Sillykollen Väsby

Väsby tillbringade förra säsongen i allsvenskan efter att sent ha fått besked om att de fick ta över degraderade Karlskronas plats. Väsbys sportchef Tom Tärnström fick i stort sett ingen tid på sig att bygga ett allsvenskt lag med bara en dryg månad kvar till första matchen, men man kom faktiskt inte sist i allsvenskan. Trots det så ramlade man ur efter att ha förlorat i sudden i femte och avgörande kvalmatchen. Men sammantaget så tycker Tom både att de gjorde en bra säsong och att de nu är övertygade om att de kommer kunna etablera sig där nästa gång de lyckas ta sig dit.

Hur har säsongen i allsvenskan varit?

– Det har varit upp och ner, en riktigt tuff utmaning. Framför allt med det sena beskedet vi fick, hade vi fått bygga ett lag och organisation från april månad istället för augusti så hade det varit enklare. Nu hade vi redan gått på is när vi fick beskedet. Hade vi fått normalt med tid på oss så är jag övertygad om att vi klarat oss kvar. Det var tufft organisatoriskt och spelarmarknaden var skral. Jag fick bygga om ett lag under säsongen. Det var tufft och annorlunda och ett sätt vi inte jobbat på tidigare, innan har vi alltid satt laget tidigt. Sedan var nivån riktigt bra, det finns inga dåliga lag i allsvenskan utan alla matcher är svintuffa. Men sett till icke-förutsättningarna så har vi gjort allt vi kunnat. Jag är långt ifrån nöjd att med att vi åkte ur, men vi kommer inte sist i serien och tar det till en femte och avgörande match där vi är stolpskott ifrån att hänga kvar. Hade vi gjort det hade det varit ett mirakel, men det var surt att det inte gick hela vägen.

Hur stort tycker du att steget upp var?

– Det som förvånade var att botten var väldigt stark och toppen svagare än jag trott. Visst fanns det ruskigt bra lag som Björklöven, men jag trodde skillnaderna skulle vara större. Nu var det ingen större skillnad på att möta Södertälje och Kristianstad, hade man en halvdålig dag förlorade man, man var tvungen att pricka formen varje dag. Men kommer vi tillbaka så kommer vi kunna bygga ett lag som klarar allsvenskan, när vi var så nära med förutsättningarna som var. Speciellt med tanke på den speciella säsongen det var med NHL-proffs och så vidare, vi hade kunnat bygga ett allsvenskt lag med rätt förutsättningar.

Hur mycket satsade klubben egentligen på att vara kvar, budgetmässigt?

– Det säger sig självt att kommer man in i augusti så är det svårt med sponsorer, vi jobbade efter att vi skulle spela hockeyettan under våren och sommaren och dessutom är det svårt under corona och komma och be dom höja sponsringen för nu ska vi spela i allsvenskan, att satsa på sponsring är det sista företagen gör i kristider. Men visst hade vi bättre förutsättningar än i ettan och vi gjorde allt vi kunde för att få förutsättningar. Men hade vi fått besked i april så hade vi kunnat ha dubbelt så stor budget, och hade vi klarat oss kvar så hade den nästan dubblats.

Du brukar ofta vara snabb med att forma din trupp, finns det någon anledning till det?

– Det är dels att det är många spelare som velat stanna, det finns ingen anledning att gå ut och jaga och byta spelare, man tar diskussionen med dom man har och bygger vidare på det. Då går det fort. Sedan har jag ingen panik, men det har funnits att bygga på och ett ömsesidigt intresse från spelarna också givetvis.

Samtidigt kan det väl innebära att du nu får börja om mycket med lagbygget nu när ni ramlar ur? Dels så släpper ni ju spelare när ni går upp, dels så lämnar många för att bli kvar i allsvenskan…

– Vi har fått mycket positivt från det här och står mycket starkare nu. Spelare vill hit, ekonomiskt mår vi bättre och organisationen är starkare med klubbchef från jul. Så sedan dess har vi varit på allsvensk nivå och det behåller vi nu i ettan. Den utvecklingen vi gjort i år hade tagit 5-6 år annars i ettan, vi har tagit så stora steg.

Så du behöver inte jaga spelare mer i år?

– Nej vi har en backplats och en forwardsplats kvar, så vi har det mesta. Vi har kommit långt.

Ojdå, det kan man inte tro när man tittar på eliteprospects. Men vi kan väl gå igenom lagdel för lagdel så kan du berätta lite hur du tänkt. Målvaktssidan är redan spikad med August Hedlund och Isak Johanson…

– Det är två väldigt spännande målvakter med olika bakgrund. August har spelat i superelit och även i AIK:s a-lag. Visserligen under en stökig säsong och det var tufft som junior att komma in i det. Jag följer ju AIK och har sett han spela, han gjorde det han kunde i den jobbiga situationen. Även i Tranås har han visat potential, det är en toppmålvakt i ettan och han kommer kunna studsa upp. Isak har varit lite mer i skymundan, han har spelat i Almtuna och Wings förra året. Det är två väldigt olika målvakter. August har mer känsla men samtidigt en bra teknik, Isak är mer blocka och lugn. Så två olika målvaktstyper men med stor potential.

