Så starka är lagen i södra ettan just nu!

Min stora genomgång av trupperna i den västra ettan fick väldigt många läsare och även en hel del positiva kommentarer, och det gav suget att ge mig i kast också med trupperna i den södra ettan. Upplägget är detsamma med betyg på lagdelarna som de ser ut just nu i skala 1-5 enligt denna mall:
* Hockeytvåanklass
** Låg ettanklass
*** Medel ettanklass
**** Hög ettanklass
***** Allsvensk klass

För att få en annan synvinkel så anlitade jag denna gång Tobias Johansson. Tobias är före detta sport- och klubbchef för Kalmar och följer fortfarande hockeyettan hängivet. Nu kör vi igång!

10. Karlskrona

Placering föregående säsong
Grundserien 3:a
Allettan 9:a

Målvakter

Mika Järvinen, ny från Jukurit (Finland (Liiga)
Martin von Schoultz

Kristers omdöme: ****
Mika Järvinen är en riktig prestigevärvning med matcher i såväl Liiga som KHL. Men tittar man på statistiken de senaste säsongerna så imponerar de verkligen inte och det känns därför som en liten chansning, även om det givetvis kan bli succé. Blir det flopp så har man ändå en rätt bra backup i ungtuppen Martin von Schoultz, vilket gör att fyran är stark.

Backar

Måns Hermansson, ny från Fassa (Italien, AlpsHL)
Jesper Salomon Frisell
Ludvig Carlsson, ny från Krif
Filip Forsmark, ny från Örebro J20
Ludvig Markman

Krister omdöme: **
Återvändaren Måns Hermansson är en bra värvning, en defensivstark back som dessutom är rightare. Han kommer behövas, för visst är Jesper Salomon Frisell duktig och Ludvig Carlsson är en stabil hockeyettanback, men sedan är det tunnare. Just nu så tunt att det är svårt att ge mer än max en stark tvåa.

Centrar

Daniel Andersson, ny från Kristianstad
Jakob Grönhagen, ny från Hv71 J20
Sebastian Sundlöv, ny från Krif
Samuel Wälimaa

Kristers omdöme: ***
Karlskrona verkar gå på storlek på centersidan, för både Daniel Andersson och Jacob Grönhagen är minst sagt välväxta pojkar. Daniel Andersson har i många år visat att han är en center av bra klass på hockeyettannivå, och det finns en stor potential för att också Jacob Grönhagen kommer att bli det. Han imponerade stort i Dalentröjan de 16 matcher han gjorde där, med 5+10 i poängprotokollet men också bra spel. Sebastian Sundlöv hittar vi då snarare på barnavdelningen i klädaffären med sina blott 1,72. En rapp center som är mer offensivt lagd men som antagligen kommer att få en mer defensiv roll. Samuel Wälimaa är just nu fjärdecenter, men frågan är om det inte kommer in något mer etablerat på centersidan (Niklas Johansson?). Just nu så känns det som att centersidan haltar lite, med två bra toppcentrar men sedan svagare längre ner.

Yttrar

Mikael Roslund
Alexander Heiver, ny från Krif
Oscar Gustafsson, ny från Vimmerby
Viktor Fridolfsson

Kristers omdöme: *
Mikael Roslund är en riktigt stark målskytt, en spelare som alltid driver på kassen och med bra attityd. Alexander Heiver hade en kanonsäsong för två säsonger sedan, men innan och efter det så har det gått sämre, frågan är om det blir fågel eller fisk nu när han anslutit till KHK. Viktor Fridolfsson är nog tänkt som en rollspelare för en kedja längre ner. Men ännu är yttersidan för tunn för annat än ett bottenbetyg.

Tränare

Eric Karlsson

Kristers omdöme: *
En halv misslyckad säsong i hockeyettan är seniorfacit för den unge tränaren så här långt. Han har ännu en hel del att bevisa.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 11*
Att placera KHK sist sticker naturligtvis i mångas ögon, men truppen har fortfarande så mycket hål att fylla att placeringen inte blir bättre. Det saknas minst ett par backar, en center och ett helt gäng med yttrar innan vi kan få facit på hur starka KHK står sig när säsongen drar igång.

Tobias Johanssons kommentar om Karlskrona:
KHK ska tillbaka och det har man varit tydliga med, dessutom har man stärkt upp ekonomin efter debaclet från Hockeyallsvenskan. Än så länge så ser det riktigt tunt ut i lagbygget. Målvakterna är på plats och självklart ska rutinerade Mika Järvinen tillhöra topparna i ettan. Fem backar klara där Måns Hermansson är en viktig pjäs. Offensivt så har man just nu åtta spelare signade. Roslund, Heiver och Andersson är alla väldigt bra spelare i ettan och jag tror att Jacob Grönhagen från HV71/Dalen kommer göra det riktigt bra i ettan. På minussidan sticker självklart Niklas Johansson ut, Linus Pettersson likaså och backen Victor Grahn kommer saknas med sin starka offensiv. Men KHK:s lagbygge kommer se annorlunda ut från första augusti och står man för det man sagt så ska man ställa ett lag på isen för Allettan, men nuvarande trupp är inte där.

9. Hanhals

Placering föregående säsong
Grundserien 10:a
Fortsättningsserien 3:a

Målvakter

Isak Ragnevad

Kristers omdöme: ***
Isak anslöt till Hanhals inför förra säsongen och gjorde en riktigt bra insats med 92,3 i räddningsprocent.

Backar

Jacob Olbing, ny från Tranås
Linus Andersson, ny från Troja
Kim Roussakoff
Oscar Ramqvist
Albin Rundberg
Robin Vikström

Krister omdöme: **
Två bra värvningar i skridskostarka Jacob Olbing och fysiska backen Linus Andersson, och man får behålla rutinerade Kim Roussakoff. Men tappet av Jens Hellgren svider och det ser rätt tunt ut utöver nämnda tre. Svag tvåa i nuläget, men det ska säkert in något eller ett par namn till. .

