall kunna vara med och utmana om en plats till allettan. Målvaktsparet Jirhage/ Rosengren får chansen igen efter en högst medioker säsong och har mycket att bevisa! Backsidan ser bra ut och bland forwards måste Dennis Finn Olsson och Erik Aterius nämnas. Det skall bli spännande att följa dessa två i sin nya omgivning!

7. Enköping

Placering föregående säsong
Grundserien 2:a
Allettan 9:a

Målvakter

Benjamin Johansson
Pontus Hagman

Kristers omdöme: ***
Delade broderligt på målvaktspositionen föregående säsong, då Benjamin hade den något bättre statistiken. Två stabila målvakter, men inga stjärnor.

Backar

William Kaijser
Robin Nilsson
Adam Rachidi
Sebastian Lindström, ny från Wings
Hampus Lindström, ny från Vita Hästen
Martin Jonsson
Fredrik Lundin
Johannes Hellsten

Krister omdöme: ***
Enköping är klar med backsidan och den ser rätt så välbalanserad ut även om man säkert önskat in ytterligare något poängback. Har dock redan en stark sådan i Robin Nilsson och William Kaijser får anses vara en tvåvägsback av bra ettanklass. Sebastian Lindström kan säkert ta en större roll offensivt och bli en bra tvåvägsback också han, även om han inte håller Kaijsers nivå (än). Adam Rachidi syns och hörs mycket, och får mer publicitet än vad han förtjänar om man ser till hockeykunnandet, men är en helt ok hockeyettanback. En stark trea.

Centrar

Daniel Andersson
Jesper Cederberg
Edvin Wiklund

Kristers omdöme: **
Saknar fortfarande vad som tidigare säsong var tredjecenter. Tobias Smids fick i och för sig prova på rollen ifjol, men då bara som ersättare vid skador. Poängstarka Daniel Andersson är given som toppcenter men sedan beror det på vad man får in som sista kort. Jesper Cederberg är inte oäven offensivt, men kan också spela i en tvåvägsroll. I nuläget kan den dock inte få mer än en tvåa i betyg, Edvin Viklund känns mest som utfyllnad.

Yttrar

Ludvig Wallin
Niklas Regelius
Johan Eek
Tobias Smids
Albin Olofsson, ny från Hudiksvall
Maximilian Popovic, ny från Vimmerby

Kristers omdöme: **
Här var det minst sagt tunt. Ludvig Wallin är en spelskicklig ytter och Niklas Regelius är god för 20+ poäng medan Tobias Smids är en duktig gnuggare. Svag tvåa i nuläget, men så ska det säkert in minst tre namn till.

Tränare

Christoffer Eriksson

Kristers omdöme: **
Succétränaren Patrik Fagerlund lämnade för Västerås och stafettpinnen har gått vidare till Christoffer Eriksson. Ett oprövat namn som huvudtränare, även om han tog över Strömsbro i november ifjol.

Kristers omdömen totalt:12*
För de flesta lagen är det bakåt svagheterna finns, men hos Enköping så är det försvaret som ger stadgan och stabiliteten medan det offensivt saknas en hel del slagstyrka. Men så är man inte heller färdigbyggda där, det lär komma in flera vassa kort som gör att man kanske ändå kan vara med och fightas om en allettanplats.

Göran Strids kommentar om Enköping:
Ett lag som i nuläget ser tämligen klart ut bortsett från att några fler forwards måste in, något som är tämligen lätt att åtgärda eftersom det finns tretton på dussinet att hämta på marknaden, men ändå svårt att se om laget är fågel eller fisk. Stabilt på målvaktssidan och likaså på backsidan samt hygglig bredd på centrar. Ett lag för ”Mittens rike” , som för övrigt kommer bestå av ganska många lag som det just nu verkar. Totalt sett ett lag som i grunden prestandamässigt ser ut som förra säsongens upplaga.

