Säsongsbetyg västra ettan

Nu är säsongen över och det är dags att summera den. Att serien är färdigspelad innebär också att jag har en massa tid över att slå ihjäl och därmed kan jag dra igång bloggandet igen. Och varför inte ett första inlägg där jag betygsätter lagens insats under säsongen? Och då inte göra det enkelt för sig och ge toppbetyg till alla topplag och bottenbetyg på alla bottenlag, utan ett betyg som grundar sig i hur man levererat kontra förväntningarna. Betygen sätts enligt följande skala:
1. Mycket under förväntan
2. Under förväntan
3. Efter förväntan
4. Över förväntan
5. Mycket över förväntan

Eftersom jag har allra bäst koll på den västra ettan och då det är en serie där många lag överraskade såväl positivt som negativt så börjar jag där. Lagen presenteras i bokstavsordning.

Borlänge

Betyg 2 Under förväntan

Borlänge har under de senaste åren haft ett slagkraftigt lag, där man två gånger de senaste sex åren nått kvalserien bland annat. Och lagbygget såg mycket intressant ut inför säsongen då man fick behålla alla spelare man önskade samtidigt som man kunde vässa laget med flera vassa nyförvärv i Oliver Eriksson, Dennis Finn Olsson och Emil Lind som anslöt från allsvenskan. Men också ett par klassbackar i André Dahlqvist och Jim Jakobs förstärkte. Förväntningarna var med andra ord berättigat höga, men man fick inte någon gång under säsongen egentligen till något riktigt bra flow. Visst tog man sig såväl till en alletta som playin, men där hade man inget att hämta mot Nybro. Det ryktas om osämja mellan tränare och sportchef som gav dålig stämning i gruppen, det kan vara en delförklaring, men att laget inte presterade på den nivå de borde kan man i alla fall slå fast. En svag tvåa!

Dalen

Betyg 5 Mycket över förväntan

Visst hade Dalen ett bättre lag än de haft någon gång tidigare, men att de skulle gå SÅ bra kunde inte ens den mest inbitne Dalensupportern kunna hoppats på. Man inledde med att öga grundserien, och många tog nog det som ett tecken på att den västra ettan var svag. Men när serierna sedan slogs samman så visade det sig att Dalen var nästan lika svårstoppade i den södra allettan. En finfin andraplats bärgades och man hade knappt en svacka på hela säsongen. Man hade framför allt en väldigt spelskicklig och stark försvarslinje med det stora utropstecknet Jakob Stridsberg samt Chrisoffer Persson i spetsen, det var själva ryggraden man hela säsongen tryggt kunde luta sig empt. Framåt så var det andra spetsar i form av bröderna Thörnberg, Oliver Neubauer och Adam Hirsch som också var spetsen som behövdes för att göra målen som krävdes. Hade man inte gjort misstaget att välja slutspelslaget Mariestad så hade man mycket väl kunnat göra ännu större succé!

Forshaga

Betyg 5 Mycket över förväntan

Forshaga hade innan denna säsong aldrig nått en alletta. Men nu tog man sig inte bara till allettan, man gjorde dessutom en storartad succé och nådde en finfin tredjeplats bakom storheterna Boden och Hudiksvall. Laget spelade med glädje och finess anförda av hemvändaren Viktor Lennartsson, och Dennis Hall i båset gjorde verkligen en lagmaskin av rätt små medel. Förväntningarna inför säsongen var med andra ord låga, men man levererade stort. Att man sedan föll i två suddenmatcher i en snortät playoff 2-serie mot Visby är inget att skämmas för.

Grums

Betyg 1 Mycket under förväntan

Grums gick föregående säsong till allettan för andra säsongen i rad och många trodde nog att man etablerat sig på en högre nivå nu. Visserligen tappade man några viktiga pjäser med Jesper Norbäck i spetsen, men man plockade också in några bra namn i speedkulan Johan Mörnsjö och rutinerade Johan Erkgärds. Nog skulle man kunna vara med om en allettanplats? Men laget fick aldrig till det, Pelle Hedlund kom inte alls upp i nivå i grundserien och utan honom ingen ledande förstakedja, och den under tidigare år vattentäta defensiven krackelerade gång på gång. Man var aldrig ens nära att nå en alletta, och när man sedan fortsatte kräftgången i fortsättningsserien så blev det kval neråt. Ett kval som man inte heller fixade utan nästa säsong återfinns man i hockeytvåan. Det kan inte bli annat betyg än ”Mycket under förväntan” efter en så usel säsong.

Kumla

Betyg 2 Under förväntan

Kumla skulle få ett lyft nu när Viktor Wänghult kom ”hem”. Och visst levererade Wänghult! Smått otroliga 77 poäng gjorde han under säsongen, och han drog med sig sina kedjekamrater Daniel Lindberg och Oliver Arle Östergren till att bli en näst intill ostoppbar trio. Problemet för Kumla var att man bara hade en kedja. Trion stod för 198 poäng tillsammans under säsongen, resterande 29 spelare i truppen stod för 163 poäng tillsammans. Det gav inget lyft, det gav kvalspel neråt för att hänga kvar. Ett kvalspel man också inledde darrigt, men efter ett tränarbyte kom ett lyft och tre raka segrar och man lyckades därmed behålla hockeyettanplatsen och rädda sig från ett ännu lägre betyg.

