Sillykollen Borlänge

Nästa lag ut i min intervjuserie med hockeyettans sportchefer är Borlänges Stefan Gustavsson. Stefan som var tränare för laget säsongen som gick är numer också sportchef för dalalaget. Borlänge klarade sig precis till såväl alletta som playoff något som säkert var något av en besvikelse med tanke på att laget bland annat nått två kvalserier de senaste sex åren.

Om du tittar på hur hockeyettan utvecklade sig säsongen som gick, var det något som överraskade dig?

– Jag var negativt överraskad av Grums, jag hade höga förväntningar på dem att de skulle ta ett steg till. Det var tråkigt att de åkte ur, det är en anrik förening som borde hålla sig i ettan i alla fall. Teg var jäkligt bra när vi mötte dom, det var en uppstickare som överraskade positivt på mig. Jag trodde inte Hudiksvall skulle nå till en kvalserie med tanke på hur det såg ut länge för dem, men de fick ihop det till slut, det var starkt. Mariestad överraskade och slog ut Boden, men det tyckte jag Mariestad förtjänade också måste jag säga som sett dem mycket i västra ettan.

Ni gick till allettan och playoffspel innan ni åkte ut mot Nybro. Vad säger du om er säsong?

– Det var på håret hela tiden. Vi gick till allettan tack vare att vi lyckades nå ett kryss i sista matchen mot Dalen när vi hade kniven på strupen, och gick därför till allettan på målskillnad. Samma i allettan där vi också var tvungna att vinna sista två matcherna för att få spela playoff. Det blev ett mentalt spel, men när vi vände på det så kände vi att vi kunde ha med det att göra. Det var mentalt starkt att ta sig vidare från båda serierna med tanke på måstematcherna. Men det var en rörig säsong, det var det för alla för alla, men vi hade lite extra rörigt innanför väggarna hos oss också. Vi får göra läxan och bygga lag efter det. De spelare vi hade var en bra grund, men tittar man på lagbygget så var det inte så genomtänkt med rollfördelning och så där, där måste det bli tydligare från start.

Vad får det för konsekvenser för kommande lagbygget?

– Jag håller fast vid vad jag vill med Borlänge, och nu har vi fått in Hans Lodin som assisterande tränare också och vi har skaffat en samsyn, vi tänker ganska lika vad gäller hockey. Så vi får en skjuts redan där med en tydlig ledare med livserfarenhet vilket vi kanske saknat lite, så vi blir starkare där. Sedan har vi vänt och vridit på hur vi ska bygga laget. Vi vill inte bara ha duktiga spelare, vi vill ha en grupp som ska gå långt. Då måste man ha ett ingångsvärde där man vet vad som förväntas av en. Vi ska försöka utveckla laget utifrån det. Sedan är det ett pussel med ekonomi, så man kan inte välja och vraka, men vi är nöjda med det vi har i dagsläget.

Om vi tar och går igenom lagbygget och börjar med målvaktssidan där ni blivit av med Alexander Johansson. Hur tänker ni där?

– Där har vi kvar Viktor Eriksson och så har vi tagit in Oliver Norgren. Oliver har spelat juniorallsvenskan med Mora fram till förra säsongen då han gick till Oskarshamn och även fick spela med Kiruna (AIF). Det är en ung kille med bra karaktär och jag tror han kan göra det bra.

Tidigare säsonger har ni haft två målvakter som delat på ansvaret, är tanken att Viktor ska vara mer uttalad etta kommande säsong?

– Tittar man på det utifrån med hur rutinen ser ut och så så ser det säkert så ut, och Oliver får man ha tålamod med. Men det är dagsform som ska avgöra, så är Oliver bättre för dagen är det han som ska stå. Men Viktor har brutit en del trösklar denna säsong, han har stått i allettan och playoff för första gången, så han kan man definitivt luta sig emot när det börjar blåsa i år.

Om vi går vidare till backsidan så har ni fått in en del förlängningar där redan..

– Vi tycker ändå att vi har en intressant backsida på gång. Vi har försökt behålla en stor stomme och bygga på det. Det finns ytterligare potential i dem och de kan ta kliv i sin egen utveckling. Vi tror att de kan göra lite större ringar på vattnet. Det känns bra. Vi saknar någon backplats än, och tittar på hur vi ska göra där. Vi har inte riktigt bestämt oss för vilken väg vi ska gå där än, vi försöker både titta på spelare vi har och på spelare utifrån. Vi har två olika vägar att gå där och har en bra plan lagd. Vi ska göra klart i veckan vilken väg vi ska gå.

Då har vi forwardssidan klar och där måste vi börja med att prata om Markus Persson och att ni går skilda vägar. Hur tänker ni där?!

