Sillykollen Lindlöven

Lindlöven hade en riktig kanontrupp inför säsongen som gick, kanske den mest spännande i hela hockeyettan västra. Men trots det så missade man såväl alletta som playin-spel och nu står klubbens sportchef, Tomas ”Osten” Östlund, inför en riktig utmaning när han ska forma nästa säsongs trupp.

Om du tittar på hur hockeyettan utvecklade sig säsongen som gick, var det något som överraskade dig?

– Helt ärligt så brukar jag prata gott om Mariestad men jag var inte imponerad av dom under grundserien, därför var det överraskande att dom gick till kvalserien. Jag tyckte inte dom var lika bra som de varit tidigare säsonger. Men Mariestads matchserie mot Boden var magisk. Boden hade gått som en slåttermaskin och körde över allt men det tog tvärstopp mot Mariestad. Men den allra största överraskningen var ändå i den västra fortsättningsserien där Surahammar gjorde några värvningar, bland annat Jack Thompson* som gjorde AHL-debut igår (läs i förrgår) med ett assist som facit. Det var riktiga klasspelare, det var roligt för dem och det var den största överraskningen, de gick nästan till playoff. Det var roligt för dem och det unnade jag dom verkligen.

Jag tyckte att ni kanske hade västra ettans allra mest spännande trupp inför säsongen, men ni missade inte bara allettan utan också playinspel efter jul. Vad hände?!

– Vi har gått igenom säsongen och kom fram till att mycket berodde på att vi fick oturliga skador. Vi fick hem Emil Eriksson från HC Dalen inför säsongen, en toppcenter för oss, men han gick sönder tidigt. David Berg vände tillbaka från allsvenskan, men var mycket skadad. Vår toppcenter Alexander Kovalonok gick skadad nästa hela säsongen. (Jonatan) Frykholm som inledde säsongen riktigt bra skadades mot Forshaga, ljumsken var nästan avsliten. Så helt ärligt så satte skadorna stopp för Lindlöven i år.

Ni såg länge ut att nå allettan ändå, ni låg bra till men missade med målskillnad till slut…

– Det var vårt eget fel. I november tittade vi vad som väntade i en alletta, men vi lyckades inte stänga dörren och skadan på Frykholm kom väldigt olägligt.

Det måste ändå funnits positiva saker att ta med från säsongen ändå, till exempel Maksim Semjonovs säsong…

– Semjonov var riktigt, riktigt bra! Vi ville ha honom innan säsongen men då valde han Halmstad. Men han trivdes inte där nere och kom hit och gjorde det fantastiskt bra. Över 40 poäng som förstaårssenior är riktigt bra. Det är en jättebra spelare, men det var många som gjorde det bra, även Broeng som är en riktigt bra offensiv back. Det var många som var jäkligt bra, sedan var det andra som inte presterade efter förväntningarna. Men det är bara att titta på rostern, av den kan man nästan få ihop tre lag, det var så stor omsättning på grund av alla skador. Alla gjorde sitt bästa men vi lyckades inte fylla tomrummen.

Tar du hänsyn till det på något vis nu när du nu sätter ihop nytt lag?

– Det är klart att ett lagbygge alltid är levande, nu försöker vi få ha kvar så många som möjligt till att börja med. Det är många som är under utveckling och vi tror starkt på dom. Visst var vi besvikna, men nu ska vi bygga för att spela i en vässad hockeyettanserie, med färre lag. Målet är fortfarande att spela allettan, vi vill vara ett av de bästa lagen i serien, det är ingen skillnad kommande säsong.

Jag tänkte vi ska gå igenom lagbygget, lagdel för lagdel, och vi börjar givetvis bakifrån med målvakterna. Där har ni redan gjort klart med Jonatan Frykholm…

– Det var den första spelaren vi gjorde klart med, han var riktigt bra så länge han fick spela och hade över 93 i räddningsprocent på dom 14 matcherna. Vi tog in honom från Kumla där han haft lite sämre prestationer, men han kom in med en enorm inställning och tränade på riktigt bra och höll sedan hög klass under serieinledningen. Men vi ska ha in en till och det finns flera intressanta namn vi tittar på.

Är det en ung målvakt som ska agera backup eller letar ni en mer jämbördig målvakt?

– Jag litar på ”Frykan” och skulle kunna ha honom som uttalad etta, men det finns både yngre och mer etablerade vi för dialog med, vi vill ha två bra målvakter. Jag tror att man måste ha två bra målvakter ifall den ena går sönder.