6. Wings

Placering föregående säsong
Grundserien 10:a
Vårettan 4:a
Kvalserien till ettan 1:a

Målvakter

Viktor Andersson, ny från Borås
Marcus Nygren, lån från Modo J20

Kristers omdöme: ***
Viktor Andersson krigade på bra i ett hopplöst försvarssvagt Borås, men det hjälpte föga och laget ramlade ur. Nu tar Viktor klivet över till östra ettan och Wings där han kommer att få lika stort ansvar. Viktor kan stänga igen helt vissa matcher, det hoppas Wings säkert blir en frekvent vana. Nygren lär få finna sig i att agera backup.

Backar

Sebastian Båvensjö
Gabriel Munck, ny från Vännäs
Niklas Larsson
Mikael Lengmo ny från Väsby
Leo Råtts
Gustav Kapborg, ny från Västerås J20
Marcus Karlsson, ny från Almtuna J20
Albin Lundquist, uppflyttad från J20

Krister omdöme: **
En till stora delar ny backsida där värvningen av Gabriel Munck känns som den bästa. Gabriel tog stort ansvar i Vännäs som gick oväntat bra. Spelskicklige Sebastian Båvensjö blir kvar och det behövs, för offensivt starka backar i övrigt finns inte. Lengmo är dock en stabil defensiv pjäs. En mycket svag tvåa.

Centrar

Pontus Andersson
Rasmus Hedin
Isak Sahlqvist, ny från AIK J20
Linus Dahlgren, uppflyttad från J20

Kristers omdöme: ***

Wings har två etablerade centrar med hög kapacitet i Pontus Andersson och Rasmus Hedin, samt en lovande talang i Isak Sahlqvist. Som fjärdecenter går troligen Linus Dahlgren som flyttas upp från J20. Stabilt!

Yttrar

Christian Blomqvist, ny från Huddinge
Fredrik Wink, ny från Sollentuna
Oliver Ödman Hadzinikolic
Isak Salqvist
Jesper Andersson
Oscar Sarhus
Emil Gabrielsson, ny från Sollentuna
Adam Harrysson Karlsson, ny från AIK J20
Joel Linnander
Sebastian Linder, ny från Oskarshamn J20
Viktor Pahlén
Nils Vikner, uppflyttad från J20

Kristers omdöme: ***
Wings fick en välkommen förstärkning i vasse Christian Blomkvist, som senast han var i Wings säsongen 19/20 smiskade in hela 19 mål och 31 assists på blott 36 matcher. Bakom honom är det inte lika spetsigt, men laget har ändå en bra bredd på forwardssidan med potentiella poängspelare i nya powerforwarden Fredrik Wink, vesslesnabbe Oliver Ödman Hadzinikolic och det från AIK plockade allsvenska löftet Isak Sahlqvist. Men det finns också gnuggare som kan ta jobbet längre ner i hierarkin.

Tränare

David Lundmark

Kristers omdöme: **
David gör sin första seniorsejour, tidigare har han tränat klubbens J18-lag. Inte utan framgång ska sägas, han var med och förde laget till högstaligan för åldersgruppen. Men seniorer är en annan sak och det kommer säkert ta ett tag att hitta rätt i den nya rollen.

Totalt

Kristers omdömen totalt:13*
Wings är antagligen klara med lagbygget då man redan har en trupp på 25 man. Offensivt ser det också välbeställt ut, även nya målvakten Viktor Andersson håller. Akkilleshälen finner man istället på backsidan där man framför allt saknar spelande backar. Ett frågetecken är också nya tränaren.

Göran Strids kommentar om Wings:
Laget ser ut att vara fulltaligt och kan bedömas utifrån det och hur det kan bli i serien. Bra gjort att redan nu ge tidigare sportchefen, nu tränare, David Lundmark med flera fina förutsättningar att veta vad man har att räkna med under försäsongsträningen! Förra säsongen gick långt ifrån hur man hade hoppats på, där missad alletta förbyttes till negativt kval. Ett intressant grepp kan vara att anlita Roger Melin som ”Senior Advisor”. Risk för tårta på tårta eller smart? Truppen ser ganska grå ut och tämligen ointressant, även om några namn som nye målvakten från Borås Viktor Andersson, centrarna Pontus Andersson och Rasmus Hedin samt forwarden Christian Blomkvist sticker ut. Räcker till allettan? Tveksamt, men något negativt kval lär det inte bli denna gång.

