Sillykollen Nybro

Efter en trög höst så hittade Nybro rätt efter jul sedan man fått in ett gäng vassa finnar i laget. Det bar så långt som till en kvalserie där man slutade på en andraplats. Detta gav mersmak för smålänningarna som utökar en redan väl tilltagen lönebudget ännu mer med intentionen att denna gång gå hela vägen. Ansvarig för lagbygget är klubb/sportchef Rasmus Aro.

Om du tittar på hur hockeyettan utvecklade sig säsongen som gick, var det något som överraskade dig?

– Egentligen inte, vi vet att det är väldigt jämnt. Från start är det 8-10 lag man nämner som kan vara med och slåss och sedan brukar det skalas ner till 5-6-7 stycken. Sedan är det alltid så att något lag går bättre och annat som gör sämre, men det blev ganska väntat i slutändan ändå. Sedan finns det givetvis alltid överraskningar, både positiva och negativa.

Vad säger du om er säsong?

– Vi är glada över vår säsong. Börjar man från start var det lite knackigt på hösten, vi saknade utdelning framåt. Vi släppte in få mål, men gjorde också få framåt så vann vi gjorde vi ofta det med uddamålet. Sedan gjorde vi ett par rockader i laget, någon stack och ett par kom in och då fick vi det att lossna för hela laget. Det vara inte bara en femma som levererade utan vi hade fyra femmor som alla kunde hota. Allettan vann vi sedan, så det var jättebra. Slutspelet tog vi oss förbi på ett bra sätt också, och i kvalserien är det jämnt om vanligt och vi hade 1-2 matcher vi inte kom upp i nivå riktigt. Sedan är det små marginaler, alla lag kan slå varandra i en kvalserie, så pass jämn är den. Men med facit i hand tog vi steg och vi var med i slutet och det var målet. Även om man givetvis vill gå hela vägen när man är där. Vi är glada och känner att vi utvecklats och får bygga vidare på det.

Vad saknades för att gå hela vägen?

– Vi har såklart gått igenom säsongen och det vi har sagt är att vi har en önskan att bli lite större med mer muskler. Vi vill fortfarande ha samma fart men få in lite mer kilo in i laget. Se på Troja som gick upp, det är ett storväxt lag och man hamnar inte i hörnen lika lätt då utan kan komma in på kassen bättre. Så det är en detalj vi pratat om, sedan får vi se vilka spelartyper vi plockar in.

Ni har valt att förlänga med ett par av finnarna, hur viktigt var det att få förlängt med skyttekungen Janne Väyrynen?

– Det är så klart jätteviktigt! Den dialogen började vi med i redan med i februari-mars och vi hade en bra dialog med hans agent och det fanns ett intresse från båda håll. Sedan vill man alltid landa lite efter en säsong, men sedan gick det ganska fort att komma överens. Det är roligt att både Eero och Janne väljer att stanna trots intresse från annat håll, det sätter en viss prägel på laget.

Vad var det annars för utropstecken i laget som du ser det?

– Hahaha, ja vilka hade vi höll jag på att säga?! Jag är redan inne på nästa säsongs lagbygge även om vi behållit rätt många. Vi visste att vi hade ett bra lag och byggde på laget vi hade året innan. Men Både Simon Hansson och Robin Wengdahl ökade på sin poängskördar, det var jättekul. Adam Persson betyder också mycket för oss, det hade vi förväntat oss, men det var roligt att se hur han växte. Sedan visste vi att vi var ett bra lag, vi byggde ett lag med fyra starka enheter som alla ska kunna bidra.

Du har varit inne på det redan lite grann, men kan du utveckla lite hur tankarna gått vad gäller värvningsstrategi denna silly season?

– När vi summerade så var vi snabbt överens om att vi skulle bygga vidare på så många ur föregående trupp som möjligt och det har vi lyckats med. Vi har nästan 15 spelare som stannat. Det är jättebra, för det bygger erfarenhet att vara med i en kvalserie, och då är det viktigt att bygga vidare på det om man vill gå långt. Sedan var det bra sammanhållning i laget och det blir också en kortare startsträcka. Sedan blir det alltid lite skiften, men grunden var att behålla så många som möjligt.

Är det någon ni tappat som ni skulle velat ha kvar?

– Backen Rasmus Johansson valde att lägga av medan Kalle Hult valde att gå tillbaka till Dalen. Sedan valde vi att inte erbjuda Markus Palmberg kontrakt och vi och Matej Galbavi var överens om att gå skilda vägar. Så egentligen är det väl bara Rasmus och Kalle som vi ville behålla.

Ni har just nu två målvakter, sex backar och nio forwards klara. Hur många till ska in?