Centrar

Ludvig Nilsson, ny från Halmstad
Albin Bardh
Rasmus Rosenqvist

Kristers omdöme: **
Ludvig Nilsson är en bra värvning med Hanhalsmått mätt och det finns potential i Albin Bardh, men laget jagar fortfarande en riktig förstacenter. En svag tvåa än så länge.

Yttrar

Albin Storm, ny från Kalmar
Felix Wermelin, ny från Dalen
Emil Backman, ny från Tranås
Jonatan Lundin Andersson
Erik Hansson
Robin Sundman, ny från Kalmar
Albin Svensson
Erik Andersson
Gustav Göransson

Kristers omdöme: **
Nu är det dags för spelare som Albin Storm, Felix Wermelin och Emil Backman att kliva fram från anonyma roller till en betydligt större roll när de lämnar sina respektive klubbar för Hanhals. Men har de verkligen potentialen att kunna leverera 30+poäng? Det kommer nämligen behövas, för även om det finns löften i forwardsuppsättningen, främst Jonatan Lundin Andersson, så är det tunt bakom. Mattias Elfström, Ludvig Levinsson och Markus Ruuskanen är tunga namn som inte är kvar och forwardssidan känns svagare än tidigare. Också här blir betyget en tvåa.

Tränare

Per Ljusteräng

Kristers omdöme: **
Visst är det ett omtalat namn, men mest för att han är kontroversiell. Två gånger har han fått sparken de senaste tre säsongerna och den tredje var han också ifrågasatt. Hård och tuff ledarstil och det går inte alltid hem hos spelarna.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 12*
Hanhals har en del kvar att plocka in men än så länge saknas det spets i de flesta lagdelar. Vem ska göra poängen? Hanhals lär gå en tuff grundserie till mötes.

Tobias Johanssons kommentar om Vimmerby:
Topp 5 i interna poängligan från förra säsongen har lämnat eller ännu inte signat på och det är många poäng som ska ersättas. Viktigt för Hanhals att duktiga Kim Roussakoff valt att stanna och så har man en riktigt bra målvakt i Isak Ragnevad. Albin Storm och Robin Sundman från Kalmar är två intressanta nyförvärv som adderar speed och tyngd, unga backen Felix Wermelin från Dalen kommer dessutom från en fin säsong. Som alltid ett ungt Hanhals där säkert ett par Frölunda lån kommer dyka upp men jag tycker det ser tunt ut och placerar Hanhals som jumbo, så pass bra kommer södra ettan att vara i år.

8. Krif

Placering föregående säsong
Grundserien 8:a
Fortsättningsserien 5:a
Kvalserien 2:a

Målvakter

Isak Edman
Felix Tengvall, ny från Rögle J20

Kristers omdöme: ***
Isak Edman kommer liksom hela Krif från en sämre säsong, en räddningsprocent på 89,2 är långt ifrån godkänt. Nu får han en ny konkurrent i Felix Tengvall som hade en minst sagt splittrad säsong med strömatcher i fyra olika klubbar med varierande framgång. De lär få delat ansvar, men det är osäkert på var de står, så trean är svag.

Backar

Martin Ekström
Joshua Berger, ny från Hanhals
Tim Bothén, ny från Troja
Lukas Fredin
Jonathan Karlsson
William Petersson, ny från Tingsryd
Wilhelm Wassberg, ny från Grums

Krister omdöme: ****
Det blir till stora delar en ny backsida i Krif kommande säsong. Men man får behålla väldigt viktige veteranen och trotjänaren Martin Ekström som håller hög ettanklass. Joshua Berger och Tim Bothén är också att betrakta som bra hockeyettanbackar, de kan både spela puck och spela fysiskt. Överlag en stabil backsida.

Centrar

Oliver Olsson, ny från Halmstad
Noa Lindqvist Muci, ny från Troja
Rasmus Olofsson, ny från Borås

Kristers omdöme: ***
Också centersidan är ny, och det återstår dessutom en pusselbit. Orkar 35-årige Andreas ”Notan” Nordfeldt med en säsong till? Men i Oliver Olsson har man en riktigt bra toppcenter och i Noa Lindqvist Muci har man en av ettans bättre tredjecentrar (passar bäst i en sådan roll). Rasmus Olofsson duger som fjärdecentrar, men då man saknar en center fortfarande så kan inte betyget bli högre än en trea.

Yttrar

Sebastian Magnusson
Jonas Nyman, ny från Vimmerby
Martin Pärna, ny från Halmstad
Eddie Levin
Otto Henell, ny från Nybro
Gabriel Johansson
Lukas Fransson
Jacob Hallberg
Oliver Glenmar

Kristers omdöme: ***
Att väldige Sebastian Magnusson återfinns ännu en säsong i Kriftröjan förvånar ingen, det blir hans tionde säsong i föreningen. En otroligt nyttig spelare med sin fysik och tyngd framför mål. Jonas Nyman är en riktig prestigevärvning, den rappe och avige yttern vann Vimmerbys poängliga säsongen som gick. I Martin Pärna så gör man dock en liten chansning, 27-åringen är en riktig poängleverantör i Halmstad men har haft svårare i annan omgivning. Dessa tre är topparna i laget, i övrigt är det gedigna hockeyarbetare med potential hos Eddie Levin att blomma ut. En mycket stark trea.

Tränare

Emil Ivansson

Kristers omdöme: ***
En ok första säsong som tränare följdes av en riktigt dålig. Emil lyckades aldrig få laget att leverera trots bra trupp, därför är trean mycket svag.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 16*
Krif är ett lag i kraftig ombyggnation efter den usla fjolårssäsongen. Men man har fått in ett helt gäng värvningar av bra klass och kan säkert vara med och utmana länge om en allettanplats, speciellt med rätt spelare in på sista centerpositionen.