5. Strömsbro

Placering föregående säsong
Grundserien 6:a
Vårettan 2:a

Målvakter

John Morelius
Adam Matson, ny från Brynäs J20

Kristers omdöme: ***
Strömsbro hade ordentlig rotation på målvaktspositionen förra säsongen med hela fem olika som gjorde allt emellan 4 och 14 matcher. När John Morelius fick chansen hade en räddningsprocent på över 92, och var med det klart bättre än Johan Flink som fick stå flest matcher. Det bästa vore nog att bestämma sig för en målvakt och lita på den, blir det så med Morelius denna säsong? Som backup finns Adam Matsson som testade på Strömsbrodräkten fem matcher redan förra säsongen och gjorde det helt ok.

Backar

Niklas Strid
Adam Deutsch
Lucas Gustavsson
Viktor Svensson
Linus Bergander
Axel Westlund

Krister omdöme: ***
Samtliga backar som är klara är också förlängningar. Det innebär att den offensiva tonvikten består, för backar med offensiva kvaliteter har man verkligen. Niklas Strids poängskörd minskade visserligen från 34 till 12, men han har fortfarande en grym blick. Adam Deustch är en annan back med offensivkraft. 20 poäng på 28 matcher som back är starkt! Lucas Gustavsson har ett gäng matcher med Brynäs i SHL och snittar i stort sett ett halvt poäng per match. Viktor Svensson har även han offensiva kvaliteter, men får finna sig i att ta en mer defensiv roll. För några stabila, starka defensiva sarg-utbackar saknas, det gör att balansen blir skev. Därför mycket svag trea just nu, men det saknas ännu något namn, kanske den kommer då?

Centrar

Viktor Ehn
Erik Broman

Kristers omdöme: **
Strömsbro lär jaga centrar då man just nu endast har två under kontrakt. Eller egentligen bara en, då Erik Broman fick spela ytter förra säsongen, men han kan också spela center. Han är en smart spelare som kan anpassa sig och spela lite överallt, med fina offensiva kvaliteter och fart. Förstecenter lär dock ikonen Viktor Ehn vara, han har noterats för finfina 98 poäng de senaste två säsongerna. Men med bara två (en?) spelare på positionen kan betyget ändå bara bli max en tvåa, och det är snällt.

Yttrar

Stefan Söder
Joakim Axman
Martin Naenfelt
Gabriel Deutsch
Verners Egle, ny från American International College (NCAA, USA)
Jesper Åhlén Hedenström
Emil Lindgren
Max Freyschuss Nordin, ny från Timrå J20

Kristers omdöme: ****
Strömsbros adelsmärke är deras vassa yttrar. Där finns det några riktiga klasspelare, framför allt skarpskyttarna Stefan Söder och Joakim Axman. Två spelare som många klubbar i söder säkert lagt rätt höga bud på men som ändå blir kvar. Även Gabriel Deutsch och Martin Naenfelt är spelare med hög poängpotential. Ett av två nyförvärv bland utespelare är Verners Egle, en spelare som spelat i höga juniorligor i USA med bra facit, där kan man ha gjort ett fynd. Det jag saknar är de riktiga defensivstarka yttrarna, men anfall kanske är bästa försvar? Ändå en fyra.

Tränare

Magnus Jansson

Kristers omdöme: *
Har två seniorsejourer som tränare. Den första med Nacka där han fick sparken, den andra var med Sollentuna som slutade med degradering. Det är med andra ord inget vidare track record för Strömsbros nye tränare.

Totalt

Kristers omdömen totalt:13*
Offensivt finns det kvalitet i Strömsbro, både på backsidan och forwardssidan. Men man saknar ännu centrar för att ta upp kampen om en allettanplats, men det lär väl komma in. Tränarsidan känns dock minst sagt tveksam, och frågan är om allettankampen inte faller på det.