– Det är någonstans en väg vi valt. Vi har stött och blött hur vi ska ha det och kommit fram till att Markus ingår inte i våra planer. Vi ska ha en annan balans och tänk i lagsammansättningen. Framför allt balansen. Markus är en fantastisk hockeyspelare och han kommer ha svårslagna siffror i historieböckerna, siffror som kanske ingen kommer att slå, men han ingår inte i planerna. Sedan ska vi fylla några platser till ännu.

Ja ni har inte bara tappat Markus, det är också ytterligare en trio som lämnar…

– Om vi börjar med X:et (Oliver Erixon, till Vänersborg) så besitter han trots sin unga ålder stor rutin från spel på hög hockeyettannivå och allsvensk nivå. Det är en toppenkille vid sidan av också, men vi hade en samsyn och har kommit fram till att för honom som person och för hans livssituation så skulle vi inte titta på en förlängning utan gå separata vägar. Vi hade en dialog där vi inte erbjöd nytt kontrakt, men det är som sagt en bra kille som vi önskar all framgång.

– Om vi går vidare till Micke (Mikael Hansson, till Mariestad) så hade vi gärna sett en fortsättning med honom. Det är en spelare som tagit stora kliv under sin tid här. Under sin första säsong var han en perfekt tredjecenter, väldigt allround som gjorde spelet i båda ändar av isen väldigt bra. Men han utvecklades massor offensivt och blev under förra säsongen en riktig spetsspelare som gjorde mycket mål och som kunde skapa målchanser på egen hand. Han hade en kanonsäsong och hans utvecklingskurva pekar spikrakt uppåt, så jag förstår att klubbar jagat honom.

– Dennis Finn Olsson är också en bra spelare som jag har stor respekt för, en bra spelare på hockeyettannivå. Honom hade jag också gärna sett kvar. Det är dom tappen vi tittar på hur vi ska fylla. Det finns spelare på marknaden, det gäller bara att hitta rätt spelare som vill spela i Borlänge av rätt anledning. Jobbet pågår, men det känns bra. Vi för dialoger med flera spelare på marknaden, om killarna vill hit och om de får livet att passa. Vi har intressanta spelare som vi kommer föra dialog med. Jag tror vi kommer hitta ersättare som kommer fylla skorna på ett bra sätt. Samtidigt har vi också fått behålla en del viktiga spelare som Elfsberg, Thor och Emil Lind, starka spelare som kan föra traditionen vidare. Vi har också fått in Adam Helldén från Mora, en jätteintressant center med bra skridskoåkning och karaktär.

Om jag läser lite mellan raderna, siktar ni på att få ett jämnare lag med fler kedjor som kan leverera istället för att leva på en stjärna?

– Det handlar om ingångsvärde, vi ska vara tydliga vad man får av oss när man kommer hit. Att hitta bra karaktär som sätter laget i första hand, att vara strukturerade. Men vi ska också ha spetsspelare som kan bryta mönster, så vi säger inte nej till spets, men vi kommer vara noggranna med att de vet ingångsvärdena och vad som förväntas av dom.

Vad är er målsättning med kommande säsong?

– För oss handlar det om att vi ska försöka ta naturliga steg. Till att börja med att ta oss till allettan. I den så finns inget annat än att nå ett slutspel. På sikt har vi naturligtvis höga ambitioner och i slutändan siktar vi på att vara bland de fyra lagen som gör upp om det, sedan om det är i år eller nästa får vi se. Vi måste ha tålamod i det vi gör och sätta målen efterhand.

Om ni ska slåss i toppen kommande säsong, vilka blir det ni får kampa med tror du?

– Jag har inte tittat så mycket, så ska inte uttala mig så tvärsäkert. Men Mariestad lär vara där igen. Östersund och Hudiksvall med. Borlänge är definitivt med och sedan beror det på vad som händer i södra serien. Nybro gjorde en bra resa säsongen som gick så det är väl dom som sticker ut.

Borlänges lagbygge 21/22

Målvakter

Viktor Eriksson
Oliver Norgren

Backar

Marcus Björk
André Dahlkvist
Emil Danerhag
Olle Strandell
Ludvig Östman

Forwards

Patrik Elfsberg
Adam Helldén
Emil Lind
Jacob Thor
Casper Östberg

Spelare som lämnat

Alexander Johansson, mv Gjövik hockey
Oliver Jans, b Hedemora
Mikael Hansson, c Mariestad
Oliver Eriksson, c Vänersborg
Dennis Finn Olsson, f ej klart
Markus Persson, f ej klart
Sebastian Thors, f ej klart
Rikky Hanspers, f ej klart
Daniel Nilsmats, f ej klart

Spelare utan kontrakt

Erik Peleback, mv
Viktor Bemström, b
Jim Jakobs, b
Kasper Lindkvist, b
Olle Strandell, b
Robin Höglund, f
Alexander Pettersson, f
Johan Strömgren, c/f

Lämna ett svar