Lista: Tapp, värvningar och förlängningar 8

Nu börjar tiden närma sig då lagen börjar släppa på värvningar de tidigare hållit hemliga på grund av att de stämplar. Det gör att vi denna vecka kan se en hel del spännande nyförvärv presenteras. Allt ifrån allsvenska profilspelare till lovande spetstalanger står på denna veckas lista över de tyngsta tappen och de bästa värvningarna och förlängningarna som skett under dagarna 18/6-25/6.

De fem tyngsta tappen

Fabian Ilestedt, f från Nybro till Vita Hästen
Formellt så står Fabian Ilestedt på eliteprospects som en övergång från Västervik till Nybro. Men då han spelade i en väldigt stor del av säsongen i Nybro så räknar jag det som ett tungt tapp när det nu står klart att han kommande säsong istället ska spela för Vita Hästen. Fabian var väldigt viktig för Nybro, speciellt i slutspelet, där han vann den interna poängligan klart fyra poäng före omtalade Janne Väyrynen med sina 17 poäng på 10 matcher. En väldigt avig och skicklig spelare offensivt som blir svår att ersätta.

Johannes Nilsson, f/c från Väsby till Vita Hästen
Johannes är framför allt en väldigt skicklig offensiv spelare, med bra blick och teknik så är han en väldigt stark poängproducent. 27 poäng i allsvenskan är ett riktigt bra facit, så att han får fortsatt förtroende att spela allsvenskt överraskar nog ingen, men det är ett tungt tapp för Väsby som säkert gärna sett honom ytterligare en säsong i sitt lag.

Christoffer Persson, b från Dalen till slutar
Backen med mängder av SHL-rutin var en viktig defensiv kugge och ledare inte bara på isen utan också i båset för succélaget Dalen säsongen som gick. Men nu lägger han skridskorna på hyllan och frågan är vem som ska kunna fylla ut det tomrummet i de bakre leden i Dalen? Jag tror att hans frånvaro (tillsammans med den andre backhärföraren Jakob Stridsberg) kan bli väldigt kännbara för Dalen.

Toni Henttonen, f från Kiruna AIF till STS Sanok (Polen)
Gränsfall att jag skulle ta med Toni då han endast gjorde nio matcher för Kiruna AIF säsongen som gick, men han var ändå högst delaktig i att laget klarade sig kvar i hockeyettan till slut. Den Liiga-meriterade finnen stod för nästan en poäng per match i snitt.

Oliver Celec, f från Hanhals till Bäcken
Han var tänkt som en av spetsspelarna som skulle lyfta Hanhals säsongen som gick. Och visst bidrog han de matcherna han var med, men det blev blott 14 matcher i laget och kommande säsong återfinns han i hockeytvåan med Bäcken.

De tio bästa värvningarna

Carl Berglund, f från Karlskoga till Kumla
En sån smällkaramell Kumla bjöd på när man lyckades knyta till sig mr BIK Karlskoga, Carl Berglund! Spelaren som personifierat det grisiga, småfula, jobbiga och kaxiga Karlskoga. I 12 säsonger har han varit Karlskoga trogen och han har också varit en av kaptenerna i laget. Han är ingen större spelare, men han har varit otroligt nyttig som pådrivare och ledare i laget. Och det är just därför jag tror att detta är en lysande värvning för Kumla att få tillbaka (han är Kumlafostrad nämligen). Han kommer bidra till att alla spelare lyfter sig, för det är ingen som kommer kunna lata sig i ett hemjobb med honom i laget. Det är ingen som kommer kunna lyfta på benet när det ska täckas skott. Det är ingen som kommer kunna ge mindre än 100% i byte efter byte, och om alla kan ge något procent mer för att Carl Berglund är med i laget så blir laget rätt många procent bättre sammantaget.

Måns Hermansson, b från Fassa (Italien) till Karlskrona
Karlskrona har legat väldigt lågt med sina värvningar, men med Måns Hermansson så steppar man upp det rejält, det är spelare av hans kaliber resten av spelarna värvningarna bör vara för att Karlskrona ska kunna blanda sig i kampen med Nybro om den allsvenska platsen på allvar. Med åtta allsvenska säsonger i meritlistan så har den 28-årige rightbacken med sig en hel del kunnande som blekingarna kommer kunna dra nytta av. Främst en defensivstark back, men kommer säkert kunna bidra en del offensivt också nu när han går ner ett snäpp i hierarkin.

Aku Alho, b från Kiekko-Espoo (Finland) till Vimmerby
En back som beskrivs som en fysiskt spelande defensivback som har 109 matcher i Mestis. Kommer därför bidra med en hel del nyttig rutin till en ganska ung Vimmerbybacksida.

