Så starka är lagen i västra ettan just nu!

Silly season har nu kommit en bra bit in och många trupper ser mer eller mindre kompletta ut, även om de flesta lag ännu har en del pusselbitar kvar att lägga. Men jag tycker att det ändå finns tillräckligt mycket substans i trupperna för att man ska kunna ge dom ett tidigt omdöme, hur de står sig och vad som behöver läggas till. I denna genomgång så tänkte jag presentera de tio lagen i den västra ettan och hur deras trupper står sig. Jag gör det genom att ge lagdelarna betyg från 1* till 5* enligt följande skala:

* Hockeytvåanklass
** Låg ettanklass
*** Medel ettanklass
**** Hög ettanklass
***** Allsvensk klass

Men för att ge er ytterligare perspektiv så har jag också fått en rutinerad kompanjon som också ska få ge sin syn på lagbyggena. Göran Strid har varit ordförande i Skövde IK i ett par omgångar, men han har också suttit i Vita Hästens sportgrupp, och han är mycket väl insatt i hockeyettan.

Men nu kör vi igång och vi börjar väl för spänningens skull med laget vi just nu rankar tia.

10. Kumla

Placering föregående säsong
Grundserien 8:a
Fortsättningsserien 5:a
Kvalserien 2:a

Målvakter

Elias Olofsson (Ny från Grums)
William Kias (Ny från Örebro J20)

Kristers omdöme: ***
Elias och William kämpade faktiskt redan förra säsongen om målvaktsspaden då William lånades ut till Grums från Örebro J20. Då hade William riktigt bra statistik, 92,4 i räddningsprocent och endast 2,69 i insläppta mål i snitt på sina 10 matcher, medan Elias hade 89,6 och 3,87 på sina 11 spelade. Jag ser det dock som en öppen kamp mellan två rätt oprövade målvakter men med stor utvecklingspotential. En svag trea.

Backar

Jacob Sandberg (Ny från Tyringe)
William Berglind (Ny från Karlskrona J20)
Hampus Dahlqvist
Elias Lustig (Ny från Kalmar)
Hampus Rönning (Ny från Örebro J20)

Krister omdöme: *
Värvningen av Jacob Sandberg är riktigt bra, Jacob kom faktiskt trea i Tyringes interna poängliga som back och fick massor med istid. Men i övrigt ser det minst sagt magert ut, det saknas både rutin och storlek, äldste back är 21 år och tyngste back väger 86 kg. Kumlas backsida imponerar inte.

Centrar

Carl Berglund (Ny från Karlskoga)
Oscar Berghult (Ny från Malung)

Kristers omdöme: **
Värvningen av Carl Berglund från Karlskoga är lysande. Han har under flera år personifierat lagets kämpar- och grishockey, och han kommer vara en blåslampa i röven för alla andra i laget. Det är mer som pådrivare än för sina hockeykunskaper han kommer bli viktig. Också Oscar Berghult är en bra värvning. Han gick visserligen ytter i Malung, men det finns kvaliteter att spela center hos honom också, och då Kumla saknar sådana så lär 22-åringen få spela i den centrala positionen. Kan mycket väl göra 30 poäng i vinter. Men det saknas ännu ett par pusselbitar och fram tills dess så kan inte betyget bli mer än en svag tvåa.

Yttrar

Daniel Lindberg
Eric Karlsson (Ny från Grums)
Victor Cubars (Ny från Hvidovre II)
Oscar Svanborg
Victor Sand
David Harrysson

Kristers omdöme: *
I Daniel Lindberg har man poänggaranti, senaste säsongen så gjorde den spelskicklige yttern hela 57 poäng! Men utöver 24-åringen så ekar det tomt bland spetsforwardsen speciellt sedan Oliver Arle Östergren lämnat för Kalmar och Viktor Wänghult dröjer med besked. Visserligen har man fått in ett par spännande talanger i Eric Karlsson och Victor Cubars, men att förvänta sig att de ska bära laget är mycket begärt. Nej yttersidan behöver få in både ytterligare spets och bredd och jag tror säkert att man fortfarande hyser förhoppning om att Wänghult till slut ska bestämma sig för att köra en säsong till.

Tränare

Robert Bergh

Kristers omdöme: *
Robert har en gedigen karriär som spelare i Kumla, men han har också spelat allsvenskt med Karlskoga. Men som tränare har han endast tränat TV-puckslag, så han har med andra ord en hel del att bevisa ännu för att betyget ska bli bättre.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 8*
Kumla har en helt ok målvaktssida och något bra namn i varje lagdel, men man saknar bredd och spets bland framför allt yttrarna. Centersidan är bara halvbesatt och lär stärkas upp innan det drar igång. Det är dock svårare att göra något åt tränarsidan, den kommer att vara oprövad. Detta gör sammantaget att Kumla just nu måste ses som bottenlaget i serien.

Göran tycker till om Kumla:
Carl Berglund till Kumla är bingo för vilket lag som helst, så varför Kumla? Sannolikt beror det på sociala faktorer. Tillskottet kommer inte att hjälpa. Tappet av vassa spelare som höll Kumla vid liv kan inte kompenseras hur hårt man än jobbar. Förra säsongen levde man på en femma och det kommer inte att gå igen. Just nu är bara 15 spelare klara och för mig är Kumla klar jumbo, en nivå lägre än övriga nio lag. Kommer laget att ta mer än 15 poäng?

