Sillykollen Tranås

Idag startar jag en artikelserie där jag intervjuar lagens sportchefer kring deras tankar om säsongen som gick och hur de tänker sig lagbygget säsongen som kommer. Efter det så ger jag en statusuppdatering på hur lagbygget ser ut just nu. Först ut är Tranås klubb/sportchef Stefan Fransson. Ett Tranås som hade en rätt misslyckad säsong men som redan gjort ett par spännande nyförvärv inför säsongen som kommer.

Om du tittar på hur hockeyettan utvecklade sig säsongen som gick, var det något som överraskade dig?

– Det kan jag inte säga att det var, det var väl vi som överraskade negativt då, de som var med uppe och krigade var de som jag förväntade var där uppe, så det är att vi skulle varit där med. Annars tycker jag det var rätt lag som var där.

Det var ju en väldigt speciell säsong med spel utan publik, inställda matcher och så vidare, tror du det påverkade resultatet i ettan på något sätt?

– Jag tror att det är många lag som varit påverkade, inklusive oss själva. Det har varit en väldigt konstig säsong, cred till alla som rott detta i hamn och att vi har spelat färdigt, stort cred till hockeyettan för det. Men jag tror att det är ganska mycket som påverkat. Det är ingen ursäkt för oss och vår prestation, men man känner att publiken och annat påverkat. Som i kvalserien när Nybro vinner första matchen och får en väldigt bra start och sedan kommer det ett uppehåll och det blir helt nya förutsättningar, så lite påverkan har det givetvis varit.

Du har berört det lite redan, er säsong kan väl inte få godkänt?

– Den är totalt underkänd på alla håll och kanter, men vi lyckades reda ut det till slut och det är jag oerhört tacksam över, att killarna tog sig samman. Vi har analyserat och jag är färdig med den analysen nu och det finns saker att ta med, i hur man tänker som förening och som klubbchef. Så det finns några positiva saker med nu när vi lyckades. Där vi är just nu så kommer vi nog stärkta ur det. Sedan vill jag inte peta i detaljer, vi ältar inte det mer utan ser fram emot en jäkligt spännande säsong, förhoppningsvis med publik. Det blir en helt annan sak utan publik.

Vad var det som gick fel?

– Lite pandemin, mycket skador och så tappade vi vår identitet som hockeylag och hittade aldrig den egentligen, vad vi står för.

Påverkar det lagbygget till kommande säsong på något sätt?

– Det gör det absolut. Vi har tänkt till lite självklart hur vi ska bygga laget. Någon som lämnat hade man gärna haft kvar, men det finns annat som styr i livet med. Men vi hamnar inte på samma stomme kvar som vi brukar ha utan det blir lite mer nytt in. Samtidigt ska vi bygga på bra spelare, så vi vill hamna rätt med alla spelare från början. Sedan kan man aldrig veta om någon blir skadad, men vi ska vara lite noggrannare i rekryteringen. Vi letar riktiga toppspelare till det vi har just nu.

Ni håller just nu på med en rekryteringsprocess till tränarposten. Hur ser läget ut där?

– Det är samma där, vi är extremt noggranna och är i en process med flera teamsmöten och olika frågeställningar. Vi har haft många kandidater och är nu nere på några få och tror att vi förhoppningsvis är klara snart.

Kanske redan i veckan?

– Ja inte helt omöjligt att det blir klart i slutet på veckan. Det skulle vara skönt att kunna bocka av det. Sedan har vi byggt upp laget under tiden ändå och vi har två femmor och två målvakter på papperet redan trots att vi inte har tränare klar, så det känner vi väl att vi har något bra på gång ändå, och det känns bra givetvis.

Ni har plockat in två riktigt vassa målvakter, där måste du känna dig väldigt trygg?!