Göran Strids kommentar om Strömsbro:
Ytterligare ett lag som verkar tillhöra mittenskiktet i serien som det ser ut, men kommer att utmana om en plats till allettan. Och mer än så kommer det inte att bli så länge som truppen fortsatt är starkt framåtlutad, där filosofin verkar vara ”anfall är bästa försvar”. Detta återspeglas dessutom på backsidan med spelare som bara vill framåt. Åtminstone såg det så ut förra säsongen och det måste erkännas, laget var kul att titta på för man visste inte vad som skulle hända i nästa ögonblick, när alla stormade framåt! Och det finns profiler i laget som sticker ut rejält i ”anfallsmaskinen” Strömsbro! Backarna Niklas Strid, Adam Deutsch, Lucas Gustavsson, centern Viktor Ehn samt forwards som Stefan Söder och Joakim Axbom borgar för underhållning. Ett spännande lag att följa även denna säsong! Men frågan hänger ändå i luften, visst var förväntningarna stora inför avancemanget till ettan för några år sedan och de har väl inte infriats?

4. Visby

Placering föregående säsong
Grundserien 3:a
Allettan 8:a
Ut mot Nybro i semifinalen med 2-0 i matcher.

Målvakter

Anton Malmborg
Filip Lindblad

Kristers omdöme: ****
Två målvakter som båda håller hög klass och som också fick dela på målvaktssysslan säsongen som gick. Malmborg lånades faktiskt in till SHL-laget Malmö under säsongen, men fick nöta bänk. Glänste sedan i slutspelet. Detta kan bli sista säsongen för hans del i hockeyettan.

Backar

Erik Palm
Martin Lindberg
Olle Andersson
Lukas Carlsson

Krister omdöme: **
Erik Palm tillhör de bättre offensiva backarna i ettan och har en stor roll i powerplay. I övrigt har man tre mer defensiva backar under kontrakt, även om Martin Lindberg har lite offensiva skills. Men då backsidan än så länge bara är halvbesatt så blir betyget bara en svag tvåa.

Centrar

Casper Andersson, ny från Tyringe
Carl Eriksson

Kristers omdöme: *
Har blivit av med Henri Tamminen, Albin Kedbrant och Alex Eek på centersidan, tre tunga tapp, och än så länge har man bara plockat in en, Casper Andersson. I nuläget har jag svårt att se annat än att de kommer få agera i mindre centerroller och att det ska in (minst) två etablerade toppcentrar till. Det skulle inte förvåna om det blir utomlands ifrån då sportchefen André Lundholm har en förkärlek för finnar och amerikaner. Men än så länge är det bottenbetyg på centersidan.

Yttrar

Samu Markkula, ny från Briancon (Ligue Magnus, Frankrike)
Christian Olsson
Eric Winbergh
Chase Phelps
William Erenrot
Adrian Elefalk
Emrik Söderström

Kristers omdöme: **Det räcker bara till en tvåa. Visserligen så har man som vanligt sökt spets i Finland i form av Samu Markkula, (han lär snitta över en poäng per match med tanke på hans facit i Mestis), men sen? Spelare för tredje och fjärdekedjan, spelare som kan göra ett bra jobb men som inte direkt glänser i offensiva situationer. Ungtupparna Elefalk och Söderström må vara framåt med mycket fart, men det händer för lite. Nej här krävs det precis som på centersidan spets, de 2-3 spelare som ska in ska ta plats i de första kedjorna.

Tränare

Hans Särkijärvi

Kristers omdöme: ****

”Säcken” har mängder med rutin och meriter från en lång karriär. Även om han börjar bli till åren så har han ännu en och annan räv bakom örat.

Totalt

Kristers omdömen totalt:13*
Är långt ifrån komplett och det märks i alla lagdelar utom på målvaktssidan. Det är spetsen som ska in, eller det får Visbyfansen hoppas i alla fall, för annars vette 17 om det inte blir spel i fortsättningsserien. Anmärkningsvärt är att än så länge har man endast ett nyförvärv.

Göran Strids kommentar om Visby:
Laget är svårbedömt för truppen är långt ifrån färdig med endast 16 spelare klara och med rejäla luckor på back- och centersidan och endast ett nyförvärv än så länge i Sammy Markkula. Ett tillskott som heter duga med tanke på hans cv och det är i och för sig ingen överraskning för Visby har år efter år lyckats med sina värvningar, men denna gång finns det frågetecken kring lagbygget. Blir det förr eller senare allt svårare att knyta till sig tillräcklig spelarkvalité till ön, där det i sig måste vara en konst för föreningen att med alla medel understödja den sociala biten för hockeyns gästarbetare? Visby är liksom inte detsamma i november och december som i juli och augusti och detsamma gäller även färjeresorna. Skall man gå på erfarenheten från tidigare år kommer laget säkert att bli konkurrenskraftigt. Skall det bli spel i allettan? 