På backsidan har ni tappat Jesper Broeng och Mattias Linnarud…

– Linna (Mattias Linnarud) tappade vi under säsongen, han hade problem med skador och fick inte den där träffen han ville ha utan spelar i Arboga som ligger nära hem för honom istället. Det är trist för där finns potential, men det var mycket runtom för honom under säsongen då han fick barn och hade problem med skador, det var tråkigt, för där fanns kapacitet som sagt.

– Jeppe (Jesper Broeng, till Mariestad) är ett riktigt stort tapp, han fick massor med istid hos oss och var enormt viktig för oss. Honom hade jag gärna sett att han blev kvar, men han ville prova något nytt. Jag tyckte han hade potential för att spela i allsvenskan, han kommer bli väldigt nyttig för Mariestad. Han fick mycket istid både i powerplay och fem mot fem då han är en bra skridskoåkare och bra med pucken. Men han har också kvaliteter i defensiven, bra man mot man, bra med klubban och stark i kroppen trots att han inte är så stor. Tidigare så ville han vara snabb upp och fylla på i offensiven och kunde då kanske tumma på defensiven lite, men det har han lärt sig nu och nu är han en smart och bra defensiv back också.

Men ni har också en back kvar, Philip Nyberg, en stark defensiv back eller hur?

– Nyberg är riktigt bra defensivt, en spelare som gör allt för laget, spelar fysiskt och enkelt hela tiden. Han hade en brokig säsong med mycket skador, bland annat en jobbig axelskada, men han blir viktig för oss.

Kommer det att bli förlängningar på övriga mest eller är det mer nya spelare i övrigt bakåt?

– Vi kommer förlänga och ha kvar Joshua Karlsson, det är en duktig defensiv back med bra storlek och ändå rörlig. David Berg har allsvenskt intresse så med honom får vi se, men vi vill ha honom som kapten i laget och har inte gett upp honom. Vi ska även ha in en del nyförvärv. Vi får se hur många backar vi ska ha. Men jag kan säga att backsidan är jag inte orolig för, vi hoppas få in någon spets till. Jesper är en spetsback och vi måste få in något som kan ersätta honom, något annat alternativ. Överlag så var jag nöjd med backsidan säsongen som gick, den var väldigt stark. När David skadade sig så fick vi in Jesper Alasaari och Karl Jonsson på lån, så sett över vintern så är jag jättenöjd.

Om vi då fortsätter med forwardssidan så svider det naturligtvis väldigt mycket att Max Lalander lägger skridskorna på hyllan?!

– Ja hur ersätter man Max Lalander?! Han har varit fantastisk för föreningen, och har gjort mål på alla sätt, det blir ett riktigt jobbigt tapp. Men han hade nått vägs ände, så vi letar ersättare. Det är inte enkelt att hitta någon som garanterat gör 20 mål på en säsong kan jag säga. Men vi får vara tacksamma över hans tid i klubben och ändå försöka hitta något annat. Men vi fick ha kvar Anton Toolanen, det är nyttigt för oss. Han kanske inte gjorde lika många poäng som jag väntat mig, men han är avig och stark med pucken och viktig för spetsen framåt. Även Brännvall stannar, en Thörnqvistkopia som jobbar stenhårt hela tiden och är en riktig retsticka som gillar att spela fysiskt. Vi fick också kvar ”Totte” (Christoffer) Anreén som gör sin fjärde säsong här nu och är en av våra bästa forwards. En kille som är väldigt nyttig i alla spelformer, åker mycket skridskor och är väldigt intensiv. Anton Karlsson är också en arbetshäst som jag är glad att vi fick ha kvar. Sedan är det det här med centersidan som Lindlöven ska bygga nytt på denna säsong. Vi vet inte hur det blir med ”Kova” (Alexander Kovalonok, förstecenter), det beror på hur det löser sig med familj och jobb. Men vi är beredda att vänta länge på honom, han går inte ersätta. Emil (Eriksson) håller på med rehab, han missade i stort sett hela säsongen efter en crosschecking i ryggen som gjorde att hans rygg såg ut som cornflakes på röntgen. Det är osäkert om han kommer till spel, så det finns platser att fylla…

Jag kan tänka mig att det finns intressenter som jagar Maksim Semjonov…

– Klart att allsvenskan är intresserad, och det är får han chansen ska han givetvis spela där. Men jag har stora förhoppningar på att han ändå stannar. Alexander Sunnefors vill vi också gärna ha kvar. Det är en poängspelare som är viktig för oss.

Hur många forwards vill du ha i truppen?