Backsidan består än så länge officiellt av Alexis Binner, Fredrik Stridlund, Viktor Åström och Gabriel Österberg. Vad kan du säga om dom?

– Det är stabila killar som klarade av att spela i allsvenskan med oss. Eller Binner spelade inte med oss, men dom andra är killar som spelat i skymundan med oss och gjort det bra. Österberg blev utlånad till Wings, men dom gjorde det bra och har varit bra i skymundan i hockeyettan när vi gick upp också. Dom var viktiga när vi tog oss till finalen och vann den. Så vi har en bra grund att stå på, sedan har vi tre namn till klara, det är spetsbackar. Binner tror jag kommer göra en del poäng också, de andra som är klara är mer defensiva. Eventuellt blir det en åttonde back också.

Forwardssidan, är det några spelare som redan är officiella som du ser som bärande?

– Det får dom slåss om, men några är spelare som hade stor del i att vi gick hela vägen förra gången. Dom vet vad det handlar om och har gjort det redan en gång. Järvelin är en riktig joker, han har haft skadebekymmer men var med i U18-truppen så det finns potential. Eurenius och Eklund är juniorspelare som kommer få chansen, Eklund var i Mora och fick spela för det mesta, det var en spelare de litade på. Men han kände att han mest fick spela i tredje och fjärdelinan och inte powerplay, så han vill flytta hemåt och fortsätta utveckla dom offensiva bitarna, men han har lärt sig mycket under tiden i Mora och har blivit en tvåvägsforward, Eurenius är precis runt hörnet från att få det stora breaket, en jättetalangfull center, puckskicklig och smart. Hela förra året spelade han i seniormiljö, i Wings och Almtuna, det är en spännande spelare. Sedan så är det tre namn som inte är släppta också och vi har 1-2 platser öppna.

Är det de tyngre namnen som återstår att presentera?

– Ja det är spetsen.

Hur ser då dina förväntningar ut på säsongen, är det en snabb återkomst till allsvenskan som gäller?

– Vi gör en offensivare satsning än vi gjort tidigare i ettan och det är för att få ut någonting och när vi tog klivet så märkte vi att det inte är omöjligt att etablera sig på den nivån. Vi är övertygade om att vi kan göra det om vi får förutsättningarna, vi går för att vara ett topplag. Sedan kan man ha ett fantastiskt lag utan den där lilla turen som behövs också för att gå upp och då går det inte. Det finns många bra lag, det är alltid tufft. Så det är svårt att kräva att vi ska gå upp, men det är målbilden.

Ja Boden gick som en slåttermaskin i grund och alletta, men åkte sedan ut mot ett formtoppat Mariestad…

– Jag kan tycka att ska man spela om att gå upp ska vara så mycket matcher som möjligt för att få fram bästa laget. Bäst av tre är nästan lotteri, det ska vara minst bäst av 5. Det blir mest fair. I alla fall från semifinalen.

Hur bra koll har du på ettanlagen?

– Lite sämre än förra gången, nu har det varit fullt upp med sitt eget. Jag följde slutet, men det har väl inte hänt gigantiska saker, så jag har bra koll. Men lite sämre än tidigare.

Vilka ser du då som era främsta utmanare?

– Det finns många lag, men jag tycker alla som var i kvalserien, plus Boden och Östersund är dom som är våra främsta utmanare. Men det finns många bra lag! Nybro och Boden kanske är dom som brukar bygga starka lag och har bäst förutsättningar om jag ska lyfta fram två.

Väsbys trupp 21/22

Målvakter

August Hedlund från Vita Hästen
Isak Johansson från Wings

Backar

Alexis Binner från Huddinge
Fredrik Stridlund
Viktor Åström
Gabriel Österberg

Forwardssida

Felix Dahlgren
Manfred Ehlers
Charles Eklund ny från Mora IK
Gustav Eurenius ny från Linköpings J20
Christian Holmblad
Rasmus Järvelin ny från Södertälje J20
Pontus Karlsson
Jonathan Rodensjö

Spelare som lämnat

Andreas Bernard, mv till Villacher
Linus Ryttar, mv till Västerås
Johannes Nilsson, f till ???
Paul Bittner, f till Mora
Lubomir Fetkovic f till HC Nove Zamky

Spelare utan kontrakt

Richard Blidstrand, b
Gustav Bouramann, b
Robin Karlsson, b
Joakim Lilliehöök, b
Jacob Spångberg, b
Rasmus Sörgardt, b
Sebastian Bengtsson, f
Oscar Bjerselius, c
Christoffer Gozzi, c
Jesper Kemi, f/c
Tobias Lindberg, f
Elliot Lorraine, c/f
Johan Lorraine, c/f
Johannes Nilsson, c/f
Henrik Rommel, c/f
Colin Smith, c/f

Lämna ett svar