Sillykollen Wings

Sillykollen med hockeyettans sportchefer rullar vidare. Denna gång är det Wings som står på tur efter önskemål från er läsare. Ett Wings som spände bågen inför säsongen som gick men vars bågsträng sprack tidigt. Nu laddar man dock om med nyttig lärdom och sportchefen David Lundmark är optimistisk inför säsongen.

Var det något som överraskade dig vad gäller hockeyettan förra säsongen?

– Nej, inte egentligen, jag tycker det var ganska väntade resultat och lag som var med i slutet. De som var i botten var de som brukar vara det historiskt. I östra serien var det Hanviken som gjorde det bättre än man trodde (man gick till allettan, red anm) men annars ganska väntat.

Vad säger du om er säsong?

– Oj, hur lång tid har vi, hahaha! Det var katastrof, riktigt dåligt! Vi hade höga förväntningar inför säsongen, för två säsonger sedan föll vi på målsnöret till allettan, och sedan när vi spände musklerna och fick in lån från Väsby dessutom så såg det ännu bättre ut, Där någonstans gick det fel. Dels så vart det en obalans i laget utifrån att spelarna inte hade sina klarlagda roller och det skapade ett missnöje. Det tillsammans med att vi inledde med 3-4 raka vinster som spädde på känslan att det skulle gå enkelt, men så kom skador och förluster och sedan var det svårt att vända på det. Men den dagliga verksamheten var för låg, och förlorar du matcher är det svårt att få till energi på träningen. Det är svårt att vända på det. Men efter jul så vart det som att vända på ett blad och vi fick in ny energi och då avslutar vi det på ett bra sätt. Hade vi inte haft så lite poäng med oss in i vårserien hade vi kan kanske sluppit kvala oss kvar. När vi gick in i vårserien med så dåligt utgångsläge så förstod vi att vi skulle vara där. Men i kvalserien sedan var det inget snack utan den fixade vi utan problem. Men föreningen lärde sig mycket av att gå på en motgång när man trodde på en framgång. Det har gjort att föreningen gått stärkt ur det, så det är positivt.

Men utvärderingen måste väl ha gett lite andra ingångsvärden till denna silly season?

– Jag hade inte så mycket med lagbygget att göra förra säsongen, då var det tränarnas ansvar. Men det som saknades var den tydliga rollfördelningen, och det har varit grunden i alla rekryteringar i år, att vi ska ha en tydlig balans. Sedan får man plocka in spelare efter det pusslet. Det skiljer på så sätt att förra säsongen plockade man in spelare man tyckte om, snarare än hur de passade in. Så i år är rollfördelningen och tydligheten bättre och det känns bra. Det är första steget för att lyckas bättre. Det andra steget är att vi inte har någon budget att prata om, och då måste kvaliteten på den dagliga verksamheten höjas. Hockeyettan är tuff att spela i och det gäller att kunna kombinera träningar med ett familjeliv och jobb, men man måste ändå ha en hög kravbild på tränare och spelare och förening. Det har vi pratat om att hitta sätt att höja kvaliteten varje dag. Har man inte budgeten att värva in toppspelare måste man ha en bra verksamhet som utvecklar spelare och gör att de vill komma hit. Det är dom främsta delarna vi tagit med oss.

Om vi går igenom lagbygget lagdel för lagdel så har ni fått in en riktig matchvinnarmålvakt i Viktor Andersson…

– Viktor är vi jättenöjda med att ha fått in, vi märkte efter att vi fick in Edvin (Olofsson) från AIK att en stabil målvaktssida är viktig, Därför ville vi vara noga med jobbet där och när vi fick tag på Viktor var vi väldigt nöjda. Han är som du säger en riktig matchvinnare och en kille som fick dra ett jäkla lass förra säsongen i Borås. Vi hoppas han kommer in i det bra här och kan få ett lyft hos oss. När vi fick in honom så har vi inte haft någon panik med andremålvakt. Vi har haft många samtal med målvakter, men det handlar om budget och hur vi ska fördela den. Så vi håller på med rekrytering där och det kan bli klart under helgen, så målvaktssidan är vi nöjda med.

Om vi går vidare med backsidan har ni kvar rutinerade Lengmo, men annars ser det ungt ut…

– Backsidan är ju tuff som för de flesta lag. Alla lag vill ha rutin och spets på backsidan, så därför var det viktigt vi fick behålla Lengmo. Han är stabil och erfaren och har gått hela vägen med Väsby, så han var viktig vi fick ha kvar. De andra är 01:or och vi kommer ha en ung backuppsättning, även om vi varit nära några backar med rutin som vi tappat på målsnöret. Tordhall till exempel som gick till Huddinge, honom hade vi gärna sett kvar. Lindström gick till Enköping, men det var ändå väntat. Men vi behöver få in tre backar till innan vi är hyfsat nöjda. Men det är likadant där, det finns en mängd unga backar ute på marknaden så vi har ingen panik, utan känner oss ganska lugna, det får ta den tid det tar. Sen om vi får in något rutin vet man inte, annars får vi köra med en ung backuppsättning, många av de vi hade blir kvar.

De tre backar som du ska ha in, är det förlängningar eller kommer dom utifrån?