9. Köping

Placering föregående säsong
Grundserien 7:a
Fortsättningsserien 4:a
Kvalserien 1:a

Målvakter

Jonas Eneroth
Oscar Svensson (Ny från University of Wisconsin)

Kristers omdöme: ****
Jonas Eneroth var ruggigt bra säsongen som gick. Hade 92,4 i räddningsprocent under säsongen för att i kvalet neråt noteras för ruggiga 96,1 på sex matcher. En toppmålvakt i serien som nu kompletteras av spännande Oscar Svensson som spelat universitetshockey i USA de senaste säsongerna.

Backar

Martin Jörgensen
Alexander Björklund (Ny från Borås)
Emil Norstedt
Kevin Jansson
Ludvig Hultgren
Gustav Grankvist (Ny från Malung)

Kristers omdöme: *
Alexander Björklund är en intressant värvning och Martin Jörgensen är en back av ok klass, men det känns tunt, väldigt tunt.

Centrar

Marcus Vitanen
Christoffer Norlin (Ny från Linden)
Eric Eljas (Ny från Leksand J20)
Karl Sand (Ny från Enköping)

Kristers omdöme: **
Marcus Vitanen är för bra för bottenlaget Köping men förblir trogen. Heder åt den skridskostarke lille centern för det. Christoffer Norlin är också en bra center, men i övrigt är det oprövat. En stark tvåa ändå med tanke på de två förstacentrarna.

Yttrar

Eric Juhlin (Ny från Växjö J20)
Mattias Kemppi (Ny från Sollentuna)
Linus Gustavsson
Edvin Johansson (Ny från Enköping)
Casper Åkesson (Ny från Tyringe)
Charles Backman
Viktor Burman (Ny från Tyringe)
Lukas Carlsson
Arvid Leremar (Ny från Kalmar)
Linus Nilsson

Kristers omdöme: **
Det blir en till väldigt stora delar ny forwardssida i Köping. Två av de mer spännande namnen är Eric Juhlin och Mattias Kemppi. Båda gjorde det bra på juniornivå men har också hunnit visa upp sig en säsong på hockeyettannivå och gjort det bra. Linus Gustavsson är en av få spelare som är kvar och han lär också få en stor roll. Men den riktiga spetsen saknas, så det blir inte mer än en tvåa.

Tränare

Johan Hellström

Kristers omdöme: **
Var senaste säsongen med och ledde Borås till degradering och innan dess så ledde han Skövde i två säsonger utan större framgång.

Totalt

Kristers omdömentotalt:11*
Framför allt känns backsidan väldigt tunn, men man skulle också behöva ha in någon center och en spetsforward (minst). Målvaktssidan räddar dom dock från en riktig bottenplacering.

Göran tycker till om Köping:
Jag måste nämna Jonas Eneroth som imponerar. En riktigt bra målvakt som platsar högre upp! Till detta Marcus Viitanen som är en av de bättre centrarna vi har i ettan trots sina 169 cm och 65 kg!  Alltid lika kul att se med sin finurlighet och spelsinne! Detta kommer ändå inte att räcka och några större tillskott lär det inte bli då truppen är i det närmaste full. Med all respekt för Johan Hellström som ny tränare från Borås och tidigare Skövde, så tror jag inte Johan kan göra underverk med laget som ser mer än grått ut.

8. Surahammar

Placering föregående säsong
Grundserien 12:a
Fortsättningsserien 3:a

Målvakter

David Otter (Ny från Boden)
Markus Ekholm Rosén (Ny från Malung)

Kristers omdöme: ***
Det var en liten skräll att David Otter gick från hockeyettangiganten Boden till hockeyettanslagpåsen Surahammar. Men han är faktiskt bara en av flera riktigt intressanta Suravärvningar. David får kampas i målet med en annan värvning, Markus Ekholm Rosén, som gjorde en rätt bra säsong i Kiruna AIF för två säsonger sedan, men som hade en tuffare fjolårssäsong. Jag tror att det kan bli en rätt bra kamp mellan de två.

Backar

David Lidström
Christoffer Udd
Anton Ahlin
Mattias Eklund
Oscar Forsman Larsson
Jesper Svadäng (Ny från Malung)
Sebastian Tellström Jovicic (Ny från Malung)

Kristers omdöme: **
David Lidström anslöt inför föregående säsong och bidrar med nyttig rutin från bland annat nio allsvenska säsonger. Christoffer Udd är också en bra hockeyettanback. Men sedan ser det tunnare ut, tappet av Kevin Lidström är tungt och tvåan är svag.

Centrar

André Astley
Jakob Forslund
Hampus Pettersson
Samuel Ander

Kristers omdöme: **

André Astley är en skicklig tvåvägscenter och i Jakob Forslund så har man en center som skulle kunna spela i en större klubb. Men Hampus Pettersson och Samuel Ander är inte centrar för en alletta, och omdömet blir därför bara en tvåa.