Jacob Karlsson, mv från Kalix till Boden
Bodens målvaktssida har gapat tom sedan Kevin Lindskoug och Viktor Johnsson lämnat för England respektive Tranås. Men nu är en första ersättare på plats i form av lokalrivalens burväktare, Jakob Karlsson. Jakob gjorde bra reklam för sig i mötena mellan Kalix och Boden, speciellt i första åttondelsfinalen lagen emellan då han murade igen fullständigt. Det gjorde att Boden valde att plocka in honom som en av två nya sista utposter. Vem den andre blir är ännu inte klart, men han ryktas komma från grannlandet i öster.

Alex Ek, c från Visby till Dalen
Dalen har under ett tag sökt efter en ersättare för flyktade Henrik Neubauer och nu tror man sig ha hittat rätt när man värvar spelskicklige Alex Ek från Visby. 24-åringen hade en kanonsäsong i Nybro för några säsonger sedan, och även om han inte nått samma höjder sedan dess så är det absolut en skicklig spelare. Undrar om det är Alex som blir center mellan bröderna Thörnberg? Då lär han få en poängrik säsong!

Joseph Berger, b från Hanhals till Krif
En stor och stark back som främst är en duktig defensiv kugge. Men trots det gjorde han faktiskt finfina 20 poäng säsongen som gick i bottenlaget Hanhals, vilket är ett starkt facit. Kan bli ett fynd för Krif.

Ricards Bernhards, f från Zemgale (Lettland) till Kiruna AIF.
När Kiruna IF lyckades så bra med sin värvning av Rihards Marenis så vill inte lokalrivalen AIF vara sämre utan de värvar nu in en annan landslagsmeriterad lett i form av Ricards Bernhards. Han är kanske inte lika meriterad som Marenis som ju gjort ett antal säsonger i KHL, men i den lettiska ligan har han ändå producerat bra och det ska bli spännande att se vad han kan få ut i hockeyettan. Han har i alla fall en kompis på nära håll…

William Nilsson Ignberg, f från Timrå J20 till Hudiksvall
En ung 20-åring som föregående säsong var utlånad från Timrå J20 till Hammarby där han gjorde riktigt bra ifrån sig. En powerforward, rightare med näsa för poäng.

Oliver Tornerefelt, mv från Hudiksvall till Teg
22-årige Oliver har varit runt i ett antal klubbar de senaste säsongerna utan att få grepp om förstaspaden. Föregående säsong delade han ansvar med Andreas Bosson och gjorde det ok, utan att riktigt glänsa. Nu hoppas han få en större chans att göra det när han lämnar för Teg, ett lag som börjar se rätt intressanta ut. Frågan är om hur många matcher han får kommande säsong, Henrik Edström lär ge tuff konkurrens.

Ludvig Westerlund, c från Timrå J20 till Huddinge
Lite grann i brist på alternativ så vill jag ändå lyfta fram Ludvig Westerlund. En ung 20-årig center som har liknande stats som klubbkompisen Ignberg under juniortiden, men som inte lånades ut säsongen som gick.

De tio bästa förlängningarna

Jesper Wiberg, f Hudiksvall
Hudiksvalls målkung som skadade sig i slutet av slutspelet och missade kvalserien. Det var ett tungt avbräck som minskade Hudiksvalls chanser där rätt mycket, men nu har rehabiliteringen sett ut att gå åt rätt håll och då ger han Hudiksvall en ny chans. En kille med bra storlek, teknik och ett vasst skott. Svårstoppad!

Foto: Anna Engström

Tobias Aronsson, b Mariestad
Mariestad Bois bäste back de senaste två säsongerna. Har ett otroligt lugn i allt han gör. Bra skridskoåkare, bra blick, bra tysta skott från blå i powerplay. Främst en offensivt stark back med 37 poäng gjorda säsongen som gick, men har också utvecklat sin defensiv starkt under de två säsongerna under Appelgrens ledning och är numer en tämligen komplett back.

Felix Liljegren, f/c Hanviken
Felix Liljegren har haft stora skadebekymmer under sin karriär och har mer eller mindre lagt av med ishockey ett par gånger om, men har ändå valt att fortsätta. Och det fick han lön för förra säsongen då 28-åringen fick sitt stora genombrott. Han nästan fördubblade sin poängskörd, 25 poäng säsongen 19/20 till 47 föregående säsong. Med det bidrog han starkt till att Tyresö/Hanviken tog sig till allettan för första gången. Många trodde nog att han skulle lämna för någon klubb med ännu högre ambitioner, men Felix visar klubbhjärta och stannar också för en tionde säsong i klubben.

Dennis Nordström, f/c
Den rutinerade Dennis Nordström har sprutat in poäng i hockeyettan under många år, 234 stycken har det blivit på 262 matcher. Förra säsongen noterades han för över en poäng per match och var givetvis också han viktig för succélaget Tyresö/Hanviken.

Henrik Edström, mv Teg
Hade en kanonsäsong i Borlänge för tre säsonger sedan innan han vände norrut. Där har han inte riktigt hållit samma höga nivå, men det är likväl en kompetent målvakt på hockeyettannivå som kommer ge Tornerefelt en hård kamp om vem som ska stå.

Lämna ett svar