Sillykollen Krif

Förra säsongen var ett riktigt fiasko för Krif, man hade ett spännande lag som ville utmana om spel långt in på säsongen, men till slut så fick man kvala sig kvar i ettan. Ett kval man klarade sig igenom tack vare en stark avslutning, men det var nog många Krifare som satt med hjärtat i halsgropen länge. Den dåliga säsongen innebar att man nu gjort ett ordentligt omtag i lagbygget. Hela sexton spelare har lämnat av en eller annan orsak och det såg ett tag tufft ut för Blekingelaget. Men nu har nye sportchefen, tillika tränaren, Emil Ivansson fått in flera riktigt duktiga nyförvärv och det andas numer optimism i supporterleden igen.

Emil Ivansson: Om du tittar på hur hockeyettan utvecklade sig säsongen som gick, var det något som överraskade dig?

– Det tycker jag inte, det är klart att det var många bra lag med, men det hade jag räknat med. Så sportsligt inga större överraskningar, mer än att vi hamnade där vi hamnade.

Ja er säsong måste väl klassas som underkänd?

– Såklart, det finns inga undanflykter eller bortförklaringar, vi gjorde ingen bra säsong. Den var absolut inte godkänd.

Jag antar att ni analyserat vad som gick fel?

– Först och främst är det en stor analys och det finns många åtgärdspunkter som vi kan lära oss av. Men bekymret kanske har varit att vi inte hittat nivån över tid, vi har gjort bra insatser mot bra lag, men inte hållit över tid. Ena dagen var vi bra, nästa dag inte. Så vi måste hitta högstanivån oftare. I november hade vi 7-8 raka, men sedan hittade vi inte dit igen. Sedan finns det många fler saker vi kan göra bättre.

Har den sämre säsongen påverkat lagbygget på något sätt?

– Självklart! Vi också gjort en analys på individnivå, vad behöver vi? Så det ser vi över också, sedan är det bra killar i laget allihop, men vi inser att vi behöver bygga lite annorlunda.

På vilket vis behöver ni bygga laget annorlunda?

– Det måste vara en tydlighet i roller, vad varje individ ska stå för. En tydlighet att när vi värvar hit en kille så ska han veta vad han ska ha för roll. Det ska finnas en tydlighet i rollbeskrivningen när vi stämplar in i augusti, en noggrannhet i rekryteringen.

Så det är inga direkta spelartyper ni saknade eller så?

– Det viktiga är en tydlighet. Men vi saknade någon spetsig forward och puckskickliga backar som kan ta oss ur situationerna i egen zon. Sedan hade vi några backar som gick sönder annars vi kanske inte haft det problemet.

Jag tänkte vi ska gå igenom lagdel för lagdel och börjar bakifrån. På målvaktssidan behåller ni Isak Edman och har värvat in ett lån från förra säsongen, Felix Tengvall från Rögle J20…

– Vi har saknat en tävlingsinställning på målvaktssidan tidigare säsonger och det kan vi få med Tengvall. Det är en målvakt som verkligen tävlar vilket gör att vi kan få Edman att ta ett kliv framåt. Den målvaktsmixen tror jag på, tillsammans kan de få ut det bästa av varandra, så det känns bra. Felix var en stor anledning till att vi klarade oss kvar i ettan, i kvalserien avslutade han de tre sista matcherna med en räddningsprocent på 96, 96 och 97.

Det låter som att ni inte kommer ha en uttalad förstamålvakt?

– Så är det!

Om vi går vidare med backsidan så har ni förlängt med Martin Ekström och Jonathan Karlsson och har plockat in Tim Bothén från Troja.

Bothén såg jag alla matcher i kvalet och gillade det jag såg. Han var stabil i defensiven i par med ”Trucken”, jag tror det finns en offensiv hos honom också som han inte fick visa i Troja. Han är bra i spelet utan pucken, men också med. Han kändes bra att få in.

Bothén är inte så storvuxen men bidrar ändå med en hel del attityd, han gillar att spela tufft också…

– Så är det och det kan vi ha saknat lite förra säsongen, lite tuffhet och hårdhet.

Men det saknas också några på backsidan…

– Ja vi i saknar fyra backar och söker en offensiv och puckskicklig back som kan stå på blålinjen. Vi ska också ha in en tvåvägsback som kan logga mycket istid och vara bra i båda zonerna och vi villa också ha in en defensiv back som kan vara general i egen zon och spela mycket boxplay. Vi har en klar bild vad vi vill ha också namn till dom rollerna och det kan nog bli något i närtid där.