Yttrar

Lucas Söderlund (Ny från Mariestad)
William Otter (Ny från Kiruna IF)
Adam Karlsson (Ny från Malung)
Lukas Zukauskas (Ny från Kaunas, Litauen)Joker
Hugo Ek Koskela (Ny från Grums) talang
Lukas Henze (Ny från Lindlöven)
Marcus Wahlgren
Hugo Bergström
Samuel Lidström

Kristers omdöme: ***
Det är främst på yttersidan som Surahammar värvat bra. I Lucas Söderlund har man en potentiell supersniper och även William Otter är god för över 10 mål. Lägg därtill spännande unga spelare som Adam Karlsson och Hugo Ek Koskela som gjort det bra i svaga lag, och Lukas Hennze som är en skridskostark ytter med hög potential. Dessutom har man fått in en riktig joker i litauern Lukas Zukauskas som gjort bra med poäng i deras liga och också representerat Litauens landslag. Vad det betyder ska bli spännande att se. Sammantaget ett spännande yttersida med fin utvecklingspotential.

Tränare

Thomas Maikkula

Kristers omdöme: *
Ännu en TV-puckstränare med en hel del att bevisa.

Totalt

Kristers omdömentotalt: 11*
Såväl backsidan som centersidan känns ännu väldigt tunna och där är jag säker på att Surahammar ännu söker något för att vässa konkurrensen. Laget håller ändå en tillräckligt hög klass för att slippa jumboplatsen som man tidigare abonnerat på. Framför allt har man en spännande yttersida, och det ska bli intressant att se om oprövade tränare Thomas Maikkula kan få ut potentialen där.

Göran tycker till om Surahammar:
Poplaget på vårsidan som stormade in under vårserien och charmade hockeypubliken! Unga kanadensare rörde om i grytan och visade förstummade medspelare att det går att spela hockey bara man tycker det är kul och ger järnet! Hur är läget just nu? Ja, spännande värvningar som William Otter och Lukas Söderlund kan göra en del, men en plats bland topp fem är utesluten. Spännande hur som helst att följa superjumbon under så många säsonger! Ja, jag måste erkänna att här har jag fått en liten favorit!  

7. Forshaga

Placering föregående säsong
Grundserien 5:a
Allettan 3:a
Ut i åttondelen med 2-1 i matcher mot Visby

Målvakter

Eric Forsberg
Gustaf Griborn (Ny från Segeltorp)

Kristers omdöme: **
Det är en väldigt svag tvåa som Forshagas målvaktsuppsättning 21/22 får, tappet av David Söderberg (som slutar) är mycket kännbart. Eric Forsberg var backup säsongen som gick men imponerade inte när han fick chansen. Och Gustaf Griborn är inte heller en målvakt att luta sig emot när det blåser. Frågan är vem av dem som tar chansen att kliva fram och nypa förstaspaden?

Backar

Victor Berglind (Ny från Karlskoga)
Jesper Nordin
Herman Johansson (Ny från Visby)
William Eriksson (Ny från Grums)
Oscar Skärberg
Oscar Olsson
Linus Carlsson
Adrian Jonsson
Filip Norberg

Kristers omdöme: ****
I Victor Berglind får man en riktigt vass back med mängder av allsvensk rutin. Han kan mycket väl få spela tillsammans med offensivstarke Jesper Nordin, en back som är rörlig och bra med pucken. Ett annat tänkbart bra backpar är defensivstarke Herman Johansson och talangen William Eriksson. De båda nyförvärven har sina starka sidor i var sin ända av isen och skulle komplettera varandra bra. Oscarna Skärberg och Olsson är två helt ok hockeyettanbackar och sammantaget känns backsidan riktigt bra.

Centrar

Anton Klint
Jakob Ringsby
Linus Johnsson (Ny från Grums)
Oscar Jemail

Kristers omdöme: ***
Tappet av Henrik Olsén är tungt, även om Linus Jonsson känns som en spännande talang så är skridskorna väl stora att fylla ut. Tre av fyra centrar är dock kvar från förra säsongens succélag och det finns en bra nivå att plocka ut av centersidan.

Yttrar

Oliver Kandergård
Wilson Johansson (Ny från Mora)
Filip Olsson
Mikael Hedlund (Ny från Visby)
Victor Sandberg (Ny från Visby)
Emil Smedberg
William Johansson
André Fredriksson
Hédi Fatnassi
Linus Johnsson (Ny från Grums)
Viktor Owesten
Lucas Sanielsson (Ny från J20)

Kristers omdöme: ***
En stark trea. Oliver Kandergård är en fartfylld ytter med näsa för både mål och poäng. Wilson Johansson har redan 35 allsvenska och 9 SHL-matchers rutin trots att han är endast 20 år. Wilson gjorde som 18-åring stor succé i Lindlöven, så han är en riktig talang med stor potential att bli ett riktigt utropstecken i vinter. Filip Olsson, Mikael Hedlund och Victor Sandberg finns det också stor potential i. Kort sagt vimlar det av möjliga utropstecken bland forwards i Forshaga.

