Lista: Tapp, värvningar och förlängningar 3

Denna lista är en lista över de bästa värvningarna och förlängningarna samt de tyngsta tappen (till annan liga än hockeyettan eller som inte är klar för annat lag) under perioden fredagen den 15/5 till fredagen den 21/5. Denna vecka har varit den mest aktiva under silly season så här långt, vilket gjort uttagningarna extra kluriga. Så kluriga att jag till slut fick bestämma mig för att utöka listorna till att gälla 10 spelare.

De tio tyngsta tappen

Kasper Elo, c från Östersund till ???

Finländaren anslöt till ett Östersund som inte direkt imponerat under grundserie och inledningen av allettan. Kasper kom dock in i slutet av säsongen och lyfte laget på ett riktigt bra sätt hjälpte laget till att i slutändan vara ytterst nära att gå till kvalserien. Hade också näst högst poängsnitt av alla i laget med sina 15 poäng på 19 matcher.

Ville Heikkinen, c från Visby till SaIpa

En spelskicklig och skridskostark center som var riktigt viktig för Visbys väg till kvartsfinalen. 24 poäng på lika många matcher och lagets poängkung i slutspelet.

Jim Jakobs, b från Borlänge till ???

Jim återvände från Mariestad inför säsongen, en utflykt som verkar ha gjort gott för den defensivstarke backen som under Mariestadstiden adderade en offensiv dimension han inte hade tidigare. Gjorde personbästa 22 poäng under säsongen men nu får han ändå inte förlängt. Det är märkligt, för en spelare av Jim Jakobs kaliber tillför i alla hockeyettanlag.

Robin Höglund, f från Borlänge till ???

Det var inte bara Jim Jakobs som drabbades av silkessnöret i Borlänge i veckan, även Robin Höglund fick lämna. Den tufft spelande yttern hade annars en väldigt bra säsong där han drog ner på de onödiga utvisningarna samtidigt som han gjorde rekordmycket poäng (31 på 37 matcher). Det lär vara flera klubbar som jagar 27-åringen.

Tobias Björklund, b från Mariestad till ???

Mariestad gick under veckan ut med att de släppte sex stycken spelare, och även om de flesta var en ”no brainer” så var det ändå en som överraskade lite. Tobias Björklund är en back med toppkvaliteter i spelet med puck och hade en stor roll i Bois powerplay. Även om spelet i egen zon lämnar en del i övrigt att önska så är det en spelare som kan tillföra spets även i topplag.

Linus Ryttar, mv från Väsby till Västerås

Linus Ryttar var en stor orsak till att Väsby gick upp i allsvenskan för två säsonger sedan och han gjorde inte bort sig i allsvenskan säsongen som gick heller. Han gjorde det så pass bra att storlaget Västerås nu väljer att kontraktera honom och det är ett tungt tapp för 08-laget.

Simon Wassberg, b från Huddinge till slutar

Simon Wassberg gjorde en riktigt bra första seniorsäsong med Huddinge med såväl riklig poängskörd (27) som finfint +/- (+16). Därför är det mycket förvånande att han nu lägger skridskorna på hyllan, blott 20 år gammal. Ett tungt tapp inte bara för Huddinge utan för hela hockeyettan att tappa en sådan talang.

Lubomir Fetkovic, f från Väsby till HC Nove Zamky

Lubomir var assisterande kapten i allsvenska Väsby säsongen som gick och gick verkligen i bräschen för laget. När laget nu ramlar ur återvänder han hem till slovakien, ett tungt tapp.

William Magnusson, f från Vännäs till Nidaros hockey
Att snitta en poäng per match i ett lag på nedre halvan är inte så vanligt men det gjorde William sedan han anslöt till Vännäs under säsongen (från Köping). Vännäs som gjorde en riktigt bra säsong och klarade sig kvar kommer säkert sakna den frejdigt spelande yttern när han nu lämnar för Norge.

Ben Hawerchuk, f från Östersund till ???

NHL-legendarens Dale Hawerchuks son var tänkt som ett spetsnyförvärv till Östersund, men även om han kom femma i lagets interna poängliga så var säkert förväntningarna högre på honom. Likväl så lämnar han ett hål efter sig som kan bli nog så knepigt att fylla.

De tio bästa värvningarna

Jacob Hansson Geidon, f från Kiruna AIF till Kiruna IF

Kiruna AIF hade en tung säsong, delvis förklarat av att deras mest tongivande spelare, Jacob Hansson Geidon, gick skadad stora till stora delar. Han deltog endast 14 matcher under säsongen och laget gick därmed miste om hans ledarskap. Annars är han en spelare som regelbundet gör över en poäng per match och när han nu lämnar så svider det ordentligt för AIF, speciellt som han lämnar för lokalrivalen IF.

Karl Jonsson, b från BIK Karlskoga till Dalen

21-årige rightbacken Karl Jonsson gjorde faktiskt 19 matcher i allsvenskan med Karlskoga säsongen som gick, men merparten av sin istid fick han utlånad till hockeyettan (Borås, Kumla, Lindlöven). Trots att säsongen måste ha varit rörig för den spelskicklige Forshagaprodukten, så visade han ändå fina takter och framför allt under tiden i Lindlöven fick han stort förtroende och tog väl tillvara på det. Kan bli viktig för Dalen säsongen som kommer.