– Ja det har varit struligt med målvakter under säsongen som gick och det känns fantastiskt kul att vi fått in två, jag säger egna, produkter. ”Jidan” (Emil Jidskog) är en egen produkt, en 31-åring som varit runt i olika klubbar som är fantastiskt rolig att få hem igen. Viktor har jag haft i så många år och han har rotat sig i Tranås så jag kallar honom egen, och det är riktigt roligt med två egna produkter i målet. Sedan blir det en utmaning för tränaren att stimulera två så bra målvakter, men ska vi nå långt så måste vi ha två bra målvakter och dessa känns fantastiskt bra.

På backsidan har ni tappat ett par men också fått in Viktor Lindgren. Vad var det ni sökte i honom?

– Jag har följt honom i flera år i Kallinge och Vimmerby och i Vimmerby har han tagit ett större defensivt ansvar då han spelat med en offensiv back. Men jag ser att han kan vara en tvåvägsback. Vi ska ge honom lite mer utrymme, för det är en seriös kille och bra back. Så han ser jag som en toppback in. Sedan har vi ”Linkan” (Fredrik Lindström), (William) Wennström och Love (Palm) som har en fin framtid framför sig. Så fyra till ska in, sedan har vi inte stängt dörren för de som är kvar från förra säsongen, någon av dom ska vi ha kvar och sedan tre nya till.

Offensivt så har ni fått in Erik Brissle, vad hoppas ni att han ska tillföra?

– Samma där, jag har haft koll på honom och försökt locka hit honom förut också, men nu lyckades jag till slut. Det finns en spelskicklighet och bra skridskoåkning hos honom, det ska vi ge honom en trygghet i så han kan bli ett hot framåt också. Han har spelat flera år i topplag i ettan, så jag tror att han med en nytändning kan bli en sevärd spelare, Jag tror han kommer göra lite fler mål för oss kommande säsong, annars har han mest gjort assists, men det finns mer mål att få ut där.

Det ryktas om att Pontus Eklöf försvinner till allsvenskan, kan du säga något om det?

– Jag har inte gett upp honom, men han var ganska tydlig att han ville vänta och se om det dyker upp något. Nu har jag inte pratat med honom denna vecka, men förra hade det inte dykt upp något i alla fall så han är inte ute ur bilden.

Målvaktssidan är klar, på backsidan ska det in en från gamla truppen och tre nya. Hur ser det ut på forwardssidan?

– Jag tror att vi kommer landa på kanske tio-elva stycken som blir kvar totalt från förra årets trupp och det innebär att minst nio-tio nya ska in. Just nu har vi två femmor och jag hoppas på någon från befintlig trupp till, men minst fyra nya forwards ska in av dom sex som återstår. Jag tänkte att vi ska börja med åtta backar och tolv forwards så vi har fyra femmor bara så alla får chansen att få en bra försäsong och sådär. Förut har vi haft fjorton forwards, men vi kommer att bara ha tolv denna, Vi har en juniorverksamhet som inte är där vi önskar vilket gör det svårt att plocka upp någon därifrån, men något namn finns det kanske som vi kan lyfta. Sedan kommer det förändras under resans gång, men vi ska börja så så får vi se sedan. Då känner alla trygghet, fyra femmor spelar man ju på, det är kanske backarna man inte låter alla spela men man måste ha åtta backar för träning.

Efter debaclet förra säsongen, är målet med kommande säsong fortfarande allsvenskan eller har ni reviderat det målet något?

– Absolut har vi gjort det, vi ska tillbaka i toppen av ettan, sedan blir det så att nu när vi ska ha ny tränare att vi får revidera det till två säsonger och ge det lite utrymme. Första ska vi ta oss tillbaka där vi hör hemma, i toppen av ettan. Sedan om vi i slutet ser att vi är med och krigar om det så ska vi göra allt för att vinna. Men det handlar om att vinna match ett och framåt, men smartast är att lägga målet på två år kanske. Vi var jäkligt illa ute och då är det smartast att ge det ett extra år.

Vilka ser du annars som förväntade topplag i ettan säsongen som kommer?