Tobias Johanssons kommentar om Krif:
Förra säsongen var den sämsta sedan KRIF gick upp i ettan 11/12 och man var också nära att åka ner i division 2, men man lyckades med knapp marginal rädda upp det. Unga Emil Ivansson är kvar vid rodret och har var det verkar ett intressant lag på gång. Martin Pärna, Oliver Olsson och Jonas Nyman är offensiva spelare jag verkligen gillar med sin speed och finurlighet. På backsidan ansluter Joseph Berger från en riktigt bra säsong med Hanhals. Annars är det just backsidan som ser tunn ut hos KRIF. Martin Ekström och Tim Bothén är stabila och bra men i övrigt är det tunt. Rögle fostrade målvakten Felix Tengvall storspelade i det negativa kvalet och blir kvar, han måste komma upp i en bra nivå. KRIF ser offensivt intressant ut men jag tror backsidan gör att man inte räcker till för Allettan denna säsong heller.

7. Halmstad

Placering föregående säsong
Grundserien 7:a
Fortsättningsserien 1:a
Playin Ut med 2-0 i matcher mot Visby

Målvakter

Jacob Crespin
Hampus Nivalainen, ny från Krif

Kristers omdöme: ***
Jacob Crespin är en stor målvakt som täcker målet bra, gjorde också en helt ok säsong men utan att riktigt glänsa. Hampus Nivalainen delade målvatspositionen i Krif med Isak Edman men inte heller han fick det riktigt att lossna. Lär få dela på ansvaret.

Backar

Jakob Stöffling
Filip Persson, ny från Hanhals
Tom Johansson
Hampus Johansson
Oliver Lexenberg

Kristers omdöme: ***
Jacob Stöffling stod för att riktigt stort genombrott säsongen som gick när han lånades in från Vita Hästen. Han lär få en stor roll i Halmstad tillsammans med nyförvärvet Filip Persson, där har laget två bra offensiva backar. Tom och Hampus Johansson samt Oliver Lexenberg är lojala backkrigare, men ingenting att luta sig emot. En mycket svag trea, men Halmstad lär vässa upp backsidan med ett par-tre namn till.

Centrar

Melker Iversen
Victor Gagic, ny från Troja
Ludvig Levinsson, ny från Hanhals
William Berg

Kristers omdöme: ****
På centerpositionen håller Halmstad hög klass! Melker Iversen, hemvändaren Victor Gagic och nye Ludvig Levinsson är alla centrar för en topp 2-lina i nästan alla hockeyettanlag. Även William Bergh håller bra hockeyettanklass och fyran är stark.

Yttrar

Robin Dahse
Mattias Åkesson
Karl Påhlsson, ny från Vita Hästen
Carl Westberg
Marcus Borgh
Hugo Johansson
Alexander Klarin

Kristers omdöme: ****
Rutinerade duon Robin Dahse och Mattias Åkesson är klasspelare på hockeyettannivå och kommer få massor med speltid i offensiva lägen. Nyförvärvet Karl Påhlsson är en riktigt spännande talang som kan stå inför ett stort genombrott på seniornivå, dock är frågan om han kan fylla luckan efter flyktade Martin Pärna? I övrigt bra hockeyettanspelare, men mer av kategorin hockeyarbetare. Svag fyra i nuläget.

Tränare

Fredrik Johansson

Kristers omdöme: ***
Har basat över Halmstad i sex säsonger nu och utöver kalassäsongen för två år sedan så har framgångarna minst sagt varit magra. Snacket om att ”han dansade en sommar” kan vara på sin plats. Svag trea.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 17*
Offensivt ser det riktigt bra ut för Halmstad, men det är tunnare bakåt. Där bör man ha in ett par klassbackar till för att kunna vara med i snacket om en allettanplats.

Tobias Johanssons kommentar om Halmstad:
Senaste säsongernas överraskningslag som byggt med kontinuitet under Freddas ledning. Har till årets säsong tappat Martin Pärna och Oliver Olsson som är kännbara tapp för vilket lag som helst men också adderat Victor Gagic som har visat innan att det finns mycket att ta av. Det mest intressanta nyförvärvet är Ludvig Levinsson från Hanhals. Viktigt för Hammers att Robin Dahse finns kvar. Frågetecken för målvaktssidan där varken Crespin eller Nivalainen är den där toppmålvakten. I en tuff söderetta kommer Hammers i aktuell skepnad få det tufft är min uppfattning och ser inte årets upplaga som ett lag för Allettan men och andra sidan så sa man det även 19/20.

6. Dalen

Placering föregående säsong
Grundserien 1:a
Allettan 2:a
Ut i åttondelsfinalen med 2-0 i matcher mot Mariestad

Målvakter

Oscar Malm
Hampus Hedman, ny från HV71 J20

Kristers omdöme: ****
Oscar Malm gjorde en stark säsong och var en starkt bidragande orsak till Dalens succé. Fyra av de fem senaste hockeyettansäsongerna har han haft en räddningsprocent på 92 eller högre, det visar också på en stabilitet. Hampus Hedman gör sin första seniorsäsong och är betydligt mer oskriven, fyran får därför anses svag.

Backar

Axel Eidstedt, ny från Vålerenga (Norge, Get Ligaen)
Karl Jonsson, ny från Karlskoga
Jaeden Martin
Sebastian Ehrenflod
Gustav Särenborg
Isac Lagander
Andreas Röykås Marthinsen

Krister omdöme: **
Har drabbats av några riktigt tunga tapp i Jakob Stridsberg, Christoffer Persson och Johan Malmborg, tapp som kommer bli omöjliga att ersätta. Men man har fått in en rutinerad och meriterad defensivback i Axel Eidstedt som kan svälja mycket istid i boxplay och i slutet av matcher när man behöver stänga en ledning. Karl Jonsson kan säkert göra en del poäng, det visade han under sina låneperioder till hockeyettanklubbar säsongen som gick. I Sebastian Erenflod, Jaeden Martin och Gustav Särenborg fick man behålla tre fysiskt spelande talanger. Men än så länge så känns backsidan väl ihålig, framför allt saknas spelande backar med rutin. Betyget blir därför bara en stark tvåa.

