Så spelas hockeyettan 21/22!

Jag har idag varit i kontakt med Mats ”Horndal” Johansson, ligachef för hockeyettan och en av 8 medlemmar i tävlingsutskottet. De hade idag på förmiddagen ett möte där de slog fast hur de vill att hockeyettan ska spelas kommande säsong.

Om vi börjar med serieindelningen, är det 4*10 lag som gäller?

Ja så är tanken, det blir liknande som idag fast vi bantar två lag per serie. Sedan får vi flytta ett par lag också.

Ja det finns ju ett lag för mycket i den östra ettan och ett för lite i den södra. Hur löser ni detta?

Förslaget är att Dalen hamnar i södra igen och att Nyköping hamnar i västra. Båda lagen är tillfrågade och positiva till en flytt. Så är förslaget, men det klubbas av SIF så småningom, det är dom som äger alla serier, men vi är överens i tävlingsutskottet så det lär inte ändras. Det har det inte gjort tidigare i alla fall och det finns ingen anledning till att göra det heller som jag ser det.

Om vi då kikar på grundserierna, hur många lag går till allettan respektive vårettan?

Fyra lag får spela allettan, så det blir två allettor med åtta lag i varje. Resterande sex lag spelar vårserie.

Och hur många omgångar spelas vårettorna i?

Det är sex lag som möter varandra fyra gånger.

Hur många av dom får kvala uppåt respektive neråt?

Lag 1-2 möter varandra i playin där vinnarna går till åttondel medan lag 5-6 kvalar neråt.

Och hur spelas allettan?

Där går lag 1-6 till åttondelsfinal, sedan är det öppet om vi ska ha semi och final eller en kvalserie, det är inte riktigt spikat än. Det tar ett par veckor till innan det är klart, jag ska höra vad klubbarna vill bland annat, samt vad de som har våra sändningsrättigheter vill. Det lutar åt att kvalserien blir kvar, det är vi unika med och det är fyra lag som får chansen att gå upp istället för två.

Nu när vi rett ut det så är det en annan sak jag vet att ni i Hockeyettan är med i handläggningen av, nämligen ersättningen för Corona? Blir det något liknande upplägg som för dom pengarna klubbarna redan fått?

Ja regeringen har gett RF 1,35 miljarder, sedan får vi se hur mycket ishockeyn får av dom, men det är första tertialet, 4 månader, januari till april, som man får ersättning för. Pengarna kommer betalas ut i månadsskiftet juni/juli. Fördelningen är redan uträknade i procent vad varje klubb ska få, sedan beror det på hur mycket pengar hockeyettan får. Vi har äskat en summa men hur mycket av det vi får är inte klart än. Men Sonny Lundvall har gjort en fördelning där allettanlagen får mer än vårserielagen och kvalserien ger ännu mer. Så det är fördelningsnycklar klara, nu väntar vi bara på summan vi har att fördela.

Apropå corona, har ni fått någon förhandsinfo om hur läget kan komma att se ut på publikfronten nästa säsong?

Nej, ingen info alls om. Förslaget som ligger nu är att det ska tillåtas 500 personer från 17/5, men det är bara en förhoppning. Men vi hoppas att större delen är vaccinerad till säsongsstarten så vi kan ta in folk igen. Vi har skjutit på säsongspremiären nästa säsong till söndagen den 3/10 för att öka möjligheten att få ta in folk. Får vi bara ta in vaccinerade människor borde det inte vara någon fara, de kan ju inte smitta varandra, men det återstår att se.

FAKTARUTA

Så spelas hockeyettan 21/22

Grundserie

4 ettanserier med 10 lag.
Lag 1-4 går till allettan.
Lag 5-10 går till vårettan

Vårettor

4 vårettor med sex lag där alla möter varandra fyra gånger.
Lag 1-2 får spela playin uppåt mot åttondel. Ettorna väljer mellan tvåorna.
Lag 3-4 är klara för spel i hockeyettan säsongen 22/23.
Lag 5-6 får kvala sig kvar.

Allettor

Två allettor med åtta lag som möter varandra fyra gånger.

Lag 7-8 spelat har spelat klart medan lag 1-6 går till åttondelsfinal.

Slutspel

Åttondelsfinal med 16 lag. Högst rankade lag väljer mellan lägst rankade. Detta gäller alla steg.

Kvartsfinal med 8 lag.

Semifinal och final ELLER kvalserie med fyra lag.

Lämna ett svar