Lista: Tapp, värvningar och förlängningar 9

Efter en veckas semester så är det nu dags för att lista de tyngsta tappen och de bästa värvningarna och förlängningarna igen. Men då listan denna gång får omfatta två veckor så blir det extra många namn på listorna. Men här är i alla fall de som är värda att lyfta fram.

Alla övergångar ska ha skett mellan den 26/6 till den 9/7 för att komma med på listan.

De tyngsta tappen

Matej Galbavy. F från Nybro till Banska Bystrica (Slovakien)
Matej Galbavy var en av få som levererade för Nybro också innan den finländska kvartetten anlände. Men i och med deras ankomst så minskade Matejs roll och till slut blev det 30 poäng gjorde för honom under säsongen.

Owen Sobchak, f, från Teg till Stenungsund
Teg var en positiv överraskning under säsongen, och en av de stora anledningarna till det var Owen Sobchak. Kanadensaren noterades för hela 15 mål och 25 poäng och kom med det sjua i den interna poängligan. Men nu väljer han lite oväntat att ta klivet ner i tvåan och Stenungsund.

Johan Ceder, c/f från Kiruna AIF till Narvik (Norge)
AIF har haft några tunga tapp men frågan är om inte Johan Ceder är det allra tyngsta. Dsen interna poängligatvåan snittade en poäng per match och visade attityd hela säsongen. Nu väljer han att återvända till Norge och Narvik, en klubb han spelade fyra säsonger i från 12/13-15/16.

Anton Grenholm, f från Östersund till slutar
Sex säsonger blev det för Anton Grenholm i Östersundströjan, men nu lägger han av. Anton avslutade sin sejour som kapten och har varit en viktig spelare framför allt vid sidan av isen för jämtarna och kommer lämna ett tomrum efter sig.

Erik Backman, b från Nyköping till ??
En spelskicklig offensivback som säsongen som gick noterades för finfina 14 poäng på 17 matcher. Men det blir som vanligt för 28-åringen ingen fortsättning i klubben. Backen har avverkat hela sju klubbar på fem säsonger och ska nu alltså till en åttonde. Det ger inga bra signaler, men samtidigt är det en skicklig back som kommer att saknas i Nyköping till hösten.

Filip Fällman, f från Sundsvall till Ånge 33 matcher, 17 poänggarant
Sundsvall har två bra säsonger i ryggen med först avancemang till ettan och sedan en bra första säsong där. En av de viktigare kuggarna på den resan var assisterande kaptenen Filip Fällman. Därför är det förvånande att han nu väljer att varva ner i Ånge och tvåan kommande säsong. Ett kännbart tapp för Sundsvall.

Kevin Loppato, f från Teg till Mont-Blanc (Frankrike)
Jag vet inte hur stort tapp Kevin Loppato är egentligen, men han är så pass omskriven att jag väljer att ta upp honom här ändå. Amerikanen hade en magisk höst i Vännäs säsongen 18/19 där han sprutade in mål, 16 stycken, och fick då också chansen i Björklöven där han givetvis nätade i första matchen. Men de efterföljande två blev det inga gjorda och inte heller resten av säsongen i Vännäs. Han värvades till Boden där han ändå lyckades göra 7+6 på 15 matcher innan han gick till Halmstad, Tyringe och nu senast Teg utan att göra någon succé. Nu kan han inte längre leva på gamla meriter och söker sig istället till den franska andraligan.

Oskar Haglund, c från Kumla till Falu IF
Kumla ser ut att tappa två tredjedelar av sin dominanta förstakedja, och då hoppades man säkert att i alla fall spelarna i andrakedjan skulle stanna. Men nu lämnar Oscar Haglund för Falu IF. 22-åringen var annars en av spelarna med potential i Kumla, så det är ett tungt tapp för Närkingarna.

Joakim Lilliehöök, b från Väsby till Chamonix (Frankrike)
En defensivback som sällan visar sig i offensiv zon men är desto nyttigare i egen zon. Gillar att spela fysiskt och förstår att spela enkelt med pucken. Precvis som man önskar av en ”stay at home-defenceman”. Väsby hade säkert velat ha kvar honom, men nu blir det det ljuva livet i Frankrike kommande säsong för Lilliehöök.

De bästa värvningarna

Martin Janohls, f från Tingsryd till Borlänge
När Markus Persson inte fick förlängt så undrade säkert många hur de tänkte. Men när nu ersättaren är klar i form av Martin Janohls så står det klart att tappet kanske inte blir så kännbart ändå, det kanske till och med blir plus i sluändan. För i Janohls har man fått in en spelare som säsong efter säsong levererat nästan en halv poäng per match i allsvenskan, till stor andel mål. Dom siffrorna lär öka rejält i hockeyettan, frågan är hur mycket? Att det är en riktigt bra värvning råder det dock inga frågetecken kring.

