Storskrällen

När experterna Mjörnberg och Mälberg, men även jag själv, fick tippa kvartsfinalerna var de/vi rörande ense. Boden-Mariestad och Nybro-Visby var två matchserier med en tydlig favorit, men i de andra två matchserierna var det betydligt mer öppet. Och visst fick de/vi i första ronden rätt i tre fall, men i det fjärde, Boden-Mariestad, så var de/vi helt fel ute.

För visst var Boden bra. Tunga och rejäla. Visst hade de periodvis mycket puck i Bois zon. De malde ner Bois i sarghörnen och kunde återerövra pucken och fick på så vis långa anfall, framför allt i slutet av den andra perioden. Men det verkade inte bekymra Bois det minsta, de lät Boden hållas ute vid sargerna och ha ett skenbart övertag. För just skenbart var det. Boden kom aldrig in framför mål, där var Bois det klart starkare laget. Boden hade alltid en motståndare i ansiktet mellan sig och målet vilket gjorde det svårt att skjuta, och när de väl fick igenom ett skott så höll Boisbackarna Bodenspelarna på behörigt avstånd och Sandberg kunde agera ostört och då ska mycket till för att han ska släppa några puckar. Boden var, om sanningen ska fram, aldrig speciellt nära att göra så många fler mål.

Och när Boden blev för ambitiösa i sin iver att göra mål så straffade Bois dom hårt. Omställningarna var blixtrande snabba och kliniska, såväl 3-1, 4-1 som 5-1 var skolboksexempel på effektivt omställningsspel. Boden må ha det klart tyngre laget, men Bois var det snabbare.

Men hemmalaget hade också perioder med långa anfall på Boden och då hade man betydligt enklare väg in till mål. Exempelvis hade både Lukas Söderlund och Jesper Lindén kanonlägen från nära håll med stolpskott som följd, och vid 2-1-målet var det ett par vunna kamper framför mål som gav utdelningen.

Men en bra match vinner ingen matchserie. Boden kommer nu hem till trygga Björknäshallen där man ännu inte förlorat på hela säsongen. Dom lär göra sin läxa och förstå att det är inte i sarghörnena matcherna avgörs, det är i ytorna framför mål. Dom måste prioritera kraft mot mål istället för snurr med puck längs med sargerna. De måste också bli noggrannare framför eget mål, inte jaga tacklingar. För det var ofta när Boden jagade närkamper vid sargerna som det öppnades upp framför egna målet. De måste också vara beredda att ta en smäll, inte bara dela ut.

Boden har skillsen, man har kraften och rutinen för att vända på detta. Boden är fortfarande favoriter. Men ändrar man inte mindset så lär man åka på en ny mina på fredag.

***

De tre andra matcherna gick dock som vi siat om. Nybro gjorde processen kort med Visby som har märkligt svårt på sin egna hemmaplan efter jul. Nybro var därmed det enda högra rankade laget som vann första matchen i kvartsfinalserierna. Men på bortaplan har Visby varit betydligt starkare, därför tror jag på en betydligt tuffare uppgift för Nybro på fredag. Frågan är dock om inte Nybro är lite för starka för att Visby ska kunna kvittera i matchserien.

Hudiksvall åkte på nöten mot Östersund i en jämn match. Känslan är att det kommer bli en väldigt jämn matchserie lagen emellan och jag skulle inte bli förvånad om det går till suddenavgörande på fredag.

Troja malde långsamt ner Vimmerby och kunde avgöra i den tredje perioden med ett 2-1-mål med 5 minuter kvar och sedan avgöra med 3-1-mål i tom kasse med fyra sekunder kvar. Nu har Vimmerby en rätt stor press på sig att vinna två raka hemma i Vimmerby ishall. Det lär bli tufft, men är det något lag som kan göra det så är det Vimmerby.