– Det bästa vore en förlängning och två utifrån, då är vi nöjda. Vi fick in Kapborg från Västerås, han visade i Sollentuna att han tog befälet direkt när han klev in så honom tror vi på, han blir spännande att se. Sedan ska man inte vara rädda för yngre spelare, i slutändan handlar det om vad man presterar, och lägger man upp det så dom trivs bra så kommer de att kunna prestera. Så det är tudelat om man ska ha äldre eller yngre, det är ju mer spännande med yngre.

På forwardssidan är det stora utropstecknet att ni fick tillbaka Christian Blomkvist!

– Ja det kände vi ganska tidigt att många av våra egna var sargade, ingen kände att de blivit bättre hockeyspelare under säsongen, det är tufft att åka runt och förlora. Så vi kände att vi måste få in ny energi och något bra namn i början som visar att vi inte var nöjda. Då var ”Blomman” det namnet som dök upp tidigt. Vi känner honom väl och han gjorde en bra säsong i Huddinge, trots skador och sjukdom. Han är en riktig entertainer som kommer fortsätta leverera. Han var bra att få in. Sedan har vi fått behålla stommen vi ville behålla och kryddat med en 01;a vi fick in. Vi har tre platser kvar att fylla på med, men har sju spelare att välja på, så där står vi oss bra. Det är både förlängningar och utifrån som vi diskuterar med. Så forwardssidan sitter vi ändå bra med. Sedan ska det bli spännande med killarna från Sollentuna, Wink vet vi vad han går för, men också Gabrielsson tror vi kan gå riktigt bra.

Med alla plus och minus, hur står sig denna säsongs trupp jämfört med föregående?

– Det är svårt att säga, för vi hade ett jättebra lag förra året men vi inte fick ihop det. I år är det ett bra lag också, men nyckeln är att få ihop gruppen och få en bra daglig verksamhet, då kan vi vara med och kriga om alla matcher. Nu med vässad serie så finns det ingen lätt match längre, så sköter du den dagliga verksamheten så kommer du kunna vara med och kriga, det är jag övertygad om.

Som du är inne på så har två lag från botten kapats bort och dessutom har Väsby tillkommit från allsvenskan. Den östra ettan ser klart vassare ut!

– Så är det ju verkligen, den tar kliv för varje säsong egentligen och nu när Väsby kom tillbaka blir det ännu mer tillspetsat. Hudiksvall jagar allsvenskan och många andra slåss också om det, så så tuff som i år har den östra ettan aldrig varit.

Är det då en realistisk målsättning att sikta på allettan för er del?

– Målet är självklart att gå för allettan, det vore konstigt annars. Men man måste också vara ödmjuk, vilka lag har vi i serien och vad har vi för förutsättningar. Först och främst gäller det att vi kan kriga och som jag sagt ha en bra daglig verksamhet. Ta Hanviken som var ett bra exempel, de var inte alls bra under en försäsongsturnering vi mötte dom i, de vann inte en match, men dom trodde på sitt lag och byggde på det. Så jag tror mycket på laget, ödmjukhet och hårt jobb kan ta oss långt.

Om du får kika i kristallkulan, vilka lag är det som står i en kvalserie mot allsvenskan fram i vår?

– Det är bra många fler lag som är med och försöker slåss om det än tidigare, Men Hudiksvall tror jag är där i slutändan. Nybro borde vara där. Sedan är det svårt, men någonstans kommer Karlskrona göra en bättre säsong, sedan om det räcker till kvalserien är jag tveksam till. Boden ska vara där också. Jag tror att det är ett lag till ifrån södra allettan, men vilket av lagen det blir är frågan… Mariestad gjorde det jättebra säsongen som gick. Sedan gäller att att hitta nycklar för att slå ut topplagen när det gäller. Men jag tror på en liten skräll, något lag från södra allettan. Hockeyettan kan bli en häftig serie!

Till sist: Nu ser det ut som att det kommer bli publik på läktarna till hösten. Tror du det blir så och vad tror du det kommer betyda i så fall?

– Jag hoppas verkligen det! Det är många lag som har ett rätt bra publiksnitt och det blir tråkigt när det inte är liv på läktaren, så det hoppas jag verkligen. Jag tror faktiskt inte att det är säkert att pandemin är så dålig i långa loppet, det kan vara fler som sett matcher över nätet och fått sug på ishockey. Och rent generellt så har nästan varenda förening gått plus, så många föreningar kan se ljust på framtiden. Det kan bli en nytändning med publik på matcher igen! Sedan skiljer det mycket vad gäller publik och evenemang mellan serierna, i den östra är det en katastrof egentligen. Så hoppas publiken kommer och att föreningarna tänker till för att få dit ännu fler. Dom flesta spelare borde i alla fall ha fått sina vaccinationer när det drar igång.

Wings lagbygge inför 22/23

Målvakter
1. Viktor Andersson
2. Ny

Backar
1. Mikael Lengmo
2. Gustav Kapborg
3. Marcus Karlsson
4. Leo Råtts
5. Förlängning
6. Ny
7. Ny

Forwardssida
1. Christian Blomqvist
2. Oliver Ödman Hadzinikolic
3. Fredrik Wink
4. Emil Gabrielsson
5. Rasmus Hedin
6. Sebastian Linder
7. Joel Linnander
8. Viktor Pahlén
9. Pontus Andersson
10. Jesper Andersson
11. Ny/förlängning
12 Ny/förlängning
13. Ny/förlängning

Lämna ett svar