– Vi ska ha in minst en back till från start, sedan får vi se om det blir sju eller åtta. Detsamma gäller forwardssidan, vi ska ha minst tolv, egentligen kanske tretton, men det beror det på vad vi får in. Vi samlas i augusti och serien drar igång först i oktober, så det finns tid att se om det behövs plockas in något. Det är en väldigt lång försäsong med träningsmatcher så får man se vad som kan behövas. .

Om vi går igenom lagdel för lagdel så upplever jag att ni breddat målvaktssidan. Eller hur gick tankarna?

– Vår tanke är att vi vet vi har en duktig målvakt i Robin (Johansson). Nu blir det lite nytt upplägg med färre matcher i grundserien med litet utrymme för svackor, så vi ville förstärka målvaktssidan och kände Pontus (Eltonius) kunde komplettera bra,

Om vi går vidare med backsidan så behåller ni väldigt mycket…

– Vi är nöjda med backsidan. Vi släpper in väldigt lite mål, även om det bara inte bara är backarnas förtjänst, även målvakter och forwards bidrar också. Sedan har vi tagit in (Niklas) Dahlberg och tappat Rasmus, det är ett rätt jämnt byte, så det känns solitt och bra. Man behöver inte rucka på något som känns bra. Sedan ska det in någon till in. Så den är inte färdig, men det känns bra.

Vad söker ni på sista backplatsen då?

– Är du ute efter att jag ska jaga en rightfattad powerplayback, hahahaha?! Nej men vi har inte bestämt oss än riktigt, men i slutet av en säsong så är det bra med åtta backar. Men vi är ganska nöjda, vi har back sju klar redan och kommer honom snart presentera back sju. Sedan får vi som sagt var se om vi börjar på sju eller åtta backar.

Då har vi kvar forwardssidan. Där har det hänt lite även om många är kvar….

– Det genomsyrar lagbygget att vi vill bygga vidare på mycket av det vi hade. På forwardssidan har vi sagt tack och hej till någon och värvat in Hannes Johansson med rutin från allsvenskan och han är dessutom rightare., Sedan hade vi ett ett lån i slutet av förra säsongen, Oliver Nilsson, som vi kontrakterat, han tog många kliv under våren. Sedan är det idel förlängningar, men vi har bara nio forwards ännu. Vi ska fortfarande ha in två forwards och en center till, vi får se vad det blir. Vi börjar komma till den perioden då många ska ta beslut nu. Vi har haft is i magen för att se vad vi ska komplettera med.

Men det är nya spelare som ska in, det blir ingen mer förlängning?

– Fabian (Ilestedt) pratar vi med fortfarande, så klart han är aktuell. Men i övrigt är det ett par nya som ska in.

Är det generaler eller soldater som ska in?

– Vi tänker inte så riktigt. Vi försöker bygga fyra formationer som alla kan bidra och försöker hitta kuggar som kan komplettera varandra. Vi har idéer hur vi vill att kedjorna ska se ut så värvar vi efter det.

Förra säsongen kom ni tvåa, går det ha annat mål än att gå hela vägen i år då?

– Det är klart vi vill göra det, det är ingen hemlighet. Men vi bygger långsiktigt, vi sätter inte hela kassan på spel. Vi har fått en lite högre peng att bygga med, men det är inga utsvävningar utan vi bygger långsiktigt. Tar vi steget vore det jäkligt kul, självklart.

Jag avslutar mina intervjuer med två frågor där ni sportchefer får lyfta fram olika aspekter på hockeyettan i allmänhet. Är det något som oroar dig?

– Just i hockeyettan vet jag inte, jag tror inte det… Det har varit lite förändringar och det finns alltid två sidor av myntet. Men generellt försöker vi prata om en tvådelad allsvenska, med en norra och en södra, det hade vi inte varit sena att skriva under på. Jag pratade med en kollega här i söder och vi var inne på just detta, att ha en norra och södra allsvenskan, som vi hade för ett antal år sedan, och sedan efter jul spetsa till det, det är då man börjar resa. Det finns inget måste att Nybro, Karlskrona och Västervik ska åka hela vägen norrut till Umeå. Sedan finns det alltid två sidor av myntet, motargumentet är väl sportslig kvalitet, men jag tror att en tvådelad serie hade både ökat intresset och förbättrat ekonomin så det hade vägt upp det.

Finns det då något positivt med hockeyettan du vill lyfta fram?

– Nu har det varit mycket turbulens kring hockeyettan, men det som byggts upp med ligaorganisationen är positivt, och det är samverkan. 2012-2013 så fanns inte den gemenskapen som finns nu, nu kan man prata med Teg och alla andra klubbar, det gjorde man inte tidigare. Så nu är vi närmare varandra. Sedan har vi olika förutsättningar, men kommunikationen är mycket bättre. Man är närmare varandra och det är värt att lyfta fram. Vi pratat med varandra, det kan aldrig vara negativt.

Lämna ett svar