Oliver Olsson, c/f från Halmstad till Krif

Oliver gjorde en riktigt bra säsong i Halmstad poängmässigt, även om Halmstadssupportrarna hade ännu högre förväntningar på honom. Men 14+20 på 37 matcher visar ändå på att det är en klasspelare som säkert kommer att kunna utvecklas ännu mer nu när han vänder tillbaka till Krif och en större roll.

Samuel Eriksson, c/f från Sundsvall till Kalix

Nykomlingen Sundsvall gjorde en fin första säsong tillbaka i hockeyettan, och den kanske viktigaste orsaken till det var Simon Eriksson. Poängkungen (33 poäng) är tänkt att vara en av de som ska leda Kalix nya satsning för att bli ett topplag i den norra ettan. Potentialen finns.

Niklas Dahlberg, b från Kalmar till Nybro

En av Kalmars ledande backar i flera år nu. Den rutinerade 30-åringen kan bidra både offensivt och defensivt och det är givetvis en riktig käftsmäll för Kalmar att tappa honom till lokalrivalen Nybro.

Alexander Andersson, b från Halmstad till Teg

Alexander har varit en offensiv nyckelback två säsonger i rad nu i Halmstad, därför är det förvånande att han nu väljer att ta klivet i sidled till Teg. Den spelskicklige backen kommer bli en grym tillgång för Umeålaget.

Noa Lindqvist Muci, c från Troja till Krif

En stor och stark center som jobbar oerhört hårt för laget i båda riktningar. En perfekt tvåvägscenter som hade stor betydelse för att Troja kunde avancera till allsvenskan.

Lukas Söderlund, f från Mariestad till Surahammar

Hade stora förväntningar på sig att bli en stor målkung, men fick det aldrig att lossna i Mariestad säsongen som gick. Nu tar han nya tag i Surahammar, nära hemmet och med en annan konkurrens om topplatserna i laget. Lukas lär få spela hur mycket han vill och orkar, det kan säkert göra att det lossnar för stortalangen igen. Då lär han bli en enorm tillgång för ett Surahammar som ser ovanligt spännande ut.

Johan Mörnsjö, c/f från Grums till Östersund

Blott 174 centimeter lång, men med ben som går som trumpinnar vilket ger en enorm utväxling i skridskoåkningen. Otroligt vältränad, kanske till och med för tränad, då han drabbats av skador som gjorde att han missade rätt stora delar av säsongen. Men hel är han svårstoppad och en fin poänggörare som kommer tillföra kvaliteter som Östersund till stora delar saknat de senaste säsongerna.

De tio bästa förlängningarna

Eero Savilahti, b och Janne Väyrynen, f och Fredrik Strömgren, f och Adam Person, c och Robin Wengdahl, f alla Nybro

Denna vecka gör jag något jag aldrig gjort tidigare men som är på sin plats denna vecka: Jag drar ihop fem spelare som förlänger med en och samma klubb. Givetvis är klassmålskytten Janne Väyrynen kronan i samlingen, men alla fem var viktiga för Nybros offensiv under säsongen och bidrog starkt till att man hade chansen att nå allsvenskan hela vägen in i sista matchen. Laget har med andra ord redan visat allvar med sina ambitioner att detta är året man ska ta klivet upp.

Erik Rainersson, f Östersund

Östersund hade stora problem (som vanligt höll jag på att skriva) att få det att lossna offensivt säsongen som gick. Den ende som egentligen gjorde mål regelbundet var Erik Rainersson som gjorde 19 mål under säsongen och han vann också den interna poängligan. Givetvis en riktigt tung förlängning.

Viktor Bemström, b Borlänge

Viktor kan vara lite slarvig i uppspelen ibland, men de positiva bitarna i hans spel överväger med råge de sämre. En rörig och spelskicklig back som också börjar få lite rutin. Med tanke på alla tapp Borlänge gjort var det viktigt att få ha kvar Viktor, lagets poängbäste back.

Fabian Lundh, c Huddinge

En stark tvåvägscenter som är väldigt nyttig för Huddinge. Laget har annars en hel del offensivstarka spelare, att då ha en spelare som också löser det defensiva och därtill jobbar stenhårt i båda riktningarna är väldigt viktigt.

Jakob Karlsson, c Vimmerby

Förra säsongen löste det sig med nytt kontrakt i sista sekunden för trotjänaren, sedan det varit en dispyt mellan sportchef Morgan Persson och Jakob. Med facit i hand så var säkert Morgan väldigt nöjd att det löste sig, för Jakob var väldigt viktig kugge i kvartsfinallaget. Grovjobbare och poänggörare i ett.

Oscar Holst, f Mörrum

Oscar Holst är urtypen för en powerforward. En stor och tung spelare som älskar att smälla på och har bra skridskoåkning. En spelare man älskar att ha i egna laget men avskyr att möta.

Lämna ett svar