Sillykollen Hudiksvall

Hudiksvall genomgick en föryngring inför säsongen som var och hade också en väldigt svajig väg under säsongen. Länge såg man faktiskt ut att till och med missa allettan. Men efter jul fick man bättre ordning på spelet och till slut gick man hela vägen till kvalserien. Nu tar man nya tag och siktar på att få ett ännu slagkraftigare lag säsongen som kommer. Ansvarig för det är sportchefen Lars ”Lillis” Lövblom.

Om du tittar på hur hockeyettan utvecklade sig säsongen som gick, var det något som överraskade dig?

– En svår fråga, men det jag kan säga är att det är små marginaler mellan dom tio första lagen. Marginalerna krymper också, så det var väldigt jämnt. Så det kanske inte är så överraskande för mig för jag har sett en tendens över flera år. Förut var södra lagen överlägsna, men de andra serierna har närmat sig och den östra ettan som vi spelare i blir bara bättre och bättre för varje år.

Vad säger du om er säsong?

– Ser man på slutresultatet så gör vi det bra. Efter jul gör vi det bra fram till sista tre matcherna egentligen. Där var vi besvikna, men det är jämnt och vi räckte inte riktigt till. Dom två lagen som var före presterade bättre helt enkelt. Vi får ta lärdom av detta, precis som Nybro lär sig av det. Men vi tog kliv i vintras.

Ett framgångsrikt lags spelare blir ofta attraktiva för andra klubbar, är det något ni märkt av?

– Det blir alltid så att när man syns längre in på säsongen så blir man uppmärksammad. Söderberg går till allsvenskan och det finns också andra hockeyettanlag som intresserar sig för våra spelare. Man slåss ju om samma spelare, men man blir som sagt var mer uppmärksammad när man går långt och det blir både en för- och nackdel.

Ni satsade på ett föryngrat lag inför säsongen, hur föll det ut tycker du?

– Vi ville spetsa till det och träna lite mer, det var bra, men vi har en del kvar att jobba på. Vi tar steg hela tiden och vill ta några till i vinter. Det är därför vi rekryterar en ny tränare, för att jobba mot en proffsigare nivå. Det vi vill känneteckna är att vara en plats för spelare som vill uppåt i seriesystemet ,och det fortsätter vi jobba på.

Ni var lite ojämna under säsongen, håller du med?

– Före jul tycker jag inte vi presterar på den nivån vi skulle, då var det mycket skador och mycket nytt folk. Men efter jul blir vi tvåa och vinner de nio sista matcherna och blir bättre och bättre. Sedan kommer alltid någon svacka, tidigare har vi haft 2-3 stycken, nu var det en. Playoffmatcherna hanterade vi bra, vi vann hemma och förlorade borta, så vi hittade mer och mer jämnhet och tittar man på de sista matcherna innan kvalserierna så vann vi 13 av 15 matcher, så vi hade en bra form.

Så från februari och framåt så presterade ni bra…?

– Ja vi var bäst när det gäller och vi har varit i kvalserien de två senaste kvalserierna, det är det det går ut på. Sedan blev Troja sexa i allettan och ändå går dom upp, så dom gjorde det ännu bättre.

Vad har ni dragit för lärdom av säsongen?

– Nu har det varit en väldigt speciell säsong utan publik, jag hoppas vi slipper uppleva det igen. Men vi har tagit ut en väg där utfallet blivit det vi hoppats på, även om vi haft en trasslig väg med tränarbyte två gånger under säsongen. Men gruppen är viktig och vi har haft en bra grupp i år som jobbat för varandra.

Du har ännu inte presenterat någon spelare i lagbygget (intervjun gjordes igår, måndag). Har du tagit semester?

– Hahaha, det är ju så att vi sitter i förhandlingar med en del spelare. Sedan har vi 13 spelare klara som vi kommer gå ut med eftersom. Så jag tycker vi ligger bra till, inom 3-4 veckor är truppbygget klart skulle jag tro. Sedan är det lite förskjutet då vi hamnade i kvalserien, vi hade inga förhandlingar då, men vi har jobbat ikapp tycker jag.

Du har 13 spelare klara säger du. Hur många är nya och hur många är förlängningar?

– Det är tio förlängningar och tre nyförvärv.

Vi ska väl ändå gå igenom laget lite…

– På målvaktssidan kommer vi behålla Andreas Bosson, honom släpper vi imorgon (läs idag). Sedan letar vi ett komplement till honom.