Victor Berglind, b från Karlskoga till Forshaga
Med över 400 matcher på allsvensk nivå och med ett poängsnitt som back på 0,32 så är det inget snack, det är en riktig klassvärvning Forshaga gjort i Karlskogatrotjänaren Viktor Berglind.

Otto Huttunen, b från IPK (Finland) till Tranås
Tranås floppade stort säsongen som gjort och analysen av den har gett ett tydligt besked: Backsidan var för svag och framför allt för dålig på att spela pucken. Där är Otto Huttunen tänkt att vara en viktig pusselbit för att åtgärda det. Den liigameriterade finnen har levererat bra med poäng påå Mestisnivå och kommer säkert också kunna leverera i hockeyettan.

Philip Norberg, c/f från Kalix till Mariestad
Bois spelade kvalserien säsongen som gick men var ändå inte riktigt nöjda. Man tyckte man saknade rutin och spelare som verkligen levererade poäng när det gällde som mest. Därför har man släppt en del forwards för att istället hitta nytt med lite mer rutin och poänggaranti. Där passar Philip Norberg bra in. 23-åringen har levererat bra med poäng i såväl seriespel som slutspel både i Borlänge och Kalix och kommer få en producerande roll i ett Mariestad som gärna vill spela kvalserie igen.

Markus Västilä, b från Nove Zamky (Slovakien) till Nybro
Nybro fortsätter vässa sin redan starka trupp. Senast in är ytterligare en poängstark finne, Markus Västilä, som har ett rykte om sig att ta bra betalt men också att leverera. Kommer säkert få en stor roll i ett Nybro som ser om möjligt ännu starkare ut än förra säsongen.

Filip Nordström, c från Karlskrona till Kalmar
Kanske inte den mest spelstarka och producerande centern, men en väldigt duktig tvåvägscenter som läser spelet bra och lika gärna kan spela boxplay som powerplay. Ett multiverktyg som gör jobbet bra oavsett vad det är och han kommer bli väldigt nyttig för Kalmar.

Isac Jonsson, f från Kumla till Lindlöven
Det är inte bara Oscar Haglund som lämnar Kumla, det gör också en annan andrakedjespelare, nämligen Isac Jonsson. Ny klubbadress blir Lindlöven som också gör en del tunga tapp som de behöver ersätta. Isac är en riktigt bra ersättare, en spelskicklig ytter som säkert kan göra uppåt 30 poäng i rätt omgivning.

Oscar Berghult, c/f från Malung till Kumla
Men Kumla tappar inte bara viktiga spelare, man har också gjort en bra värvning i Oscar Berghult. En av få spelare som verkligen levererade i Malung säsongen som gick, med sina 25 poäng kom han tvåa i interna poängligan. Kan spela både ytter och center.

Herman Johansson, b från Visby till Forshaga
Forshaga plockar inte bara in meriterade Victor Berglind på backsidan, man får också in en annan back av bra hockeyettanklass, nämligen Herman Johansson. En defensivstark back som inte backar för att smälla på i närkamperna.

Victor Sandberg, f från Visby till Forshaga
Forshaga plockar inte bara Herman Johansson från Visby, också Viktor Sandberg slår följe. Den Färjestadsfostrade yttern, med bland annat 13 matcher i SHL, fick hemlängtan trots en helt ok säsong i Visby. Nu blir det Värmland och tryggheten igen för 21-åringen.

Gabriel Munck, från Vännäs till Wings
Vännäs gjorde en bra säsong och det gjorde också Gabriel Munck. Den 199 cm långe och 105 kg tunge backen hade klart bäst +/- i laget och kommer säkert bli en nytig kugge i Wings.

Felix Wermelin, c/f från Dalen till Hanhals
Felix inledde sin sejour i Dalen lysande med riktig poängleverans, men efter 6-7 omgångar så gick det trögare och trots lagets framgång så lyckades inte Felix få det att lossna ordentligt. Nu tar han ny sats i Hanhals, en klubb han säkert kommer att få en större roll i. Lossnar det då för den skridskostarke 21-åringen?

Anton Avehag, b från Sundsvall till Boden
Anton har gjort ett antal säsonger på hockeyettannivå utan att få det att lossna riktigt, utan karriären har också fått inkludera spel i tvåan. Men säsongen som gick fick han ett ordentligt lyft poängmässigt med 23 poäng på 31 matcher och det har nu alltså gett ett kontrakt med storsatsande Boden. Det ska bli spännande att se om han kan fortsätta på inslagen väg nu när konkurrensen om speltiden i viktiga lägen blir tuffare.

Lucas Byhlin, b från Östersund till Nyköping
Nyköping släppte som jag skrev ovan Oskar Backman. Bara någon dag efter man gick ut med det så släpper man också namnet på hans ersättare: Lucas Byhlin värvas in från Östersund, en stark ersättare med samma offensiva uppsida men också bra defensivt.