Köping

Betyg 2 Under förväntan

Jag kan inte påstå att jag hade jättehöga förväntningar på Köping inför säsongen, men värvningarna av flera stycken riktigt vassa talanger gjorde att jag ändå trodde lite mer om Köping än vad utfallet sedan blev. Linus Skager, Albin Bardh och Oscar Sarhus och William Magnusson var en kvartett juniorer som tillsammans med en mer rutinerad stomme skulle kunna sätta lite färg på serien. Och visst inledde man också hyfsat piggt, men ju längre säsongen gick desto mer började man höra rykten om missnöje i truppen och flera av talangerna lämnade också under säsongen. Det gav kvalspel neråt, men väl där så fixade man ändå ettanplatsen till slut, vilket gör att trean var nära men ändå inte riktigt där.

Linden

Betyg 3 Efter förväntan

Linden fick inför säsongen behåll samtliga spelare (med någon utfyllnadsspelare som undantag) och dessutom fyllde man på med några spännande namn. Förväntningarna var därför att man skulle kunna vara med och bråka om en allettanplats, men inledningen på säsongen pekade på allt annat än det. Men efter lite spelarrockader så fick man bättre balans i truppen och i slutändan så vann man den västra ettan och fick spela klubbens första slutspel på hockeyettannivå. Där var man chanslöst mot Bois, men det är ändå en klart godkänd säsong av Eskilstunalaget.

Lindlöven

Betyg 1 Mycket under förväntan

Med tanke på förväntningarna man hade på Lindlöven inför säsongen så måste jag medge att jag är mycket besviken på laget. Man hade två bra målvakter, flera backar av toppklass i ettan och en centersida som var västra ettans bästa. Lägg därtill att man hade en bra yttersida så skulle allt annat än en topplacering vara en missräkning. Men man blev inget topplag, tvärtom missade man allettan och i vårettan så låg man till och med länge risigt till för att få kvala sig kvar. Nu redde man upp den krisen till slut, men med tanke på materialet är en andraplats i vårettan en grov missräkning.

Malung

Betyg 3 Enligt förväntan

Malung drabbades antagligen hårdast av alla lag i hockeyettan av Covid då man blev av med den klassiska dansbandsveckan som drar in mångmiljonbelopp till klubben. Det gjorde att man tvingades satsa på en riktig budgettrupp som hela säsongen fick kriga för att undvika en nedflyttningsplats. Nu lyckades man inte med det, men man gjorde det ändå enligt förväntningarna och spelare som Elias Jacobs och Wilhelm Ytfeldt gjorde en riktigt bra säsong och bör inte ha några problem att hitta en ettanklubb att spela i.

Mariestad

Betyg 4 Över förväntan

Mariestad genomgick en stor generationsväxling när flera av de tongivande stöttepelarna (som Filip Thörnqvist, Eddie Davidsson och bröderna Engqvist) i laget försvann tillsammans med ett par bra backar och ersattes med idel ynglingar. Laget som bara var ett coronastopp från kvalserien var klart brandskattat och förväntningarna därmed rätt rejält nerskruvade. Vägen fram var också mer ojämn, men man tog sig till slut till playin och väl där så visade man vilket bra slutspelslag man är. Linden avfärdades enkelt innan man slog ut södra allettantvåan Dalen i två raka matcher. I sista sluspelssteget så fortsatte man sedan på inslagen väg och slog de stora favoriterna att ta den allsvenska platsen, Boden, med totalt 9-2. Sedan hade man väldigt mycket stolpe ut i kvalserien, men det gav ändå en nyttig lärpeng till det väldigt unga laget, och totalt sett överträffade man förväntningarna.

Skövde

Betyg 2 Under förväntan

Skövde fick behålla i stort sett samtliga spelare man ville och kunde också plocka in några intressanta förstärkningar. Förväntningarna skruvades upp, ja någon proffstyckare menade till och med att man hade ett bättre lag än lokalkonkurrenten Mariestad och att det var detta år tronskiftet skulle ske i Skaraborg. Men det gick som det har gjort de senaste åren, laget tar sig till allettan men väl där räcker man inte till. Med tanke på förväntningarna är det en klar missräkning.

Surahammar

Betyg 5 Mycket över förväntan

Förväntningarna på Surahammar har under flera år varit att de skulle vara ett givet bottenlag. Och inte såg hösten ut att ge så mycket annat, även om man faktiskt glimtade till med bra insatser. Men det var efter ett tränarbyte och seriebyte till vårettan som de fick ordentligt snurr på grejorna. Värvningen av tre unga transatlanter som fullkomligt ägde motståndet gav en toppstrid hela vägen in i slutomgångarna och man var aldrig ens nära att hamna i ett negativt kvalspel. Surahammars fans fick äntligen fora lite framgångar, den positiva överraskningen unnade man dom verkligen!

Lämna ett svar