– På backsidan vill vi behålla stommen, sedan finns det dom som vill ha mer istid eller annat som vill vidare, det får man respektera. Även forwardssidan vill vi behålla stommen i. Så totalt kanske det blir 5-6 nya spelare och resten är spelare som är kvar från ifjol. Det är viktigt att när vi skaffat oss erfarenhet att vi har tålamod och bygger en stomme. Sedan vet jag att det är en dröm för alla lag att kunna göra det, men ibland går spelare vidare, det är bara att köpa. Vi är ingen ändstation, det är bara roligt för Söderberg att han får chansen. Sen är det x antal spelare som gått uppåt från oss de senaste åren, det får vi vara beredda på och släppa spelare. Men stommen är att bygga på det vi har och sedan fortsätta satsa. Kvalitetsmässigt kommer vi ha en bättre trupp kommande säsong. Vi hade en stark grupp i år och hoppas på en lika bra kommande säsong, då är vi med i toppen.

Ni har också skaffat en ny tränare i Dennis Hall.

– Jag har varit i föreningen i fem år nu och jag måste säga att det är vår bästa värvning genom tiderna, Han står för något nytt, ett modernt sätt att tänka, jag är jättenöjd med honom. Redan nu visar han vad han vill. Han är ambitiös och vet vad han vill, han tar oss in i framtiden.

Hur många spelare ska ni ha i truppen?

– Vi räknar med två målvakter, sju backar och tretton forwards från start. Det är vad vi hoppas få ihop, sedan vet man aldrig, Det vi gjort annorlunda är att vi satt en kravbild där de fått reda på sin roll redan innan de skrivit på. Vissa har en offensiv roll, andra en defensiv. När rollerna är klara redan innan vi drar igång och förankrat det hos tränare och spelare så räknar vi med att spara tid och kraft redan från start, det är positivt.

Hur tycker du att marknaden ser ut annars?

– Jag tror att den är ganska tuff. Ju högre upp i hierarkin man kommer desto attraktivare blir man, så det är lättare att få hit spelare idag än för några år sedan. Vi är högre upp i hierarkin och har fler valmöjligheter. Sedan är det jobbigt för dom längre ner i hierarkin som får vänta ännu längre. Vi konkurrerar med samma spelare som topplagen nu, förut fick vi vänta.

Vad har ni för mål med kommande säsong, är det allsvenskan som gäller?

– Jag vet när jag kom var det ett evigt tjat om allsvenskan, men även om vi tar kliv så kommer vi inte nå kvalserien varje år. Men vi vill bli bättre och känner att vi blir det, nu kan vi konkurrera med dom bästa. Sedan måste vi organisera upp oss för att klara av att ta steget upp. Vi behöver bli bättre i föreningen på vissa saker.

Jag avslutar mina intervjuer med två frågor där ni sportchefer får lyfta fram olika aspekter. Är det något som oroar dig vad gäller hockeyettan?

– Nej inte vad jag ser, jag tycker det är en positiv utveckling nu med fyra serier med tio lag. Vi måste förstå att vi är en rikstäckande serie och ska vara det också och då är det lagom med fyra gånger tio lag. Så det var ett bra beslut av hockeyettan, jag tycker dom gör ett bra jobb.

Då har du redan varit inne på något positivt om hockeyettan som var min sista fråga, men du kanske vill berätta om det finns någon annan sol på hockeyettanhimlen?

– Jag har varit med om när allsvenskan bildades vet att det tar tid när ska man bygga upp en organisation. Men förutsättningarna blir bara bättre och bättre för varje år, och med fortsatt utveckling så tror jag vi kommer ha en professionell verksamhet i hockeyettan om 5-6 år. Men det är viktigt att vi behåller fyra gånger tio lag för att behålla bredden och slippa dyra resor. Vi måste också vara rädda om seriesystemet.

Hudiksvalls trupp 21/22

Målvakter

Andreas Bosson. Mv

Backar

Forwards

Marcus Linderborg, c/f
Marcus Sirén, c/f


Spelare som lämnat

Oliver Tornerefelt, mv till ???
Andreas Söderberg, b till ???
Hugo Enock, b till ???
Andreas Zeetterman, b till ???
Linus Hedman, f till ???

Spelare utan kontrakt

Sebastian Björnstad, b
Filip Lander, b
Algot Landin, b
Hannes Lindström, b
Gustav Nielsen, b
Anton Björkman, f
Adam Byström Johansson, c/f
Felix Carenfelt f
Emil Carlqvist, f
Lukas Enkvist, c/f
Adam Falk, c/f
Anton Hammargård, c/f
Linus Hedman, f
Mattias Hellgren, c
Christoffer Jansson, c
Axel Levander, c/f
Henrik Marklund, f
Albin Olofsson, f
Jesper Wiberg, f

Lämna ett svar