Lista: Tapp, värvningar och förlängningar

Denna vecka har silly season dragit igång på allvar och det har skett en hel del intressanta nyförvärv, förlängningar och tapp. I denna artikel är min ambition att lista de sju tyngsta (utan inbördes ordning) i respektive kategori som är bekräftade från 1/5-7/5.

De sju tyngsta tappen

Douglas Lögdal, c lägger av

Douglas har varit förstecenter i Mariestad under flera år, men denna säsong inledde han tveksamt och Bois värvade då in Joonas Alanne som blev ny förstecenter. Men i slutspelet så gjorde ”Dogge” som han brukade, klev fram och levererade poäng och stort spel och han var en viktig orsak till Mariestads lyft under slutet av säsongen. Nu lägger dock den spelskicklige 28-åringen skridskorna på hyllan och han kommer bli svår att ersätta.

Douglas Lögdal i Bois bortatröja.

Jakob Stridsberg, b från Dalen till Kristianstad

Inför säsongen var det få som lyfte på ögonbrynen vid namnet Jakob Stridsberg, men efter densamma så vet alla hockeyettaninsatta vem 26-åringen är. Han var den största orsaken till Dalens succéresa och hade ett ruggigt starkt facit både i poängkolumnen och i +/–statistiken. Skicklig med puck, resolut och placeringssäker i spelet utan densamma. Kristianstad har gjort ett fynd medan Dalen med ens blev betydligt mindre slagkraftigt.

Niko Mikkola, b från Visby till Jokerit

Han må ha haft sina brister i egen zon, men oj vad skicklig han var med puck! Den 24-årige rightbacken var näst intill omöjlig att ta pucken ifrån och levererade nästan en poäng per match i snitt. Nu lämnar han Visby till förmån för KHL-laget Jokerit. Visserligen lär han inte få spela där utan blir utlånad till Mestis, men det visar ändå att de ser potential i honom.

Jonas Nyman, f från Vimmerby till ???

Förra säsongens framgång för Vimmerby byggde snarare på en snål defensiv än sprudlande offensiv. En av få spelare som kontinuerligt ändå producerade var Jonas Nyman. Den snabbe och avige yttern vann interna poängligan och var viktig för laget. Nu söker han ny klubb och han kommer lämna ett stort tomrum efter sig.

Alexander Andersson, b från Halmstad till ???

Den unge (22 år) backen Alexander Andersson har varit Halmstads ledande offensiva back i två säsonger och har naturligtvis inte peakat än. Nu lämnar han klubben och med tanke på vad den spelskickliga backen visat upp är det troligen allsvenskan som hägrar.

Kristoff Kontos, c från Boden till Kristianstad

Bodens store poängkung noterades för 67 poäng säsongen som gick och var den kanske starkast bidragande orsaken till att Boden visade så hög klass säsongen som gick. Han hade dessutom bäst +/- av samtliga spelare i hockeyettan. Att han då blev attraktiv för allsvenskan var givet och det blev Kristianstad som drog det längsta strået. Det kommer inte bli lätt för Boden att ersätta kanadensaren…

Sebastian Kaijser, f från Boden till allsvenskan

Boden tappar inte bara Kontos utan även hans kedjekamrat Sebastian Kaijser lämnar för allsvenskan. Sebastian är en riktigt stark målskytt och gjorde mest mål av alla i Boden och kommer precis som Kontos lämna ett stort tomrum efter sig.

De sju bästa nyförvärven

Emil Jidskog, mv från Herlev Eagles till Tranås
Förra säsongen var en riktigt usel säsong från Tranås sida, och en delförklaring till detta var bristen på kontinuitet och styrka på målvaktssidan. Nu åtgärdar man det genom att plocka in Emil Jidskog som är en toppmålvakt i ettan, han har även visat på hög klass också i allsvenskan i klubbar som Pantern, Karlskoga och Vita Hästen. Senaste säsongerna har han dock spelat i danska högstaligan där han varit förstekeeper med stort förtroende.