3. Hudiksvall

Placering föregående säsong
Grundserien 4:a
Allettan 2:a
Kvalserien till allsvenskan 3:a

Målvakter

Andreas Bosson

Kristers omdöme: ***
Andreas fick kliva fram i rampljuset förra säsongen efter att ha levt i stormålvakten Magnus Åkerlunds skugga. Och han gjorde det bra måste man säga, visserligen inte på Åkerlunds nivå, men en räddningsprocent på över 92 är bra, även om han givetvis hade stor hjälp av en av ettans allra starkaste backuppsättningar. Vem som får assistera i målvaktsrollen är än så länge ovisst och betyget blir därför bara en trea.

Backar

Hannes Lindström
William Eckmyhl, ny från Timrå
Fredrik Jansson, ny från AIK

Krister omdöme: *
Det är absolut inget fel på de tre backar man har under kontrakt, tvärtom är alla tre unga och lovande. Hannes Lindström imponerade under sin första hela seniorsäsong och William Eckmyhl och Fredrik Jansson gjorde inte heller bort sin. Men tappet av Andreas Söderberg svider och Hugo Enock ryktas också bort. Flera av de andra ledande backarna från föregående säsong har inte heller skrivit på ännu, och när backbesättningen inte ens är halvbesatt så kan inte betyget bli annat än en etta.

Centrar

Johan Lindholm, ny från Timrå
Lukas Enkvist

Kristers omdöme: **I Johan Lindholm så får man kanske inte en så utpräglat offensiv center, men en center som tar stort ansvar i båda riktningarna av isen. Lukas Enkvist spelade tredjecenter förra säsongen och gjorde det bra, han har ju tidigare haft liknande roll i allsvenskan med Timrå och Karlskrona bland annat. Men det är också allt som återfinns på lagret. Förra säsongens toppcenter Christoffer Jansson, har ännu inte skrivit på, eller ja, det är i alla fall inte officiellt. Men fram tills centersidan blir mer fulltalig så blir det lågt betyg på positionen.

(Not: Marcus Linderborg kan mycket väl spela center, men användes nästan uteslutande som ytter föregående säsong. Därför räknar jag honom dit.)

Yttrar

Jesper Wiberg
Marcus Linderborg
Marcus Sirén
William Nilsson Ignberg, ny från Hammarby
Emil Carlqvist

Kristers omdöme: **Det har tagit några år, men säsong för säsong har Jesper Wiberg utvecklats och den förra lossnade det ordentligt när han gjorde hela 31 mål, mest i hela hockeyettan! Så har han också ett riktigt vasst skott, snabbt och hårt. Han lär ha haft anbud från klubbar högre upp, men valde ändå att stanna, det var viktigt för klubben. Marcusarna Linderborg och Sirén hoppade lite mellan andra och tredjekedjan, och bidrog med det man kunde förvänta sig av dom i den rollen. Nye William Nilsson Ignberg gjorde det bra i Hammarby, men hade där en stor roll. Här lär han få finna sig med spel i en kedja längre ner i hierarkin. Men liksom i övriga lagdelar så är det långt ifrån färdigbemannat och betyget blir därefter.

Tränare

Dennis Hall

Kristers omdöme: *****
Dennis hall gjorde en riktigt bra resa med Forshaga förra säsongen, där det lilla laget charmade hockeysverige med en fartfylld och fantasirik ishockey där alla såg ut att båda ha roligt och kämpa livet ur sig. Då startade det ändå riktigt illa, men när man väl fick ihop spelet och upp självförtroendet så var man nästan ostoppbara. Dennis Hall gjorde ett kanonjobb i Forshaga och han gjorde det också riktigt bra när han var i Borlänge. Ett framtidsnamn inom tränarkåren som säkert kommer att få prova på allsvenska uppdrag inom kort.