Martin Söderberg, f från Kiruna IF till Mörrum
En spelare med bra fart på skridskorna som alltid tar pucken mot mål. Bra i båda ändarna av isen, men lär få en mer defensiv roll i en kedja längre ner i hierarkin i Mörrum.

De bästa förlängningarna

Nicklas Strid, b Strömsbro
Även om säsongen inte blev lika bra som den föregående för Nicklas, 12 poäng jämfört med 34, men så missade han också stora delar av våretta på grund av skada. Men nu ska han vara redo för spel igen och det är sköna besked för Gävlelaget att den assisterande kaptenen kan göra ännu en säsong.

Mattias Åkesson, c Halmstad
Trojaikonen lämnade Småland för Danmark innan han mitt under säsongen valde att återvända till Sverige, men nu styrdes kosan mot västkusten och Halmstad. Där fortsatte han sin vana trogen att producera mer än en poäng per match, och det finns inte mycket som talar för att det blir färre kommande säsong. Snacka om center med poänggaranti!

Maksim Semjonov, f Lindlöven
Steget mellan junior till senior brukar vara väldigt stort, det är sällan en förstaårssernior går ut och levererar stora poäng direkt. Men Maksim Semjonov (Romans lillebror) lyckades. Hela 43 poäng lyckades 21-åringen samla ihop under sin debutsäsong i ettan. En snabb, teknisk spelare med ett fruktansvärt bra handledsskott. Jag trodde att han var ämnad för större klubbar, men han trivs uppenbarligen väl tillsammans med sin gamle juniortränare Jonas Dufåker i Lindlöven.

Anton Widmark, c Lindlöven
En annan förstaårssenior som lyckades rätt bra i Lindlöven, även om det inte alls var på samma nivå som Maksim. Men den spelskicklige centern noterades ändå för 20 poäng och fina +14 i +/–statistiken, och det finns potential för mer kommande säsong.

Oscar Fredriksson, f Kiruna AIF
Oscar har en lite märklig karriär. Han har fullkomligt sprutat in poäng säsong efter säsong i Kirunalagen och har fått massor med anbud men har sin gruva alltför kär för att flytta. Ett klubbyte har det blivit, från Kiruna IF till Kiruna AIF, och en säsong spelade han inte alls. Men så var han tillbaka på isen igen till säsongen som gick, och visst levererade han över en poäng per match. Nu blir han en stor nyckelspelare i ett AIF som går mot en tuff säsong efter att ha tappat flera av de andra tongivande spelarna.

Oliver Kandergård, f, Anton Klint, c, Jesper Nordin, b, Jakob Ringsby, f och André Fredriksson, c/f samtliga Forshaga
Efter förra säsongens monumentala succé så trodde nog många att Forshaga skulle köpas sänder totalt. Och visst har stortstjärnan Viktor Lennartsson gått till allsvenskan och backen Anton Brandhammar lämnat för Kalmar samt Joel Källström Englund och David Söderberg lagt av, men i övrigt har alla stannat kvar. Fem av dom nämns ovan, och där är framför allt signaturerna från rappe yttern Oliver Kandergård (41 poäng) och offensivstarka backen Jesper Nordin viktiga. I kombination med de nyförvärven man gjort så ser man nu ut att få ett riktigt intressant lag. Nu väntar vi bara på att se vem som ska anföra skeppet…

Adam Deutsch, b Strömsbro
Strömsbro gjorde ingen succé säsongen som gick trots många starka namn. Men laget var alldeles för offensivt viktat, och när till och med backarna är offensivt lagda, som Adam Deutsch, som gjorde imponerande 20 poäng på 28 matcher, då får man problem. Men det är inte Adams fel, han bidrar med det han är bra på precis som man önskar, men lagledningen bör ta sig en funderare kring hur man också får spelet i egen zon att fungera.

Patrik Enberg, c/f Teg
Tredjecenter i ett Teg som gjorde en riktigt bra säsong. Gör sitt jobb i båda ändar av isen, en riktig hockeyarbetare som kommer till jobbet varje dag. Sådana är nyttig att ha i ett lag.

Hannes Lindström, b Hudiksvall
Hade en riktigt bra säsong i Hudiksvall och är också en av de få som lyckas slå igenom direkt som förstaårssenior. Åtta i interna poängligan (3+15) och femma i interna +/–statistiken (+21) vittnar om ett riktigt genombrott. Vad månde bliva?!

Eric Winbergh, c/f Visby
Eric må inte göra så mycket poäng men är ändå väldigt viktig för laget. Får nästan alltid spela i topplinorna i Visby, inte för sin förmåga att göra poäng utan för sin förmåga att bereda väg för andra. Hade problem med sin fot under delar av säsongen men var klar för spel till slutspelet igen.

Ludvig Stenvall, b Piteå
En spelskicklig rightback som fick mycket speltid i powerplay i sitt Piteå. Och med sina 25 poäng så var han lagets klart mest producerande back, han gjorde mer än dubbelt så många poäng som tvåan (Calle Behm 10 poäng).

Lämna ett svar