Centrar

Adam Hirsch
Karl Smedberg
Anton Johansson
Hugo Rostedt

Kristers omdöme: ***
Behåller hela sin centerkvartett. Adam Hirsch är en fartfylld center med bra blick och teknik, en skicklig offensiv center. Karl Smedberg har rätt fina händer medan Anton Johansson och Hugo Rostedt är två bra tvåvägscentrar men kanske inte med de största offensiva skillsen.

Yttrar

Martin Thörnberg, ny från speluppehåll
Jesper Thörnberg, ny från Herlev Eagles (Danmark, Metal Ligaen)
Alex Ek, ny från Visby
Kristian Röykås Marthinsen
Kalle Hult, ny från Nybro
Emil Larsson
Oliver Wallqvist

Kristers omdöme: ****
Söker fortfarande efter ett par yttrar men det man redan har skäms verkligen inte för sig! Martin Thörnberg har 588 SHL-matcher och 126 slutspelsmatcher med ett snitt på över en halv poäng per match och hela 97 landskamper. Utrustad med ett ruggigt skott som varit dödlig också på högsta nivå. I brodern Jesper så har man också en poängspruta med många allsvenska säsonger med bra produktion. Nyförvärvet Alex Ek är en offensivt skillad spelare med bra teknik och fart, god teknik och dessutom målsinne. Målsinne och teknik har också Kristian Röykås Marthinsen. Kalle Hult och Emil Larsson är mer hårt jobbande rollspelare och gör stor nytta på så vis.

Tränare

Per Gustafsson

Kristers omdöme: ****
Går in på sin sjunde säsong som tränare i Dalen och den förra var hans klart mest framgångsrika. Visst har han nått allettan någon gång tidigare, men nu vann han västra ettan och kom tvåa i allettan södra, det var ett stort kliv framåt. Duktig på att sätta defensiven.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 17*
Dalen har tappat tre riktigt tunga pjäser på backsidan, pjäser som till stor del låg bakom framgången säsongen som gick. Hålen som dom lämnat måste fyllas bättre om man inte ska stå utanför kampen om allettanplatserna.

Tobias Johanssons kommentar om Dalen:
Imponerade i västra serien förra säsongen och kom tvåa i Allettan och var utan tvekan förra säsongen succélag. Större tapp i Henrik Neubauer, Christoffer Persson och framför allt backen Jakob Stridsberg men bygger vidare på stommen med en riktigt bra målvakt i Oscar Malm längst bak och Martin Thörnberg är kvar och nu dessutom en hel säsong. Nyförvärven imponerar. Axel Eidstedt är i mitt tycke för bra för ettan. Poängspelaren Jesper Thörnberg kommer tillbaka, Alex Ek är en toppspelare i ettan och Kalle Hult var lyckosam senast i Dalen och adderar rutin och tuffhet. Dalen är nu tillbaka i den stentuffa södra serien men kommer klara sig bra, utan tvekan ska man vara med i racet om platserna till Allettan.

5. Vimmerby

Placering föregående säsong
Grundserien 5:a
Allettan 3:a
Ut i kvartsfinalen med 2-1 i matcher mot Troja

Målvakter

Gustav Bågenvik
Robin Christoffersson, ny från Östersund

Kristers omdöme: ****
Tomas Rydén lämnar för allsvenskan och lämnar givetvis ett hål efter sig. Men ersättaren Robin Christoffersson håller bra klass och kvar blir en annan stabil sista utpost i Gustav Bågenvik. Det känns som att målvaktspositionen kommer att kunna ge stadga också kommande säsong.

Backar

Aku Alho, ny från Kiekko Espoo (Finland, Mestis)
Pelle Ström
Christian Lindberg
William Dageryd, ny från Boden
Måns Krämer, ny från Hanhals
Helge Holmstrand

Krister omdöme: ***
Vimmerby hakar på den finska trenden och värvar Aku Alho från Mestislaget Kiekko Espoo. En back som beskrivs som en fysiskt spelande back, och det kan man också utläsa när man ser utvisningsstatistiken, 172 utvisningsminuter på de senaste två säsongerna. Frågan är om han kommer att bli en tillgång eller en belastning? Pelle Ström är dock aldrig en belastning, utan en solid back med ledaregenskaper på isen. Christian Lindberg är också en bra back, och det ska bli spännande att se vad talangerna William Dageryd, Måns Krämer och Helge Holmstrand får för utveckling.

Centrar

Tatu Kokkola
Jakob Karlsson
Pierre Gustavsson

Kristers omdöme: ***
Står just nu med tre centrar och ska antagligen ha in en till (om inte en ytter får spela center). En andra finne in i laget är Tatu Kokkola, en center med näsa för poäng i finska Mestis, ett snitt på 0,71 är bra. En lite lustig detalj är att medan backen Aku Aho är en riktig buse, så har Tatu blivit vald till seriens störste gentleman två gånger (en i Mestis, en i J20). Jakob Karlsson fick först silkessnöret inför föregående säsong, men togs sedan till nåder och gjorde ännu en bra säsong, en riktig personlighet. Pierre Gustavsson är en mycket duktig tvåvägscenter. Så de som är på plats är riktigt bra, men man saknar ännu en pusselbit, så det blir en väldigt stark trea i betyg så här långt.