Totalt

Kristers omdömen totalt:13*
Med endast elva spelare under kontrakt så är jag nästan givmild på ett par ställen när de får ihop 13*. Det saknas mycket spets ännu, men tränarsidan är ett starkt kort som redan är lagt.


Göran Strids
kommentar om Hudiksvall:
Laget är synnerligen svårbedömt med stora hål i truppen och här har man en utmaning som heter duga. Föreningen har välkända ekonomiska muskler och en supervärvning i succécoachen Dennis Hall från Forshaga och det kommer att krävas för att forma en konkurrenskraftig trupp. Visst är dragningskraften säkert stor hos spelare som vill till laget, men klockan går…

Det finns starka kort i truppen som målvakten Andreas Bosson, nye centern Johan Lindholm från Timrå och forwards som Jesper Wiberg och nyförvärvet  William Nilsson Ignberg, som gjorde en kanonsäsong i Hammarby, men nog är vi många som undrar hur truppen till slut kommer att se ut.

2. Väsby

Placering föregående säsong
Allsvenskan 13:e
Förlust i playoutspel till hockeyettan mot Kristianstad med 3-2 i matcher.

Målvakter

August Hedlund, ny från Vita Hästen
Isak Johansson, ny från Wings

Kristers omdöme: ****
Det blir en ny målvaktsduo i Väsby efter degraderingen, men en bra sådan. Förstamålvakt lär August Hedlund bli, han gjorde det bra utlånad till Tranås. Isak Johnsson vann inte många matcher med Wings men höll ändå flaggan väl uppe med en räddningsprocent på nästan 91. De där riktiga toppmålvakterna kanske de inte är dock, så fyran är svag.

Backar

Alexis Binner, ny från Huddinge
Fredrik Stridlund
Viktor Åström
Gabriel Österberg

Krister omdöme: **
De offensiva spetsbackarna i form av Jakob Spångberg, Gustav Bouramman och Rasmus Sörgardt har ännu inte signat, men de duktiga defensivbackarna Stridlund och Åström har skrivit på för en förlängning trots att allsvenskan förbytts mot hockeyettan. Återkommer från en låneperiod gör Gabriel Österberg. Alexis Binner är mer en tvåvägsback med bra storlek. Men de som ska göra det framåt saknas fortfarande, om det blir fler förlängningar eller nya namn in återstår att se, men betyget blir därefter också.

Centrar

Jonathan Rodensjö, ny från Huddinge
Felix Dahlgren, åter efter säsongslån till Wings
Gustav Eurenius, ny från Linköping J20

Kristers omdöme: *
Tre centrar har man på pappret, men jag är inte säker på att dessa till slut kommer att spela där. Rodensjö och Dahlgren bemannade i alla fall den positionen senast Väsby spelade i ettan, men fick ge plats åt mer namnkunnigt förra säsongen i allsvenskan. Annars är Dahlgren en spelare med bra fart och blick. Gustav Eurenius har sin naturliga position som center, och spelade där i Wings. Men jag har svårt att tänka mig att ett storsatsande Väsby skulle satsa på dessa i de två tänkta toppformationerna, där vill man nog ha mer spets. Alla dessa passar bättre in i en mer defensiv enhet.

Yttrar

Christian Holmblad
Pontus Karlsson
Charles Eklund, ny från Mora
Manfred Ehlers
Rasmus Järvelin, ny från Södertälje J20

Kristers omdöme: **Fem yttrar är på plats så här långt, varav tre blir klubben trogen. Christian Holmblad är den vassaste i samlingen, med sin blick och mjuka handleder han noterades för över 20 poäng i allsvenskan vilket är starka siffror för att spela i en bottenklubb. Pontus Karlsson hade en mer defensiv roll, men i ettan står han för nästan en poäng per match, så han behärskar spelet i båda ändar av isen. Charles Eklund har nytta av en säsong i allsvenskan med den rutin det ger och kan säkert bli nyttig. Men det lär komma in mer spets framöver, minst 4 man till ska in.