Tränare

Kristers omdöme:
Då det ännu saknas tränare kan jag inte ge något omdöme.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 12*
Laget har en väldigt talangfull och lovande trupp med en viktig lagpappa i Karlskogavärvningen Victor Berglind. Men man har en akkilleshäl på målvaktssidan och man står ännu utan tränare. Det kan bli både fågel och fisk av Forshaga kommande säsong.

Göran tycker till om Forshaga:
Succésagan från 20/21 riskerar att krascha. En av ettans absolut bästa tränare Dennis Hall lämnar och nyckelspelare har slutat eller lämnat, bland dem Anton Brandhammar som mer och mer liknar en handelsresande i hockey med sina fem lag på fem säsonger. Detta kommer inte att hålla. Arbetare i vingården är kvar och kommer att göra ett gediget arbete, men att ens utmana om topp fem kan man glömma eftersom truppen är i princip komplett. 

6. Linden

Placering föregående säsong
Grundserien 10:a
Fortsättningsserien 1:a
Ut i playin med 2-0 i matcher mot Mariestad

Målvakter

Anders Olsson

Kristers omdöme: **
Anders Olsson är en rätt bra hockeyettanmålvakt, liten men rörlig. Vem som ska komplettera honom återstår dock att se och fram till dess blir omdömet lågt.

Backar

Albin Johansson (Ny från Tingsryd)
Niklas Hjalmarsson
Filip Hedberg
Markus Hansson (Ny från Malmö J20)
Andreas Thelander (Ny från Leksand J20)

Kristers omdöme: ***
Har endast fem backar under kontrakt men backsidan ser ändå intressant ut. Albin Johansson är en klassback på hockeyettannivå och i Niklas Hjalmarsson och Filip Hedberg har man två backar av god hockeyettanklass. Av de två ynglingarna Markus Hansson och Andreas Thelander känns Andreas mest spännande sedan han visat framfötterna utlånad till Köping säsongen som gick. Men det saknas ännu några namn för att kunna ge annat än en mycket svag trea.

Centrar

Linus Ageborg
Filip Ljungdahl (Ny från Oskarshamn J20)

Kristers omdöme: *
Man saknar ännu underskrift från Andres Staforelli och Linus Lööf, två av topp tre-centrarna från föregående säsong. Och även om Filip Ljungdahl känns som en spännande talang så är det ändå ett rätt stort kliv att ta från superelit till hockeyettan, kanske speciellt på centerpositionen. Därför kan det inte bli mer än en etta i betyg än så länge, även om Linus Ageborg är en bra hockeyettancenter.

Yttrar

Tobias Sjökvist
Lucas Lagerstedt (Ny från Sollentuna)
Oscar Pettersson
Johan Cederberg
Alexander Sollén
Erik Lindskog (Ny från Färjestad J20)
Hampus Wallin
Alexander Larsson

Kristers omdöme: ***
Yttersidans tre stjärnor är med mersmak. Man har fått behålla mycket av det man ville behålla med bland annat poängstarka Tobias Sjökvist och Oscar Pettersson och tvåvägsspelaren Johan Cederberg. Sedan har man adderat med en riktigt bra spets i Lucas Lagerstedt som bör kunna ersätta flyktade Hugo Olilla fullt ut. Det ska dessutom bli spännande att se vad talangen Erik Lindskog kan göra på när han får vara med från säsongsstart, han imponerade under inlåningen i slutet av säsongen som gick.

Tränare

Joakim Lundholm

Kristers omdöme: ***
Går nu in på sin fjärde säsong som huvudansvarig i klubben och har tagit kliv med laget varje säsong.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 12*
Saknar ännu ett par namn på bakpositionen men framför allt ekar det tomt på centerhyllan. Med rätt namn där så kan det mycket väl bli en första alletta för Eskilstunalaget.

Göran tycker till om Linden:
Linden knallar på och verkar nu vara ett etablerat lag i ettan. Laget gjorde en strålande vårsäsong och förvånade med att nå ända fram till till slutspel, där man föll mot Mariestad, som vann rättvist. Man har lyckats med att bygga steg för steg, men truppen är fortfarande tunn med bara 16 spelare klara. Skall laget lyckas spetsa toppstriden och utmana de fem topplagen måste betydligt bättre spelare in. Det räcker inte med en av ettans bättre spelare, Tobias Sjökvist, som valt att stanna. Han behöver ha hjälp! 

5. Skövde

Placering föregående säsong
Grundserien 3:a
Allettan 10:a

Målvakter –

Kristers omdöme:
Saknar ännu målvakter och kan inte betygsättas.

Backar

Adam Thilander
Joel Werner
Anton Sundin (Ny från Halmstad)
Max Kardewall
Axel Abrahamsson
Elias Dynell (Ny från Leksand J20)
Fredrik Dahne

Kristers omdöme: ***
Har en av ettans allra bästa backar i Adam Thilander, en rörlig back med bra spelsinne som sväljer massor med istid. Joel Werner är en klassback med sina största förtjänster i defensiven. Anton Sundin och Max Kardewall är två välväxta backar med stor potential. Gränsfall på en fyra.