Mikael Hansson, c från Borlänge till Mariestad Bois

Mikael Hansson var kanske Borlänges bästa spelare säsongen som gick. Trots att laget kanske inte hade sin bästa säsong så levererade ”Hasse” konstant under säsongen, speciellt mot tuffare motstånd klev han fram. En snabb och spelskicklig center som också är en riktig målskytt.

Mikael Hansson i Borlänge säsongen som gick.

Ludvig Levinsson, c/f från Hanhals till Halmstad

Den blott 19-årige Ludvig hade en kanonsäsong som utlånad från Frölundas J20 till Hanhals. Han noterades för över en poäng per match i snitt, bäst av alla juniorer i hela hockeyettan södra. Han hade dessutom bäst +/- i laget som överraskande höll sig kvar i ettan utan kvalspel. En riktig talang som Halmstad säkert kommer få stor nytta av i vinter.

Alexander Heiver, f från Krif till Karlskrona

Heiver gjorde en kanonsäsong i Krif 19/20 men hade precis som laget ett betydligt tyngre 20/21. Men 23-åringen har en hög potential och miljöombytet kan mycket väl få honom att lyfta igen. Och gör han det har KHK fått en riktig diamant.

Viktor Jonsson, mv från Boden till Tranås

Tranås gjorde inte bara en vass målvaktsvärvning utan två. Som utmanare om målvaktsspaden får nämligen Emil Jidskog Viktor Jonsson som vänder tillbaka till Tranås efter en säsong i Boden. Där hade han stort förtroende fram till värvningen av Kevin Lindskoug. Lite förvånande att det nu blir en återkomst till Tranås med tanke på den tuffa konkurrensen, men Viktor tror sig säkert kunna utmana rutinerade Jidskog. Med dessa båda herrar har Tranås ettans bästa målvaktspar.

Christian Blomqvist, f från Huddinge till Wings

För två säsonger sedan sprutade Christian in 50 poäng i Wingströjan och även om det blev en mer undanskymd roll i Huddinge denna säsong och mer modesta 27 poäng så är det ändå ett klassförvärv av Wings. Rightaren är framför allt en vass målskytt och kommer givetvis få en viktig roll i ett Wings som antagligen kommer få fightas i de nedre regionerna i östra ettan.

Christian Blomqvist

De sju bästa förlängningarna

Patrik Elfsberg, c Borlänges

Borlänge tappade denna vecka två centrar i Mikael Hansson och Oliver Eriksson, och då är det givetvis viktigt att de får behålla sin mest rutinerade, Patrik Elfsberg. Den pudelkloke 26-åringen är viktig såväl offensivt som defensivt och har varit en viktig vapendragare till Markus Persson. Vann den interna poängligan och hade bäst +/- och kommer få dra ett tungt lass i Dalalaget kommande säsong som det ser ut efter flera tunga spelartapp.

Petter Mäkitalo, f Piteå

Petter hade kanske inte sin bästa säsong i Piteådressen, men han är ändå viktig för laget med sin rutin och målfarlighet. En avig och svårstoppad rightare.

Marcus Viitanen, c Köping

Viitanen har varit Köpings viktigaste spelare ända sedan han kom till klubben inför säsongen 17/18. En snabb och spelskicklig center som egentligen har potential att spel i en finare omgivning.

Jakob Stöffling, b Halmstad

En blott 21-årig back som först lånades in till Halmstad från allsvenskan Vita Hästen och gjorde stor succé direkt och som sedan fick kontrakt med västkustlaget. En skridskostark back med bra blick som inte är rädd för att smälla på. Har en hög potential.

Viktor Ehn, c Strömsbro

Strömsbros spelskicklige center som på de tre senaste säsongerna gjort 170 poäng i Strömsbrotröjan. Lagets kapten och härförare som som 29-åring fortfarande har massor att tillföra.

Erik Lindström

Den überrutinerade 29-åringen har varit en viktig pjäs i Nybroförsvaret i nio säsonger och det kommer alltså att bli en tionde. Levererar både i offensiv och defensiv zon och har dessutom varit kapten de två senaste säsongerna, vilket understryker betydelsen av den välväxte backen.

Sebastian Borg

Nybros poängspruta som hade skadeproblem under säsongen hann ändå göra 35 poäng och han vann med det den interna poängligan klart.

Lämna ett svar