Kvällens kvalfajter

Det här med att sväva mellan ytterligheterna hopp och förtvivlan är det som jag tycker är själva själen i supporterskap. Lika glad som du kan bli när du vinner en avgörande match, lika förtvivlad kan du bli när man förlorar den. Men även om du efter en förlust svär på att du aldrig ska bry dig om ishockey igen, så lik förbannat så står du där och hoppas och tror på laget nästa gång igen…

Aldrig blir det så tydligt som i kval neråt. Just nu är det 15 lag som är inblandade i kvalseriespel för att hänga kvar i hockeyettan. 15 lag som alla har fans som kommer följa laget hela vägen ner i avgrunden (tvåan) om så behövs. Som blir förbannade när det går emot (ofta är det domarens fel) men som också får uppleva lyckan när det går med. För det är ju så, utan svärta så blir inte heller framgången lika ljus och underbar. Har man bara upplevt framgång så kan man inte glädjas på samma sätt när det går bra, som när du också fått uppleva motgång. Det må se mörkt ut just nu för laget, men se det som ett tecken på att det blir desto härligare när (inte om) de fixar det.

Ikväll så spelas sju matcher där allas nerver ställs på prov. Här är dom!

Lejon-Örnsköldsvik

I den norra kvalettan så spelas bara fyra omgångar. Med andra ord är detta lagens näst sista match för säsongen, och i nuläget så står alla de tre kvallagen (Kiruna AIF det sista) på samma poäng. Vinnaren i denna match tar därför ett stort kliv mot förnyat kontrakt, framför allt ser man till att ha avgörandet i egna händer. Inför kvalserien så skulle Örnsköldsvik ses som favoriter i denna match, men Lejon vann bortamatchen mot Övik, så det är en helt öppen historia. Ur psykologisk hänsyn kan det vara fördel Lejon, de är underdogs efter att ha hamnat sist i båda serierna innan och har därför allt att vinna.

Sollentuna-Wings

Östra kvalserien har bara spelat en omgång, men då Sollentuna förlorade sin första match och serien endast är sex matcher lång så har de inte råd att förlora så många fler om man vill komma topp två. Wings var favoriter in i kvalserien och motsvarade också de förväntningarna när man vann sin första match. Wings vann båda sina möten mot Sollentuna i vårettan och bör ses som favoriter.

Hammarby-Segeltorp

Hammarby är laget med press på sig i denna match då man förlorade sin första match i kvalserien och laget har nu fem raka förluster. Segeltorp är stabilare och man vann också sin första match bör vara favoriter i denna match.

Kumla-Köping

I den västra kvalserien är hälften av matcherna spelade och med tre matcher kvar så är det nu dags för möte mellan serieledande Köping och jumbon Kumla. Kumlas chanser krymper snabbt och nu har klubben agerat och kickat tränare Planeby till förmån för Ola Östergren. Förlorar man också denna match så är chansen till fortsatt spel i ettan i stort sett över, så det vill till att man får en snabb effekt av tränarbytet. Vilket det ofta också blir, i alla fall på kort sikt. Och med endast tre matcher kvar så borde effekten räcka så pass länge. Frågan är bara om det räcker ändå, för Köping har imponerat så här långt och är endast en seger från säkrad ettanplats.

Grums-Malung

Streckkamp! Grums ovanför strecket har två poängs försprång på Malung under. Med andra ord en riktigt viktig match som också kan hjälpa Kumla in i streckstriden (3 poäng efter Grums nu). Grums vände en negativ trend och vann sina första två matcher i kvalserien, men förra omgången så lyckades Malung vinna mot Grums, så detta är en helt öppen historia.

Tranås-Borås

Södra kvalseriens första omgång där kraftigt underpresterande Tranås nu väl ändå ska kunna vinna mot Borås?! Speciellt som man fått en nystart i och med nya tränare (Jussi Salo och Mikael Johansson). Som jag skrev om Kumla så tror jag på en positiv effekt och det nya tränarparet kommer göra att det blir något annat att fokusera på än ett nervigt kvalspel. För det hade lätt kunnat bli en enorm press på laget annars när man nu löper risk att ramla ur hockeyettan. Nu kan fokus istället ligga på att lära känna nya tränare och lite nytt speltänk, det är ett betydligt mer positivt tänk vilket lär vara nyttigt. Borås har å andra sidan ingen press på sig. Ingen förväntar sig att de ska vinna mot Tranås. Det gör att de kan spela avslappnat, vilket hade kunnat avgöra till deras fördel, speciellt om Tranås känt tung press. Nu tror jag Tranås som sagt kan ha annat i fokus och därmed så lär hemmalaget ta detta tämligen komfortabelt.

Krif-Tyringe

Andra matchen i den södra kvalseriepremiären känns betydligt mer öppen. Krif hade innan säsongen setts som jättefavoriter i denna match, men laget har verkligen gått kräftgång denna säsong medan Tyringe fått mer och mer ordning på spelet. Tyringe kan också spela helt utan press, medan Krif har allt att förlora. I denna match tror jag första målet kommer bli ovanligt viktigt. Får Krif första målet så kan de släppa ner axlarna, men vid Tyringeledning så kan det bli betydligt mer stela handleder i hemmalaget.

Lämna ett svar