Centrar

Martin Olsson
Alexander Ternblad (Ny från Färjestad J20)
Oscar Forsmark
Erik Möller

Kristers omdöme: ***
En svag trea som mycket väl kan bli en fyra om Kristoffer Söder ansluter, annars kan tappen av Dennis Santesson och Henrik Thegel bli kännbara. Martin Olsson är en center med bra spelsinne som missade stora delar av föregående säsong och kan nästan räknas som ett nyförvärv. Oscar Forsmark är en ideal tredjecenter och Erik Möller och Alexander Ternblad lovande talanger.

Forwards

Anton Blomberg (Ny från Södertälje)
Jesper Emanuelsson
Alexander Henriksson
David Lundmark
Erik Dahné
Jesper Erlandsson
Anton Lundmark (Ny från Leksand J20)
William Frödelius

Kristers omdöme: ****
På forwards är Skövde välbeställda, speciellt sedan storskytten Anton Blomberg värvats in från allsvenska Södertälje. Jesper Emanuelsson med meriter från Frölunda är fartfylld och irrationell, Alexander Henriksson en riktigt attitydspelare med poängnäsa och bröderna Anton och David Lundmark har också potential att göra 30+poäng. Då saknas det ändå något spetsnamn ytterligare, så även om fyran är svag just nu lär den inte vara det till seriestart.

Tränare

Fredrik Ljunggren

Kristers omdöme: ***
Är inne på sin andra sejour som tränare i Skövde, men har ännu inte riktigt lyckats få laget att lyfta. De tar sig till allettan, men inte mer.

Totalt

Kristers omdöme: 13*
Saknar fortfarande målvakter helt och dessutom ryktas såväl Kristoffer Söder som något namn ytterligare in på back- och forwardssida. Lär absolut vara att räkna med i allettanstriden.

Göran tycker till om Skövde:

Med de 19 spelarna som nu är klara är det inte alltför vågat att räkna med Skövde som givet allettan-lag. Laget ser riktigt vasst ut på forwardssidan med en fint nyförvärv i Anton Blomberg. Kan Anton hålla humöret i styr och fokusera på rätt saker, så kommer det levereras poäng i parti och minut.

 Att Adam Thilander, Jesper Emanuelsson och inte minst centern Martin Olsson förlängde avtalet är viktigt. Martin får förhoppningsvis nu chansen att visa sin toppkvalité efter en skadefylld säsong. 

4. Lindlöven

Placering föregående säsong
Grundserien 6:a
Fortsättningsserien 2:a

Målvakter

Jonatan Frykholm

Kristers omdöme: ***
Jonathan Frykholm är en riktigt duktig målvakt på hockeyettannivå. Var skadedrabbad under förra säsongen, men hade under de 14 matcher han ändå stod finfina 93,1 i räddningsprocent och 1,95 i insläppta mål per match, med det kom han femma respektive tvåa i de båda kategorierna bland målvakter i hela ettan. Nu unnar jag honom en skadefri säsong, då kan han få sitt definitiva genombrott.

Backar

Philip Nyberg
Joshua Karlsson
Adam Björkman (Ny från Karlskoga J20)

Kristers omdöme: **
I Joshua Karlsson har man en backrese som vi snart kommer att kunna se på en högre nivå. Stor, stark och ändå är rätt rörlig och bra med pucken. Philip Nyberg och Adam Björkman gör inte heller bort sig på nivån. Men backsidan är alldeles för tunn än så länge och tappet av Jesper Broeng svider. Man hoppas givetvis på att David Berg kan komma tillbaka från sin skada, men det behöver också fyllas på med fler backar av klass för att kunna utmana om en alletta.

Centrar

Christoffer Anrén
Anton Toolanen
Anton Widmark

Kristers omdöme: **
Man lär ha stort tålamod med att låta Alexander Kovalonok bestämma sig och Emil Eriksson har inte heller lämnat besked. Det betyder att man än så länge står med tre habila hockeyettancentrar, men inte mer.

Yttrar

Maksims Semjonovs
Anton Björkman (Ny från Hudiksvall)
Isak Jonsson (Ny från Kumla)
Simon Brännvall
Anton Karlsson
Alexander Sunnefors

Kristers omdöme: ***
Att man fick behålla lillebror Semjonov, Maksim, var viktigt. Där har man en en snabb och irrationell talang utrustad med ett ruggigt bra handledsskott. Att göra 43 poäng som förstaårssenior tillhör inte vanligheterna. Man har också fått in ett par bra namn i Anton Björkman och Isak Jonsson, killar med potential att göra över 30 poäng. Lägg därtill hårt jobbande yttrar i Simon Brännvall, Anton Karlsson och Alexander Sunnefors, så har man en riktigt bra grund för en bra forwardssida.

Tränare

Jonas Dufåker

Kristers omdöme: ***
Säsongen 19/20 var Lindlövens allra bästa säsong så här långt, det var också Jonas första som ansvarig för a-laget. Säsongen som gick var därför en stor missräkning, men så var man också rejält skadedrabbat på viktiga positioner och man redde ändå ut det till slut. Nu så är förväntningarna på laget lägre, kan Jonas få laget att lyfta?