– 13 stycken, sedan i vilken form kan jag inte säga, men det är klart vi vill ha det, ifall en går sönder så behöver man ha backup. 13 är optimalt, det är nästan alltid någon borta, 14-15 är för mycket.

Jonas Dufåker blir kvar som tränare?

Han kommer bli kvar. Han har gjort ett bra jobb, han är en väldigt noggrann och bra tränare med bra isträningar, kommer alltid väl förberedd till match. Jag är jättenöjd med honom!

Du var inne på det tidigare att ni ville till allettan…

– Allettan vill vi absolut till. vill du inte vara där uppe så är det ingen idé hålla på. Vi är en mindre förening men vi har höga mål och vi vill spela rolig hockey uppåt, och det är inte roligt med kvalserie kan jag säga! Som efter dom första sex matcherna i vårserien, då såg det riktigt illa ut… Usch! Men vi fick in bra spelare allt eftersom som gjorde att vi kunde hävda oss.

Om ni nu vill hävda er långt fram på säsongen, vilka ser du som era största konkurrenter?

– Det är dom stor drakarna: Mariestad, Boden, Östersund, Nybro. Dalen gjorde en riktigt bra säsong också och jag tror inte dom blir sämre i år. Det är många lag om det! Sedan vet man inte med Borlänge, de hade en mellansäsong men brukar vara med där uppe. Jag tyckte Skövde var bra förra året, Mariestad hade till och med lite problem med dom, det brukar dom inte ha, det är ett starkt lag och det är kul att de är tillbaka där de hör hemma. Dom är inte som Mariestad men ändå tillbaka lite efter ett par jobbiga år. Men det är inget lag som blir dåligt i västra. Linden satsar och Sura blir bättre än förra säsongen till exempel, då det kommer bli ett riktigt getingbo att ta sig till allettan.

Hur ser du på att det endast är fyra lag som går till allettan istället för som tidigare fem?

– Det är klart det blir tuffare, men det är ju meningen också. Det är bara att hänga med på tåget, visst det är tuffare med bara fyra lag, men då är det bara att satsa på det!

Jag ska avsluta med två frågor en negativ och en positiv. Ser du något moln på himlen för Lindlöven och/eller hockeyettan, något som oroar?

– Det är klart att hela året oroat, med pandemi och uteblivna publikintäkter och minskade sponsorintäkter också då företagen håller i sina pengar. Hur ska vi få bukt med det? Annars är känslan att hockeyettan är starkt på gång framåt, avtalet med ATG har lyft alla föreningar. Gråa moln för Lindlöven är väl kanske mer gråa hår på mig och det är att sätta ihop ett slagkraftigt lag. Lämnar ”Kova”, ”Max” och ”David” så är det tre väldigt tunga tapp. Det är inte bara att de är spetsiga spelare utan de är också våra ansikten utåt som burit föreningen. Det är lite oroväckande, men det är samma för alla lag, man tappar några och får in nya. Men de hade varit svåra att ersätta för alla lag oavsett hockeyettanserie.

Då avslutar vi positivt: Finns det något som lyser upp som en sol, något att glädjas över?

– Solen skiner hela tiden, det är spelare som spelar i div 1 ena veckan och SM-slutspel nästa, som Philip Barklund gjorde. Han spelade först hos oss och sedan med Örebro. Så det finns väldigt mycket bra spelare i ettan och kvaliteten höjs i och med att serien bantas och det måste ju vara positivt för oss som förening och för hela hockeyettan. Solen i Lindlöven får vi se i december, det beror på resultaten. Men hockeyettan tar stora steg varje år och ett av dom viktigaste är samarbetet med ATG, det gör att det blir lite mer studs i ligan, folk får upp ögonen, så mycket bra saker händer runt hockeyettan generellt.

Lindlövens trupp 21/22

Målvakter

Jonatan Frykholm

Backar

Philip Nyberg

Forwards

Christoffer Anrén
Simon Brännvall
Anton Karlsson
Anton Toolanen

Spelare som lämnat

Max Lalander, f slutar
Mattias Linnarud, b till Arboga
Jesper Broeng, b till Mariestads
Lukas Henze, f Surahammar

Spelare utan kontrakt

Lucas Jägbring, mv
David Berg, b
Joshua Karlsson, b
Vladimir Chetverikov, f
Emil Eriksson, c
Alexander Kovalonok, c
Maksim Semjonov, f
Alexander Sunnefors, f
Anton Widmark, c

* Jack Thompson har nu skrivit ett NHL-kontrakt.


Lämna ett svar