Yttrar

Anton Carlsson
Niki Koskinen, ny från IPK (Finland, Mestis)
Lucas Jidenius, ny från Mariestad
Todd Winder
Hugo Olilla, ny från Linden
Ludvig Vännström
Gustav Jansson
Philip Elgestål

Kristers omdöme: ****
Anton Carlsson har imponerat på mig de senaste två säsongerna, en bra ytter med både fart och spelsinne. Borde kunna vara en bra center. En tredje invärvad finne finns också på yttersidan. Niki Koskinen snittar över en halv poäng per match i Mestis och har haft bra plus/minus, han lär bli en tillgång. Har spelat med Tatu Kokkola vilket givetvis också borde underlätta. En annan bra värvning är Lucas Jidenius. Lucas är ett ständigt hot med sin fart och vann också slutspelets poängliga föregående säsong. I Todd Winder så har de en äkta målskytt. Kanadensaren noterades för 21 mål under säsongen, varav sex i slutspelet, trots starkt begränsat med istid. Hugo Olilla hade en kanonsäsong sin första som senior men lite trögare andra, men där finns en hög potential. Philip Elgestål är en av ettans snabbaste skridskoåkare, men väger väldigt lätt vilket gör att han lätt blir bortplockad. Men en väldigt duktig boxplayspelare.

Tränare

Staffan Lundh, ny från time out

Kristers omdöme: ****
Staffan Lundh ledsnade på hockeyn och blev istället klubbchef i innebandylaget Lockerud säsongen som gick. Men nu har han fått upp suget igen och det är en riktigt duktig tränare, med meriter från allsvenska Karlskoga bland annat. En stark fyra.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 18*
Omtalade tränaren Phil Horsky ut, nye Staffan Lundh in. Det är en rätt stor förändring vad gäller ledarskap. Men Phil har ändå fått resultat med laget, det ska bli spännande att se om Staffan kan få ut lika mycket. För visst finns det potential i laget, men man har ändå inte riktigt samma starka uppställning ännu som flera andra lag i serien. Men visst kommer Vimmerby vara med och bråka om en allettanplats i höst!

Tobias Johanssons kommentar om Vimmerby:
Sedan laget tog klivet upp i ettan 11/12 har man varit ett av serien stabilaste lag men aldrig lyckats gå riktigt långt när det drar ihop sig. Phil Horsky har varit framgångsrik och ersätts nu utav rutinerade Staffan Lund. Laget har en del tunga tapp både defensivt och offensivt och det mest märkbara är målvakten Tomas Rydén som landat i hockeyallsvenskan och TAIF. Rydén har i flera säsonger varit en av de bästa i ettan, nu ska Bågenvik och nya Christoffersson axla det ansvaret. Båda har tidigare visat att man håller bra klass. En spelare som Hugo Ollila ska bli kul att se efter flera framgångsrika säsonger i Linden. Likaså Philip Elgestål som var riktigt bra i Hanhals men inte fick det att stämma i Mariestad. Vimmerby har en del platser kvar att fylla och har satsat på Mestisfinnar som tillsammans med målvakterna måste lyckas. Dessutom bör Oscar Carlsson signa om eller ersättas. Viktigt att man fick behålla Todd Winder. Summa summarum för Vimmerbys del så tror jag åter igen på en stabil säsong från smålänningarna, men ser inte riktigt att man kommer gå långt denna säsong heller.

4. Kalmar

Placering föregående säsong
Grundserien
9:a
Fortsättningsserien
2:a

Målvakter

Jonathan Stålberg, ny från Kumla
Hugo Engsund, ny från Oskarshamn J20

Kristers omdöme: ***
Jonathan Stålberg har vandrat runt i tre olika hockeyettanklubbar nu utan att få något riktigt genombrott. Tar han chansen i den fjärde? Som kollega så får han Hugo Engsund, kusin till bröderna Oskar och Filip, Engsund som båda spelar SHL-hockey. Filip har bra stats i J20, men är oprövad på seniornivå. Det gör att målvaktspositionen känns lite osäker, blir det fågel eller fisk?

Backar

Eric Israel, ny från Rapid City Rush (USA, ECHL)
Sebastian Ottosson
Anton Brandhammar, ny från Forshaga
Libelin Bäckström Valiant
Erik Norén, ny från Kumla
Jonathan Lundgren, ny från Lejon

Krister omdöme: ***
Det ska bli spännande att se vad Eric Israel kan få ut i svensk hockey. Han kommer från ECHL, en liga som håller hög klass, så han borde absolut kunna bli ett vasst kort när han väl anpassat sig till de större rinkarna. Sebastian Ottosson vet vi redan håller toppklass som offensiv back. Offensiv är också Anton Brandhammar, han är nästan en extra forward på isen ibland. Det kan bli lite fel i egen zon ibland, men offensivt håller han bra klass. Libelin Bäckström är en fysisk back som kommer få ta stort defensivt ansvar. Saknar ännu något eller ett par namn.

Centrar

Victor Crus Rydberg
Oliver Arle Östergren, ny från Kumla
Robin Dahlstedt
Filip Nordström, ny från Karlskrona

Kristers omdöme: ****
Kalmars klart vassaste lagdel, en stark fyra! Victor Crus Rydberg är en riktig lirare med grym blick, en stark offensiv center. Oliver Arle Östergren har gjort det kanonbra i ett svagt Kumla, också han främst en offensiv kraft. Det ska bli spännande att se vad han förmår i en starkare lag. Robin Dahlstedt och Filip Nordström är två duktiga tvåvägscentrar som tar stort ansvar över hela banan.