Totalt

Kristers omdömen totalt: 13*
Framför allt saknas det backar, men också spetsen på centersidan innan man är nöjd. Men förlänger Kovalonok och Berg, samtidigt som man får in ett par-tre ytterligare backar av god hockeyettanklass så kan man absolut utmana om en allettanplats.

Göran tycker till om Lindlöven:
Lindlövens fjolårssäsong kan närmast liknas vid ett haveri. En stark trupp drabbades av skador och flera spelare lämnade under säsongen och motivationen sjönk som en gråsten under vårsäsongen. Laget ser ganska blekt ut än så länge och innehåller i skrivande stund endast 13 spelare. Det kommer krävas åtskilliga förstärkningar på back- och centersidan för att man skall kunna konkurrera på allvar. Med tanke på spelarläget är laget svårbedömt, men föreningen har under åren utmärkt sig som en första klassens truppbyggare, så viss optimism om en bra trupp till seriestart finns ändå!

3. Borlänge

Placering föregående säsong
Grundserien 4:a
Allettan 6:a
Ut i åttondelsfinal mot Nybro med 2-0 i matcher

Målvakter

Viktor Eriksson
Oliver Norgren (Ny från Oskarshamn J20)

Kristers omdöme: ***
Borlänge har i flera år haft delat målvaktsansvar, där Viktor Eriksson förra säsongen delade målvaktsspade med Alexander Johansson. Men Alexander fick silkessnöret efter en svag säsong och nu verkar det som att man satsar på att ha Viktor som en mer renodlad förstamålvakt. Detta sedan man som ersättare för Alexander signat oprövade Oliver Norgren. Viktor hade en fin räddningsprocent säsongen som gick (92) och kan säkert växa av större ansvar. Men han är ingen toppmålvakt i ettan.

Backar

Marcus Björk
Viktor Bemström
André Dahlqvist
Olle Strandell
Emil Rangedal (Ny från Malung)
Ludwig Danielsson (Ny från Grums)
Emil Danerhag (Ny från J20)

Kristers omdöme: ***
Släppte förvånande nog defensivjätten Jens Jakobs som också gjorde sin poängstarkaste säsong. Det var också ett tungt avbräck när Ludvig Östman lämnade för Västerås. Ersättarna känns långt ifrån fullgoda, även om Emil Rangedal är en spännande talang. Men man fick ändå behålla viktige defensivbacken Marcus Björk och i Viktor Bemström har man en duktig offensiv back. André Dahlqvist och Olle Strandell håller också bra hockeyettanklass så backsidan har ändå klass nog för att bråka om en allettanplats.

Centrar

Patrik Elfsberg
Adam Helldén (Ny från Mora)
Hugo Wirell (Ny från Växjö J20) Talang

Kristers omdöme: ***
Man blev visserligen av med förra säsongens stora utropstecken på centersidan, Mikael Hansson, men man fick ändå behålla förstacentern Patrik Elfsberg. Han kompletteras just nu med två riktigt spännande unga talanger i Adam Helldén och Hugo Wirell. Adam har redan 17 matcher i Borlängetröjan de två senaste säsongerna och har visat att han håller på nivån. Han har också fått 14 matcher med Mora i allsvenskan, där har han dock haft det tuffare. Hugo Wirell fick chansen 11 matcher med Mörrum säsongen som gick och gjorde inte bort sig. Men man saknar fortfarande en andrecenter, vilket gör att trean är väldigt svag.

Yttrar

Martin Janohls (Ny från Tingsryd)
Jacob Thor
Emil Lind
Casper Östberg
William Danielsen (Ny från Borås)

Kristers omdöme: **
Borlänge har ännu så länge endast fem yttrar klara varav två är rätt oprövade och därför är det svårt att sätta så mycket högre betyg än en stark tvåa. Detta trots att tre stycken av dom håller hög klass. Jacob Thor är en snabb och avig ytter med bra blick för spelet, god för en poäng per match, egenskaper som också passar bra in på Emil Lind. Men det stora namnet är givetvis Martin Janohls. Den rutinerade 30-åringen har 11 allsvenska säsonger och en SHL-säsong i meritlistan och är tänkt att ersätta storstjärnan Markus ”Pajen” Persson som inte fick förlängt. I Janohls så har man i alla fall fått in en liknande spelartyp, en kraftfull ytter med näsa för mål. I allsvenskan har han snittat nästan en halv poäng per match, det ska bli spännande att se vad för siffror han mäktar med i hockeyettan.

Tränare

Stefan Gustafsson

Kristers omdöme: ***
Stefan hade en bra första säsong i Borlänge (hans första som seniortränare) för två säsonger sedan då han ledde laget till en andraplats i såväl den västra ettan som den norra allettan innan man åkte ut i playoff 2 mot Visby. Förra säsongen var emellertid ett stort steg bakåt, där man endast mäktade med att bara precis ta sig till såväl allettan och playoff där man snabbt åkte ut mot Nybro. Samarbetssvårigheter mellan Stefan och sportchefen Mattias Bergdahl uppges ha gjort att laget inte kunnat prestera på topp. Nu är Stefan både sportchef och tränare, blir det succé då?

Totalt

Kristers omdömen totalt: 14*
Det saknas ännu en hel del yttrar, och helst vill man nog också gärna ha in någon spetsback till. Men annars så finns alla pusselbitar för att laget ska nå sin sjunde raka alletta.

