Lista: Tapp, värvningar och förlängningar 4

Dags att lista veckans tyngsta tapp samt bästa värvningar och förlängningar igen. Det är fortfarande högsäsong vilket gör att jag också denna vecka plockar ut tio stycken i vardera kategori. Samtliga tapp, värvningar och förlängningar har skett mellan den 21/5 till den 28/5.

De tio tyngsta tappen

Andreas Söderberg, b från Hudiksvall till ???
Att Hudiksvall gick hela vägen till kvalserien säsongen som gick kan mycket tillskrivas en riktigt stabil och bra backsida. Den allra viktigaste kuggen där var Andreas Söderberg, En välväxt back på 194 cm och 95 kilo som utnyttjar sin storlek till fullo samtidigt som han också både är rörlig och har ett bra spelsinne. Har också fyra allsvenska säsonger redan på sitt CV, trots att han endast är 24 år, så att sejouren i hockeyettan och Hudiksvall endast blir ettårig överraskar väl ingen. Vilket allsvenskt lag som tar över honom är oklart, men Almtuna lär ligga bra till.

Matej Galbavy, f från Nybro till ???
Tvåan i kvalserietvåans interna poängliga. Har bra fart och skills, kan också spela rejält. En nyttig spelare som nu verkar söka sig utomlands.

Henrik Marklund, f från Hudiksvall till ???
En mycket pålitlig poänggörare i hockeyettansammanhang i sex säsonger nu, och han kom också fyra i Hudiks interna poängliga. Men nu lämnar han kvalserielaget till förmån för ett satsande Teg om ryktena stämmer.

Ludvig Östman, b från Borlänge till Västerås
Det tog inte ens en vecka efter att Borlänge tillkännagav att de förlängt med viktige defensivbacken Ludvig Östman så kom det nya besked. Östman hade en allsvensk ”out” i sitt kontrakt och istället för spel i Borlänge och hockeyettan så hägrar nu spel i allsvenskan med Västerås istället. Snabba bud men också smärtsamt för Borlänge som blivit av med många nyckelspelare denna silly season.

Johan Järlefelt, c från Kalmar till ???
En spelskicklig center som snittade ett poäng per match säsongen som gick i ett Kalmar som inte riktigt lyfte, det är starka papper. Järlefelt lär bli saknad av Kalmar men också eftertraktad av övriga hockeyettanklubbar som vill ha in spets. Rykten placerar honom i Stockholm, kan Väsby vara nästa klubbadress kanske?

Sameli Ventälä, b från Nybro till ???
Mycket strålkastarljus föll på Väyrynen i Nybro säsongen som gick och visst var han en lysande stjärna. Men också backen Sameli Ventälä bidrog starkt till det spelmässiga lyftet. Den skridskostarke backen hade också ett bra spelsinne och bidrog både med stabilitet bakåt och poäng framåt. +17 i +/–statistiken på 25 matcher är riktigt starkt och understryker vikten av honom.

Markus Palmberg, f från Nybro till ???
Visst ligger hans främsta säsonger några år tillbaka i tiden, men ingen kan ta ifrån 31-åringen att han är en fantastiskt duktig spelare i sina bästa stunder. Kan slå magiska pass och har också bra skills. Lär vara eftertraktad på marknaden, dock har jag inte hört några rykten om honom.

Christoffer Gozzi, c från Väsby till ???
Har fyra riktigt bra säsonger i Väsbytröjan nu, senast gjorde han 17 poäng i allsvenskan vilket är bra. Så pass bra att han inte lär sakna anbud från allsvenskan och det är därför inte konstigt att han nu söker ny klubb när Väsby ramlade ur. Den lille liraren lär vara saknad i Väsby.

Elliot Lorraine, c/f från Väsby till ???
Vann den interna poängligan i Väsby de två senaste hockeyettansäsongerna och gjorde starka 24 poäng i allsvenskan säsongen som gick. Också han lär bli kvar i allsvenskan.

Johannes Nilsson, c/f från Väsby till ???
Det tredje tunga tappet för Väsby, som också han blir kvar i allsvenskan. En riktigt stark målskytt som gjorde 15 mål i allsvenskan. För att ha spelat i ett bottenlag är det ruggigt starkt, det ska bli spännande att se om han kan vässa det ytterligare om han får spela i ett lag med högre kapacitet.

De tio bästa värvningarna

Filip Persson, b från Hanhals till Halmstad
Hanhals klarade sig kvar utan negativt kvalspel vilket med tanke på deras förutsättningar var riktigt starkt. En viktig del i framgången hade Filip Persson, en 20-årig yngling som trots sin ungdom kom fyra i den interna poängligan med 19 poäng. Men han kan inte bara göra poäng, han har bra storlek och kan också spela fysiskt. Halmstad lär bli nöjda med denna värvning.

Lukas Söderlund, f från Mariestad till Surahammar
Lukas Söderlund är en klassisk målskytt med ett otroligt bra handledsskott som han gärna utnyttjar. Med det gjorde han stor succé när han anslöt till Mariestad för en och en halv säsong sedan. Men under säsongen som gick fick han inte alls målskyttet att lossna och fick finna sig i att spela i en fjärdelina, en roll som gjorde att han utvecklade också andra delar i spelet väldigt mycket. Så det är fortfarande en i grunden mycket vass målskytt Surahammar får in i laget, men också en spelare som numer också har andra verktyg i sin verktygslåda. En bra värvning helt enkelt!