På forwardssidan har det varit rätt stor omsättning, men ni har i alla fall förlängt med viktiga Sebastian Magnusson och också plockat in tre vassa kort i Otto Henell, Jonas Nyman, Oliver Olsson och Noa Lindqvist Muci…

– Vi har sökt lite spets och Oliver Olsson och Nyman kan stå för det. Sedan kommer det inte per automatik utan man måste sätta dom i en omgivning som ger dom förutsättningar att leverera. Men de har kunnandet för att vara spetsen, bara de får en bra omgivning. Noa är också en väldigt bra spelare som kan mycket, han besitter inga spetsegenskaper så, men är bra på väldigt mycket vilket gör honom väldigt användbar. Otto Henell är en stor och tuff rightare som inte fått så mycket istid senaste säsongen, men jag vet att det finns mer i honom . Om han får en större roll så tror jag att han kan lyfta,

– Framför allt har vi fått in bra karaktärer, många har försvunnit men dom vi signat är väldigt sugna på en ny säsong och vi har också varit tydliga med vilken roll vi ser dom i. ”Gabbe” (Gabriel Johansson) och (Jacob) Hallberg stängde 17 boxplay i rad i slutet av säsongen och kommer få spela mycket där, det känns bra att få behålla dom.

Kan det bli ytterligare förlängningar?

– Ja det kan det bli.

Vad är det ni vill ha in ytterligare?

– Vi söker två centrar och två ytterforwards till. Vi söker en center som kan vara bra i egen zon som kan spela boxplay, det vill vi hitta någon. Den andre centern ska vara en tvåvägscenter som är bra i båda riktningarna. På forwardssidan vill vi ha in någon spets till, någon med en offensiv uppsida. Sedan är det öppet på den sista positionen, där är det viktiga att det blir rätt kille, sedan om det är en offensiv rightare eller en defensiv leftare får tiden utvisa.

Hur många spelare ska ni ha i truppen?

– Två målvakter, sju backar och tretton forwards startar vi med. Sedan kommer vi ha en backplats och en forwardsplats öppen för egna juniorer.

Nu kommer ni från en svag säsong, betyder det att ni kommer ha lägre mål kommande säsong?

– Det skulle jag inte säga. I Krif ska vi alltid ha höga mål. Men sedan ska jag inte sitta i maj månad och säga vad vi ska göra, som serien ser ut så kommer det bli en grymt bra serie där 10 lag ska gå till allettan. Men vi vill spela en positiv hockey i mars-april, så mycket kan jag säga.

Vi ska avsluta intervjun med två frågor, en negativ och en positiv. Finns det något som oroar dig å hockeyettans vägnar?

– Det skulle vara att publiken inte kan lockas till våra arenor, för vi behöver dom både för atmosfären och ekonomiskt. Det kommer bli en utmaning efter pandemin att få tillbaka publiken, nu har folk vant sig vid vad bekvämt det är att sitta hemma, jag är orolig över att de inte ska hitta tillbaka. Sedan finns det alltid arenor där det kommer vara mycket folk och bra drag, men generellt i ettan är jag orolig.

Då avslutar vi, finns det något positivt att lyfta fram?

– Framför allt att det har blivit en tydlighet att det är en egen liga. Man marknadsför sig som en liga och har en egen portal man sänder matcher ifrån. Allting har blivit mer proffsigt, det är bra sändningar och man är mycket bättre på sociala medier, det är intervjuer med mera. Så det finns många bra verksamheter utanför det sportsliga, vi tar kliv. Man har sett på SHL och har märkt vad det betyder att marknadsföra sig som en liga, det märks i ganska små klubbar med att det blivit en proffsighet i mycket.

Krif säsongen 21/22

Målvakter

Isak Edman
Felix Tengvall, ny från Rögle J20Lagdel

Backar

Tim Bothén, ny från Troja
Martin Ekström
Jonathan Karlsson

Forwards

Oliver Glenmar
Jacob Hallberg
Otto Henell, ny från Nybro
Gabriel Johansson
Eddie Levin
Noa Linqvist Muci, ny från Troja
Sebastian Magnusson
Jonas Nyman, ny från Vimmerby
Oliver Olsson, ny från Halmstad

Spelare som lämnat

Hampus Nivalainen, mv till Halmstad
Marcus Jörgensen, b slutar
Mikael Kurki, b till ???
Jonathan Asplund, b till ???
Ludvig Karlsson, b till Karlskrona
Linus Wernersson Libäck, f till ???
Pontus Wernersson Libäck, c/f till ???
Daniel Bäckström, c till ???
Alexander Heiver, f till Karlskrona
Sebastian Sundlöv, c till Karlskrona
Christoffer Björk, c till Kalix
Erik Brissle, f till Tranås
Victor Laz, c/f till Kalmar
Ludvig Wistén, f till Teg
Hampus Roos, f till Vänersborg

Spelare utan kontrakt

Tomislav Lovric, b
Lucas Folkesson, b
Lukas Fredin, b
Hugo Wendt, b
Andreas Nordfelt, c
Daniel Bäckström, c

Lämna ett svar