Hur slutar kvalserien?

Grundserier, allettor, åttondelsfinaler och kvartsfinaler har alla klarats av, och nu är det bara ett enda steg kvar innan den enda åtråvärda allsvenska platsen ska vinnas av något av fyra kvarvarande lag. Fyra lag som alltså måste betraktas som ettans bästa, även om det säkert finns dom som har argument för att just deras lag borde ha återfunnits i kvartetten.

Men fyra lag som alla har gjort den långa resan till en kvalserie som på förhand ser ut att vara en av de öppnaste på många år. För det finns i mina ögon ingen klar favorit, inget lag kan räknas bort. Men visst har inte alla lag lika stora möjligheter att knipa förstaplatsen. Så här rankar jag lagen:

1. Nybro

Har egentligen inte gjort annat än imponerat efter jul. Laget ledde allettan södra från start till mål och vann den med marginal och man gjorde processen kort med såväl Borlänge som Visby i åttondelen/kvartsfinalen. Man har en bra bredd, en vass spets och en trygghet i försvarsspelet som gör att dom är svåra att göra mål på. Offensivt har de kanske sin svaghet, men den har lossnat bra i slutspelet så inte heller där finns det någon större anledning till oro. Frågetecknen gäller istället att det också finns motståndare som visat att de är väldigt bra. Speciellt har man haft problem mot Mariestad, som vann båda mötena lagen emellan förra säsongen, och som plockade 4 av 6 poäng denna. Å andra sidan plockade man 5 av 6 poäng mot Troja i allettan. Så Nybro är i mina ögon favoriter.

Chans att vinna kvalserien: 35%

2. Troja

Innan jul imponerade Troja med ett starkt försvarsspel och ett fartfyllt anfallsspel och man vann den södra ettan i stor stil. I allettan gick det dock betydligt trögare och ett tag såg man till och med ut att missa playoffspel. Det löste sig dock efter en liten uppryckning och i åttondelsfinalen kunde man först avfärda Teg enkelt och sedan Vimmerby i kvartsfinalen efter en stenhård batalj. Laget har en bra bredd och kvalseriens kanske starkaste backuppsättning. Offensivt har man också bra spelare, men man kan få problem om man möter tighta försvar, vilket alla tre övriga kvalserielag har. Så det talar emot att Troja ror hem detta. Men potentialen är väldigt hög!

Chans att vinna kvalserien: 30%

3. Mariestad

Mariestad har haft en väldigt ojämn säsong där lysande insatser har varvats med mediokra. Men man har ettans i mina ögon bästa tränare som redan från start sagt: ”Vi kommer ha en mer ojämn väg fram till slutspelet, det kommer inte gå lika lätt i grundserie och alletta. Men fram i vår så kommer vi att vara minst lika bra som förra säsongen.” Och efter en sjundeplats i allettan så fick man först spela playin där man avfärdade Linden enkelt. Där någonstans så verkar Appelgrens manskap ha taggat igång, för i åttondelsfinalen imponerade man stort när man slog ut södra allettantvåan Dalen och i kvartsfinalen lyfte man sig ännu ett snäpp när man slog ut den stora seriefavoriten och vinnaren av den norra allettan, Boden. Rättvist måste tilläggas. För Mariestad har verkligen imponerat med såväl en tight defensiv som offensiv fart. Man har 4-2 i poäng mot Nybro och 2-4 i poäng mot Troja i allettan, men nu är man ett klart bättre lag än då. Nu har man fyra formationer som kan matcha de bästa i serien, men också en storspelande sista utpost i Tobias Sandberg. Mariestad lär bli att räkna med, det som talar emot dom är två saker. Nummer ett är deras relativa ungdom, de är nästa två år yngre än mina två favoriter i snitt och sitter på betydligt mindre slutspelsrutin. Nummer två är att de varit ojämna under säsongen, orkar de verkligen hålla den imponerande höga nivå de hållit de senaste sex matcherna sex matcher till?

Chans att vinna kvalserien: 25%

4. Hudiksvall

Hudiksvall hade stora problem i den östra grundserien och det var först i slutomgångarna man säkrade allettanspel. Och man hade också en rätt medioker första halva av allettan egentligen, innan man tuggade igång ordentligt det sista och under andra halvan tog laget nio raka segrar och tog sig ända till en andraplats. I åttondelen och kvartsfinalen har man sedan haft tuffa duster mot såväl Piteå som Östersund och man vann båda mötena till slut med 2-1 i matcher. Laget har framför allt en riktigt stark backsida, men det finns också en stark offensiv. Den drabbades dock av ett stort avbräck när poängkungen Jesper Wiberg skadade sig i kvartsfinalen. Det gör att jag känner att de känns något tunna i offensiven, och även målvaktssidan står lika stark som hos de andra kvalserielagen. Formen imponerar inte heller på samma vis som hos Nybro och Mariestad framför allt. Visst går det inte att räkna bort Hudiksvall, men i mina ögon är de underdogs i serien.

Chans att vinna kvalserien: 10%

Lämna ett svar