Tränare

Jussi Salo

Kristers omdöme: ****
Jussi gjorde det mycket bra under sina år i Lindlöven, då var Lindlöven ett ständigt topplag i den västra ettan. I AIK gick det sedan lite tuffare, men det har å andra sidan inte gått så bra för andra tränare i den klubben heller, så det kanske mer berodde på andra faktorer. Nu är han tillbaka i ettan och jag tror att han är rätt man för Väsby. En lagbyggare med fast hand samtidigt som han är social.

Totalt

Kristers omdömen totalt:13*
De kanske viktigaste posterna, målvaktssidan och tränarpositionen är på plats. Men man har endast tolv utespelare och det avspeglas på betyget. Det antalet ska nästan fördubblas innan silly season är över och då lär man vara en av favoriterna till allettan.

Göran Strids kommentar om Väsby:
Det bästa nyförvärvet är coachen Jussi Salo. En riktigt kompetent coach på denna nivå! Laget och föreningen var av förståeliga skäl inte beredda på vad som väntade i allsvenskan och även om man föll knappt mot Kristianstad till slut, så var det ingen överraskning att man denna säsong får göra en återstart i ettan. Visst blir Väsby ett topplag och kommer tämligen bekvämt att ta en plats i allettan, men en varning är på plats för det blir ingen glidarfärd på en räkmacka i allettan och eventuellt kval. Truppen är långt ifrån klar med endast 14 spelare under kontrakt och likt Hudiksvall är det frågetecken kring kommande importer, men ekonomiska muskler räcker till för en bra trupp så småningom. Rykten går om handelsresanden i hockey, duktige Victor Andersson (Huddinge-Södertälje-Huddinge-Vallentuna-Almtuna de senaste åren) och hans nivå måste minst in, om det skall bli något.

1. Huddinge

Placering föregående säsong
Grundserien 1:a
Allettan 4:a
Förlust i åttondelsfinalen mot Östersund med 2-1 i matcher

Målvakter

Sebastian Andersson, ny från Väsby
Albin Andersson, ny från Nybro

Kristers omdöme: ***
Sebastian Anderssons status är lite oklar då han förra säsongen var utlånad till Huddinge från Väsby, men nu står som Huddingespelare. Någon övergång går dock inte att finna. Men det må vara hur det vill med det, att han kommer att spela för Huddinge också kommande säsong är dock klart. Det är något som Huddinge ska vara rätt nöjda över, Sebastian gjorde det helt ok säsongen som gick med en räddningsprocent på 90,6. Albin Andersson fick förra säsongen en otacksam roll som backup till Robin Johansson och det blev bara 12 matcher för Albin. Men då hade han faktiskt exakt samma räddningsprocent, 90,6. Ett stabilt målvaktspar med andra ord.

Backar

Kim Lennhammer
Joakim Albertsson, ny från Hammarby
Jonathan Tordhall, ny från Wings
Jonathan Asplund, ny från Krif
Filip Pilö
Charlie Granath, ny från sabbatsår
Emil Hedström, ny från HV J20
Jonatan Widlund, ny från J20
Jesper Karlsson, ny från J20

Kristers omdöme: ****
Kim Lennhammer är en välväxt back med både bra skott och spelsinne, vilket kompenserar att han inte är den mest rörlige backen. Med sina 43 poäng kom han tvåa i hela ettans poängliga för backar en poäng bakom Bodens Antti Kauppila. Kim är blott en av två backar som blir kvar i laget, (Filip Pilö den andre). Även Joakim Albertsson är en poängback med offensiv uppsida, 23 poäng i ett bottenlag imponerar. Det defensiva arbetet går dock att anmärka på, – 20 i plus/minus-statistiken var klart sämst i laget. Jonathan Tordhall är också han offensivt lagd, men backar inte för att spela fysiskt. Från Krif plockar man en av deras bättre tvåvägsbackar, Jonathan Asplund, medan Filip Pilö får stå för defensiven, även om han med sin fina skridskoåkning gärna bidrar offensivt också. I Charlie Granath hoppas man säker ha gjort ett nytt fynd liknande det man gjorde med Alexander Svensson säsongen som gick. Han gick från ett sabbatsår till 30 poäng på blott 27 matcher innan AIK värvade honom mitt under säsongen. Charlie har också ett sabbatsår men faktiskt bättre meriter sedan innan, spela i ECHL får inte vem som helst, och han kan nog bli ett riktigt fynd. Det kan säkert ta ett tag att få ihop försvarsspelet med så många nya in, men potentialen är hög.