Yttrar

Niko Ahoniemi, ny från Ketterä (Finland, Mestis)
Linus Dahlstedt
Linus Skager, ny från Karlskrona
Jesper Sellin
Victor Laz, ny från Krif
Ludvig Svensson Träff, ny från Mörrum
Marcus von der Geest
Carl Sjöberg, ny från Lindlöven
Gabriel Olsson

Kristers omdöme: ****
Finska Mestis mest utvisade spelare och ändå ett poängsnitt på nästan en poäng per match, Niko Ahoniemi svävar mellan galenskap och genialitet. Om det blir fiasko eller succé återstår att se. Linus Dahlstedt är dock ett säkert kort, han ger alltid allt och har också bra näsa för mål. I Linus Skager har man plockat in en ruggigt skridskostark spelare som vände ut och in på SHL-backar för ett par säsonger sedan. Även Jesper Sellin tillhör den skridskostarkaste procenten i ettan, men han har också bra poängsinne. Så spetsen finns på yttersidan, men det finns också ett djup med vettiga värvningar i Victor Laz och Ludvig Svensson Träff.

Tränare

Viktor Tuurala, ny från Väsby

Kristers omdöme: ****
Förde upp Väsby till allsvenskan men fick där sparken mot slutet av säsongen. Sägs vara en väldigt speciell tränare, men samtidigt en bra lagbyggare. Har tidigare endast tränat Väsby, det ska bli spännande att se vad han kan få ut av Kalmar.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 18*

Nya sportchefen Daniel Stolt har byggt om rejält och har lyckats väldigt bra med de offensiva delarna av laget. Målvaktssidan känns dock som ett osäkert kort och backsidan saknar ännu ett par namn. Men att man utmanar om en allettanplats står klart.

Tobias Johanssons kommentar om Kalmar:
KHC bygger om och bygger nytt. Hittills 14 nya spelare in och dessutom en helt ny tränarduo i Tuurala/Styf. Jag tror det kommer ta lite tid att få allt på plats för årets upplaga av Kalmar och dessutom börjar man med 6 raka bortamatcher innan man flyttar in i den nya toppmoderna arenan. Här finns det massor av unga intressanta spelare som adderats av sportchef Daniel Stolt. Skager, Östergren, Laz, Ahoniemi är alla potentiella spelare i toppen av poängligan. Dessutom ska det in en spetsfinne till. Addera på det Crus Rydberg, Linus Dahlstedt, Jesper Sellin och Filip Nordström så förstår man att offensiven inte kommer vara att bekymmer i Kalmar även om jag gärna hade sett att både Kim Runermark och Johan Järlefelt hade varit kvar. Defensivt är jag mer frågande och osäker. Kapten Ottosson håller hög klass både offensivt och defensivt, Anton Brandhammar en mycket intressant offensiv back och det finns potential i -01 backarna. Amerikanska Eric Israel har fina meriter och måste lyckas. Målvaktssidan är inte den där riktiga spetsen även om Stålberg var riktigt bra i ett defensivt starkt Vimmerby. Kommer målvakterna upp i klass och importerna håller vad utsago säger, ja då tror jag på Allettan men det krävs en bra start på bortaturnén. Frågar mig också om man inte är lite för snälla på papperet i alla fall.

3. Tranås

Placering föregående säsong
Grundserien 7:a
Fortsättningsserien 4:a
Kvalserien till hockeyettan 1:a

Målvakter

Emil Jidskog, ny från Herlev Eagles (Danmark, Metal Ligaen)
Victor Jonsson, ny från Boden

Kristers omdöme: ****
En stark fyra. I de både ”hemvändarna” Emil Jidskog och Victor Jonsson har man ett målvaktspar få lag kan matcha. Emil har ett antal allsvenska säsonger i meritlistan men kommer senast från Danmark där han kanske inte haft de bästa siffrorna de senaste säsongerna, men visst är hans potential hög. Victor Jonsson gjorde det bra i Boden men hamnade på bänken sedan Kevin Lindskoug anslöt.

Backar

Otto Huttunen, ny från IPK (Finland, Mestis)
Fredrik Lindström
Jonas Fredriksson, ny från Halmstad
Oscar Karlsson
Oskar Lindgren, ny från Vimmerby
William Wennström
Love Palm

Krister omdöme: ****
I nye finnen Otto Huttunen så har man fått in riktig spets. Har blivit vald till månadens spelar i Mestis och har också vunnit assistligan. Men inte bara en bra passningsspelare, han är också rightare och har bra storlek. Har också fått chansen i Liiga vilket visar att han tillhör toppen bland Mestisbackarna. Fredrik Lindström har lite samma egenskaper, en bra passningsspelare med storlek som kan smälla på. Jonas Fredriksson är en bra värvning, en spelande back med rutin. Oscar Karlsson och Oskar Lindgren får ta det defensiva ansvaret och kommer sköta det bra. Och hur stor roll kommer talangen Love Palm få?

Centrar

Anders Skoog
Filip Peterson
Lukas Isaksson
Petter Eklöf

Kristers omdöme: ****
På centersidan är Tranås välbesatta. Filip Petersson gick skadad stora delar av förra säsongen men ska nu vara på väg tillbaka. Det innebär att man nu har tre poängstarka centrar då också Anders Skoog och Lukas Isaksson är producerande. Skoog är otroligt spelskicklig och teknisk och väldigt skicklig när han får tid på sig medan Petersson och Isaksson är skridskostarkare. Petter Eklöf kommer få ikläda sig rollen som fjärdecenter.

Yttrar

Petter Eklöf
Rasmus Koskinen
Erik Brissle
Ivar Arnesson
Mathias Hellgren, ny från Hudiksvall

Kristers omdöme: ***
Det saknas ännu flera ytterforwards, men det är i alla fall klart med en viktig förlängning: Pontus Eklöf aviserade att han sökte sig uppåt, men valde till slut att fortsätta. Det var en viktig pusselbit för Tranås. Kvar blir också hårt jobbande Rasmus Koskinen, Erik Brissle och Ivar Arnesson. Men än så länge är forwardssidan tunn och trean är mycket svag.