Göran tycker till om Borlänge:
Tunga tapp och tunga nyförvärv karaktäriserar lagbygget. Att man fick behålla toppcentern Patrik Elfsberg och forwarden Jacob Thor samt  inte minst att fånga toppforwarden Martin Janohls från Tingsryd är mycket viktigt för lagbygget, som ännu inte är komplett med 17 spelare klara. Rykten har gått om bråk och stridigheter bakom halvstängda dörrar under säsongen som var, men nu lär det ha vänts blad och nya idéer om lagets utveckling kommer säkert att bli bra och tämligen säkert göra att laget återfinns i allettan.

2. Nyköping

Placering föregående säsong
Grundserien 8:a
Fortsättningsserien 3:a

Målvakter

Daniel Fahlström
Sebastian Wagner

Kristers omdöme: ***
Daniel Fahlström storspelade säsongen som gick och han förtjänar en fyra i betyg. Men backupen Sebastian Wagner är ett väldigt oskrivet kort och därför är det svårt att ge lagdelen en fyra.

Backar

Robin Axbom
Lucas Byhlin (Ny från Östersund)
Olle Hellström (Ny från Vimmerby)
Daniel Ohlsson
Isak Sandström
Tim Thorsén
Adam Wagner

Kristers omdöme: ***
Robin Axbom är en klassback på nivån och defensivstarke Olle Hellström är en riktigt bra värvning. Fredagens fina värvning av Lucas Byhlin tillför också spets, medan övriga backar känns mer som komplementsbackar. En rätt bra backsida ändå.

Centrar

Albin Ivarsson Hamberg
Alex Levänen
Daniel Andersson
Daniel Bergqvist

Kristers omdöme: ***
Spelskicklige Albin Ivarsson Hamberg är en riktigt bra center och Alex Levänen visade på bra skills trots att han anslöt otränad i slutet av säsongen som gick. Daniel Andersson och Daniel Bergqvist duger fint som centrar längre ner i hierarkin.

Ytter

Christian Axelsson
Sören Dietz Larsen (Ny från Segeltorp)
Elias Jakobs (Ny från Malung)
Isak Dahlin
Joakim Stjern Svensson (Ny från Kumla)
Martin Tyllander
Cornelis Cithe
Adam By
Jerry Tornberg (Ny från J20)

Kristers omdöme: ***
Som jag ser det har Nyköping förstärkt yttersidan bra med Sören Dietz Larsen och Elias Jakobs, två spelare som gjort det riktigt bra i svag omgivning. Då man fick behålla Christian Axelsson samt talangen Isak Dahlin så ser yttersidan riktigt bra ut.

Tränare

Lenny Eriksson

Kristers omdöme: ***
Har en gedigen meritlista även om han kanske inte har nått så stora framgångar de senaste säsongerna.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 15*
Har kommit väldigt långt i sitt lagbygge och det ser stabilt ut, ett klart lyft jämfört med föregående säsong. Frågetecknet är att man kommer vara väldigt beroende av att Fahlström levererar, men kommer han upp i samma nivå som förra säsongen så löser Nyköping allettanplatsen.

Göran tycker till om Nyköping:
Bra tränare, bra målvakt, bra backar, bra centrar och bra forwards. Dessutom några riktiga spetsar i främst backen Robin Axbom, centern Albin Ivarsson Holmberg och forwarden Christian Axelsson. Inget snack, laget är bra och nästan färdigbyggt med sina 22 spelare i nuläget, och kommer tämligen lätt att glida med till allettan. Som extra krydda måste nämnas att laget spelar i en av ettans bästa och snyggaste ishallar: Rosvalla (kap 5 500), en riktig läckerbit bara det!

1. Mariestad

Placering föregående säsong
Grundserien 2:a
Allettan 7:a

Målvakter

Tobias Sandberg
Isak Olsson (Ny från Malung)

Kristers omdöme: ****

Tobias Sandberg hade inte riktigt samma höga nivå senaste säsongen som tidigare säsonger, men han vann ändå slutspelets målvaktsliga och är en av ettans bästa målvakter. Nu får han för första gången en allvarlig utmanare om målvaktspositionen då Isak Olsson, med två starka säsonger i ett svagt Malung, ansluter.

Backar

Tobias Aronsson
Adam Samuelsson
Jesper Broeng (Ny från Lindlöven)
Johan Frick
Gustaf Malmkvist
Ludvig Collberg
Simon Svensson
Anton Pettersson

Kristers omdöme: ****
Laget fick förvånande nog behålla två klassbackar i Tobias Aronsson och Adam Samuelsson, och när man nu också förstärker med Lindlövens starke offensivback Jesper Broeng så tillhör backsidan ettans starkaste. Den är både spetsig och bred.

