Vilka lag går till kvalserien?

Nu har valen gjorda och vi vet hur kvartsfinalerna kommer se ut. Utgången av valen var rätt givna när väl Boden lagt sin röst på Mariestad. Men hur kommer matchserierna att sluta, vilka lag når den allsvenska kvalserien? Så här rankar jag lagens chanser.

Boden-Mariestad

Att Boden valde Mariestad hänger kanske till viss del på att det är den kortaste resan tidsmässigt. Hade det varit samma avstånd till Visby kanske man valt dem. Men huvudorsaken är givetvis att man tror att Mariestad erbjuder enklast motstånd. Och visst måste också Boden ses som solklara favoriter. De vann norra grundserien, de vann allettan norra och efter en mindre bra förstamatch i åttondelsfinalen mot Kalix så körde man över dem med 16-0 de sista två matcherna. Laget har en imponerande bredd, tyngd och spets och är dessutom väldigt rutinerade. Snittåldern är över ett år högre än näst äldsta ettanlag och man har över 1700 SHL-matcher och 1700 allsvenska matchers rutin i laget. I jämförelse är Mariestad utklassat, man är fyra år yngre i snitt, man har bara 76 SHL-matcher och 200 allsvenska matchers rutin. Man hamnade dessutom ”bara” tvåa i grundserien och sjua i södra allettan. MEN man imponerade i kvartsfinalspelet mot allettantvåan Dalen och har helt klart toppat formen väldigt bra. Men det ska mycket till för att utmana de stora favoriterna till en allsvensk plats.

Chans att gå vidare:
Boden 80%-Mariestad 20%

Nybro-Visby

Att Nybro skulle välja Visby var rätt givet. Man kom sju placeringar före i allettan och vann båda mötena lagen emellan. Man har en bättre bredd och en spetsigare spets. Defensiven har under de senaste åren varit Nybros adelsmäärke, men nu har man också fått målskyttet att lossna. I åttondelsfinalen mot Borlänge så gjorde man finfina 14 mål framåt på två matcher. Visbys säsong har varit rätt blek, men återigen har man plockat fram slutspelsformen och man har slagit ut såväl Halmstad som succélaget Forshaga. Men Nybro är en motståndare av en helt annan kaliber och måste ses som favoriter.

Chans att gå vidare:
Nybro 75%-Visby 25%

Hudiksvall-Östersund

Denna matchserie känns betydligt mer öppen. Visserligen kom Hudiksvall åtta poäng före i allettan, men de vann var sin match i allettan och känner varandra väldigt väl. Det är två lag med starka försvarsspel (starkast i norra allettan) så det lär bli en tillknäppt och målsnål historia. Båda lagen hade fullt upp i sina respektive kvartsfinaler och avgjorde i tredjeperioderna i avgörande matchen. Hudiksvall ser jag dock som något starkare offensivt och blir knappa favoriter, trots att de inte får spela sina hemmamatcher i Glysishallen på grund av reparationsarbete där.

Chans att gå vidare:
Hudiksvall 55%-Östersund 45%

Vimmerby-Troja

Också en öppen kamp. Vimmerby visade bättre takter under allettan, men Troja var starkare i grundserien. Innan kvartsfinalerna så hade jag dock hållit Vimmerby som rätt klara favoriter, man har haft lätt för Troja historiskt och spelar ett spel som passar Troja väldigt dåligt. Att spela tight, tight bakåt och ge motståndarna lite ytor och tid med puck och på så sätt kväva motståndarna. Troja visade dock på fin form i kvartsfinalspelet vilket gör att min tilltro till dom ökat något, de har ju en hög kapacitet. Normalt brukar också Troja ha fördel av sin stora slutspelsrutin, men även Vimmerby har gott om sådan så den fördelen uteblir. Jag ser alltså Vimmerby som favoriter.

Chans att gå vidare:
Vimmerby 60%-Troja 40%

Lämna ett svar