Tränare

Arto Miettinen

Kristers omdöme: ***
För första gången så ska Arto Miettinen ansvara för ett seniorlag. Han har tidigare endast assisterat och har då varit omtyckt. Men det är en annan sak att vara huvudansvarig, en omställning som kan vara nog så knepig. Men visst har han nytta av att ha varit med i seniorbåset under ett antal år.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 18*
Förra säsongen var katastrofal för Tranås, men man har gjort sin läxa och förstärkt bra på den fallerande målvaktssidan och dessutom plockat in ett par spelskickliga backar. Centersidan är intakt och bra, medan yttersidan fortfarande saknar rätt mycket. Allettanplatsen kan dock vara inom räckhåll med rätt kompetens in där.

Tobias Johanssons kommentar om Tranås:
Sedan 18/19 när Tranås spelade kvalserie till HA har det gått lite i stå och förra säsongen blev det negativt kval. Arto Miettinen debuterar som headcoach på seniornivå och det ska bli intressant att se vad han kan göra med årets upplaga. Målvaktssidan är helt ny med Emil Jidskog och Victor Jonsson och den håller högsta klass. På backsidan ser nya finnen Huttunen intressant ut och Oskar Lindgren från Vimmerby är stabil, kvar finns dessutom en av de allra bästa backarna i ettan i Fredrik Lindström. Ska bli intressant att följa blott 17-åriga Love Palm som redan förra säsongen bokfördes för närmare 20 matcher i ettan. Tranåsfostrade backen Albin Torstensson försvinner och kommer vara saknad. Offensivt har man lyckats behålla merparten av spetsen undantaget Hampus Olsson. In kommer Erik Brissle som är en etablerad hockeyettanspelare som det dessutom finns mer att ta utav. Dessutom en målvaktsduo som kommer vinna mycket poäng åt laget. Har man hämtat sig från senaste säsongernas fiasko så bör vara med i jakten på Allettan.

2. Mörrum

Placering föregående säsong
Grundserien 4:a
Allettan 6:a
Ut i åttondelsfinalen med 2-0 i matcher mot Vimmerby

Målvakter

Didrik Jansson, ny från Tingsryd
Emil Cederlund, lån från Tingsryd

Kristers omdöme: ****
Två unga (20 år) målvakter som säsongslånades in från Tingsryd förra säsongen och som då gjorde succé. Framför allt Didrik Jansson. Emil Cederlund inledde med att få stå mest, men Didrik klev sedan fram och hade väldigt fina siffror (93,2 i räddningsprocent och 2,18 i GAA) i slutet. Dock kan andraåret ofta vara tuffare, men betyget blir ändå högt.

Backar

Caleb Efting
Andreas Anarp
Albin Hernod
Filip Brahm
Linus Olsson
Linus Björk

Krister omdöme: ***
Behåller sin backsida intakt och har då två offensivbackar i Caleb Efting och Andreas Anarp, och två mer fysiska defensivbackar i Albin Hernod och Filip Brahm, Linus Olsson och Björk är två ok komplementsbackar. Saknar dock den riktiga spetsen på backsidan.

Centrar

Adam Ingvarsson
Jesper Hultberg
Alexander Karlsson, ny från Vännäs
Edvin Hansson

Kristers omdöme: ****
Adam Ingvarsson har varit skadeförföljd med tre allvarliga hjärnskakningar och förra säsongen så fick han spela på smärtstillande efter problem med skridskorna. Nu ska han dock vara fit for fight igen och det är goda nyheter för Mörrum som med Adam får en kille som kan göra mycket på egen hand. Har gjort ett antal drömmål där han drar hela laget innan han lägger in pucken. Jesper Hultberg är inte lika stor talang, men jobbar hårt och gör också en hel del poäng. Alexander Karlsson tar steget från den norra ettan till den södra, det brukar vara ett rätt stort steg att ta, poängproduktionen brukar sjunka en hel del, men han gjorde det bra i Vännäs säsongen som gick. Edvin Hansson känns som ett rätt svagt kort på fjärdecenterrollen vilket gör att också fyran i betyg är svag.

Yttrar

Johan Henrion, ny från Ravensburg Towerstars (Tyskland, DEL2)
Marcus Paulsson
Hampus Melén
Adam Bäckstrand
Oscar Holst
Khalid Ibrahim
Martin Söderberg, ny från Kiruna IF
Sebastian Freed Karlsson, ny från Örnskölsvik
Noah Liljegren Blomqvist, ny från Tingsryd J20

Kristers omdöme: *****
Vilken ytterforwardssida! En före detta allsvensk skytteligavinnare i John Henrion. En före detta landslagsspelare i Marcus Paulsson. Dessutom tre välväxta poängspelare i Hampus Melén, Adam Böäckstrand och Oscar Holst. En lirare i form av Khalid Ibrahim. Och så vidare… Så stark fyra det bara går att få.

Tränare

Thomas Engman

Kristers omdöme: ****

Gjorde det bra i Strömsbro och fick också ihop det till slut i Mörrum, även om insatserna var upp och ner. Men tillförde ett lugn och en trygghet i laget som fick till två spurter i slutet av serierna som gav slutspel.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 20*
Mörrum tog ett stort kliv framåt under Thomas Engmans ledarskap och nu siktar man på att behålla till stora delar samma manskap men krydda det med väl valda kort. John Henrion lär till exempel spetsa en redan stark offensiv ytterligare. Backsidan är än så länge det svaga kortet, men där lär ytterligare något starkt namn ramla in. Men att Mörrum är en väldigt stark kandidat till en allettanplats är säkert.