Oliver Arle Östergren, c från Kumla till Kalmar
En länk i hockeyettans allra starkaste kedjor med Viktor Wänghult och Daniel Lindberg som de två andra. Kedjan gjorde nästan 200 poäng tillsammans under säsongen som gick varav Arle Östergren stod för 59. En spelskicklig center som stod för mycket av kreativiteten i enheten. Det ska bli spännande att se hur han klarar sig utan sina två parhästar, men visst finns där en hög kapacitet.

Hannes Johansson, c/f från Tingsryd till Nybro
En spelare som varit en nyttig slitvarg i Tingsryd och Karlskrona i allsvenskan i sex säsonger nu. Men efter att inte ha fått förnyat förtroende i Tingsryd så tar han nu ny sats i Nybro, och där kommer han bli minst lika nyttig för kvalserielaget.

Jim Jakobs, b från Borlänge till Vallentuna
En defensivcenter som spelar klokt och smart i egen zon, det ser ofta väldigt enkelt ut när Jim Jakobs spelar. Något som är ett högt betyg till den defensivcenter. Men han har också utvecklat sina offensiva skills de senaste två säsongerna och han har ett rätt bra handledsskott. Kommer bli väldigt nyttig för Vallentuna i vinter.

Dennis Finn Olsson, f från Borlänge till Vallentuna
En speedig ytter som var en av Borlänges viktigaste spelare i vinter. Kom fyra i såväl den interna poängligan som i +/-, och fortsätter utvecklingen så kommer han gå mot en säsong med över en poäng per match i snitt.

Jonas Fredriksson, b från Halmstad till Tranås
Jonas Fredriksson är stark i man-man-duellerna och är utrustad med både bra spelsinne och ett bra skott. Kommer bli nyttig i Tranås som tappat ett par viktiga backar.

Karl Pålsson, f/c från Vita Hästen till Halmstad
Gjorde säsongen 19/20 hela 60 poäng i superelit och var med det tvåa i hela superelit. Fick efter det kontrakt med allsvenska Vita Hästen, men där är det få som lyckas och han blev utlånad till Borås där han tillhörde en av lagets främsta spelare. Trots det ramlade laget ur och nu tar han istället ny sats i Halmstad, och det tror jag kan vara ett smart drag. Det blir både en starkare omgivning och ändå ett lag där han kan komma att få en stor roll. Kan bli ett stort utropstecken i vinter.

Viktor Andersson, mv från Borås till Wings
Viktor har en hög kapacitet, det är en reaktionssnabb och placeringssäker målvakt som kan mura igen fullständigt. Hade också 90,6 i räddningsprocent under säsongen, vilket är väldigt bra med tanke på att han stod i bottenlaget Borås som hade stora problem med försvarsspelet. Nu kommer han till en ny klubb där han kommer ha bättre förutsättningar, men samtidigt är jag lite förvånad över att han inte fick kontrakt med en klubb med ännu högre ambitioner.

Pontus Eltonius, mv från Huddinge till Nybro
Jag var tveksam till att ha med denna värvning på listan först, för det lär inte bli många matcher för Pontus Eltonius i vinter som backup till Robin Johansson. Men samtidigt är Pontus en riktigt bra målvakt med en hög kapacitet, så till slut föll jag ändå till föga. Med Robin och Pontus har Nybro ett av hockeyettans allra vassaste målvaktspar, endast Tranås med Jidskog och Johnsson kan utmana.

De tio bästa förlängningarna

Eero Savilahti, f/c Nybro
En i kvartetten finnar som lyfte laget till en andraplats i kvalserien. Eero noterades för 17 mål på 27 matcher och var ett giftigt vapen tillsammans med Janne Väyrynen. Har mängder med rutin efter bland annat sex säsonger i finska högstaligan, Liiga.

Fredrik Strömgren, c/f Nybro
Drabbades av en skada i allettans första match vilket gjorde att han missade hela allettan. Men det är en forward med bra speed och vasst avslut som kommer vara fruktad av motståndarna i vinter.

Oscar Holst, f Mörrum
En klassisk powerforward bra fart och som gillar att spela fysiskt. Har rutin från fyra allsvenska säsonger och kommer bli en nyttig murbräcka för Mörrum i vinter.

Martin Ekström, Krif
Krif har något intressant på gång och det förstärktes ännu mer när nu Martin Ekström valde att förlänga. En back som kombinerar en sylvass offensiv med en stabil defensiv. Läser spelet bra och duktig i powerplay.

Filip Sjöberg, f Sundsvall
Tillsammans med tvillingbrorsan Simon de stora utropstecknen i överraskningslaget Sundsvall säsongen som gick. Som en iller på isen, snabb, teknisk och svårstoppad.

Adam Samuelsson, b Mariestad
Svensk elithockeys allra tyngsta spelare (109 kg) som utnyttjar sin tyngd till fullo. Vinner sargduellerna 9 gånger av 10 och bra på att hålla rent framför egen kasse. Men också bra med pucken och ett bra pass. Det är inte förvånande att tuffe Uffes son fått spela U18-VM med USA.

Erik Palm, b Visby
Visbys bäste back under flera år, i år snittade han ett poäng per match innan skada satte stopp för säsongen. Lagkapten i laget och väldigt viktig.

Felix Dahlrot, b Boden
Egen produkt som spelar större än sin storlek. Bra på rören, läser spelet bra och en väldigt bra poänggörare. Kommer ha en stor roll i Boden säsongen som kommer.

Jesper Sellin, f Kalmar
Liten men otroligt snabb ytter som alltid levererar poäng. Senast blev det 30 stycken och en fjärdeplats i interna poängligan.

Viktor Bolin, b Nybro
En storvuxen back som ändå är förhållandevis rörlig med ett bra passningsspel. Var Nybros poängstarkaste back under säsongen med sina 24 poäng.

Lämna ett svar