Centrar

Sebastian Frantz
Anton Kalte
Fabian Lundh
Ludvig Westerlund, ny från Timrå J20


Kristers omdöme: ****
Centersidan är till 3/4-delar intakt och man kan förstå att man gärna behåller sina centrar. För i Frantz och Kalte har man två fartfyllda centrar med bra spelsinne som är pålitliga poängleverantörer. I Fabian Lundh har man en perfekt tredjecenter med enorm karaktär som gör jobbet riktigt bra i båda ändarna av isen. Ny i sällskapet är Timråjunioren Ludvig Westerlund. Han hade bra stats innan J20 Nationell stoppades och han hann bara göra 12 matcher föregående säsong.

Yttrar

Björn Jonasson
Joakim Hälleström
Rasmus Dahlberg Karlsson
Christoffer Usov, ny från Segeltorp
Robin Sjörén
Filip Runbjer
Tim Kämpeberg
Christoffer Odjung

Kristers omdöme: ****Det vimlar av offensiva hot i Huddinge! De tre trotjänarna Jonasson, Hälleström och Dahlberg Karlsson hade alla ett poängsnitt på en bra bit över en poäng per match säsongen som gick. Jonasson är en härlig profil som inte backar för att sticka ut näsan medialt, men som också är en ruggig vinnarskalle på isen, en riktig bålgeting. Hälleberg var skadedrabbad under säsongen men är riktigt bra med pucken, medan Dahlberg Karlsson är en fartfylld ytter som är svår att få stopp på. Till detta har man adderat Segeltorps skyttekung Christoffer Usov som gjorde nästan en poäng per match i bottenlaget. Längre ner i hierarkin hittar vi pålitliga grovjobbare som till exempel Robin Sjörén. En stark fyra redan och det kan komma något namn ytterligare.

Tränare

Peter Nylander

Kristers omdöme: ***
Har en gedigen spelarkarriär bakom sig och gjorde förra säsongen sin första seniorsäsong som huvudtränare i ett seniorlag. Laget gick ungefär som förväntat och det ska bli spännande att se vad han dragit för lärdom av den och om han med hjälp av den lärdomen kan få laget att lyfta.

Totalt

Kristers omdömen totalt:18*

Huddinge är det av topplagen i östra som kommit längst i lagbygget och det märks också, laget vinner stjärnligan överlägset. För att gå längre än förra säsongens åttondelsfinal så har man valt att bygga om backsidan medan man offensivt behållit stora delar av laget. Laget känns komplett, men kan behöva en startsträcka.

Göran Strids kommentar om :
Huddinge levererar alltid och det gör man i år också. Föreningen har en förunderlig förmåga att dra till sig talanger och fullärda förmågor. Det måste bero på någon slags tradition rent hockeymässigt för det kan inte bero på hallen man spelar i. Björkängshallen är idag inte något man jublar över när det gäller modernitet och faciliteter jämfört med många andra toppklubbar i ettan. Laget ser starkt ut och är nästan komplett. Inga svaga punkter och dessutom har man denna säsong förstått att man måste ha en defensiv värd namnet för att kunna hävda sig på allvar. Laget glider till allettan på en skridsko och är därefter en av favoriterna till att gå riktigt långt. Trevlig och sevärd hockey spelar man dessutom!

Sammanfattning

Flera förväntade topplag i den östra ettan har fortfarande många hål att fylla innan de är färdigbyggda. Men det man kan slå fast är att Segeltorp kommer att få det mycket svårt att undvika sistaplatsen och att Huddinge definitivt kommer att vara ett topplag. Sedan talar väl mycket ändå för att det blir de gamla vanliga lagen som till slut slåss om platserna. Hudiksvall, Visby, Väsby har alla redan nu trupper som utmanar trots att flera spetsar ska in. Men om den femte platsen kan det bli mer öppet. Strömsbro, Enköping och Vallentuna kommer alla att kunna vara med och utmana med rätt spelare in på slutet.

Lämna ett svar