Centrar

Joonas Alanne
Mikael Hansson (Ny från Borlänge)
Mikael Kedbrant (Ny från Visby)
Herman Lundin (Ny från J20)

Kristers omdöme: ****
Det blir en helt ny centersida i Bois kommande säsong, i alla fall om man räknar klasscentern Joonas Alanne som ny, han anslöt till klubben lagom till allettan säsongen som gick. Joonas har mängder av Liigarutin och kan vara ettans bäste center. Mikael Hansson var Borlänges stora utropstecken säsongen som gick och stod för 20 mål och 16 assists. Albin Kedbrant är en väldigt nyttig tvåvägscenter. Frågetecknet på centersidan är Herman Lundin som flyttas upp från det egna J20-laget. Han gjorde bra ifrån sig de matcher han fick chansen säsongen som gick, men hur funkar det match efter match? Det gör att fyran är svag.

Forwards

Erik Olsson
Jesper Lindén
Philip Norberg (Ny från Kalix)
Simon Eriksson
Lucas Larsson
Andreas Axelsson
Nils Rydholm (Ny från J20)

Kristers omdöme: ***
Erik Olsson och Jesper Lindén har under flera år visat hög klass med en hel del poäng i Boiströjan. I nye Philip Norberg så hoppas man att dessa ska få avlastning. Han gjorde det riktigt bra i såväl Kalix som Borlänge så där finns potential. De kompletteras med två riktiga slitvargar och framför mål-krigare i Simon Eriksson och Lucas Larsson. Ytterligare spets är på väg in, men fram tills dess så får man nöja sig med en stark trea i betyg.

Tränare

Andreas Appelgren

Kristers omdöme: ******
Visade återigen vad en bra tränare kan göra för ett lag när han med ett rätt svagt material ändå ledde laget till kvalserien. Har mängder med meriter från tränaruppdrag i såväl SHL som allsvenskan.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 20*
Saknar lite på forwardssidan ännu, men i övrigt står man sig mycket starka och ser just nu ut att vara i lite av en klass för sig i västra ettan.

Göran tycker till om Mariestad:
Redan nu framstår laget som självklar favorit till seriesegern och man lär inte bli sämre under resans gång frampå vårkanten. Några stjärnor lyser lite extra och det är backen Tobias Aronsson, målvakten Tobias Sandberg samt centrarna Joonas Alanne och Mikael Hansson. De två sistnämnda måste betecknas som verkliga klipp! Sedan får man självklart inte glömma bort spelarkitekten och coachen bakom laget, Andreas Appelgren. Andreas har ett trollspö i bägge händer och han tycker till i en intressant intervju på Mariestads hemsida ”… ha mer puckkontroll, bygga på fart också, men mer in i mitten och sedan spela ut på kanterna. Hockeyn går fortare och fortare, men jag tror att pendeln kommer svänga tillbaka snart och att det blir mer och mer spelskicklighet som kommer gälla. Det är en skicklighet att vara spelbar, är du bara jäkligt snabb så är det inte säkert att du är på rätt ställe, du vet inte var du ska vara och är du där är du ofta där för snabbt…” Nog så kloka ord, där spelet mer och mer inte minst i ettan utvecklats till att man ofta ser 10 häxpipor som far runt på isen i idiot-tempo för att plötsligt upptäcka att det kanske skall vara en puck med i spelet.

Sammanfattning:

Krister sammanfattar västra ettan:
Att Mariestad är stora favoriter och att Kumla lär få kämpa hårt för att undvika sistaplatsen kan vi nog slå fast även om lagbyggena hunnit olika långt. Men sedan lär det bli tight om övriga platser, med Borlänge, Skövde och Nyköping ett litet steg före de andra och med Lindlöven, Linden och Forshaga som främsta utmanare. Mycket beror på vad de sista pusselbitarna ger, med rätt tränare i Forshaga så ser lagbygget faktiskt inte så tokigt ut och med bra målvaktsförvärv och offensiva kort i Skövde så kommer de vara starkare än på många år.

Göran sammanfattar västra ettan:
Just nu känns det som om serien kommer delas upp i två delar med fem lag i varje del med Mariestad som tung favorit.  Borlänge, Nyköping och Skövde kommer strax bakom utan särskild ordning och med Lindlöven snäppet efter. Topplagen utom möjligen Nyköping väntar in ytterligare några av hög klass och vad beträffar Skövde kan det påstås med viss säkerhet att minst en center/forward kommer in av allsvensk klass, en back av hög klass och två målvakter av god klass. Lindlöven är kanske det mest svårbedömda laget av topp fem. Nedre halvan känns mer svårbedömd när det gäller lagens styrka, utom möjligen Kumla som kommer att få det svårt, även om truppen är långt ifrån klar med endast 13 under kontrakt i skrivande stund. 

Till sist, bloggaren Mikael Mjörnberg skriver i en rubrik ”Känslan är att serien står inför en nytändning”. Han motiverar det med att bland annat nämna bantningen från 12 till 10 lag, vilket höjer nivån, att Nyköping tillkommit och att Skövde verkar få ett intressant lag bakom favoriten Mariestad. Hoppas han får rätt!

OBSERVERA ATT DENNA BETYGSÄTTNING ÄR EN ÖGONBLICKSBILD AV HUR STARKA TRUPPERNA ÄR NU. DET KAN KOMMA ATT SE ANNORLUNDA UT NÄR TRUPPERNA ÄR FÄRDIGBYGGDA.

Lämna ett svar