Tobias Johanssons kommentar om Mörrum:
Förstod det på hockeyettans årsmöte som att Goiset ska upp i år, så bra tycker jag personligen absolut inte att der ser ut, men att man kommer tillhöra toppen av grundserien och vara med en bra bit vidare, ja! Mörrum har fått behålla i stort sett allt man velat behålla, undantaget är Filip Owesson. Prestigevärvningen John Henrion kommer ha lekstuga tillsammans med Paulsson, inte minst i en grundserie. Offensivt finns det mycket kvalité i Bäckstrand, Ibrahim, Melén, Ingvarsson. Dessutom fått in lite intressanta spelare i Alexander Karlsson och Martin Söderberg som ger tyngd. Sen finns loket Oscar Holst kvar. Målvaktssidan med inte minst Didrik Jansson som överraskade alla förra säsongen är kvar, men jag är däremot frågande till backsidan som inte matchar offensiven och är Goisets svaga punkt på papperet, men här ska det säkert in minst 1-2 backar till. Duktiga Thomas Engman är kvar som headcoach och han förfogar totalt sett över ett lag som kommer gå till allettan, annars är det fiasko med tanke på den uttalande satsningen.

1. Nybro

Placering föregående säsong
Grundserien 2:a
Allettan 1:a
Kvalserien till allsvenskan 2:a

Målvakter

Robin Johansson
Pontus Eltonius, ny från Huddinge

Kristers omdöme: *****
Robin Johansson var ettans bästa målvakt säsongen som gick, och när han nu får en annan toppmålvakt som backup så måste man säga att målvaktssidan håller allsvensk klass.

Backar

Markus Västilä, ny från Nove Zamky (Slovakien, Extraliga)
Viktor Bolin
Erik Lindström
Niklas Dahlberg, ny från Kalmar
William Alftberg
Anton Schagerberg
Jesper Mångs
Melker Bergman

Krister omdöme: ****
Markus Västilä är en vass offensiv förstärkning, en back med väldigt bra blick men som också är skridskostark. Även värvningen av Niklas Dahlberg är främst för att förstärka offensiven, även om han inte är oäven också defensivt. I övrigt väljer man att behålla sin backstomme, med spetsar i rutinerade Viktor Bohlin och Erik Lindström, men också övriga backar håller bra ettanklass. En stark fyra.

Centrar

Eero Savilahti
Fredrik Strömgren
Adam Persson
Robin Wengdahl

Kristers omdöme: ****
En centersida med såväl spets som bredd. Alla fyra skulle kunna spela toppcenter i många av hockeyettanlagen. Savilahti och Strömgren är mer skillade, medan Adam Persson spelar mer på attityd och hela tiden ligger på gränsen för det tillåtna, ibland också över. Stark fyra.

Yttrar

Janne Väyrynen
Janne Kettunen
Sebastian Borg
Simon Hansson
Hannes Johansson, ny från Tingsryd
Oliver Nilsson, ny från Tingsryd

Kristers omdöme: ****
Att Janne Väyrynen stannar var verkligen goda nyheter för Nybro. Den hårdskjutande finnen hade ordentlig mållavemang och nu satsar man på ännu en finsk Janne, nämligen Kettunen. Också han säga vara en hårdskjutande herre med fin poängskörd under sina säsonger i Mestis. Sebastian Borg är främste svensken i forwardsgarnityret och är god för uppåt en poäng per match. Hansson, Nilsson och Johansson är nog mer tänkta för checkingroller. Det saknas också ett antal pjäser, och känner jag storsatsande Nybro rätt så kan det bli ytterligare tunga spetsar. Men redan nu så får man en fyra i betyg, så pass stark ser den ut redan.

Tränare

Mikael Tisell

Kristers omdöme: ****
Nybro inledde säsongen trögt då den defensivtänkande Mikael Tisell tänkte lite väl mycket på försvaret först. Men så kom några vassa finnar in och gav laget de enkla målen och sedan var de med och stred om allsvenska platsen hela vägen in i mål. Men så hade han också ettans starkaste spelarmaterial till förfogande.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 21*
Nybro var starka redan förra säsongen, nu steppar man upp ett snäpp till. Trots att laget saknar flera forwards så är man redan laget att slå. Stora favoriter i södra ettan.

Tobias Johanssons kommentar om Nybro:
Här har det inte sparats på krutet och bortsett från Rasmus Johansson och Matej Galbavý så känns det som att man fått behålla precis det man velat. Till det redan starka laget från förra säsongen har man signat upp ett koppel av riktigt bra spelare på hockeyettan nivå. De som sticker ut är Janne Kettunen, Hannes Johansson och Markus Västilä. Men viktigast av allt är ett ettans bästa målvakt Robin Johansson blev kvar tillsammans med finnarna Janne Väyrynen och Eero Savilahti. Dessutom finns sedan innan flera riktiga bra spelare där jag håller Adam Persson allra högst, en av de klokaste och mest konsekventa spelarna i hela ettan. Nybro kommer utan tvekan nå Allettan och bör sett till vad man har på papperet nå en kvalserie så småningom. Mitt enda frågetecken är om det är för mycket av det goda och kommer spelare som är vana att käka mycket istid acceptera en anonymare roll. Tränare Micke Tisell är en av de allra mest rutinerade i ettan och ska ha verktygen för att hantera detta. Men om resultaten inte kommer så vet vi att den kräsna Nybropubliken kommer att börja gnälla och hur kommer laget då hantera en sådan eventuell press när det på förhand bara pratas om uppflyttning till Hockeyallsvenskan framåt våren? Nybro har en av ettans högsta spelarbudgetar och man förfogar över ett riktigt vasst lag, får man ihop det så är man favoriter till avancemang i min bok.

Sammanfattning

Krister sammanfattar södra ettan:
Nybro får finna sig i att vara stora favoriter och Mörrum ser tack vare en riktigt stark offensiv ut att kunna vara något av en andrahandsfavorit. Och kommer inte Hanhals sist så har de storskrällt. Men bland resten av lagen känns det helt öppet kring vilka som ska ta de tre återstående allettanplatserna. Även Karlskrona, trots att de har särklassigt svagast trupp just nu. Men så har de också flest platser kvar att fylla, och då det lär vara spetsen som återstår går det inte heller räkna bort dom.

Lämna ett svar