– Den här serien vi spelar i kommer kommer vara riktigt häftig då alla lag har ambitioner att spela i allettan, så jag skulle säga att alla lag i söder har möjligheter. De man ändå måste se som favoriter är ändå Nybro, det är känslan, men vi ska vara med där och kriga. I västra så är det Mariestad som kommer vara i absoluta toppen. Sedan vet man inte hur det ser ut i Forshaga, Skövde och de andra lagen, men det blir säkert många lag som kämpar om det där med. I norr är det Boden som var väldigt uppskrivna och som tog in en massa spelare utan att lyckas. Det kanske hängde ihop med att de var vana att möta lite svagare lag och sedan när de fick möta verkligheten i form av ett lag som är van att spela tuffa matcher så åkte man ut. Man måste ändra på spelet när man spelar slutspel, man kan inte spela naivt och bara köra, det är något man måste lära sig. Fast det är klart att Boden tillhör toppen också kommande säsong. I övrigt har jag lite svårt att sia om norra. I östra är det väl Huddinge som blir att räkna med som vanligt, sedan får man se om Vallentuna som värvade namnkunnigt inför förra säsongen kan få det att lyfta.

Hur upplever du att spelarmarknaden är i år?

– Nu har det gått fem veckor sedan vi slutade så visst har det varit hektiskt. Det är mycket spelare, det är sju lag som försvann från hockeyettan och många 01:or som vill ut. Men just nu är det rätt lugnt faktiskt, spelarna har sina agenter som bollar runt spelarna mellan klubbarna och och känner av hur det ser ut. Men jag tror att det kommer dra igång igen snart, för det är många lag som har det tunt i lagbyggena, i alla fall offentligt. Men visst finns det spelare, absolut. De tio vi ska ha in ska vi vara väldigt noggranna med i alla fall, det kan dra över både juni och juli utan att jag kommer känna mig stressad, Det viktiga är att vi får in rätt spelare, då känner jag mig nöjd.

Till sist: Trots en svagare säsong, finns det ändå spelare du vill lyfta fram eller andra ljusglimtar?

– Jag är nöjd med alla spelare, vi klarade av det till slut. Men Love (Palm) ska bli spännande att se, Oskar (Lindberg) med, Sedan vet Wennström och ”Linkan” att jag förväntar mig mer av dom nästa säsong. Framåt så är det klart att jag vill se Lukas (Isaksson) fortsätta utvecklas och att vi får ha ”Fille” (Filip Petersson), vår kapten, hel. Han är väldigt viktig för laget och han har haft en katastrofal skadesäsong, när han var med så gjorde vi också resultat. Det ska också bli spännande att se Brissle och dom kommande nyförvärven. Jag är nöjd så här långt, och dom två längst bak är jag väldigt nöjd med!

Tranås lagbygge 21/22

Målvakter

Emil Jidskog
Viktor Johnsson

Backar

Fredrik Lindström
William Wennström
Oskar Lindgren
Love Palm
Back från föregående säsong
Ny back
Ny back
Ny back

Forwards

Filip Petersson
Ivar Arnesson
Rasmus Koskinen
Erik Brissle
Lukas Isaksson
Petter Eklöf
Forward från föregående säsong
Forward från föregående säsong
Ny forward
Ny forward
Ny forward
Ny forward

Spelare som lämnat

August Hedlund, mv Väsby
Jakob Olbing, b ej klart
Albin Torstensson, b Frankrike
Emil Backman, f Hanhals

Spelare utan kontrakt

Daniel Eriksson, mv
Michael Crocock, b
Filip Halvordsson, b
Kalle Holm, b
Oscar Karlsson, b
Ludvig Martinsson, b
Tyler Busch, c
Pontus Eklöf, c/f
Hampus Olsson, f
Spencer Nass, f
Nicklas Nousiainen, c
Max Rapp, f
Anders Skoog, c
Mateusz Szurowski, c/f
Melker Torstensson, c

Lämna ett svar