Säsongsbetyg södra ettan

Nu har turen kommit till lagen i den södra ettan att få sina betyg på säsongen. Som med den västra ettan så sätts inte betygen utifrån placering endast, utan på utifrån hur laget presterat sett till de förväntningar laget hade på sig inför säsongen.

Betygen sätts enligt följande skala:
1. Mycket under förväntan
2. Under förväntan
3. Efter förväntan
4. Över förväntan
5. Mycket över förväntan

Borås

Mina förväntningar på Borås var inte alltför högt ställda, det ska erkännas. Men man fick in bra klass i Anders Eriksson och Erik Aterius som jag trodde skulle kunna ge Borås en riktig spetskedja tillsammans med Henrik Eriksson. Det stora problemet för Borås var bara att de var dels för ensamma, dels så saknade man riktigt bra backar. Det gjorde att man blev för ojämna och osynkade och laget slutade näst sist i grundserien, sist i vårserien och sist i kvalserien. Det är till och med under mina lågt ställda förväntningar.

Betyg 2 Under förväntan

Halmstad

Halmstad som spelade hockeyettanfinalen säsongen 19/20 fick behålla stora delar av sin trupp och dessutom lyckades man få in några riktiga toppvärvningar i stod för några riktiga klassvärvningar i form av Robin Dahse och Oliver Olsson, i oktober plockades också gamle Färjestadskaptenen Alexander Johansson och förväntningarna höjdes ytterligare. Men Halmstads grundserie var inget bra alls, och även om man höjde sig i vårettan så åkte man ändå ut direkt i playin. Betyget kan därför inte bli godkänt.

Betyg 2 Under förväntan

Hanhals

Hanhals gjorde några vassa värvningar i framför allt Jens Hellgren och Mattias Elfström, men även värvningen av Oliver Celec var ovanligt spännande för att vara Hanhals. Men i övrigt såg laget rätt blekt ut och därför så var deras tiondeplats innan jul som förväntat, men att de skulle nå en finfin tredje plats efter jul och därmed slippa kvalspela på bland annat Tranås och Krifs bekostnad var över förväntan. Lyftet kan kanske förklaras av tränarbytet i december då Jan Ericson fick lämna till förmån för Thomas Heden. Laget spelade betydligt bättre efter jul och hade ett tag faktiskt till och med häng på playinplatsen. Det var över förväntan.

Betyg 4 Över förväntan

Kalmar

Kalmar hade inte för ovanlighetens skull inte gjort några större värvningar inför säsongen då ekonomin var begränsad. Men man har ett helt gäng duktiga spelare som hade kommit sexa säsongen innan, så nog var niondeplatsen man nu fick kanske något under den väntade. Å andra sidan så såg det bättre ut efter jul och man var det lag som längst utmanade Kalmar om playinplatsen och det var kanske något bättre än förväntat, så sammantaget får man nog summera det till en trea i betyg.

Betyg 3 Efter förväntan

Karlskrona

Innan jul så gick Karlskrona bra, man kom trea med 10 poäng ner till en missad allettanplats, ungefär som förväntat med tanke på vilka spelare och förutsättningar man förfogade över. Men sedan man bytt tränare under uppehållet så blev det en starkt vikande form och laget som kaxigt siktat mot en snabb återkomst i allsvenskan gick inte ens till playinspel. Även om den södra allettan är tuff så måste det sammantaget ändå anses som under förväntan.

Betyg 2 Under förväntan

Krif

Krif gick in i säsongen med några klart lysande stjärnor i Andreas Nordfeldt, Sebastian Magnusson och Mikael Kurki, och ett helt gäng kompetenta hockeyspelare därutöver. Innan jul såg det väl inte heller helt värdelöst ut, även om man i realiteten egentligen aldrig var med i någon allettanstrid. Men efter jul blev det etter värre, där gick allting i baklås och man var hela 12 poäng efter Hanhals och chansen att slippa få kvala sig kvar. Kvalserien såg också mörk ut halvvägs, men tre raka segrar räddade i alla fall kvar blekingelaget till slut. Men sammantaget långt under förväntan.

Betyg 1 Mycket under förväntan

Mörrum

Visst hade Mörrum ett intressant lag men förväntningarna var rätt låga på laget. Man inledde inte heller grundserien så bra, men en stark slutspurt säkrade ändå en allettanplats. Och i allettan var det sedan samma visa, en lite trög inledning följdes med hjälp av några vassa nyförvärv en stark slutspurt som gav en sjätteplats och kvartsfinal. Där räckte man dock inte riktigt till mot Vimmerby, även om man stod upp väl. En insats över förväntan!

Betyg 4 Över förväntan

Nybro

Nybro gick in i seriespelet som en av tre stora favoriter (Troja och Boden övriga) och motsvarade förväntningarna väl. Visserligen imponerade man kanske inte så mycket innan jul offensivt (där de ändå kom tvåa), men efter värvningar av ett knippe vassa finner så fick de fart också på målproduktionen och vann allettan i stor stil. Man avfärdade också såväl Borlänge som Visby enkelt innan man slutade tvåa i kvalserien. Visst hade man höga förväntningar på Nybro, men de överträffade dem ändå.

Betyg 4 Över förväntan

Tranås

Tranås fick behålla hela sitt lag som gick till playoff 3 säsongen innan och hade dessutom förstärkt laget med fina värvningar som Simon Rodling, Ludvig Martinsson och Hampus Olsson. Klubben klargjorde att i år ska Tranås bli allsvenskt. Men när pucken släpptes så gick det åt precis motsatt riktning. Laget säkrade sin fortsatta existens i hockeyettan först i sista matchen i kvalserien neråt. Detta sedan man aldrig var nära att nå en alletta, och att man trots flera spelarförstärkningar under säsongen inte fått något lyft. Kvalserien fixades först efter att man också till slut bytt tränare, Jussi Salo och Mikael Johansson hyrdes in som ersättare till Tomas Högberg som aldrig fick till något fungerande spel.

Betyg 1 Mycket under förväntan

Troja

Troja var en av de stora favoriterna att gå upp och imponerade verkligen under hösten där man körde över motståndet med en fartfylld offensiv och en stark defensiv. Men under allettan så hostade maskineriet ordentligt och man låg länge risigt till innan man till slut fixade en femteplats. Men till slutspelet tuggade man igång igen och gick till slut hela vägen efter att ha vunnit allt i kvalserien.

Betyg 4 Över förväntan

Tyringe

Tyringe har varit ett bottenlag i södra under flera år och förväntningarna var inte så höga heller inför denna säsong. Och visst sprattlade man till då och då, framför allt låg man bra till efter första halvan av kvalserien, men man räckte ändå inte till till slut och man åkte ur. Precis som förväntat.

Betyg 3 Som förväntat

Vimmerby

Vimmerby var inte det stjärntätaste laget, tittar man spelare för spelare så finns det betydligt vassare lagbyggen. Men Phil Horsky formade dock en lagmaskin av spelarna han hade till sitt förfogande och fick dom att leverera bättre och bättre. En femteplats i södra ettan förbättrades till en fin tredjeplats i allettan, och man var kanske bara ett par tveksamma domslut mot Troja från att nå en kvalserie. Hade man lyckats med det hade det varit mycket över förväntan, nu blir det ”bara” över.

Betyg 4 Över förväntan

Lämna ett svar